Која је конекција уређаја за складиштење најбоља?

Брзе везе

Кључне Такеаваис

  • САТА дискови дају приоритет капацитету складиштења, чинећи их јефтиним и лако доступним за свакодневну употребу.
  • САС дискови су бржи и поузданији од САТА дискова, што их чини бољим избором за апликације и сервере на нивоу предузећа.
  • САТА дискови су бољи за додавање масовне меморије на рачунар или локални НАС, док су САС дискови бољи за сервере и окружења предузећа.

Интерфејси попут САТА и САС омогућавају матичним плочама да се повезују са ХДД-овима и ССД-овима, омогућавајући им да учитавају оперативне системе, покрећу програме и раде скоро све што рачунари могу.

Међутим, са толико различитих употреба и толико жаргона, лако се изгубити у терминима као што су „САТА“ и „САС“. Шта су они? По чему се разликују? Коју да изаберете?

Шта је САТА?

САТА или Сериал Адванцед Тецхнологи Аттацхмент конектор користи стандардних 15 пинова за напајање и седам пинова за податке. САТА дискови су популарнији јер дају приоритет капацитету складиштења над брзином, што резултира јефтином и лако доступном масовном меморијом.

ЦиберВам/Схуттерстоцк

Међутим, само зато што се САТА дискови фокусирају на капацитет складиштења не значи да су спори. Већина потрошачких САТА дискова почиње на 5400 РПМ, али може ићи чак и до 7200 РПМ. Иако САТА дискови нису тако брзи као САС дискови, то је више него довољно за већину људи да покрећу своје рачунаре.

  Читајте и чувајте вести из технике намењене посебно вама

САТА дискови су такође јефтини, па су стога савршено решење за складиштење у већини ситуација, као што је покретање ДИ НАС-а или редовно прављење резервних копија података. Чак и са преузимањем ССД-ова, САТА ХДД-ови су и даље популарни за масовно складиштење.

Шта је САС?

САС је скраћеница од Сериал Аттацхед Смалл Цомпутер Систем Интерфаце. Користи сличан конектор као САТА, такође користи 15 пинова за напајање и седам за пренос података. Међутим, подела у САТА конектору између пинова за напајање и пренос података није толико изражена.

Адамантиос/Викимедиа

САС дискови су бржи и поузданији од САТА диск јединица у погледу преноса података. САТА конектор је брз у складиштењу података, али излазни подаци се не преносе истом брзином. САС решава овај проблем тако што преноси податке што брже улазе.

Обично се користе у апликацијама и серверима на нивоу предузећа дизајнираним да раде 24/7. Према Тосхиба, једног од најпопуларнијих произвођача ХДД-а на свету, средње време између кварова (МБТФ) за САС дискове је између 1,4 до 2,5 милиона сати коришћења између 5 и 55 степени Целзијуса. Насупрот томе, МТБФ за САТА дискове опште намене је само око 600.000 сати коришћења на истој температури. Сајт за поређење Диффен ставља ову разлику на 1,2 до 1,6 милиона сати употребе на 45 степени Целзијуса за САС и 700.000 сати до 1,2 милиона сати на 25 степени Целзијуса за САТА дискове.

Међутим, они троше више енергије и уобичајена је пракса да САС диск учитава ОС на серверу и користи САТА дискове за складиштење. Ово се такође ради зато што се САС дискови више фокусирају на брзину преноса података него на складиштење, што значи да САС дискови преко 500 ГБ могу бити прилично скупи.

  Како калибрисати компас на Андроиду да бисте побољшали тачност локације уређаја

САТА наспрам САС: Која је разлика?

САТА и САС дискови имају предности и недостатке, па ево згодне табеле за упоређивање ова два.

САТА

САС

Тип конектора

15-пински напајање, 7-пински подаци (сплит конектор)

15-пински напајање, 7-пински подаци (спојени конектор)

Брзина

5400 до 7200 РПМ, пренос података до 6Гб/с

7200 до 15000 РПМ, пренос података до 12Гб/с (са два порта САС)

Поузданост

700.000 до 1,2 милиона сати на 25°Ц, може пропасти током или након дуже употребе

1,2 милиона до 1,6 милиона сати на 45°Ц, дизајнирано да се користи 24/7

Цена

1ТБ дискови почињу од ~ 25 УСД

Релативно скупљи. Дискови од 1ТБ почињу од 35 до 40 долара.

Случајеви употребе

Потрошачки рачунари, лаптопови и решења за складиштење

Пословни окружења као што су сервери и дата центри.

Наравно, постоји неколико других типова конекције, посебно ако говорите о употреби рачунара за потрошаче. САТА, у поређењу са НВМе и М.2, заостаје у погледу поузданости и брзине. Чак и ПЦИе ССД-ови могу бити добра алтернатива у поређењу са САТА.

Да ли треба да користите САТА или САС?

Као што вероватно можете претпоставити, обе технологије имају специфичну употребу. Ако желите да додате масовну меморију свом рачунару или локалном НАС-у, САТА је генерално боља опција. Не само да добијате доста простора за складиштење за релативно мање трошкове, већ добијате и пристојне брзине преноса података у случају да податке премештате на свој интерни ХДД или преко мреже на НАС.

Међутим, ако тражите складиште за сервер, радну станицу са интензивном обрадом, центар података или било које друго пословно окружење, САС је бољи избор. Добијате бржи и поузданији складишни простор дизајниран да ради непрекидно без отказа. Уз то, долази уз малу премију: трошак. 1ТБ САС диск може бити знатно скупљи од 1ТБ САТА диска због његове популарности. Тачан трошак може да варира од произвођача до произвођача, али САС дискови су скупља опција у већини случајева.

  Дата Лаке у односу на складиште података: Које су разлике?

Све у свему, избор се своди на то за шта ћете користити свој погон. Ако само желите да га убаците у рачунар да служи као масовна меморија, боље вам је да користите САТА. Међутим, ако желите да надоградите складиште на серверу или вам је потребно да диск буде стално активан, САС је прави начин.