Како се упоређују АВС релационе базе података

Релациона база података је дуго времена била сасвим стандардно решење за различите (и скоро све) случајеве коришћења софтвера које су велике или мале компаније морале да реше.

Данас је варијабилност много већа са широм доступношћу НоСКЛ база података, база података у меморији или језера података. Али упркос томе, кад год се донесе одлука да се тренутне локалне базе података мигрирају у облак, релациона база података као циљ је и даље најједноставнија опција за ову транзицију.

Детаљније ћемо погледати следеће базе података које могу бити део такве иницијативе:

 • Орацле
 • Аурора
 • Мицрософт СКЛ Сервер
 • МиСКЛ и ПостгреСКЛ
 • МариаДБ

Биће ми јасно по чему се разликују од осталих и шта их издваја, укључујући и њихове недостатке. Затим ћу их довести у контекст демонстрацијом на типичном примеру употребе у стварном свету. На крају, изнећу своје мишљење о одлучивању између различитих база података за ваш случај.

АВС Орацле ДБ

Извор: авс.амазон.цом

Орацле ДБ је несумњиво била најраширенија комерцијална база података у последњих неколико деценија. Кад год је некој компанији било потребно робусно решење базе података високих перформанси, Орацле ДБ је био први избор. И то из много добрих разлога.

Како се разликује

Орацле је робусна и функционално богата платформа која може да послужи огромној количини чак и потпуно различитих подешавања и захтева. Временом је овај ДБ постао врхунско решење у случају да вам је потребна најсавременија поузданост, скалабилност и могућност одржавања који живе на локалној хардверској инфраструктури.

Главне предности

Ево неких од главних предности које добијате када изаберете тако зрели систем базе података као што је Орацле:

✅ Одлична подршка и опције за ефикасне активности прављења резервних копија и враћања.

✅ Широко подручје могућности за подешавање перформанси ДБ решења унутар система. Чак и дуго након тога, решење је већ у производњи. Активности подршке и одржавања унутар ове платформе су заиста једноставне за постављање и веома су ефикасне.

✅ Висока прилагодљивост ДБ решења. Пошто Орацле ДБ подржава широку количину функционалности које можете изабрати, ви као системски интегратор имате много опција за изградњу робусног система који се састоји од тачно оних функционалности које су потребне вашој платформи (мислите о покретачима, партицијама, подпартицијама, аутоматизованим секвенцама примарних кључева, погледима , снимци, ограничења података, јединствени кључеви, комбиновани кључеви, страни кључеви, композитни индекси, итд.). Подржава све.

✅ Једноставна администрација активности и процеса базе података. Наменске административне конзоле и контролне табле, као и многе алатке које је креирао Орацле и намењене искључиво администраторима за коришћење из кутије.

✅ Подршка за вишекорисничка окружења. Ако је захтев да се истовремено подржи хиљаде различитих активних корисника, Орацле је одговор.

Главни недостаци

Орацле ДБ је веома флексибилан у погледу вертикалног скалирања перформанси. Али мање када вам је потребно снажно хоризонтално скалирање. То значи да је лако надоградити на јачи ЦПУ, више меморије и простора за складиштење на ДБ-у кластера.

Али ако ваши подаци значајно порасту за кратко време – што је уобичајен случај који се дешава са подацима у облаку, уска грла у перформансама ће постати видљивија и теже их је решити. Ширење података у више кластера и очекивање њиховог динамичног раста постаће главни захтев у будућности. У овом случају, можда ћете приметити да Орацле ДБ почиње више да ограничава него да испуњава ваше будуће потребе.

Други могући недостатак може бити трошак. Орацле ДБ подржава многе функције, али многе од њих такође имају своју цену. Још више ако постоји неколико кластера и ако су неопходне надоградње физичких перформанси. То значи да софтверско подешавање модела података више није довољно. Да би више административних алата и функција било доступно, мораћете да купите лиценцу за предузећа. Ово ће додатно повећати ионако високе трошкове.

  7 најбољих АИ подцаст креатора за лако креирање звезданих емисија

На крају, Орацле ДБ није изворна АВС ДБ услуга, што значи да нећете очекивати пуну подршку од АВС-а. Радије се оријентишите на Орацле подршку. Али онда се бавите болним тачкама Орацле-а и АВС-а паралелно и са два различита скупа тимова за подршку.

