Како створити криптовалуту и ​​изградити своје дигитално царство

Да ли сте збуњени процесом стварања ваше криптовалуте? Не брини; ми ћемо вам то разјаснити.

Према Статиста, у 2013. било је само 66 криптовалута. Међутим, према подацима из 2023., овај број је порастао на преко 8.500. То је невероватно, зар не?

Током раних година, људи су имали ограничено знање о стварању криптовалута. Штавише, процес је био сложен и скуп за обичне појединце.

Сада су се ствари доста побољшале у крипто простору. Као резултат тога, стварање криптовалуте постаје све једноставније с временом.

Пре него што кренемо у стварање криптовалуте, хајде да прођемо кроз основе.

Преглед садржаја

Шта је криптовалута?

Криптовалута или криптовалута је облик дигиталне валуте која помаже у трансакцијама. Штавише, ова валута је обезбеђена помоћу криптографије како би се спречиле лажне активности.

За разлику од фиат валута, криптовалуте функционишу без подршке банака или било које финансијске институције. Као резултат тога, можете обављати трансакције са било ким широм света без посредника.

Увођење прве криптовалуте Битцоин 2009. године довело је до стварања хиљада криптовалута. У време писања, глобална тржишна капитализација криптовалута је процењена на преко 1 трилион долара.

Сада, да видимо како можете имати користи од своје криптовалуте.

Предности стварања криптовалуте

Главне предности креирања криптовалута укључују следеће:

#1. Финансијска флексибилност

Организације или банке не поседују, не контролишу или надгледају криптовалуте. Као резултат тога, можете развити своју криптовалуту у складу са карактеристикама које помажу расту вашег пословања.

Поред тога, не морате губити време ослањајући се на банкарски систем. Овде можете пренети своју криптовалуту другој особи било где у свету за секунде.

#2. Црипто Цровдфундинг

Поседовање криптовалуте помаже у прикупљању средстава за подршку вашем крипто пројекту. Штавише, крипто цровдфундинг је једноставнији и мање компликован од традиционалног прикупљања средстава за пословање.

Можете покренути Иницијалну понуду кованица (ИЦО) да бисте прикупили средства од инвеститора широм света. Током овог процеса финансирања, поседовање криптовалута повећава ваш кредибилитет.

#3. Бусинесс Брандинг

Брендирање је један од најважнијих фактора који побољшавају раст крипто пројекта. Из тог разлога, неопходно је да представите своју криптовалуту да бисте имали предност у односу на конкуренцију.

Увођење услуга плаћања помоћу ваше криптовалуте такође вам помаже да повећате базу клијената. На пример, популарне компаније као што су Мицрософт, ПаиПал и Старбуцкс прихватити Битцоин.

  15 ЈаваСцрипт библиотека табела које треба користити за једноставну презентацију података вдзвдз

#4. Будући потенцијал

Блоцкцхаин технологија све више прихватају сви главни актери широм света. Као резултат тога, потражња за вредним криптовалутама такође има тенденцију да расте у наредним годинама.

С обзиром на ову огромну потражњу у блиској будућности, поседовање криптовалуте је додатна предност за ваше пословање. Штавише, крипто трансакције пружају вашим клијентима беспрекорно корисничко искуство.

#5. Осигурана трансакција

Финансијске трансакције које користе криптовалуте су много сигурније у поређењу са традиционалним. Напредна криптографија осигурава да се ваш криптографски пренос пренесе у прави новчаник.

Штавише, можете пратити и пратити трансакције без плаћања ни новчића. Такође, свом уређају можете да додате више безбедносних функција, као што су лозинке, препознавање лица или закључавање отиском прста.

Различити начини стварања криптовалуте

Постоје три главне методе које вам омогућавају да креирате своје криптовалуте. Уронимо у то:

Метод 1: Креирајте сопствени блокчејн и његову криптовалуту

Овај метод је најтежи јер морате почети да стварате од нуле. Међутим, овај избор вам нуди флексибилност да изаберете сваки аспект који желите у својој криптовалути без компромиса.

Стварање нове криптовалуте захтева високе техничке вештине када је у питању развој блокчејна. Штавише, у ову методу морате уложити доста времена и новца.

Немате довољно времена и новца за улагање? У том случају, можете користити друге две методе наведене у наставку.

Метод 2: Измените постојећи блокчејн код

У овој методи, потребно је да користите изворни код који припада другом блок ланцу. Овде је највећа предност што је већина блокчејн кодова отвореног кода коме могу приступити други програмери.

На пример, најпопуларнији блокчеин изворни кодови доступни су на платформама као што је ГитХуб. Штавише, можете га преузети и прилагодити према захтевима вашег пројекта.

Извор: ГитХуб

Желите да испробате другачији метод? Хајде да проверимо трећи метод!

