Који ЈС оквир одабрати? [2023]

ЈаваСцрипт је један од најчешће коришћених програмских језика јер може да креира апликације на страни клијента и сервера.

ЈаваСцрипт има много оквира и библиотека које поједностављују креирање веб апликација и проширују њихову функционалност.

Свелте и Реацт су фронт-енд оквири који су популарни међу програмерима. Којег би требало да изаберете као програмера? Овај чланак ће представити дебату Свелте против Реацт-а, дискутовати о њиховим разликама и илустровати где да се користи.

Шта је Свелте?

Свелте је ЈаваСцрипт онлајн компајлер отвореног кода. За разлику од већине ЈаваСцрипт оквира који већину свог посла обављају у претраживачима, Свелте користи свој компајлер да оптимизује свој код током времена израде.

Свелте је креирао Рич Харис 2016. године и од тада је привукао велику базу корисника. Према анкети Стацк Оверфлов 2022, Свелте је међу најомиљенијим ЈаваСцрипт оквирима.

Да бисте креирали Свелте, прво морате имати инсталиран Ноде.јс на вашој локалној машини.

Након инсталирања НодеЈС-а, можете почети са Свелтеом користећи ове команде:

npx degit sveltejs/template moz-todo-svelte

cd moz-todo-svelte

npm install

npm run dev

Ово ће бити приказано у вашем претраживачу

Карактеристике Свелте

 • Реацтиве. Свелте ажурира ДОМ у време израде. Програмери не морају да користе екстерне библиотеке управљања стањем када користе овај оквир.
 • Користи обичан ЈаваСцрипт. Програмери који познају ХТМЛ, ЦСС и обичан ЈаваСцрипт лако ће научити Свелте.
 • Лаган и користите мање кода. Можете креирати једноставан здрав свет у Свелте користећи ових неколико редова кода:
<script>

  let name = "World"

</script>

<h1>Hello {name}!</h1>

Предности коришћења Свелте-а

 • Мала величина: У поређењу са другим оквирима, Свелте-ова апликација је мала и брзо се учитава.
 • Једноставна синтакса: Свелте је лако научити због своје једноставне синтаксе.
 • Не користи виртуелни ДОМ: Свелте, за разлику од већине оквира, нема виртуелни ДОМ, што доводи до брзог рендеровања.
 • Одличне перформансе: Овај онлајн компајлер компајлира код у време израде, стварајући брзе и мале апликације.

Шта је Реацт?

Реацт је популарна ЈаваСцрипт библиотека за креирање корисничких интерфејса. Ову библиотеку отвореног кода одржава Мета (бивши Фацебоок) и покреће корисничке интерфејсе популарних веб апликација као што су Аирбнб, Фацебоок и Инстаграм.

  Како добити сигурне везе на мацОС-у помоћу ССХ-а

Прва компанија која је користила Реацт је Фацебоок на свом невсфеед-у. Када је библиотека постала отворена код 2013. године, више компанија ју је преузело, и она је постала једна од најчешће коришћених ЈаваСцрипт библиотека у модерном развојном простору.

Реацт такође ради на НодеЈС-у. Када имате Ноде на рачунару, покрените ове команде да бисте подесили Реацт апликацију:

npx create-react-app my-app
cd my-app

npm start

Ово је структура датотеке Реацт апликације

Карактеристике Реацт-а

 • Проширење ЈаваСцрипт синтаксе (ЈСКС): ЈСКС омогућава програмерима да напишу ХТМЛ код у истој датотеци која садржи ЈаваСцрипт код. ЈСКС се такође разликује од ХМТЛ-а по томе како именује своје поделе (ДИВ) јер користи ‘цлассНаме’ (цамелЦасе) уместо класе.
 • Модел објекта виртуелног документа (ВДОМ): Реацт има лаку репрезентацију стварног ДОМ-а кроз свој виртуелни ДОМ. Када се стање објекта промени, ВДОМ ажурира само тај објекат у стварном ДОМ-у уместо да ажурира цео пројекат.
 • Модуларна архитектура: Реацт омогућава програмерима да пишу мале компоненте које се могу поново користити. Ажурирање и одржавање таквих компоненти је такође лако.

