Како проверити верзију Питхон-а у Виндовс-у, Линук-у и мацОС-у [2023]

Питхон је један од најпознатијих програмских језика јер се користи у различитим доменима као што су веб развој, машинско учење, аналитика података и тестирање софтвера, да поменемо само неке.

Питхон је 20. фебруара 1991. објавио Гвидо ван Росум. Док је Росум стварао Пајтон, читао је и „Летећи циркус Монтија Пајтона“, сценарио популарне ББЦ хумористичне серије. Тако се одлучио на име јер је нови језик сматрао мистериозним и јединственим.

Овај програмски језик опште намене има широк спектар корисника и можда сте несвесно ступили у интеракцију са њим кроз препоруке филмова на Нетфлик-у. Питхон се такође користи у креирању софтвера који контролише самовозеће аутомобиле.

Неке од ствари које можете да урадите са Питхон-ом су

 • Веб девелопмент. Питхон се користи у бацкенд развоју (процеси које корисници не виде). Фласк и Дјанго су примери оквира који се широко користе у развоју АПИ-ја и бацкенд сервера.
 • Аутоматизација или скриптовање. Ако постоји посао који стално обављате, Питхон вам може помоћи да га аутоматизујете. Почетници, као и стручњаци, могу да користе Питхон за аутоматизацију различитих задатака као што су слање е-поште, проналажење података на мрежи, сортирање података и преузимање.
 • Анализа података и машинско учење. Питхон је постао један од најтраженијих програмских језика од стране научника података. Аналитичари података сада могу да креирају визуализације података, спроводе сложене статистичке прорачуне, манипулишу и анализирају и још много тога.
 • Тестирање софтвера и израда прототипа. У подешавању за развој софтвера, Питхон се може користити за праћење грешака, тестирање и контролу израде. Програмери могу да аутоматизују тестове и провере на новим системима и апликацијама користећи Питхон.
 • Пословне апликације. Пословни свет је широк, а неке од ствари које вам могу пасти на памет су апликације за е-трговину, системи за управљање корисницима и ЕРП, да поменемо неке. Типично пословно окружење ће захтевати апликације које су лако читљиве, прошириве и скалабилне. Питхон нуди такво решење преко својих платформи, као што је Тритон.

Преглед садржаја

 • Свестран је. Ако сте комуницирали са другим језицима, можда сте приметили да неки имају један или само два случаја употребе. Међутим, Питхон има више од пет случајева употребе, а ипак, његове перформансе су без премца.
 • Има више библиотека и модула. Постоје тоне библиотека и модула које су креирале треће стране да би прошириле случајеве употребе Питхон-а. На пример, можете користити Дјанго за веб развој на страни сервера.
 • Питхон је једноставан. Овај програмски језик опонаша природни језик, што га чини погодним чак и за почетнике.
 • Велика и активна заједница. Програмирање понекад може бити изазовно. Међутим, присуство велике заједнице која пружа подршку значи да постоје људи којима се увек можете обратити када заглавите.
 • Отвореног кода. Питхон је бесплатан за коришћење и дистрибуцију. Инжењери тако могу да дотерају постојећи код, да га редистрибуирају и креирају различита решења/апликације са њим.

Питхон 2 и Питхон 3: Разлика

Програмски језик Питхон се доста развио током више од 3 деценије колико постоји. Један од разлога зашто бисте можда желели да проверите верзију Питхон-а је да утврдите да ли користите Питхон 2 или Питхон 3 да бисте били сигурни да правите решења без грешака, без обзира да ли сте програмер или стручњак за податке.

Питхон 2 и Питхон 3 су главне верзије у свету Питхон-а. У току је дебата о томе шта је боље. Хајде да проверимо разлику између то двоје;

Питхон 2

Питхон 2 је 2000. године представила БеОпен Питхон Лабс. Ова верзија је имала за циљ да олакша учење Питхон-а.

Кроз Питхон 2 имплементирани су технички детаљи Питхон Енханцемент Пропосал (ПЕП). У јануару 2020. године, Питхон 2 је повучен, што значи да се више неће ажурирати безбедносним закрпама, новим функцијама и исправкама грешака.

Питхон 3

Питхон 3 је објављен 2008. Ова верзија је креирана да исправи основне недостатке Питхон 2. Питхон 3 је укинуо дупле модуле и конструкције које су биле у претходним верзијама Питхон-а.

Уклањање дупликата алата са увођењем Питхон-а 3 значило је да део кода у Питхон-у 2 није компатибилан са Питхон-ом 3. Срећом, Питхон је објавио 2то3, алат који прегледава и аутоматски претвара Питхон 2 код у Питхон 3 синтаксу.

  Како закачити датотеку у мени Старт у оперативном систему Виндовс 10

Увођење ове верзије привукло је велику масу научне заједнице, попут оних у неуронауци. Увођење НумПи библиотеке сада је поставило Питхон као конкурента Матлабу и Р-у и такође је убрзало његово усвајање у науци о подацима и машинском учењу. У време писања овог текста, тренутна верзија Питхон-а је Питхон 3.11.1.

