Шта је то и како то спречити?

Подаци су основа вашег дигиталног пословања, професионалног и личног живота. Оштећење података може оштетити ову основу ако се не припремите рано.

Редовно хабање, заједно са неисправним програмима, може оштетити податке. Подаци могу бити породичне фотографије, видео снимци са недавног путовања или скениране слике образовних сертификата. Ако их изгубите, можда ћете се осећати тужно због слика или се суочити са непријатностима током онлајн пријава за посао.

Међутим, његове последице на пословање су дубље јер су у питању новчани губитак и оштећење репутације. Можете изгубити садржај огласа због оштећења података, које морате испоручити клијенту. Оштећени подаци могу узроковати бескрајне проблеме вашој организацији.

Шта је корупција података?

Када откријете било какву нежељену промену у сачуваној датотеци током преноса, складиштења и обраде, то се обично назива оштећењем података. У већини случајева, оштећени подаци постају нечитљиви за рачунарски софтвер, веб апликације или мобилне апликације.

Међутим, такође можете искусити нетачности у великим базама података, лош квалитет садржаја на сликама и видео снимцима или недостају неки делови података. Укратко, оштећени подаци постају бескорисни за професионалну, личну или пословну употребу.

Рачунарске машине перципирају документе, датотеке, слике итд., податке као што видимо, потпуно другачије. Машине читају податке као битове од 0с и 1с. Због квара на хардверу, електричног пражњења, удара, софтверске грешке и људске грешке, уређаји за складиштење могу да помешају делове многих засебних датотека.

Када користите наменски софтвер за ту датотеку да бисте је отворили, можда ћете видети грешку. Тада знате да је датотека оштећена. Постоје и други показатељи и симптоми оштећења података, а они су следећи:

 • Ниво кашњења рачунара се повећава како су блокови података оперативног система оштећени.
 • Софтвер се неочекивано руши када радите на одређеним датотекама, документима, видео записима итд.
 • Фасцикла или датотека се неће отворити.
 • Име датотеке је промењено у бесмислице.
 • Детаљи и атрибути датотеке се драстично мењају. На пример, ЈПЕГ датотека се приказује као ПНГ датотека; недостаје датум креирања и тако даље.
 • Диск за складиштење је јако заузет чак и ако сте угасили све отворене апликације на рачунару.

Сада када сте разумели корупцију података, хајде да задубимо у недавне студије о рањивости корупције.

Недавне студије о рањивости корупције у подацима

Да би разумели да ли су савремени уређаји за масовно складиштење података бољи од старијих, предузећа настављају да испитују организације које често користе уређаје за масовно складиштење података. Неколико студија је открило да савремени уређаји за складиштење података попут ССД-а и НВМе ССД-а могу показати мање могућности оштећења података.

Међутим, ситно оштећење датотеке може нанети озбиљну штету вашем пословању јер модерне јединице за складиштење складиште терабајте података. Компаративно, стари уређаји за масовно складиштење, попут ХДД-а, сигурнији су јер складиште мање података од савремених уређаја.

  Како избрисати своје коментаре на ТикТок-у

У наставку пронађите трендове појаве и озбиљности оштећења података у глобалним предузећима:

 • НетАпп, решење за управљање подацима у облаку, тестирало је 1,5 милиона ХДД-а током 41 месеца. Студија је открила 400.000 случајева корупције података. Занимљиво је да уређај РАИД контролера није могао да открије 30.000 догађаја оштећења датотеке.
 • Европска организација за нуклеарна истраживања, ЦЕРН, тестирала је 97 петабајта података током шест месеци и открила да је 128 МБ прошло кроз дуготрајну корупцију.
 • Греенплум, добављач технологије великих података од стране ВМваре-а, известио је да њихови центри за податке пате од проблема повезаних са оштећењем података сваких 15 минута.

Горе наведене студије указују на то колико је проблем корупције података озбиљан за предузећа и организације.

Детецтед Вс. Неоткривено оштећење података

Постоје две врсте процеса оштећења података. То су откривена и неоткривена корупција података. У наставку пронађите табелу која ефикасно разликује ова два:

ФеатуресДетецтед Дата ЦорруптионУндетецтед Дата ЦорруптионДефинитионФиле системска оштећења коју су оперативни систем, софтвер за управљање ХДД-ом или ИТ тим већ открили. Тихо оштећење података услед нормалног хабања или проблема са софтвером. ОС, ХДД алати и ИТ тимови то не примећују све док не дође до великог квара. Обим корупцијеКновнУнкновнСоурце оф цорруптионКновнУнкновнСеверитиЛов, пошто сте то већ очекивали или приметили током рутинске провере базе података.Висока, јер штете вас затекну неспремне и могу да нанесу велику штету пословним операцијама.Превенција Рутинско одржавање дискова за складиштење, прављење резервних копија итд. Нема превенције могуће јер многе варијабле убрзавају догађаје нечујног оштећења података.

