Како се то може поредити са Распберри Пи?

Кључне Такеаваис

  • Оранге Пи 3Б нуди више могућности повезивања и могућности складиштења у поређењу са Распберри Пи 4 моделом Б, што га чини погодним за напредне кориснике са специфичним потребама.
  • Распберри Пи има предност доминације на тржишту, пружајући већу базу корисника, обимне образовне ресурсе и техничку подршку.
  • Избор између ове две плоче на крају зависи од индивидуалних захтева: Оранге Пи је исплатив и моћан, док Распберри Пи нуди безбедну и добро подржану опцију.

У августу 2023. године представљен је Оранге Пи 3Б, убедљива понуда са једном плочом из Схензен Ксунлонга у Кини. Ако сте на тржишту за рачунар са једном плочом, он би вам могао изгледати као обећавајућа алтернатива часном Распберри Пи 4 Модел Б.

Њих двоје имају многе заједничке карактеристике: фактор величине кредитне картице, ГПИО заглавље са четрдесет пинова, УСБ напајање типа Ц и мноштво опција за повезивање. Ако одлучујете између то двоје, онда ће разлике бити важније.

Како се Оранге Пи разликује од Распберри Пи?

Хајде да погледамо најупечатљивије разлике између ова два Пи модела како бисмо вам помогли да одлучите који је прави за вас.

Процесор

Обе плоче су четворојезгарни процесори, фабрички тактирани на 1,8 ГХз. Оранге Пи покреће Роцкцхип РК3566 са четири АРМ А55 језгра. На Распберри Пи 4, то је поново четири језгра — али нешто боље А72. Ако желите више снаге, размислите о Оранге Пи 5—који је ушао у наш скуп најмоћнијих рачунара са једном плочом.

  Тиха картица одлаже учитавање странице у Фирефок-у док не пређете на картицу

Кредит за слику: Оранге Пи

Повезивање

Поглед на Оранге Пи открива неколико додатних опција за повезивање. Постоји конектор за 5в вентилатор, онакву врсту коју можете наћи на матичној плочи десктоп рачунара. Обе плоче долазе са четири УСБ порта, али само један је УСБ 3.0 на Оранге Пи.

Оранге Пи има ХДМИ 2.0 утичницу пуне величине, а не два минијатурна. На обе плоче постоји слот за минијатурни ЛЦД – али окрените Оранге Пи и наћи ћете додатни ЕДП ДисплаиПорт конектор.

Власници Распберри Пи-ја могу лако да монтирају дугме за напајање на своју плочу. Али власници Оранге Пи-ја не морају да се муче: један је већ спреман за рад. А ту је и прекидач за ресетовање у центру. Погодност поврх погодности!

Складиште

Оранге Пи пружа неколико додатних опција када је у питању складиштење. На доњој страни се налази еММЦ, као и М.2 слот, који може да прими НВМе диск. Као такав, ужива огромну предност и у капацитету и у перформансама читања/писања, чак и у поређењу са Распберри Пи-ом који се покреће преко УСБ-а.

Проверите величину вашег М.2 драјва пре монтирања — дужи ће надвисити ивицу плоче, а дебљи би могли да ризикују кратки спој на читачу СД картица. Као што упозорава произвођач компаније Оранге Пи: „Ова плоча је структурирана тако да одговара само ССД-у са потпуно глатком задњом страном.“

ОС

Сигурно не недостаје оперативних система доступних за Оранге Пи, а међу званично подржаним сликама су Дебиан, Убунту и Оранге Пи ОС. Распберри Пи се добро игра са више оперативних система него што бисте разумно могли да наведете – о чему сведочи наша листа сјајних Распберри Пи оперативних система.

  Како да се пријавите на свој ПСН налог

Цена

Није изненађујуће, постоји јасан победник када је у питању цена: Оранге Пи је око пола цене од еквивалентног Распберри Пи 4.

Шта је са подршком?

Неколико разлика које смо овде изнели биће довољно да преокрену равнотежу за многе ентузијасте. Али Распберри Пи ужива у предностима повезаним са доминацијом на тржишту: постоји много, много власника Распберри Пи-ја, а релативно мало власника Оранге Пи-а. Добићете много више у смислу образовних ресурса, техничке подршке и опште инспирације ако се држите онога што је популарно. С друге стране, Оранге Пи је плоча која ће се сигурно свидети искусним корисницима са посебним потребама.

Дакле, који Пи је бољи?

Једноставан (и предвидљив) одговор овде је: зависи. Ако тражите нешто са много муњевитог складишта за ваш следећи пројекат, онда би Оранге Пи 3Б могао бити то. Ако, с друге стране, више волите безбедну опцију која је темељно тестирана на путу и ​​која долази са подршком без премца, онда је вероватно боље да се држите Распберри Пи-а.