ПоређењеПитхон 2Питхон 3Иеар објављен20002008СуппортСуппортед је заустављен 2020.Развој и подршка за Питхон 3 је још увек у току.Компатибилност унатраг Уз неке модификације, Питхон 2 кодови могу да се пренесу на Питхон 3 3. Питхон 2 кодови могу да се пренесу на Питхон 3Питхон 3Питхон 2008. , наука о подацима и још много тога „Принт“ кључна речПринт се не сматра функцијом, али се изјаваПринт сматра функцијом а не наредбом.

Предуслови за проверу верзије Питхон-а

Можете приступити прозору/терминалу терминала користећи ове команде на Виндовс-у, Линук-у и мацОС-у;

 • Виндовс: Вин+Р > откуцајте поверсхелл > Ентер/ОК
 • Линук: Цтрл-Алт-Т, Цтрл-Алт-Ф2
 • мацОС: Финдер > Апликације > Услужни програми > Терминал

Пошто сада знате да постоје две главне верзије Питхона, можемо да наставимо и научимо како да проверимо верзију на нашим локалним машинама.

Питхон 3 је некомпатибилан уназад. Питхон 2 и Питхон 3 су различити комади софтвера. То значи да код написан у Питхон-у 2 можда неће радити како се очекује у Питхон-у 3.

Када проверите верзију Питхон-а на вашој машини, верзија ће бити представљена у 3 одељка одвојена тачком.

 • Главна верзија
 • Минор верзија
 • Микро верзија

На пример, ако узмемо Питхон верзију, Питхон 3.8.10, 3 је главна верзија, 8 је мања верзија, а 10 је микро верзија. Последњи део верзије Питхон-а представља најновија ажурирања и закрпе.

Питхон 3.7.1 је компатибилан са Питхон 3.8.10 јер припадају истој главној верзији (3). Међутим, Питхон 2.7 није компатибилан са Питхон 3.8.

Проверите верзију Питхон-а на Виндовс-у

Отворите Виндовс ПоверСхелл користећи ове кораке;

Вин + Р > укуцајте поверсхелл > Ентер/ОК

Сада можете да наставите и откуцате ово у командној линији

питхон – верзија

Ако је Питхон инсталиран на вашој машини, верзија ће се појавити у следећем реду.

Проверите верзију Питхон-а на Линук-у

Већина модерних Линук оперативних система има унапред инсталиран Питхон.

Користите пречицу Цтрл+Алт+Т да отворите командну линију на вашој машини заснованој на Линук-у.

  Како очистити и убрзати Арцх Линук

Користите ову команду за штампање верзије Питхон-а;

python3 --version

Ор

python --version

Друга команда проверава да ли је Питхон 2 инсталиран

Ако је инсталиран Питхон 3, вероватно ћете добити нешто овако

Проверите верзију Питхон-а на МацОС-у

Можете брзо да приступите свом терминалу у МацОС-у помоћу ове пречице;

Финдер > Апликације > Услужни програми > Терминал

Користите ову команду да проверите верзију Питхон-а;

python3 --version

Ор

python --version

Друга команда проверава да ли је Питхон 2 инсталиран

Ако имате инсталиран и Питхон 2 и 3, добићете излаз близак овоме

Проверите верзију Питхон-а у скрипти

Важно је да проверите верзију Питхон-а на својој скрипти када кодирате да бисте избегли некомпатибилности и кварове када покренете код.

Таква провера је веома важна када имате више од једне верзије Питхон-а на рачунару.

Без обзира да ли користите Виндовс, Линук или мацОС, можете користити ову команду да проверите своју скрипту

import sys

print (sys.version)

Шта се дешава ако иста машина има инсталиране две различите верзије Питхон-а и покренете горе наведене команде?

Питхон 2 и Питхон 3 могу да раде истовремено на вашем рачунару. Разлог за то је тај што можда имате неке апликације које користе Питхон 2 док су друге креиране на Питхон 3.

Да бисте проверили да ли су две верзије Питхон-а на вашем рачунару, користите ове команде;

python3 --version

Ор

python --version

Друга команда проверава да ли је Питхон 2 инсталиран

Ако су обе верзије присутне на мацОС-у, добићете излаз близак овом снимку екрана

Закључак

Питхон наставља да покреће неке од ваших омиљених платформи друштвених медија, као што је Инстаграм, сајтове за забаву, као што је Спотифи, и платформе за управљање вожњама, као што је Убер. Ако треба да креирате платформе које стварају сличне или боље платформе, Питхон би требало да буде једно од ваших разматрања.

Сада можете удобно да проверите верзију Питхон-а без обзира на оперативни систем који користите. Иако већина прелази на Питхон 3, и даље ћете наићи на апликације креиране на Питхон 2. Добра вест је да Питхон има различите оквире које можете користити за креирање различитих апликација.

Такође можете истражити како да инсталирате Питхон 3 на ЦентОС, Убунту и Виндовс.