Које вештине су вам потребне да преживите до 2030. вдзвдз Предицтионс

2030. Година избора или очаја? Зависи од тога како се припремите за будућност.

Ако погледате тренутни тржишни сценарио, већ постоје аларми о томе како нећете бити релевантни.

Али да ли је то истина? Гледајући у прошлост, видећемо промене као најчешћу тему. Почело је са 1. индустријском револуцијом. Сада смо у 4. индустријској револуцији, где су је многе технологије, укључујући вештачку интелигенцију (АИ), убрзале и гурају нас у 5. индустријску револуцију.

Дакле, шта се може учинити? Једина опција је да постанете релевантни тако што ћете разумети како се мења тржишни пејзаж и како се можете прилагодити.

Са тим информацијама можете знати шта треба да се уради и да останете релевантни.

Хајде да почнемо.

Страх од аутоматизације: да ли је то ново?

Да бисмо предвидели будућност, морамо да погледамо прошлост. То је наша најбоља опклада да знамо шта нам доноси будућност.

У прошлости је страх од аутоматизације била уобичајена појава. То ремети терен за игру и мења начин на који доживљавамо тржиште и вештине потребне да бисмо остали релевантни.

Хајде да погледамо прву индустријску револуцију која се одиграла од 1760. до 1840. Она је променила све о томе како смо стварали и конзумирали ствари.

Увођење машина значило је да компаније могу брже да стварају робу и да је пласирају на тржиште раније, побољшавајући укупну економију.

Међутим, то је такође пореметило тржиште рада, посебно за раднике који су се ослањали на вештине руку да би преживели. Прва индустријска револуција била је основни стуб капиталистичке економије.

Убрзо након 1. индустријске револуције, били смо сведоци 2. индустријске револуције током 1. светског рата. После тога смо видели Дигиталну револуцију, трећу индустријску револуцију.

Схватили сте поенту.

Одавде је јасно да ћемо ми као људски род наставити да се усавршавамо, а на нама је да се прилагодимо променама.

Међутим, зашто тренутна индустријска револуција (4.) диже буку међу садашњим радницима? Па, то зависи од више фактора, укључујући домет информација, брзину којом технологије као што је АИ напредују и глобални друштвено-економски статус.

Индустријске револуције нису увек добре. Они имају своје предности и мане.

Предности укључују:

 • Раст и иновације
 • Бржа производња
 • Боље укупне плате

А недостаци укључују следеће:

 • Лоше стање на тржишту
 • Недостатак послова за људе без преносивих вештина

Сада ћемо разговарати о катализатору четврте индустријске револуције.

  7 Апацхе Цассандра алата за надгледање за праћење перформанси базе података

Вештачка интелигенција: катализатор четврте индустријске револуције

Пролазимо кроз 4. индустријску револуцију, коју покрећу компјутери. Међутим, ускоро ћемо ући у пету индустријску револуцију, а вештачка интелигенција ће бити катализатор.

Са повећаном стопом развоја у скоро свакој технологији, укључујући вештачку интелигенцију, Интернет ствари (ИоТ) и аутоматизацију, видимо убрзање у 4. индустријској револуцији. Утицај вештачке интелигенције ускоро може да нас гурне у 5. индустријску револуцију (5ИР), која се у потпуности ослања на капацитет вештачке интелигенције да покреће иновације, промене и раст.

Према ан занимљив комад на 5ИР, писац Мухаммад Вајахат Султан објашњава како ће се 5ИР заснивати на нематеријалним и невидљивим алгоритмима. Према његовим речима, померање ће се фокусирати са људског на машински капацитет. Међутим, тешко је проценити временску линију када ће 5ИР почети. Али, за сада је сигурно да се то неће догодити ускоро (барем до 2030. године).

Аутор објашњава како се АИ креће ка фази у којој почиње да замењује висококвалификовану радну снагу. Отворени АИ модели ГПТ-3 и ГПТ-4 су најистакнутији примери. Међутим, још увек нису у потпуности у стању да аутоматизују цео процес.