Разлози за оштећење података

Постоје различити узроци корупције података на нивоу предузећа и појединачних корисника. Неки од важних и уобичајених узрока су као што је наведено у наставку:

#1. Нестанка струје

Рачунари, сервери и низови за складиштење података у центру података морају имати непрекидно напајање на одређеном напону. Ако то не ураде, могу једноставно неочекивано отићи ван мреже. Такви застоји у процесима података узрокују оштећење магнетних блокова података и блокова података заснованих на чипу.

#2. Хард Рестарт

Тврдо поновно покретање такође узрокује оштећење блокова података. Када намерно притиснете дугме за искључивање дуже време, ЦПУ се одмах искључује. Глава за читање/писање ХДД-а често оштећује сићушне блокове података током брзог искључивања.

Неисправне графичке картице, матичне плоче, РАМ меморије, ЛАН картице, итд., такође могу узроковати неочекивана искључивања или плави екран смрти, оштетити блокове података.

#3. Мрежни уређаји

Неисправни и подстандардни мрежни уређаји као што су прекидачи, рутери, чворишта итд., Такође могу створити лоше секторе на ХДД-овима и ССД-овима.

#4. Хот Сваппинг

Данашње матичне плоче долазе са плуг-анд-плаи опцијом или брзом заменом за ССД, ХДД, НВМе, итд. Иако се чини згодним прикључити уређај за складиштење, копирати податке и искључити га, стална употреба у том правцу оштећује уређај експоненцијално.

#5. Фаулти Програмс

Лоши програмски кодови могу спречити уређаје за масовно складиштење да на одговарајући начин креирају и чувају блокове магнетне меморије. Можда ћете видети да сте креирали документ, али се датотека брише након што се програм искључи.

#6. Малвер и Рансомваре

Ових дана, велика главобоља за дигитална предузећа су рансомваре и малвер. Хакери могу приступити вашим низовима складиштења података у центру података и шифровати ускладиштене податке. Ако немате кључ за шифровање, можете сматрати да су подаци заувек изгубљени.

#7. Хабање

Сви електронски уређаји пате од нормалног хабања. То значи да ће уређаји за складиштење престати да функционишу исправно за неколико година.

  Како заказати Гоогле Меет састанак

Како открити оштећење података

#1. Пратите поруке о грешкама из ОС-а

Главни оперативни системи као што су Виндовс, Мац и Линук имају алатке за извештавање о здравственом стању уређаја за складиштење. Они континуирано прикупљају податке и приказују извештаје са знацима упозорења. Међутим, таква обавештења су бескорисна ако је дошло до оштећења података.

#2. Покрените контролну суму

Ваш ИТ тим може редовно да покреће Цхецксум када преноси или премешта податке са једног диска на други. Када покренете скрипту Цхецксум, можете да видите тренутно стање диск јединице за складиштење и све будуће проблеме у интерфејсу командне линије (ЦЛИ).

#3. РАИД и ЗФС

За оперативне системе као што су Линук, Убунту, Дебиан, РАИД и ЗФС софтвер. Можете да конфигуришете аутоматски распоред чишћења података недељно или месечно.

Најбоље праксе за спречавање оштећења података

Било да је у питању пословна или лична потреба, увек направите резервну копију вредних података које производите. Предузећа могу да створе тим за прављење резервних копија података који ће често ревидирати податке и правити их на другом уређају за складиштење током кишних дана.

Друге најбоље праксе које можете следити су следеће:

 • Користите 75% складишта, а остатак оставите празним за одржавање.
 • Користите СМАРТ алате да проверите здравље ХДД-а и ССД-а и одредите приоритет резервних копија података за уређаје за складиштење који ће ускоро покварити.
 • Користите онлајн УПС системе за снабдевање константном електричном енергијом радних станица, сервера и низова за складиштење података у центру података.
 • Када користите екстерне уређаје за масовно складиштење, скенирајте да ли постоје вируси пре отварања диск јединице.
 • За све преносиве уређаје за складиштење, извршите избацивање пре него што искључите уређај са рачунара или сервера.
 • Држите се даље од пхисхинг садржаја, е-поште, текстова итд.
 • Немојте инсталирати сваки софтвер који бесплатно добијете на мрежи.
 • Увек користите снажан антивирусни софтвер.

Како опоравити оштећене податке

У наставку пронађите уобичајене Виндовс алате за опоравак оштећених података:

ЦХКДСК Цомманд

Ова команда тражи лоше секторе у партицији. Такође чита постојеће податке из лошег сектора и покушава да поправи познате типове датотека.

Можете лако да покренете команду на Виндовс командној линији користећи овај код. Замените слово е словом диск јединице коју желите да проверите.

chkdsk e: /f /r /x

Поврати претходне верзије

Ако се суочавате са проблемима са било којом датотеком као што су Ворд, Екцел, ЈПЕГ, МП4, итд., Можете покушати да вратите било коју претходну верзију коју је Виндовс можда сачувао.