Када изабрати

Одабир Цлоуд-а за Орацле ДБ је најприроднија одлука коју треба да донесете кад год ваше тренутно локално решење већ користи Орацле ДБ. Такође ће олакшати миграцију и прелазак на решење засновано на облаку.

Стога, изаберите АВС Орацле ДБ у случају:

 • Очекујете да ће база података у облаку у догледној будућности подржавати исте процесе и функционалности као локална варијанта.
 • Не планирате да интегришете ДБ са превише АВС изворних услуга веома брзо.
 • Не очекујете да ће тренутни обим података значајно порасти у кратком временском периоду.
 • Потребна вам је подршка огромне количине функционалности. Односно, било би тешко изгубити неке од њих који су тренутно на месту приликом преласка на облак.
 • Ваш систем мора да подржава стотине активних корисника у исто време (или више).

Пример употребе

 • Велики телекомуникациони системи за наплату, ЦРМ и податке међуверског софтвера.
 • Прилагођене ДБ имплементације за аутомобилске системе база података, интегрисане са неколико различитих прилагођених алата или алата независних произвођача.
 • Пакована системска решења за банкарску индустрију, где је Орацле већ фиксни део упакованог решења добављача и на крају интегрише додатне прилагођене ДБ компоненте у једну сложену имплементацију.

АВС Аурора ДБ

Извор: авс.амазон.цом

На много начина, Аурора је директна супротност Орацле-у, чак и ако је и даље релациона база података.

Како се разликује

Аутора ДБ је изворни сервис базе података у АВС-у. АВС му пружа пуну подршку и стални развој и дубоко га интегрише са остатком екосистема АВС услуга.

Аурора ДБ не достиже тај ниво диверсификације функционалности као што је Орацле већ имао. Али рођен је у облаку (за разлику од Орацле-а). Пошто АВС даље развија Аурору, јаз у функционалности би могао бити мањи у будућности него данас.

На много начина, Аурора је већ испред Орацле-а, посебно у погледу интеграције са другим АВС услугама у облаку. А пошто је Амазон створио Аурору имајући на уму екосистем у облаку, Аурора је спремна за огроман приход од података и повећање током времена, тако да је хоризонтално скалирање јако својство.

Главне предности

Рекао бих да су главне предности Аурора ДБ:

✅ Веома флексибилна проширивост инстанци ДБ копија само за читање. Оне које можете креирати за само неколико секунди. Инстанце само за читање деле исте ДБ евиденције главне базе података из које потичу. То значи да креирање нове базе података само за читање не захтева синхронизацију свих података; то ради аутоматски тако што дели постојеће.

✅ Спреман за велики раст података – хоризонтално скалирање је велика карактеристика Аурора ДБ. Додавање нових кластера и проширење скалабилности у различитим зонама доступности је једноставно. Аурора је тада веома ефикасна у брзом одабиру великих количина података.

✅ Можете одабрати да ли ћете користити серверски или безсерверски режим Аурора ДБ. Неке од функција ће недостајати у режиму без сервера. Али добијате много флексибилности и оптимизације трошкова када изаберете режим без сервера.

✅ Аутоматизоване резервне копије и лако враћање у тренутку. Још један врхунац је да Аурора ДБ може лако да прави дневне резервне копије, а враћање пуне базе података у било које време је много једноставније. Овде можете комбиновати све предности окружења у облаку, као и увек доступан слободан простор, брзе унутрашње-АВС операције и наменску Аурора ДБ функцију која циља на брзо време опоравка и кратко време застоја.

  Како безбедно очистити свој иПхоне помоћу марамица за дезинфекцију

✅ Подршка за МиСКЛ или ПостгреСКЛ ДБ мотор, тако да можете изабрати оно што вам одговара.