Али, за сада вас неће заменити. Поделио сам слична размишљања о Цопилот Кс, који користи ГПТ-4 за помоћ програмерима. Неће заменити програмере, али ће им помоћи да обављају сложене задатке, штедећи време и труд.

У још једном занимљивом делу од Рупал Пандиа, аутор објашњава како АИ катализује 4. индустријску револуцију. Она говори о когнитивном предузећу, његовим слојевима и утицају који АИ има на њега. Њена анализа показује да је АИ ту да остане, али не може све да аутоматизује. Међутим, то ће бити важно за побољшање ефикасности и омогућавање професионалцима да оптимизују процесе.

Меке вештине вам помажу да останете запошљиви

Ако сте студент који ће завршити студије до 2030. или радник који тренутно ради у индустрији, требало би да знате о меким вештинама.

Меке вештине, познате и као вештине људи, омогућавају вам да се носите са свакодневним задацима и изазовима. Ове меке вештине укључују комуникацију, вођење, решавање проблема, управљање временом, показивање тимског рада и одличну радну етику. Ове међуљудске вештине остају са вама и преносе се на било коју радну позицију или пословну авантуру.

Ако сте добри у меким вештинама, имате веће шансе да добијете више плаћену позицију. А са више удаљених послова, меке вештине су постале критичније.

Морате да стекнете меке вештине како бисте олакшали регрутерима да вас изаберу за посао. Према Глобални трендови талената 2019 студије, регрутори се слажу да су морали да одбију кандидате који немају меке вештине, чак и када се квалификују на основу тврдих или техничких вештина.

Међутим, меке вештине нису алтернатива тврдим вештинама. Послодавац увек тражи уравнотежен приступ где траже меке и тешке вештине кандидата. Ако имате праву комбинацију вештина, сигурно ћете зграбити прилике на свој начин. Такође побољшава дуговечност ваше каријере и осигурава да сте спремни за све изазове који вам се нађу на путу.

  Како користити Спотифи-јев АИ ДЈ

Најбољи начин да научите меке вештине је вежбање. Или увек можете испробати нове АИ комуникационе тренере који вам помажу да је побољшате.

Сада ћемо разговарати о тешким вештинама које ће вам помоћи да преживите.

За разлику од меких вештина, тешке вештине ће се временом мењати. Пронаћи ћете много нових послова за које можете да зграбите, а већина захтева дигиталне вештине. Ови укључују:

Проширене вештине

Нема сумње да ће АИ бити део нашег екосистема послова. Упркос значајном утицају на већину послова, такође ће отворити нове могућности, укључујући проширене вештине, где радници попут вас треба да науче како да користе вештачку интелигенцију за аутоматизацију процеса. Ово ће вам дати довољно времена да се фокусирате на сложене задатке.

Дата Скиллс

Наука о подацима је стуб многих технологија. Он нуди менаџерима увид, омогућавајући им да доносе одлуке засноване на подацима. Пошто предузећа генеришу више података него икад, од виталног је значаја да их разумете јер могу да држе кључ за следећу велику ствар. Дакле, ако научите вештине података, постаћете вредни за сваку организацију.

Сустаинабле Јобс

Како растемо, тако и ми треба да преживимо. И ту су одрживе вештине у игри. Тренутно, земље се залажу за зелену енергију, а да би постигле циљ, потребни су им одрживи радници који се истичу у разумевању извора зелене енергије.

Њихов посао би био смањење емисије угљеника и загађења. То значи да компаније морају да ангажују ове стручњаке како би минимизирали свој угљенични отисак.

Маркетиншке вештине

Маркетиншки стручњаци ће увек сматрати важним јер се производи, услуге и ствари продају другим људима. Дигитални маркетинг ће бити један од најважнијих послова до 2030. Међутим, приступ тржишним производима ће се драстично променити, посебно коришћењем вештачке интелигенције за учење о људском понашању.