Метод 3: Креирајте криптовалуту на постојећем блокчејну

Овај метод је најлакша опција за креирање криптовалуте. Овде не морате да креирате или мењате блоцкцхаин.

Популарни блок ланци као што је Етхереум су развијени да угошћују бројне нове криптовалуте. Поред Етхереума, БНБ ланац је такође популаран блоцкцхаин који вам омогућава да угостите своју криптовалуту.

Овај метод вам омогућава да креирате криптовалуту са мање техничког знања. Штавише, захтеви за временом и новцем су мањи од друге две методе о којима смо горе говорили.

Можете одабрати било коју од горе наведених метода на основу захтева вашег крипто пројекта. Пошто сте разумели ове различите методе, хајде да погледамо корак по корак водич за креирање ваше криптовалуте. Будите у току!

Како да креирате своју криптовалуту?

Да бисте креирали своју криптовалуту, пратите ове кораке!

Корак 1: Дефинишите случај употребе

Први и главни корак је да имате одговарајући случај употребе ваше криптовалуте. Овде морате да објасните проблем који ваш крипто решава у стварном свету.

Штавише, можете се запитати: Који је обим вашег криптовалута? Како ће ова крипта утицати на кориснике? Постоји ли начин да се побољша употреба вашег криптовалута?

  14 решења за унутрашњу и подсветлећу расвету за аутомобиле како би се ваше возило истакло

Штавише, спроведите темељно истраживање и анализу ваших услуга и циљне публике. Уверите се да лансирање ваше криптовалуте има позитиван утицај на вашу циљну корисничку базу. На крају, документујте своје истраживачке податке за правилну имплементацију пројекта.

Корак 2: Одаберите прави механизам консензуса

У овом кораку морате да изаберете механизам консензуса који потврђује ваше крипто трансакције. Штавише, овај механизам снабдева чворове на блокчејн мрежи да би обезбедио и потврдио све трансакције.

Најчешће коришћени механизми консензуса укључују доказ о улози (ПоС) и доказ рада (ПоВ).

ПоВ механизам троши велику количину електричне енергије за своје рачунарске функције. Као резултат тога, већина пројеката прелази на ПоС механизам који је превише еколошки прихватљив.

Осим ова два механизма, можете се одлучити и за друге механизме као што су делегирани доказ удјела (ДПоС), доказ капацитета (ПоЦ), доказ овлаштења (ПоА) или доказ сагоревања (ПоБ).

Корак 3: Изаберите Блоцкцхаин

Након што изаберете механизам консензуса, потребно је да изаберете блок ланац. Поред тога, морате осигурати да је одабрани блоцкцхаин усклађен са функционисањем вашег механизма.

Поред тога, такође морате да изаберете тип блоцкцхаина од:

 • Јавни блоцкцхаин: Помаже свима да се придруже блокчејну и обављају трансакције.
 • Приватни блоцкцхаин: Дозвољава само овлашћено учешће у блокчејн мрежи.
 • Хибридни блок ланца: То је комбинација приватних и јавних блокова који омогућавају приступ свима са ограниченим приступом одређеним подацима.
 • Блок ланац конзорцијума: Овај блок ланац такође функционише слично хибридном уз учешће различитих чланова из других компанија или организација.
 • Корак 4: Дизајнирајте чворове

  Након одабира механизма консензуса и блоцкцхаина, потребно је да инсталирате потребан софтвер. Штавише, одмах након инсталације потребно је да конфигуришете чвор.

  Једноставно речено, чвор је електронски уређај способан да покреће блокчејн софтвер. Поред тога, игра кључну улогу у валидацији података који се чувају унутар блоцкцхаина.

  Процес стварања новог чвора укључује низ сложених процеса. Међутим, најлакши метод ће бити одабир постојеће структуре чвора.

  Корак 5: Успоставите интерну архитектуру блокчејна

  Блоцкцхаинс могу да раде само са правилно структурираном интерном архитектуром. Као резултат тога, важно је додати функције као што су адресе новчаника, дозволе, правила и формати.

  Извор: Полигон Лигхтпапер

  Штавише, у овом кораку морате имати одговарајућу јасноћу о токеномији ваше криптовалуте. Чак и мањи недостатак у токеномији криптовалута може се показати катастрофалним у будућности.

  Најважније компоненте су снабдевање, дистрибуција и сагоревање токена. Можете да спроведете истраживање о токеномији успостављених криптовалута као што су Битцоин (БТЦ), Етхереум (ЕТХ), Бинанце Цоин (БНБ) или Риппле (КСРП) за боље разумевање.

  Корак 6: Интегришите АПИ-је

  Након успостављања блокчејн архитектуре, следећи корак укључује интеграцију интерфејса за програмирање апликација (АПИ). Можете користити ове интерфејсе да побољшате повезаност и функционалност вашег криптовалута.