Главни недостаци

 • Иако је Аурора вероватно најбогатија изворна релациона база података коју можете изабрати у АВС-у, она још увек заостаје за Орацле-ом у том погледу. То је разумљиво; Орацле је имао много више времена да развије те функције у прошлости. Остаје чињеница да је Аурора ДБ, са сваким издањем, јача и ближа.
 • Не постоји еквивалент за Аурора ДБ у локалном простору. Можете тврдити да се старе базе података изграђене у МиСКЛ или ПостгреСКЛ базама података блиско подударају – а из перспективе компатибилности, сигурно јесу. Али они нису строги еквивалент. То значи да миграција неће бити тако једноставна. Мораћете да прилагодите и примените процесе миграције како бисте били сигурни да ће они пренети податке са локалне локације и ускладиштити их у Аурора ДБ, све у исправном формату модела података.
 • Различита ограничења АВС-а, посебно она чврста, су фактор који би у неким случајевима могао одвратити од одабира овог ДБ-а као циља за напредовање. Врло је вероватно да ћете моћи да их све заобиђете, али за неке ће вам бити потребно озбиљније улагање у рефакторисање, што на крају може повећати укупне трошкове миграције у поређењу са другим циљем базе података.

Када изабрати

Укратко, избор Аурора ДБ као гото релационе базе података на АВС платформи никада није лоша одлука, али урадите то, посебно ако:

 • Изградићете систем у облаку од нуле око релационе базе података.
 • Очекујете највиши ниво компатибилности и интегралности са што је могуће више различитих изворних АВС услуга.
 • Очекујете да ће обим података значајно порасти за кратко време.
 • Планирате да покренете неколико спин-офф проофс оф цонцепт (ПОЦ) пројеката где можете искористити све предности верзије релационе базе података без сервера.

Пример употребе

 • Платформа без сервера за анализу великих количина података о инфраструктурној слици.
 • Коришћење модела машинског учења за обраду информација вашег језера података и генерисање пословних предвиђања за ваше пословање.
 • Нетфлик користи Аурора ДБ за брзо паралелно извршавање упита над њиховим каталошким подацима.

АВС Мицрософт СКЛ ДБ

Извор: авс.амазон.цом

Ова база података је, на неки начин, упоредива са Орацле-ом. Такође је креиран много пре него што је облак постао ствар, а постоји много тренутних локалних корисника који планирају да пређу на облак, користећи МС СКЛ ДБ као извор.

Како се разликује

Упркос тим сличностима, МС СКЛ ДБ је и даље онај који је имао много мање користи у прошлости у поређењу са Орацле ДБ.

Барем судећи из перспективе мог личног искуства. Био сам укључен у више Орацле пројеката у последње две деценије, али само у неколико случајева у којима је био укључен МС СКЛ ДБ. И искрено, нисам волео да се бавим тиме ни приближно колико сам радио са Орацле ДБ.

У сваком случају, још увек препознајем велики сегмент компанија које користе МС СКЛ ДБ као главну базу података која је једина тачка истине за све податке.

Главне предности

Главне предности које МС СКЛ ДБ има:

✅ Добра интеграција са другим Мицрософт услугама и софтвером, у случају да је ово функција коју препознајете као вредну за ваш случај.

✅ Лако прилагођавање са прилагођеним проширењима кода, углавном у облику Јавасцрипт кодних модула. Ово може бити корисно када се бавите сложенијим пословним процесима и пословима који се планирају преко базе података.

✅ Прилично једноставно из перспективе администрације (барем у поређењу са Орацле ДБ).

✅ Вероватно има много више смисла у екосистему Азуре облака, јер се тамо сматра изворним системом релационих база података, који је много компатибилнији са другим услугама у облаку.

Главни недостаци

 • Слично као у случају Орацле ДБ, као не-нативне базе података у простору АВС облака, сва подршка и решавање проблема морају бити вођени преко одвојених наменских тимова за МС СКЛ подршку.
 • Мања диверзификација подршке функционалности уопште кад год се упореди са Орацле ДБ или Аурора ДБ.
 • Није погодно за велики број активних корисника.
 • Хоризонтална скалабилност је још већи проблем него у случају Орацле ДБ.
  Започните са плетењем помоћу ових 6 апликација за хеклање

Када изабрати

МС СКЛ ДБ је најпогоднији ако желите да мигрирате постојећу МС СКЛ ДБ локално у облак са што мање ометања. Такође, не очекујете ту интеграцију са другим АВС услугама у облаку у великој мери.

