Како вам услуга Веб оф Труст помаже да потврдите легитимност веб локације

Вероватно сте током прегледања наишли на бројне сумњиве веб локације. Прецизно идентификовање ових веб локација и њихове поузданости понекад може бити тешко. Услуга Веб оф Труст (ВОТ) настоји да ово олакша.

Дакле, шта је ВОТ и како вам помаже да потврдите легитимност веб локације?

Шта је услуга Веб оф Труст (ВОТ)?

Веб оф Труст је пре свега заједница веб корисника коју покреће и којом управља ВОТ Сервицес ЛП. То је такође услуга сајбер безбедности која указује на поузданост сајтова.

ВОТ Сервицес ЛП наводи да је ВОТ „светска заједница милиона корисника посвећена стварању и одржавању безбедног и поузданог веб искуства“. Чланови заједнице деле рецензије веб локација и апликација које су користили, а услуга, користећи алгоритме за машинско учење, креира оцене поверења за ове сајтове и апликације. Циљ је да са овим резултатима можете избећи злонамерне сајтове док претражујете на мрежи.

Можете да приступите ВОТ-у преко његове веб странице, као проширења за прегледач, и на својим Андроид и иОС мобилним уређајима.

Како функционише услуга Веб оф Труст (ВОТ)?

ВОТ подстиче чланове своје заједнице да поделе своја лична искуства и дају повратне информације о веб локацијама које су посетили, омогућавајући другима да буду информисани и заштићени од злонамерних сајтова. Након прикупљања ових података, ВОТ их анализира и упоређује са информацијама трећих страна како би се уверио да су поуздани.

Када затражите информације о веб локацији, ВОТ анализира Униформ Ресоурце Лоцатор (УРЛ) сајта и упоређује га са својом опсежном базом података корисничких оцена, рецензија и коментара. ВОТ такође обавља редовне безбедносне провере веб локације користећи алгоритаме машинског учења како би пронашао доказе о злонамерним активностима на веб локацији. На основу своје базе података, ВОТ додељује оцене поверења (доступне само преко екстензије претраживача) користећи обојене иконе.

Зелена икона имплицира да ВОТ заједница сматра веб локацију безбедном и вредном поверења; требало би да се осећате самопоуздано посећујући ове сајтове.

Жута икона указује на то да веб локација има мешовите рецензије, што значи да треба да наставите са опрезом.

На крају, црвена икона означава да веб локација није безбедна и може бити повезана са преварама и злонамерним активностима.

Када наиђете на сајт који није урачунат у базу података, уместо тога ћете пронаћи знак питања или сиву икону.

Како користити проширење прегледача Веб оф Труст и мобилну апликацију

Да бисте користили ВОТ док претражујете на рачунару, морате инсталирати екстензију. Посетите ВОТ вебсите, и скролујте до краја странице, непосредно пре веза. Пронаћи ћете иконе са везама до свих ВОТ-ових релевантних страница продавнице додатака за прегледач.

Када изаберете икону (на пример, Цхроме икону), бићете усмерени на страницу проширења ВОТ у продавници вашег прегледача (у овом случају, Цхроме веб продавница). На страници проширења кликните на Додај у (име вашег претраживача).

Једном када инсталирате ВОТ, сваки пут када претражујете на Интернету, поред резултата ћете пронаћи обојене иконе или упитнике. Такође, ако кликнете десним тастером миша на везу, биће доступна опција да проверите њене ВОТ оцене.

Алтернативно, када посетите веб локацију, можете да кликнете на проширење да бисте проверили позицију сајта.

На мобилном уређају, ВОТ иде даље. Можете да скенирате свој паметни телефон да бисте видели да ли су инсталиране злонамерне апликације, да користите функцију заштите е-поште да спречите пхисхинг преваре и омогућите безбедно прегледање да бисте утврдили да ли је веб локација безбедна пре него што кликнете.

Које су предности ВОТ-а?

ВОТ нуди неколико предности свима који желе да побољшају своју онлајн безбедност.

1. Систем почетног упозорења

Веб оф Труст вам помаже да брзо идентификујете штетне и сумњиве веб локације. Када наиђете на веб локације са потенцијалним ризицима од крађе идентитета, малвера или преваре, ВОТ вас упозорава на фактор високог ризика на сајту користећи оцене и рецензије корисника.

