Како спречити векторе напада на вашој мрежи?

Хакери и сајбер криминалци ових дана постају све софистициранији, због чега је императив да организације буду испред злонамерних средстава и осигурају највећу сигурност.

Примарни циљ сајбер криминалаца је да прибаве податке, као што су осетљиве информације о клијентима и пословним подацима, у злонамерне сврхе. Хакери користе неколико врста напада, као што су малвер, пхисхинг и ДДоС, да би приступили мрежи компаније и угрозили њене податке.

И то раде путем вектора напада, који укључују украдене акредитиве, вирусе, рансомваре и још много тога.

Ови сајбер напади коштају организације стотине милиона. На пример, извештај о трошковима кршења података за 2022. сугерише да је просечна глобална цена повреде података око 4,35 милиона долара, због чега је од суштинског значаја за организације да планирају и смање потенцијал ових вектора напада.

На овом блогу ћемо видети шта тачно значе вектори напада, примере и типове вектора напада, како се разликују од површине напада и које мере можете предузети да смањите ризике и потенцијале вектора напада како бисте задржали мрежу ваше организације сигурно и безбедно.

Шта је вектор напада у сајбер безбедности?

Вектори напада, који се такође називају вектори претњи, су средства или путеви које сајбер нападачи користе да би стекли илегални приступ и продрли кроз мрежу, апликацију или кориснички налог да би искористили рањивости мреже.

Једноставним речима, вектор напада је рута коју користе сајбер криминалци да би дошли до циља (као што је мрежа организације) да би извршили сајбер напад.

Ови путеви и средства могу укључивати слабе акредитиве запослених, малвер, инсајдерске претње итд.

Неколико ентитета је одговорно за искоришћавање ових вектора напада, укључујући злонамерне хакере, конкуренте, групе за сајбер шпијунажу, па чак и фрустриране или узнемирене бивше запослене.

Без обзира на ентитет или групу појединаца, они користе векторе напада да украду поверљиве информације ваше компаније, изнуде новац од ваших запослених или у потпуности поремете ваше пословање.

Стога је смањење количине и утицаја вектора напада на мрежу ваше компаније веома критично, а то можете учинити смањењем површине напада.

Често појединци бркају векторе напада и површине са истим, али се јасно разликују. Да видимо како.

Аттацк Вецтор вс. Аттацк Сурфаце

Иако се ова два тима често користе наизменично, они нису исти.

Вектор напада обезбеђује хакерима средства или тачку уласка у циљ или мрежу компаније. Површина напада је област система или мреже организације која је нападнута или је подложна хаковању.

Он чини све тачке приступа, безбедносне ризике и улазне тачке које излажу вашу мрежу и које неовлашћени ентитет може да користи да уђе у вашу мрежу или систем.

Запослени и њихови уређаји су део површине напада организације јер хакери могу да угрозе њихове акредитиве и рањивости, попут софтвера без закрпе, да би искористили мрежу. Дакле, површина напада се састоји од свих познатих и непознатих рањивости широм система, мреже и хардверских компоненти.

  Поправите код грешке Гоогле Плаи продавнице 403

Што је мања површина напада мреже ваше организације, лакше је заштитити мрежу.

Стога, први и најважнији корак ка обезбеђивању сајбер безбедности за вашу организацију треба да буде минимизирање површине напада мреже уз помоћ напредних безбедносних решења, као што су Безбедност без поверења и Вишефакторска аутентификација.

Како функционишу вектори напада?

Вектори напада функционишу тако што искоришћавају рањивости и слабости у одбрани система.

Генерално, хакери и сајбер криминалци имају дубинско знање о уобичајеним векторима напада присутним у мрежи. Стога, да би одредили начин да циљају један од ових вектора безбедности, хакери прво траже безбедносне рупе са овим векторима напада да би компромитовали и продрли кроз њих.

Хакери могу пронаћи ове рањивости у оперативном систему (ОС) или рачунарском софтверу. Безбедносна рупа се може отворити из неколико разлога, као што је неисправна или погрешно конфигурисана безбедносна конфигурација или програмска грешка. У исто време, може доћи и до кршења безбедности због украдених акредитива запослених.

