Како пронаћи серијски број вашег Линук рачунара

Кључне Такеаваис

  • Користите команду дмидецоде у терминалу да лако пронађете серијски број свог рачунара на Линук-у.
  • Ако дмидецоде не ради, покушајте да га ажурирате помоћу наредбе менаџера пакета днф.
  • Алтернативне команде као што су хвинфо и цат такође могу помоћи у проналажењу серијског броја, али могу захтевати инсталацију или подршку за ДМИ.

Одређивање серијског броја рачунара је генерално једноставно као провера налепнице на кућишту. Понекад ће вам требати други начин да откријете серијски број, а команде као што је дмидецоде могу помоћи.

Пронађите серијски број свог рачунара помоћу дмидецоде-а

Најлакши начин да проверите серијски број свог рачунара на Линук-у је да користите дмидецоде. Након отварања терминала (Цтрл + Алт + Т), можете тражити серијски број свог уређаја помоћу ове команде:

 sudo dmidecode -s system-serial-number 

Унесите своју роот лозинку и команда ће одштампати ваш серијски број:

Ова команда неће радити на свим уређајима. Корисници РХЕЛ-а и ЦентОС-а често наилазе на проблеме. Ако вас Терминал затражи да кажете да СМБИОС имплементације новије од верзије 2.8 нису у потпуности подржане овом верзијом дмидецоде-а, мораћете да ажурирате свој дмидецоде користећи следећу наредбу ДНФ менаџера пакета:

 dnf update dmidecode 

Нажалост, не постоје сјајни начини да се одреди серијски број вашег уређаја без роот дозвола.

Користите алтернативне команде да бисте пронашли серијски број свог рачунара

Постоји неколико команди осим дмидецоде-а које вам могу помоћи да пронађете серијски број вашег рачунара на Линук-у. Ако користите опенСУСЕ, Арцх Линук, ЦентОС, Дебиан или РХЕЛ, такође можете покушати да унесете следећу команду у Терминал:

 hwinfo --bios 

Наравно, можда ћете морати да инсталирате хвинфо ако ваш уређај већ нема инсталиран услужни програм. Ова команда ће успети само ако ваш уређај има серијски број уграђен у БИОС.

  Како приказати датум и време на Линук терминалу (и користити га у Басх скриптама)

Ако ваша матична плоча подржава Дирецт Медиа Интерфаце (ДМИ), такође можете пронаћи серијски број свог рачунара помоћу следеће команде:

 sudo cat /sys/class/dmi/id/board_serial 

Како да користите серијски број вашег Линук рачунара

Иако серијски број вашег рачунара није посебно важна карактеристика, важно је знати за сврхе као што је подношење захтева за гаранцију. Ако имате идентичне уређаје, њихови серијски бројеви су такође поуздан алат за разликовање између њих.

Можете да користите серијске бројеве да ограничите софтверске лиценце или да пратите поправке на уређају са гаранцијом. Можете чак да користите серијски број да бисте проверили да ли је нови део који купујете исти модел ако икада будете морали да замените или надоградите компоненту рачунара.