Они се ажурирају у реалном времену, тако да су резултати веб локација обично релевантни.

2. Једноставан за употребу

Интуитивни интерфејс Веб оф Труст олакшава навигацију. Једноставни визуелни знакови означени бојама олакшавају препознавање сигурних и ризичних веб локација. Овај кориснички интерфејс је широко доступан, без обзира на ваше техничко знање.

3. На основу рецензије колега

Приступ Веб оф Труст-а је заснован на подацима чланова његове заједнице; систем се не ослања на централизовану власт. Прикупљањем ових података, ВОТ има за циљ да створи дистрибуирану и децентрализовану мрежу поверења за оптималну процену веб странице.

Штавише, природа ВОТ-а отежава једном појединцу или организацији лажирање оцена.

4. Приватност и анонимност

Не морате да дајете личне податке да бисте креирали профиле или приступили услугама и функцијама ВОТ-а. Такође није потребно да откривате свој идентитет када правите рецензије или оцене.

Која су ограничења ВОТ-а?

Иако ВОТ услуга има предности, постоје и озбиљна ограничења.

1. Нетранспарентно прикупљање и коришћење података

Забринутост за приватност у вези са ВОТ-ом довела је до тога да услуга изгуби поверење многих људи. Било је неколико наводних открића да је ВОТ продавао ускладиштене податке о прегледању корисника трећим компанијама за маркетинг и аналитику.

Поред тога, обим и природа ВОТ-овог прикупљања података нису сасвим јасни, што показује недостатак транспарентности система и компромис по безбедност података корисника.

2. Углавном се ослања на активно учешће корисника

Веб оф Труст је изграђен на огромној заједници корисника и њиховом знању. ВОТ-у је потребан сталан ток оцена и рецензија које доприносе корисници да би се одржао ефикасност и тачност. Ако постоји мања или мање активна база корисника, онда ВОТ-ове оцене поверења постају мање тачне и поуздане.

3. Рањиви на манипулације подацима

Веб оф Труст у потпуности зависи од података које дају корисници, што повећава ризик од манипулације од стране злонамерних корисника. Неки злонамерни појединци могу да ангажују ботове или ручно дају много позитивних рецензија и оцена како би заварали кориснике да верују њиховим лажним сајтовима.

Слично томе, неки корисници могу дати негативне критике како би нашкодили реномираним конкурентским веб локацијама. Они такође могу ненамерно да погрешно представљају локацију, можда након грешке на мрежи; ово може довести до лажних позитивних или негативних рецензија.

4. Потенцијал за прекомерно ослањање

Веб оф Труст вам може дати лажни осећај сигурности ако укажете претерано поверење у оцене поверења проширења. Неколико људи се може ослонити на ВОТ-ове поједностављене оцене поверења означене бојама без разматрања спољних фактора ризика и безбедносних мера.

5. Ограничено усвајање ВОТ-а

Пошто је усвајање ВОТ-а још увек ограничено, многе веб странице нису оцењене. Постоји велика шанса да веб локација коју желите да верификујете није оцењена, посебно ако је непопуларна.

Да ли треба да користите Веб оф Труст?

ВОТ је користан за добијање брзе процене веб локације пре него што кренете. Међутим, као и свака технологија, потпуна поузданост је упитна, а поузданост ВОТ-а је још неизвеснија због претходних навода у вези са његовом праксом података.

Иако је ВОТ-ов приступ безбедности сајта вођен заједнице генијалан, требало би да будете опрезни и размислите о комбиновању других реномираних алата за веб безбедност са јачим функцијама приватности и безбедности за прегледање веба.

Али како се усвајање алата повећава и постављају се боље функције против манипулације, ВОТ може временом постати поузданији.

Немојте зависити само од услуге Веб оф Труст (ВОТ).

ВОТ је алатка за идентификацију поузданих и злонамерних веб локација. Упркос многим предностима и потенцијалу ВОТ-а, његова ограничења сугеришу да не би требало да користите услугу као примарни систем безбедности на мрежи.