Предности коришћења Реацт-а

 • Засновано на компонентама: Реацт омогућава програмерима да поделе свој код на мале компоненте за вишекратну употребу.
 • Подржава различите библиотеке: Можете проширити функционалност Реацт апликације користећи различите библиотеке и оквире за подршку функцијама као што је аутентификација.
 • Декларативно: Креирање интерактивних корисничких интерфејса је тако једноставно када користите Реацт. Декларативни прикази Реацт апликације олакшавају читање и отклањање грешака кода.
 • Флексибилно: Реацт можете користити за прављење различитих веб апликација, од друштвених медија и платформи за забаву до образовних сајтова.

Свелте против Реацт: Сличности

Иако су Свелте и Реацт различити, деле неке сличности:

 • Компонентни. И Свелте и Реацт прате архитектуру засновану на компонентама. Овај приступ омогућава програмерима да поделе своју кодну базу на мале делове.
 • Реацтиве. Оба оквира искорењују ручну интервенцију јер се њихове апликације аутоматски ажурирају када се подаци промене.

Свелте против Реаговања: Разлике

#1. Величина

Свелтеова .гзип верзија је само 1,6 килобајта. Тако можете брзо учитати ову апликацију и бити сигурни у високе перформансе.

Реацт-ова .гзип верзија је 42,2 килобајта. Апликација је мало већа јер долази са РеацтДОМ-ом.

#2. Перформансе

Реацт користи виртуелни ДОМ, привремену меморију за промене у корисничком интерфејсу. Реацт је стога бржи од традиционалног модела објеката документа (ДОМ) који се користи у ванилла ЈаваСцрипт-у јер виртуелни ДОМ одлаже ажурирања док се рендеровање и ажурирање не могу ефикасно извршити.

  Шта се дешава са Покемоном у теретани када је заузет

Свелте не користи виртуелни ДОМ. Овај оквир тумачи свој код током времена изградње. Свелте је оквир без сервера чији се ДОМ ажурира сваки пут када задатак/акција покрене промену у фази компоненте.

Одсуство виртуелног ДОМ-а у Свелте-у чини Свелте апликацију бржом од Реацт-а.

#3. Одржавање

Свелте је стар мање од једне деценије, јер је представљен 2016. Међутим, овај онлајн компајлер има невероватан тим за развој и одржавање.

Реацт одржава Мета, разне компаније и индивидуални програмери. Ова библиотека има наменски тим који објашњава зашто увек уводи нове функције.

Реацт побеђује када је у питању одржавање.

#4. Тестирање

Свелте користи @тестинг-либрари/свелте као свој оквир за тестирање. Библиотека је дизајнирана да тестира апликације користећи приступ који блиско одражава начин на који корисници комуницирају са апликацијом.

Реацт користи Реацт Тестинг Либрари која тестира компоненте из перспективе корисника. Такође можете користити библиотеку ензима ако желите детаљну контролу над процесом тестирања.

Свелте и Реацт имају наменске библиотеке за тестирање које помажу програмерима да направе функционалне апликације. Такође можете да користите спољне оквире за тестирање као што је Моцха да бисте тестирали и Свелте и Реацт апликације.

Свелте је прилично нов оквир и његова заједница није тако велика у поређењу са Реацт-ом. Број програмера и компанија које користе Свелте је такође мали.

Реацт има одличну подршку заједнице која креира туторијале, водиче, ажурирања и компоненте. То је једна од најчешће коришћених ЈаваСцрипт библиотека и одржава је Мета, технолошки гигант. Добивање помоћи од Реацт заједнице је лако јер је огромна и подржава.

Реаговање побеђује на подршци заједнице. Реацт програмери су такође веома тражени у поређењу са Свелте-ом.