Тада ће МС СКЛ ДБ живети унутар АВС облака као потпуно управљана база података са неограниченим складиштем и проширеним опцијама за хоризонталну скалабилност и високу доступност у поређењу са он-премисе алтернативом.

Пример употребе

 • Делује као средња платформа за прилагођену интеграцију различитих система база података (може бити чак и другог типа, на пример, Орацле ДБ).
 • Различити пројекти мањих размера где је цена решења базе података ствар коју треба размотрити, а буџет је ограниченији (и не дозвољава да се иде на пуноправно решење Орацле ДБ).

АВС МиСКЛ и ПостгреСКЛ ДБ

Извор: авс.амазон.цом

Ове базе података су обе по пореклу отвореног кода (иако их већ купују веће компаније), што им на крају даје и предности и недостатке.

Они такође нису толико богати карактеристикама као друге алтернативе, посебно у свом изворном облику. И док их још увек можете користити у АВС инфраструктури у овом облику, сумњам да ово још увек има превише практичног смисла.

Како се разликује

Када мигрирате локалну ДБ (било да се ради о МиСКЛ или ПостгреСКЛ) у АВС облак, можете директно да користите Аурору са МиСКЛ или ПостгреСКЛ мотором као метом и тако добијете све додатне предности које Аурора ДБ може да понуди.

Наравно, то ће значити додатни напор за фазу миграције у односу на случај када би се изабрала домаћа алтернатива. Али тај додатни напор ће бити само маргиналан.

Њихова главна предност лежи у трошковима и да су најпогоднији за мале пројектне иницијативе, где робусност није стварна тема.

Главни недостаци

 • Оба су прилично ограничена у подржаној функционалности и морате бити спремни на ограничене могућности одржавања и администрације.
 • Није погодно за велике пројекте са много активних корисника.
 • Није најбоље за решења високих перформанси и где је константно подешавање перформанси јак захтев.

Када изабрати

 • Ако су трошкови главна тема и буџет је веома ограничен.
 • Ако је пројектна иницијатива прилично мала.
 • Ако је обим података прилично мали и нема планова за значајан раст.

Пример употребе

 • Иницијативе за личне пројекте где ће трошкови инфраструктуре бити што је могуће мањи.
 • Мали ПОЦ који би доказали да се предложени концепт може реализовати.
 • Пројекти малих предузећа са малим количинама података.
 • За мале СааС пројекте, који не захтевају велику количину учитавања базе података, само складиштење података на начин релационог модела података је све што је заиста потребно.

АВС МариаДБ

Извор: авс.амазон.цом

МариаДБ је и даље потпуно отворена база података коју су креирали бивши МиСКЛ програмери (након што је МиСКЛ преузео Орацле).

Што се тиче компатибилности, било који МиСКЛ ДБ ће радити сасвим добро унутар МариаДБ-а.

Како се разликује

Функционално, нема много разлика од МиСКЛ-а за очекивати, али својство отвореног кода је врхунац.

Технички, постоји приличан број корисних функција које су доступне у МариаДБ-у, али не и у МиСКЛ-у.

Главни недостаци

Прилично сличан МиСКЛ случају.

Када изабрати

 • Ако апсолутно волите своју тренутну МариаДБ он-премисе имплементацију и не желите да мигрирате на Аурора ДБ, из било ког разлога.
 • Ако желите да останете заиста отвореног кода са решењем за базу података унутар АВС цлоуд екосистема.

Пример употребе

Прилично сличан МиСКЛ случају.

Завршне речи

Слично томе, како је Орацле ДБ био решење у он-премисе свету, чини се да Аурора ДБ заузима ово место у свету АВС облака. Барем из перспективе скупова функција, ово је најближе што можете добити.

Чак и ако нисте баш за главним заинтересованим странама, добро је знати да још увек постоје прилично једноставне опције о томе како да мигрирате постојећу базу података у АВС облак.

Још боље – са овим прекидачем, аутоматски ћете добити функције које су вам највероватније недостајале до тада. Што је најважније, боља проширивост складишта, висока доступност и хоризонтална скалабилност су изворне карактеристике окружења у облаку.