Како уклонити препоручени одељак Старт менија из Виндовс 11

Виндовс 11 има потпуно другачији изглед од Виндовс 10, посебно када је у питању Старт мени. Виндовс 11 Старт мени има одељак Препоручено који приказује недавно преузете датотеке и инсталиране апликације.

Иако је овај одељак додат да би релевантан садржај био лакше доступан, неким корисницима се не свиђа јер заузима пуно простора у Старт менију и олакшава проналажење ваших осетљивих информација. Ако сте један од тих корисника, ево како да уклоните Препоручени одељак менија Старт из Виндовс 11.

Пре него што наставите, имајте на уму да само у образовној верзији оперативног система Виндовс 11 (СЕ) можете да уклоните одељак Препоручено из менија Старт. Ако ваш рачунар користи Виндовс 11 Про или Хоме, можете да га конфигуришете само да сакрије датотеке и апликације из одељка Препоручено. Сам одељак ће се и даље појављивати у менију Старт.

Уз то, ево како да уклоните препоручени одељак Старт менија из издања Виндовс 11 Едуцатион:

 • Притисните Вин + Р да бисте отворили оквир за дијалог Покрени.
 • Унесите гпедит.мсц у траку за претрагу и притисните Ентер. Ово ће отворити уређивач смерница групе.
 • У уређивачу смерница групе идите до следеће локације:
   User Configuration > Administrative Templates > Start Menu and Taskbar 
 • Двапут кликните на одељак Уклони препоручено из смерница менија Старт у десном окну.
 • Изаберите Омогућено у прозору уређивача смерница који се појави.
 • Кликните на Примени, а затим на ОК.
 • Након тога, поново покрените рачунар. Након поновног покретања видећете да је одељак Препоручено нестао из менија Старт.

    Како деинсталирати УВП апликацију у оперативном систему Виндовс 10

  Још један брз начин да уклоните одељак Препоручено је да уредите регистар. Ево шта треба да урадите.

 • Отворите алатку Рун, унесите регедит у траку за претрагу и притисните Ентер.
 • У уређивачу регистра идите до следеће локације:
   Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows 
 • Кликните десним тастером миша на тастер Виндовс, задржите показивач миша изнад Нев и изаберите Кеи.
 • Именујте кључ Екплорер.
 • Кликните десним тастером миша на тастер Екплорер, задржите показивач миша изнад Ново и изаберите ДВОРД (32-битна) вредност.
 • Именујте вредност имена ХидеРецоммендедСецтион.
 • Двапут кликните на вредност ХидеРецоммендедСецтион у десном окну.
 • Унесите 1 у поље Подаци о вредности и кликните на ОК. Ово ће уклонити одељак Препоручено. Да бисте вратили промене, откуцајте 0 у поље Подаци о вредности и кликните на ОК.
 • Након тога, поново покрените рачунар да бисте видели промене.

  Можете да користите апликацију Виндовс Сеттингс да бисте управљали садржајем приказаним у одељку Препоручено у менију Старт. Ово може бити корисно ако желите да прикажете само инсталиране апликације, или само датотеке којима сте недавно приступили, или ништа од тога.

  Да бисте уклонили садржај препорученог одељка, отворите апликацију Подешавања, изаберите Персонализација на левој бочној траци и кликните на Старт у десном окну. У прозору Старт видећете три прекидача—Прикажи недавно додане апликације, Прикажи најчешће коришћене апликације и Прикажи препоручене датотеке у Старту, недавне датотеке у Филе Екплорер-у и ставке на листама скокова.

  Можете да онемогућите прекидач Прикажи недавно додате апликације ако не желите да одељак Препоручено приказује апликације које сте недавно инсталирали на рачунар. Прекидач Прикажи најчешће коришћене апликације управља апликацијама којима често приступате на рачунару. Можете да онемогућите његов прекидач ако не желите да се те апликације приказују у одељку Препоручено.

    Зашто је Виндовс 10 изненада деактивиран?

  Можете да искључите опцију Прикажи препоручене датотеке у Старту, недавне датотеке у Филе Екплорер-у и ставке на листама скокова ако не желите да одељак Препоручено приказује датотеке и фасцикле којима сте недавно приступили.

  Виндовс Старт мени вам омогућава да претражујете датотеке и апликације инсталиране на вашем рачунару. У оперативном систему Виндовс 11, мени Старт такође укључује одељак Препоручено. Међутим, ако желите да ваш Старт мени буде чист, можете уклонити одељак Препоручено користећи горе наведене методе.