Хакери непрестано скенирају мреже компанија како би пронашли безбедносне рупе и улазне тачке у системе, мреже и апликације. У неким случајевима, хакери такође могу да циљају интерне запослене и рањиве кориснике који свесно или несвесно деле свој налог или ИТ акредитиве, омогућавајући неовлашћен приступ мрежи.

Вектори напада могу се поделити у два основна типа:

#1. Вектори пасивног напада

Ове експлоатације вектора напада су покушаји хакера да добију приступ систему или да га надгледају ради откривања отворених портова и рањивости како би прикупили детаље о мети. Ови напади покушавају да приступе информацијама без утицаја на систем или промене његових података и ресурса, што отежава њихово откривање и идентификацију.

Стога, уместо да оштете мрежу или систем организације, ови напади угрожавају њене податке и поверљивост. Примери пасивних напада укључују пхисхинг, типоскуаттинг и нападе засноване на друштвеном инжењерингу.

#2. Вектори активног напада

Вектор активног напада користи покушај да се промени систем организације и поремети њен редован рад.

Дакле, нападачи циљају и искоришћавају рањивости система, као што су малвер, рансомваре, ДДоС напади, напади „човјек у средини“ или циљање слабих корисничких лозинки и акредитива.

Међутим, док ови генерализују типове вектора напада, ево сличности у томе како већина вектора напада функционише:

 • Нападач открива потенцијалну мету.
 • Нападач прикупља информације о мети уз помоћ пхисхинга, друштвеног инжењеринга, малвера, аутоматског скенирања рањивости и ОПСЕЦ-а.
 • Нападачи покушавају да идентификују потенцијалне векторе напада користећи ове информације како би креирали алате за њихово искориштавање.
 • Користећи ове алате, нападачи добијају неовлашћен и неауторизован приступ систему или мрежи како би инсталирали злонамерни код или украли осетљиве информације.
 • Нападачи надгледају мрежу, краду поверљиве податке и информације или користе рачунарске ресурсе.

Можемо боље разумети векторе напада и како они функционишу посматрајући врсте вектора напада.

Које су врсте вектора напада?

Вектори напада засновани на мрежи

Напади засновани на мрежи се контролишу и покрећу са злонамерног уређаја који није онај у нападу. Они укључују ДДоС нападе, нападе засноване на лозинки попут слабих акредитива, ДНС лажирање, отмицу сесије и нападе „човјек у средини“.

#1. Напади одбијање дистрибуираних услуга (ДДоС).

ДДоС напади су сајбер напади у којима нападач преплави или преоптерећује мрежу или сервер интернет саобраћајем користећи гомилу ботова, покушавајући да поремети услугу како би је учинио неоперабилном. Ово отежава корисницима и клијентима приступ услугама предузећа, а такође може довести до рушења и пада веб локација.

Како их избећи: Смањење површине напада организације је идеалан начин за ублажавање ДДоС напада. Ово можете учинити ограничавањем директног приступа системима и апликацијама и контролом приступа путем система за управљање идентитетом и приступом (ИАМ). Коришћење заштитних зидова за филтрирање и избегавање злонамерног саобраћаја и алата за одбрану као што су диференцијација саобраћаја и редовна процена ризика је још један начин за спречавање ДДоС напада.

  Добијте детаљне информације о приступним тачкама и повезаним уређајима

#2. Слаби акредитиви

Поновна употреба лозинки или слабе лозинке и акредитиви су капије за хакере и нападаче да приступе мрежи и продру у мрежу.

Како их избећи: Организације треба да едукују своје запослене о безбедним лозинкама и акредитивима, инвестирају у јединствену пријаву или менаџер лозинки и прате хигијену лозинки у целој мрежи предузећа како би пронашле и откриле високоризичне кориснике и њихове уређаје.

#3. ДНС лажирање

ДНС лажирање, или тровање ДНС-ом, је сајбер напад у којем нападач циља и квари систем имена домена (ДНС) да би име домена усмерио на нетачну ИП адресу, преусмеравајући кориснике на злонамерне сервере или веб локације кад год покушају да приступе веб локацији.

