Како се кретати директоријумима и фасциклама у Виндовс командној линији

Кључне Такеаваис

 • Отворите командну линију као администратор да бисте избегли ограничења. Откуцајте „Цомманд Промпт“ у Виндовс Сеарцх, кликните десним тастером миша на Цомманд Промпт и изаберите Покрени као администратор.
 • Користите команду “цд” да промените директоријуме и команду “дир” да наведете доступне директоријуме. Користите „цд..“ да направите резервну копију из директоријума у ​​коме се тренутно налазите и „цд \“ да бисте отишли ​​у основни директоријум диск јединице.
 • Да бисте уштедели време, такође можете да отворите командну линију у одређеном директоријуму из Филе Екплорер-а тако што ћете унети „цмд“ у траку за адресу.

Када желите да измените атрибуте одређене датотеке, скенирате одређену фасциклу или извршите било коју другу радњу у командној линији, прво морате да се крећете до тог директоријума. На срећу, навигација кроз директоријуме и фасцикле у Виндовс командној линији је једноставна када имате неколико команди у рукаву.

Отворите командну линију са административним привилегијама

Прво отворите командну линију са административним привилегијама. Овај корак је кључан; у супротном, Виндовс вам можда неће дозволити да мењате директоријуме у неким случајевима. Да бисте то урадили, откуцајте „Цомманд Промпт“ у Виндовс Сеарцх, кликните десним тастером миша на Цомманд Промпт и изаберите Покрени као администратор. Ако то затражи прозор УАЦ, кликните на Да.

  Како натерати Цортану да користи ваш подразумевани претраживач у оперативном систему Виндовс 10

Ова радња ће покренути повишени прозор командне линије, омогућавајући вам приступ за извршавање административних задатака без ограничења. Будите пажљиви са администраторским дозволама, јер је лакше изазвати проблем ако направите грешку.

Команде за навигацију кроз директоријуме у командној линији

Да бисте се кретали по фасциклама у командној линији, морате бити упознати са две главне команде:

 • Промени директоријум: цд
 • Именик листе: дир

Команда лист дирецтори ће вам дати листу доступних директоријума у ​​које можете да унесете, док ће вас команда промени директоријума одвести до директоријума који желите. Ако знате име директоријума до којег желите да идете, унесите га после „цд“ да бисте га преместили (попут „цд преузимања“). Ако желите да се вратите у претходни директоријум, додајте две тачке поред команде „цд“. Овако: „цд..“

Директоријуме треба да наведете само када нисте сигурни где да се крећете. Ако већ знате име директоријума, употреба команде „дир“ није неопходна.

Како користити команде „цд“ и „дир“ у командној линији

Погледајмо ближе како можете да се крећете по директоријумима у командној линији користећи команде „цд“ и „дир“ са примером.

Претпоставимо да желите да се крећете од почетне тачке (Ц:\Виндовс\систем32) до фасцикле Преузимања (Ц:\Усерс\<корисничко име>\Довнлоадс).

Прво, морате се вратити на Ц: диск. Да бисте то урадили, двапут користите команду „цд..“ да бисте изашли из директоријума Систем32 и Виндовс, враћајући вас у основни директоријум.

Сада, ако нисте сигурни у вези са тачним именом прве фасцикле у коју ћете ићи, можете да наведете доступне директоријуме да бисте пронашли исправан – откуцајте „дир“ да бисте приказали листу.

  Како инсталирати Виндовс 98 иконе у Виндовс 10

Знајући да морате да одете у фолдер Усерс, откуцајте „цд Усерс“ и бићете усмерени на Ц:\Усерс. Одатле можете да пређете на следећа два фолдера користећи команду „цд“ овако:

cd <username>
cd Downloads

Имајте на уму да ваш систем неће имати горе приказану фасциклу ехтас; то корисничко име је јединствено за мој систем. Тамо ћете унети своје корисничко име.

2 команде за једноставну навигацију директоријумом у командној линији

Осим команди које смо већ погледали, неколико додатних команди ће олакшати навигацију директоријумима у командној линији:

 • Можете користити команду „цд \“ да бисте се вратили у основни директоријум тренутног диска. На пример, ако се налазите у фасцикли Ц:\Виндовс\Систем32\АппЛоцкер и желите да се директно вратите на главни диск Ц:, откуцајте ову команду и притисните Ентер.
 • Исто тако, да бисте пребацили диск јединице из основног (или било ког другог) директоријума, унесите слово диск јединице праћено двотачком, као што је „С:“.
 • Како отворити командну линију у одређеном директоријуму из Филе Екплорер-а

  Отварање ЦМД прозора из Филе Екплорер-а елиминише потребу за навигацијом напред-назад кроз фасцикле користећи различите команде у командној линији.

  Отворите Филе Екплорер тако што ћете кликнути на икону фасцикле на траци задатака. Идите до директоријума којем желите да приступите у командној линији. Упишите „цмд“ у адресну траку и притисните Ентер. Ова радња ће отворити командну линију у тренутном директоријуму.

  Кретање кроз командну линију може изгледати неодољиво, и свакако је потребно да се навикнете. Али када будете имали неколико команди за навигацију испод појаса, моћи ћете са лакоћом да се крећете по директоријумима вашег рачунара.

    Поправите Епсон скенер не може да комуницира у оперативном систему Виндовс 10