Изаберите датотеку и кликните десним тастером миша да бисте нацртали контекстни мени. Сада кликните на Врати претходне верзије да бисте добили опције за враћање датотека.

Сервисирање и управљање сликама за примену (ДСИМ)

ИТ администратори и програмери користе ДСИМ алат за поправку датотека и слика оперативног система као што су Виндовс окружење за опоравак, Виндовс подешавање итд.

Ако треба да поправите оштећену слику оперативног система Виндовс 10 или 11, можете покренути следећу команду у ЦМД-у са администраторским правима:

DISM/Online/Cleanup-Image/RestoreHealth

Користите алате за опоравак података

Најпогоднији начин за поправку корумпираних података је коришћење професионалног софтвера за опоравак података пословног нивоа.

У наставку пронађите неке популарне на које ваше предузеће може да рачуна.

Пошто је оштећење података неизбежно у пословним центрима података, морате се припремити са овим трендовским алатима за опоравак података:

  Како направити аутоматизацију на иПхоне-у или иПад-у

СтелларИнфо

Стеллар нуди разне услуге опоравка података под једним софтвером. На пример, можете да користите алатку за опоравак података у оперативном систему Виндовс, опоравак података на иПхоне-у, опоравак видеа/слике, опоравак Мац података и још много тога.

За предузећа, нуди напредне услуге опоравка података као што је опоравак оштећених података са магнетних трака, виртуелних машина, уређаја за масовно складиштење и још много тога.

Тенорсхаре

Тенорсхаре 4ДДиГ Дата Рецовери помаже предузећима да опораве више од 1.000 врста датотека и докумената са оштећених дискова, партиција, ССД-ова, НВМе-ова, УСБ дискова, итд. Алат подржава све најновије оперативне системе и хардвер као што су Виндовс 11, Мац Т2 итд.

Алат има много помоћних програма као што су брисање дупликата датотека, поправка фотографија, поправка видео записа, Мац Боот Гениус, Виндовс Боот Гениус, итд.

Рецоверит

Вондерсхаре Рецоверит је комплетан пакет за опоравак података за све пословне и појединачне захтеве за опоравак података. Нуди наменски алат за Виндовс и Мац уређаје.

Штавише, алат је веома ефикасан у опоравку фотографија, видео и аудио датотека. Програмер тврди да алат нуди стопу опоравка од 95% за 500+ сценарија оштећења података.

Ресурси

У наставку пронађите неке књиге и онлајн курсеве да бисте сазнали више о оштећењу података и опоравку:

Дата Цорруптион, друго издање

Овај водич за корупцију података задиркује ваше мождане ћелије тако да можете постављати јединствена питања. Затим користите дигиталне ресурсе који сте добили уз књигу да бисте добили одговоре.

На крају, ви и ваш пословни тим постајете ефикаснији у размишљању о стратегијама како бисте спречили оштећење података или развили решења за опоравак података.

Опоравак података, чврсти дискови, УСБ дискови: Удеми

Курс за опоравак података је свеобухватан ресурс за постати стручњак за опоравак података. Курс се састоји од 21 видео предавања која покривају различите теме као што су следеће:

 • Поправка покретања оперативног система Виндовс
 • Поправка уређаја за складиштење
 • Опоравак избрисаних датотека са ХДД-а

Курс је погодан за студенте информатике, предузећа која желе да отворе одељења техничке подршке, професионалце који раде у индустрији опоравка података итд.

Безбедност података, опоравак и хаковање складиштења за почетнике: Удеми

Ако желите да постанете стручњак за безбедност података за ИТ предузећа, морате да погледате овај курс о безбедности података. На овом курсу ћете научити виталне концепте безбедности и опоравка података као што су доле наведени:

 • Основе опоравка података
 • Технике опоравка података
 • Безбедност података, хаковање складиштења и опоравак података помоћу лабораторијских пројеката и алата

То је 1-сатни курс видео предавања на захтев.

Напомена аутора

Корупција података је чест проблем за предузећа и појединце. Посао око услуга опоравка података такође цвета. Према недавној студији ГлобеНевсвире-а, приходи на глобалном тржишту за опоравак података ће порасти по ЦАГР од 9,6% између 2022. и 2030. До 2030. године опоравак података ће постати индустрија вредна 23,1 милијарди долара.

Дакле, можете се припремити да развијете јединствена решења тако што ћете научити о корупцији података. Можете покренути своје покретање или се придружити ИТ гигантима који владају доменом за опоравак података.

Боље је научити теорије о корупцији података и лабораторијске пројекте и применити стечено учење у свом послу како бисте спречили корупцију података. Учењем теорија о корупцији података, можете се припремити и за развој нових решења од којих би предузећа могла имати користи.

Можда ћете бити заинтересовани и за најбоље платформе за заштиту података у облаку.