Како да их избегнете: Морате да подесите ДНС безбедносне екстензије (ДНССЕ) да бисте заштитили регистратор сервера од спољног неовлашћеног приступа. Такође можете спречити ДНС лажирање коришћењем аутоматизованог софтвера за управљање закрпама да редовно примењујете закрпе на ДНС сервере и вршите детаљно филтрирање ДНС саобраћаја.

#4. Ман-Ин-Тхе-Миддле Аттацкс

Овај напад искоришћава јавни Ви-Фи за пресретање саобраћаја, прислушкивање или ометање комуникације између ентитета.

Како их избећи: МИТМ нападе можете спречити коришћењем система безбедности крајњих тачака, употребом система вишефакторске аутентификације и коришћењем робусних решења за безбедност мреже као што је Зеро Труст Сецурити, обезбеђујући вашу мрежу предузећа од злонамерних актера.

Вектори напада засновани на вебу

Напади засновани на вебу укључују скриптовање на више локација (КССС) и нападе СКЛ ињекцијом. Они обмањују кориснике користећи веб системе и услуге као вектор претње.

#1. СКЛ Ињецтион напади

СКЛ ињекције користе злонамерне СКЛ упите да излажу сервер поверљивим и осетљивим подацима и информацијама које иначе не би. Успешни напади СКЛ ињекције могу учинити да хакери промене податке, лажирају идентитет или униште податке, чинећи их недоступним.

Како их избећи: Можете спречити СКЛ ињекције користећи аутентификацију треће стране, хеширање лозинки, заштитни зид веб апликација, коришћење ажурираног софтвера и обезбеђивање редовног закрпања софтвера и континуирано праћење СКЛ изјава и база података.

#2. Скриптовање на више локација (КССС)

КССС напади подразумевају да нападач убризгава злонамерни код у поуздану веб локацију, утиче на посетиоце и не напада саму веб локацију. Ово омогућава хакерима да приступе сачуваним записима претраживача због извршавања нежељеног кода и разоткрију нежељене информације.

Како их избећи: Најбољи начин да спречите КССС нападе је кодирање и дезинфекција корисничког уноса, ажурирање софтвера, скенирање рањивости и примена политике безбедности садржаја.

Вектори физичког напада

Физички напади су напади на сајбер безбедност који утичу на рад веб локације и физичко окружење или оштећују имовину. Они укључују нападе нултог дана или незакрпљене апликације или софтвер, слабу енкрипцију, погрешну конфигурацију, убацивање података, нападе грубом силом итд.

#1. Напади нултог дана (незакрпљене апликације)

Напади нултог дана циљају на рањивост сајбер безбедности која није јавно откривена или коју нико не тражи.

Како их избећи: Можете спречити нападе нултог дана користећи платформе за обавештавање претњи, машине за превенцију претњи, анализу ДНК малвера, емулацију и екстракцију претњи и инспекцију нивоа ЦПУ-а.

#2. Слабо шифровање

Шифровање података штити поверљивост дигиталних података и скрива право значење поруке. Уобичајене методе шифровања података укључују ДНССЕЦ и ССЛ сертификате. Недостатак или слаба енкрипција излаже податке неовлашћеним и злонамерним странама.

Како да их избегнете: Можете да обезбедите вектор претњи слабог шифровања коришћењем јаких метода шифровања, као што су Ривест-Схамир-Адлеман (РСА) и Адванцед Енцриптион Стандард (АЕС), и обезбедите да су сви протоколи сигурни.

  Како комбиновати више субреддита са мултиреддитс

#3. Погрешна конфигурација

Грешка у конфигурацији система или ако конфигурација апликације или сервера за подешавање није онемогућена, може довести до кршења података. У исто време, коришћење подразумеваног корисничког имена и лозинки такође олакшава хакерима приступ и експлоатацију система и утврђивање скривених недостатака.

Како их избећи: Од кључне је важности аутоматизовати управљање конфигурацијом да бисте спречили одступање конфигурације, надгледали подешавања апликације и упоредили их са најбољим праксама – откривајући претње за погрешно конфигурисане уређаје.

