Како проширити јачину звука на Виндовс-у без брисања личних података

Ако је један од волумена на вашем Виндовс рачунару пун, увек имате опцију да га проширите да бисте му дали више простора за складиштење. Међутим, ово може бити немогуће ако је опција проширења поменутог волумена засивљена у Управљању дисковима.

Ево како можете да решите тај проблем и вратите засивљену опцију „Прошири јачину звука“ без брисања драгоцених података.

Зашто је опција Прошири јачину засивљена?

Постоји много разлога зашто је опција „Прошири волумен“ у Управљању дисковима засивљена, али уобичајени су:

 • Нема нераспоређеног простора, што је слободан простор на диску на вашем рачунару који не припада ниједној партицији или волумену, ни на једном од ваших диск јединица.
 • Имате недодељен простор, али на њему нема довољно слободног простора за волумен који покушавате да проширите.
 • Волумен који покушавате да проширите не користи исправан систем датотека.
 • Покушавате да проширите волумен који се не може проширити, као што је системска партиција или партиција за опоравак.
 • Као што смо писали у нашем водичу о томе како да поправите засивљено дугме „прошири јачину звука“ на Виндовс-у, преформатирање диск јединице у подржани систем датотека и брисање партиција су добри начини за решавање овог проблема. Међутим, обе ове методе укључују брисање података на диску, што је неидеално ако све ваше партиције садрже вредне податке.

    Како направити ВЛЦ Лооп Видео на Виндовс 10

  У неким случајевима, приморани сте да избришете податке да бисте поново проширили волумен. На пример, ако партиција користи неподржани тип система датотека, мораћете да је поново форматирате у други систем датотека (обично НТФС) да бисте је поново откључали. У овом случају, најбоље је да направите резервну копију података, а затим форматирате партицију.

  Међутим, ако ваша партиција користи подржани систем датотека, хајде да разговарамо о томе како можете да вратите опцију проширења волумена у Виндовс-у без брисања података.

  1. Смањите волумен да бисте направили недодељени простор

  Ако немате недодељени простор ни на једном од својих диск јединица за проширење волумена, можете једноставно да смањите један од постојећих волумена да бисте га креирали. Ово такође може помоћи ако недодељени простор на једном диску није довољно велик за проширење волумена јер ће смањити друге волумене да би се створило више недодељеног простора.

  Да бисте смањили јачину звука у оперативном систему Виндовс, почните притиском на Вин + Р да бисте отворили Виндовс Рун. Затим унесите цомпмгмт.мсц у поље за текст Покрени и притисните Ентер да бисте отворили Управљање рачунаром.

  У одељку Стораге на левом панелу изаберите Диск Манагемент.

  У десном панелу кликните десним тастером миша на јачину звука коју желите да смањите и изаберите Смањи јачину звука.

  Унесите количину простора коју желите да смањите (имајући на уму да не можете прекорачити количину која је доступна за смањење), а затим кликните на Смањи.

  Биће потребно неколико секунди да смањите јачину звука, али када се заврши, требало би да имате мало нераспоређеног простора. Сада проверите да ли је опција доступна када десним тастером миша кликнете на волумен који желите да проширите.

    Преузмите Интелову закрпу за топљење процесора за Виндовс 10

  2. Избришите партицију за опоравак

  Ако је недодељени простор који вам је потребан мали, можете покушати да избришете партицију за опоравак. Ово ће ослободити мало простора и омогућити вам да проширите тренутну партицију без губитка личних података.

  Нажалост, партиција за опоравак није само слободан простор који чека да буде поново додељен. Ова специјална партиција садржи основне датотеке и алате који вам помажу у опоравку и поправци система у случају да нешто крене наопако. Као такав, обично не препоручујемо брисање.

  Међутим, ако сте сигурни да вам партиција за опоравак неће бити потребна у будућности, можете је избрисати без оштећења рачунара. Подразумевано, Виндовс вам не дозвољава да избришете партицију путем управљања диском, али ово ограничење можете заобићи помоћу командне линије. Одатле морате да изаберете партицију за опоравак коју желите да избришете, а затим да је избришете.

  Почните тако што ћете отворити командну линију као администратор. Затим почните да уносите доњу команду у командну линију да бисте добили приступ партицијама диска:

   Diskpart 

  Затим наведите све партиције диска на вашем рачунару са следећом командом:

   list disk 

  Одавде можете да изаберете диск који желите користећи бројеве у колони Диск ###.

  Дакле, ако желите да изаберете диск јединицу # 1, покрените следећу команду:

   select disk 1 

  Такође би требало да знате који број партиције коју покушавате да избришете је на диску, а да бисте то урадили, унесите следећу команду:

   list partition 

  Наћи ћете број партиције коју желите у колони Партитион ###. За нас је партиција за опоравак четврта партиција и да бисмо је изабрали, покренули бисмо наредбу у наставку:

   select partition 4 

  Да бисте га избрисали, покрените наредбу испод:

   delete partition override 

  Када се команда заврши, партиција за опоравак ће нестати и требало би да постоји неки недодељени простор који можете да користите за проширење волумена.

    6 најбољих временских апликација за Виндовс 10

  3. Користите софтвер треће стране за проширење диск јединице

  Можете користити друге алате осим управљања дисковима да бисте смањили и избрисали волумене у Виндовс-у. Да бисте користили један од ових програма за управљање дисковима независних произвођача, почните преузимањем ИМ-Магиц Партитион Ресизер Фрееизвуците ЗИП датотеку на локацији за преузимање и инсталирајте је.

  Затим покрените апликацију, кликните десним тастером миша на волумен који желите да смањите, а затим изаберите Промени величину/Премести партицију.

  У текстуални оквир Величина запремине унесите за колико желите да смањите запремину, а затим кликните на ОК.

  Требало би да прође неколико секунди да промените величину волумена, а када се заврши, требало би да видите неки недодељени простор, што вам омогућава да проширите јачину звука који желите.

  Повратите своју способност проширења волумена на Виндовс-у

  Проширивање волумена је одличан начин да му дате више простора за складиштење предмета. Међутим, опција за проширење тог волумена можда неће увек бити доступна. Срећом, можете вратити опцију тако што ћете смањити волумен, избрисати део за опоравак, уверити се да волумен користи систем датотека који се може проширити и користећи софтвер треће стране за промену величине постојећих волумена.