Која је разлика и шта треба да користите?

Брзе везе

Кључне Такеаваис

  • Прокси сервери су брзи и лаки за деблокирање веб локација, али не могу да понуде дугорочну приватност или заштиту.
  • ВПН-ови пружају сигурне и анонимне везе и идеални су за осетљиве радње као што су управљање финансијама или слање личних података.
  • Најбољи избор између проксија и ВПН-а зависи од ваших навика прегледања и онога што желите од услуге анонимизације.

Људи користе ВПН-ове и прокси сервере да сакрију своју приватност, али која је разлика између њих? У дебати између проксија и ВПН-а, који је најбољи за вас?

ВПН-ови наспрам прокси сервера

Прво, најбоље је објаснити зашто уопште поредимо прокси и ВПН. Разлог зашто их поредимо је тај што обојица постижу заједнички циљ: сакривају вашу ИП адресу са веб локација које посећујете.

Када посетите веб локацију, она може добити грубу представу о вашој локацији са ваше ИП адресе. Проксији и ВПН-ови ће сакрити ове информације тако што ће веб локацији дати сопствену ИП адресу, а не вашу.

Што се тиче зашто људи желе да сакрију своју ИП адресу, зависи од тога шта корисник жели да постигне својом анонимношћу. Овде долази до расправе између проксија и ВПН-а; док обојица постижу сличан циљ, начин на који га изводе одлучује шта је најбоље за вас.

Шта је прокси сервер?

Пикабаи

Прокси сервер је „посредник“ који се налази између вас и веб локација које посећујете. Прокси сервере обично пронађете на мрежи на веб локацији. Кликнете на њих, унесете веб локацију коју желите да посетите и она ће вас одвести тамо. Прокси сервери узимају веб адресу коју сте му дали, затим се повезују на ту веб локацију и учитавају њен садржај. Затим прослеђује ове детаље, тако да можете да претражујете веб локацију.

  11 најбољих алата за тражење МАЦ адресе за све потребе

Главна предност прокси сервера је да се не повезујете директно на веб локацију, тако да она не види вашу кућну ИП адресу. Уместо тога, види ИП адресу прокси сервера, чувајући вашу локацију у тајности.

Ако посетите сајт прокси услуге, често ће вас питати из које земље желите да прокси сервер долази. Ово је више него само новина; може преварити веб странице и услуге да помисле да гледате из те земље. Ако желите да приступите веб локацији, али је она блокирана у вашој земљи, уместо тога можете да користите прокси сервер који се налази у земљи те веб локације. Када веб локација провери из које сте земље, види локацију прокси сервера уместо вашу. Затим прокси серверу даје приступ веб локацији и даје му детаље, који се прослеђују вама.

Постоје бројне врсте прокси сервера. Већину времена ћете користити прокси прокси за приступ садржају, али ћете можда морати с времена на време да позовете друге типове проксија.

Тип прокси сервера

Опис

Форвард Проки

Сједи између клијента и интернета и преузима податке са интернета у име клијента. Користи се за анонимност, спровођење политике приступа и заобилажење цензуре.

Реверсе Проки

Сједи испред веб сервера и усмјерава захтјеве клијената на ове сервере. Користи се за балансирање оптерећења, веб убрзање и додатну сигурност.

Транспарент Проки

Пресреће захтеве клијената без потребе за конфигурацијом клијента. Користи се за филтрирање садржаја, кеширање и спровођење мрежних смерница.

Анонимоус Проки

Побољшава приватност скривањем ИП адресе корисника са веб локација и интернет услуга. Помаже у одржавању анонимности на мрежи.

Дистортинг Проки

Сакрива ИП адресу корисника и пружа лажну ИП адресу интернет услугама, чинећи да се чини да захтев долази са друге локације.

Прокси високе анонимности

Сакрива ИП адресу корисника и не идентификује се као прокси за одредишни сервер. Нуди висок ниво приватности и сигурности.

СОЦКС Проки

Рукује било којом врстом саобраћаја, не само ХТТП саобраћајем. Обично се користи за управљање саобраћајем из апликација као што су торренти.

Ресидентиал Проки

Користи ИП адресе додељене стварним адресама становања, мање је вероватно да ће их веб локације блокирати или означити. Често се користи за веб сцрапинг и верификацију огласа.