  АПИ-ји играју кључну улогу у ефикасном повезивању са новчаницима, ДАпп-овима и другим крипто-базираним платформама. Овде можете додати функције које побољшавају услугу која пружа коришћење ваше криптовалуте.

  Поред тога, током ове интеграције, уверите се да следите најбоље безбедносне праксе да бисте заштитили своје АПИ кључеве. На крају, извршите темељне тестове жељене АПИ интеграције.

    Подесите тајмер за спавање вашег уређаја и искључите музику [Android]

  Корак 7: Креирајте кориснички интерфејс (УИ)

  Крипто корисници дају највећу важност када је у питању корисничко искуство. Неуспех у пружању корисничког интерфејса може се негативно одразити на ваше крипто пословне циљеве.

  Корисничко сучеље које креирате мора бити једноставно и лако за разумевање. Ова једноставност ће осигурати јасноћу међу корисницима, посебно за почетнике из крипто простора.

  Штавише, уверите се да ваш кориснички интерфејс има брзо време одзива за паметне телефоне, десктоп рачунаре и таблете. Такође, уверите се да ваш кориснички интерфејс функционише ефикасно на више популарних оперативних система као што су Андроид, Виндовс, иОС, Линук, мацОС, да споменемо само неке.

  Корак 8: Развијте адресу крипто новчаника

  Немогуће је обављати крипто трансакције без одређене адресе новчаника. Из тог разлога, морате да креирате новчаник посвећен вашој криптовалути.

  Можете користити услугу популарних платформи новчаника да генеришете нову адресу новчаника. Обавезно изаберите платформе које пружају максималне безбедносне карактеристике.

  Корак 9: Ревизија ваше криптовалуте

  Крипто простор је био сведок многих превара последњих година које су смањиле фактор поверења међу његовим члановима. На пример, програмери крипто токена Скуид Гаме нестали су са вредношћу новца инвеститора 3,38 милиона долара у 2021.

  Узимајући у обзир све могућности преваре, спровођење ревизије вашег криптовалута додаје кредибилитет вашем пројекту. Можете узети у обзир услугу провере од поверења Хацкен, ЦертиКили Словмист.

  Када завршите ревизије, можете јавно обавестити своје власнике криптовалута. Штавише, можете побољшати сигурносне карактеристике на основу резултата ревизије.

  Корак 10: Исковајте своју криптовалуту

  Последњи корак укључује ковање ваше криптовалуте. Пре него што кујете своју криптовалуту, боље је потражити правни савет. Разлог је тај што нису све земље крипто-пријатељске.

  Методе ковања се такође разликују у зависности од токеномије ваше криптовалуте. Коначно, након што завршите све ове кораке, постаћете поносни власник криптовалуте!

  Напомена: Заједница игра значајну улогу у повећању потражње за криптовалутама. Из тог разлога, важно је доделити одређени број токена за развој ваше крипто заједнице.

  Шта треба узети у обзир пре него што креирате своју криптовалуту?

  Главни фактори које треба узети у обзир укључују:

  #1. Случај употребе

  Снажан и добро дефинисан случај употребе је од суштинског значаја пре него што размишљате о креирању криптовалута. Уз смислени случај употребе, ваша криптовалута ће се издвојити од хиљада других криптовалута.

  Штавише, пројекти са одговарајућим и јединственим апликацијама привлаче нове кориснике и инвеститоре. Све у свему, ваша сврха би требало да има потенцијал да створи утицај на крипто простор.

  #2. Анализа буџета

  Укупни трошкови креирања криптовалуте варирају у зависности од одабраних метода. На пример, креирање криптовалута од нуле захтева поуздан тим и велика средства.

  Међутим, можете одабрати и методе које су повољне за буџет ако имате ограничен буџет. Зато изаберите своје методе у складу са доступношћу вашег фонда.

  Свака земља има различита правила и прописе када је у питању криптовалута. Обавезно претходно истражите правне политике.

  Понекад морате да добијете лиценцу за пословање са крипто и блокчејном. Увек је боље консултовати адвоката са искуством у законодавству о блокчејну.

  #4. Маркетиншке методе

  Планирајте своје маркетиншке стратегије пре него што постанете креатор криптовалуте. Ако људи не знају за постојање вашег криптовалута, његова вредност ће остати нула.

  Побрините се да додијелите средства за промоцију ваше криптовалуте међу заједницом. Штавише, можете да организујете онлајн кампање и аирдропс да бисте привукли нове кориснике.

  Последње мисли

  Можда сте схватили да стварање криптовалуте није тако сложено. Потребно вам је само основно разумевање блоцкцхаин технологије и минимална стручна помоћ.

  Штавише, можете одабрати различите методе на основу вашег буџета и расположивог времена. Коначно, потребно је време и труд да се ваша криптовалута успостави међу крипто заједницом.

  Затим погледајте методе за креирање крипто новчаника.