#6. Библиотеке

Свелте има заједницу отвореног кода која нуди додатне функционалности за Реацт. На пример, можете да усмерите своју Свелте апликацију користећи СвелтеНавигатор. Свелте такође има моћне библиотеке корисничког интерфејса као што су Свелтестрап и Свелте Материал УИ.

Реацт је подржан од стране заједнице отвореног кода која креира алате и библиотеке за побољшање његове функционалности. На пример, ова библиотека има Материал УИ и Реацт Боотстрап, УИ библиотеке, а такође користи Реацт Роутер за рутирање. Реацт користи Нект.јс и Гатсби за рендеровање на страни сервера.

  Асиметрично шифровање објашњено за 5 минута или мање

Иако Свелтеова заједница напорно ради на додавању нових алата, оквира и библиотека, Реацт је и даље далеко испред.

#7. Синтакса и једноставност употребе

Свелте има једноставну синтаксу, користећи чисти ХТМЛ, ЈаваСцрипт и ЦСС. Свако ко има основно знање о ХТМЛ-у, ЦСС-у и ЈаваСцрипт-у ће тако лако савладати Свелте.

Реацт има стрму криву учења јер корисници морају да уче и савладају нове концепте као што су ЈСКС и ЦСС-ин-ЈС. Када именује класе у див, Реацт користи цлассНаме (цамелЦасе), што може збунити некога ко долази из ХТМЛ-а и ЦСС-а.

Свелте надмашује Реацт на једноставности синтаксе јер је лакше научити за оне који разумеју ванили ЦСС, ХТМЛ и ЦСС.

ФеатуреРеацт СвелтеСизе 42,2 килобајта1,6 килобајта ПерформансеКористи виртуелни ДОМНе користи виртуелни ДОММаинтенанцеМета, индивидуалне програмере и компаније Основни тим програмера на челу са Рицх ХаррисТестинг Користи Реацт Тестинг ЛибрариКористи @тестинг-либрари/свелте ХТМЛ,Свелте ХТМЛ суппортСХИП

Што је најбољи? Свелте или реагујте?

Свелте и Реацт су невероватне ЈаваСцрипт библиотеке које могу да креирају широк спектар апликација. Оба имају своје јаке области и слабости, а одлука о томе које ће користити може бити изазовна. На основу анализе карактеристика и перформанси, ове оквире можете користити на следећи начин:

Када користити Свелте?

 • Израда малих пројеката: Свелте је погодан ако желите да креирате једноставан веб, као што је портфолио веб локација са неколико функција.
 • Цените перформансе и оптимизовани код: Свелте не користи виртуелни ДОМ, што га чини бржим од Реацт апликација.
 • Желите да направите динамичке корисничке интерфејсе: Овај компајлер компајлира код у високо оптимизовани ЈаваСцрипт, што га чини идеалним за корисничке интерфејсе који се много мењају.

Када користити Реацт?

 • Приликом израде сложених корисничких интерфејса: Реацт-ова карактеристика компоненти за вишекратну употребу чини га савршеном опцијом ако желите да направите апликације које имају сложене интерфејсе.
 • Када правите велике апликације.: Реацт има мноштво функција које олакшавају прављење великих апликација.
 • Када тражите библиотеку са многим библиотекама, алатима и одличном подршком: Реацт подржава велика заједница и стога ћете вероватно брзо добити помоћ.

Закључак

Сада се надамо да можете да учествујете у дебати Свелте против Реаговања и наведете њихове сличности, разлике и најбољи случај употребе. Увек се побрините да одредите природу апликације коју желите да креирате да бисте донели информисану одлуку.

Свелте је погодан ако цените брзину када креирате мале апликације и градите динамичке интерфејсе. С друге стране, Реацт би требало да буде ваша библиотека ако желите да направите сложене корисничке интерфејсе, желите библиотеку са одличном подршком и када правите велике апликације.

Такође можете истражити разлике између Реацт-а и Реацт Нативе-а.