Вештине сајбер безбедности

Безбедност је увек била врућа тема. Са дигитализацијом на врхунцу, постоји стална потражња за стручњацима за сајбер безбедност. И тренд ће се наставити у блиској будућности, првенствено због огромног раста вештачке интелигенције. Стручњаци за сајбер безбедност такође морају да користе АИ алате како би побољшали безбедност и осигурали да се боре против вештачке интелигенције приликом провале у системе.

Вештине проширене реалности

Аппле је већ почео да интегрише проширену стварност у своје производе. И тек је време када ће друге велике компаније следити њихов пример. Ако сте заинтересовани за проширену стварност, на правом сте путу ка безбедној каријери. Уз одговарајућу вештину, моћи ћете да креирате проширени хардвер или апликације следеће генерације за екосистем.

  Где се уметност и вештачка интелигенција сударају у креативној експлозији

Спаце Екпертс

Пошто је свемир следећа граница за човечанство, наћи ћете много послова везаних за њега. Можете постати свемирски пилот или архитекта. Можете постати водич кроз свемир ако волите свемир, али немате техничке вештине!

А преносиве вештине су такође кључне да останете релевантни

Осим меких вештина, постоје и преносиве вештине. Ове преносиве вештине увек остају са вама током ваше каријере, посебно ако сте у фази транзиције каријере због тржишних услова или ваше одлуке да промените посао (у другу организацију или унутар исте организације).

Неке од значајних преносивих вештина које морате знати укључују:

→ Решавање проблема: Са вештинама решавања проблема, идентификујете проблеме и имате решење за њихово решавање. Такође можете користити вештине решавања проблема да побољшате процесе, уклањајући све неефикасности у систему.

→ Критичко размишљање: Критичко размишљање вам помаже да протумачите проблем како бисте креирали правац деловања за његово решавање.

→ Аналитичко резоновање: Аналитичке вештине вам омогућавају да разбијете проблеме на мање.

→ Тимски рад: Можете допринети пројекту радећи са другим члановима тима. Он подстиче сарадњу и обезбеђује раст и за појединце и за компанију.

→ Прилагодљивост: Прилагођавање вашем радном окружењу је критично јер се захтеви посла стално мењају.

Поред ових, морате имати и следеће преносиве вештине:

 • Креативност
 • Вештине активног слушања
 • Способност изградње односа
 • Способност управљања пројектима
 • Обратити пажњу на детаљ
 • Познавање рада на рачунару
 • Способност писања

Вештина је кључ опстанка

Да бисте остали релевантни у било којој индустрији, мораћете да стекнете вештину.

Упскиллинг је намерно улагање времена и енергије за учење нових вештина. Ове вештине се могу односити на ваш тренутни посао или блиску будућност. То вас чини ефикаснијим у вашим тренутним радним поставкама и омогућава вам да напредујете кроз каријеру тако што ћете искористити могућности које не бисте имали да се не усавршавате.

Унапређењем вештина смањујете шансе да застарите са променама на тржишту рада. Постоји више разлога зашто би с времена на време требало да се усавршавате. Ови разлози укључују:

 • Вештачка интелигенција је на путу да утиче на већину послова на тржишту. То ће искоренити ручне послове. Најновији ГПТ-4 модели такође у извесној мери прете пословима белих оковратника.
 • Дигиталне вештине могу променити како вас ваш послодавац цени. Постајете вреднији када научите нове науке о подацима, вештачку интелигенцију, МЛ или вештине програмирања. Такође вам помаже да се прилагодите било којој пословној промени и потражњи.

Најбољи пут до усавршавања је да разговарате са стручњацима и колегама како бисте разумели будућност послова. Такође можете пратити 80000 сати који врше опсежна истраживања у области каријера.

Припремите се за будућност

До 2030. бићете мудрији, вештији и способнији да се директно носите са проблемима. Најбоља ствар коју можете да урадите је да се припремите за будућност тако што ћете се усавршавати и бити у току са трендовима.

А најбољи начин да то урадите је да добијете мала ажурирања технологије, вештачке интелигенције и пословања директно у пријемно сандуче. Провери БитеБриеф.

Затим прочитајте тренд ИТ аутоматизације који морате знати.