#4. Бруте Форце Аттацкс

Бруте форце напади су сајбер напади засновани на покушајима и грешкама где напади покушавају да приступе мрежама организације на различите начине, као што су циљање слабе енкрипције, слање заражених е-порука које садрже малвер или пхисхинг е-поруке док један напад не успе.

Како да их избегнете: Морате да користите јаке лозинке, користите МФА решења, ограничите покушаје пријављивања, користите заштитни зид веб апликација, користите ЦАПТЦХА и надгледате ИП адресе да бисте спречили нападе грубе силе.

Малваре Аттацкс

Злонамерни софтвер или малвер је дизајниран да омета системе, успорава рачунаре, изазива грешке или шири вирусе унутар система. Они укључују неколико напада, укључујући шпијунски софтвер, рансомваре, вирусе и тројанце.

Како их избећи: Безбедност од малвера захтева од компанија да користе технологије као што су заштитни зидови, сандбокинг, анти-малвер и антивирусни софтвер.

Пхисхинг Аттацкс

Пецање је често коришћен вектор напада који је порастао за 61% у 2022.

Извор: ципсец.еу

Ослања се на тактику друштвеног инжењеринга да манипулише корисницима тако да кликну на злонамерне УРЛ адресе, преузимају злонамерне датотеке или откривају осетљиве информације да би украли финансијске детаље, добили акредитиве или покренули нападе рансомваре-а.

Како да их избегнете: Примена МФА, коришћење филтера за нежељену пошту, обезбеђивање редовних ажурирања софтвера и закрпа, као и блокирање злонамерних веб локација су неколико начина да заштитите своју компанију од пхисхинг напада.

Инсајдерске претње

Злонамерни инсајдери, попут несрећних запослених, спадају међу највеће безбедносне претње—покушавају да приступе осетљивим подацима компаније да би их злоупотребили или понудили неовлашћени приступ спољним странама.

Како их избећи: Надгледање приступа мрежи од стране запослених ради неуобичајених активности или покушаја да приступе датотекама којима иначе не би, знак је ненормалне активности корисника и може вам помоћи да спречите инсајдерски ризик.

Како заштитити своју организацију од вектора напада?

Нападачи се могу инфилтрирати у мрежу компаније и компромитовати њене податке на неколико начина. Стога, организације морају применити најновије безбедносне технике и робусне политике како би осигурале мрежну безбедност од злонамерних напада.

Ево неколико начина на које организације могу заштитити своју мрежу од вектора напада:

 • Користите јаке лозинке и примените јака решења за аутентификацију, као што је МФА, да бисте додали додатни безбедносни слој.
 • Спроведите редовне ревизије и тестирање ИТ рањивости да бисте открили рупе и ажурирали безбедносне политике.
 • Инсталирајте алатке за безбедносни надзор и извештавање које вас упозоравају на неовлашћени приступ.
 • Извршите тестове пенетрације да бисте идентификовали и тестирали безбедносне пропусте.
 • Одмах инсталирајте ажурирања софтвера и хардвера и користите аутоматизовано решење.
 • Користите технологије шифровања, као што је АЕС, да бисте омогућили шифровање података на преносивим уређајима и смањили ризик од компромитовања података.
 • Обезбедите свеобухватну обуку о ИТ безбедности свим својим запосленима – упознајући их са најбољим безбедносним праксама.
 • Користите робусне протоколе за контролу приступа и сегментирајте своју мрежу – што отежава хакерима да уђу у срж мреже ваше компаније.

Завршне речи

Нападачи користе векторе напада, као што су акредитиви запослених и лоша енкрипција, да би компромитовали мрежу компаније и провалили њене податке. Стога је смањење утицаја ових вектора веома значајно у спречавању ризика сајбер безбедности.

Људски елемент (који укључује грешке, злоупотребу и друштвене нападе) који игра огромну улогу у украденим акредитивима и пхисхинг нападима је уобичајен вектор претње — основни узрок око 82% кршења података у 2022.

Стога вам овај блог помаже да разумете векторе напада и начине да смањите њихов утицај. Дакле, користите овај блог да примените најбоље безбедносне праксе како бисте обезбедили будућност свог пословања и спречили финансијске губитке.

Затим погледајте главне рањивости мреже на које треба обратити пажњу.