  6 најбољих прокси менаџера за управљање проксијима у великом обиму

Предности прокси сервера

Ако само желите да деблокирате веб локацију, прокси сервер то може учинити једноставно и брзо. Нема потребе да инсталирате било шта; само посетите бесплатну прокси веб локацију и изаберите једну у земљи из које желите да посетите. Ово је одлично краткорочно решење за ту једну веб локацију која вам ствара проблеме.

Пошто се прокси сервери могу наћи на мрежи, можете их користити са било ког оперативног система. Нема потребе за инсталирањем било каквог софтвера; само скочите на мрежу и пронађите сервер!

Недостаци прокси сервера

Нажалост, ако желите да постигнете више од само анонимне посете веб локацији, прокси сервер вам не може помоћи. Чак и ако користите само прокси сервере за прегледање веба, видећете да ће свако дугорочно коришћење бити споро и отежавајуће. Ако желите да анонимизирате своју везу за више од неколико веб локација, требало би да пропустите прокси сервере.

Шта је ВПН?

Пекелс

На површини, ВПН-ови функционишу веома слично прокси серверима. Ваши подаци иду на сервер, прослеђују на одредиште, примају одговор и предају вам га. Међутим, главна разлика између ВПН-а и прокси сервера је у томе како се ваши подаци уопште прослеђују серверу.

Када користите ВПН, прво инсталирате ВПН софтвер на свој рачунар. Када га укључите, софтвер ће шифровати податке које шаљете на ВПН сервер, чинећи ваше податке нечитљивим за радознале очи. Ово се зове „тунел“ и помаже да се замисли као физички тунел у стварном свету.

Ако возите аутомобил на отвореном путу, свако на ивици пута може да види ко је у вашем аутомобилу, његов модел и регистарску таблицу. Ако возите до одредишта кроз тунел цијелим путем, нико изван тунела не може рећи ко вози ауто или који је модел.

Предности ВПН-а

Као што можете замислити, ВПН-ови су фантастични за маскирање ваше активности на мрежи. Насупрот томе, прокси сервер не анонимизује вашу активност док ваши подаци не стигну до самог сервера, што значи да свако ко унапред погледа ваше податке (као што су хакери или ваш ИСП) може да види шта радите. Пошто ВПН успоставља тунел од вашег рачунара, нико — чак ни ваш ИСП! — не може да види шта шаљете.

  8 најбољих СОАР алата и решења за мала предузећа

То значи да можете имати безбедну, шифровану везу где год желите. Можда већ знате како хакери могу да украду идентитет људи преко јавних мрежа, али са ВПН-ом не морате да бринете о томе. Ако неко надгледа вашу везу, видеће бескорисно шифровано смеће.

Недостаци ВПН-а

Нажалост, овај луксуз није јефтин. Постоје бесплатни ВПН-ови, а ако се ради о основним задацима, они могу обавити посао. Међутим, постоје разлози зашто бесплатни ВПН-ови то не смањују, па ако желите само најбоље, мораћете да платите за то.

И не само то, ваш рачунар мора да шифрује све ваше податке док одлазе. То значи да морате да инсталирате софтвер на рачунар да бисте користили ВПН. Током употребе, можете приметити пад у перформансама јер рачунар ради на шифровању података пре него што их пошаље.

Прокси против ВПН-а: Шта је најбоље за вас?

Обе технологије су корисне за заштиту вашег идентитета, али која је најбоља за вас?

Предности прокси сервера у односу на ВПН

Ако желите да приступите веб локацији која је блокирана у вашем региону, а не покушавате да сакријете своје податке ни од кога, нема ништа лоше у коришћењу прокси сервера. Основне опције су бесплатне и можете их користити на скоро сваком рачунару или уређају.

Иако нису најбољи за приватност, одлични су ако не обављате никакве осетљиве радње, на пример, гледате Нетфликс емисије у другој земљи.

Предности ВПН-а у односу на проки сервере

Чим пожелите да обављате дуготрајно прегледавање или извршите осетљиве радње, ВПН је прави начин. Они нуде сигурну, анонимну везу са додатним слојевима заштите како бисте били безбедни.

Управљање вашим финансијама или слање личних података преко јавне Ви-Фи везе је обично опасно, али ВПН вам даје слободу да радите шта желите, без обзира где се налазите. Оне које вреди користити нису јефтине, али ако озбиљно размишљате о томе да се сакријете на мрежи, видећете да је ВПН вредна инвестиција.