Управљање животним циклусом апликације (АЛМ) Објашњено за 5 минута или мање

Животни циклус апликације (АЛМ) је оквир који помаже у развоју и испоруци софтвера према распореду, у оквиру буџета и врхунског квалитета.

Важност испоруке квалитетног производа крајњем кориснику

Сви ми користимо апликације или софтвер на рачунарима или паметним телефонима, али да ли сте се икада запитали како су оне дизајниране, развијене и испоручене?

Па, овај одељак ће се бавити процесом који се зове Управљање животним циклусом апликације (АЛМ) који је значајан део развоја софтвера.

АЛМ циклус је срж сваког развоја софтвера или апликација.

Хајде да прво разумемо зашто је испорука софтвера одличног квалитета неопходна.

За софтверску индустрију постало је кључно да изгради и обезбеди софтвер врхунског квалитета на тренутном конкурентном тржишту. Претпоставимо, из било ког разлога, квалитет софтвера незадовољавајући; затим, постоји вероватноћа да се клијенти вероватно неће вратити, што ће довести до негативних оцена у повезаном веб свету.

Други фактор су трошкови и поремећаји узроковани ажурирањем или заменом софтвера испод стандарда, што би могло наштетити профитабилности компаније. Софтвер лошег квалитета може да натера кориснике да дају неповољне критике, што доводи до лошег маркетинга, губитка других купаца, дугорочног пада продаје и прихода и повремено скупих правних поступака.

Традиционални метод развоја софтвера, који је фрагментиран, доводи до неефикасности, кашњења испоруке, непредвиђених промена и повећаних трошкова. Ови проблеми се могу успешно решити применом оквира за управљање животним циклусом апликације (АЛМ).

АЛМ обједињује различите дисциплине, процесе и тимове под једним ентитетом како би се развио ефикасан софтвер, лако управљање, смањио ризик и побољшао квалитет.

Све врсте компанија увек имају за циљ да испоруче софтвер високог квалитета како би одржале своју конкурентност на глобалном тржишту и како би купци остали лојални. Софтвер креиран и примењен у складу са смерницама индустријских стандарда побољшава репутацију компаније и нуди најбоље корисничко искуство.

Да би производ трајао и успео, као и да би задовољио потрошача, кључан је квалитетан софтвер. Сваки програм или производ мора бити изграђен тако да је у фокусу потрошач и мора узети у обзир његове потребе. Квалитет је од највеће важности при развоју софтвера и решења.

Испорука висококвалитетног софтвера купцима гарантује да добијају највећу вредност за свој новац. Тако ће помоћи у изградњи ангажовања и поверења купаца, што заузврат подстиче повољне оцене на тржишту и доноси више клијената, продаје и профита.

Шта је управљање животним циклусом апликације (АЛМ)?

АЛМ процес је основа за успешан развој софтвера и испоруку апликација. Хајде да видимо АЛМ-ову прецизну дефиницију и њене важне делове.

АЛМ, или управљање животним циклусом апликације, је кључни корак у процесу развоја софтвера који је неопходан за ефикасно креирање и одржавање апликације.

Може укључивати задатке као што су тестирање, закрпе проблема и оптимизација перформанси, као и управљање комплетним животним циклусом софтверског производа од почетка до имплементације.

Искуство крајњег корисника је такође укључено у овај процес, фокусирајући се на откривање и решавање проблема који утичу на корисничко искуство.

  Сачувајте Инстаграм фотографије и видео записе у свој систем [Windows]

Тимови могу да користе АЛМ да би гарантовали да је свака апликација темељно тестирана пре објављивања и да се сви проблеми корисника одмах решавају. Поред тога, АЛМ помаже у развоју апликација које се придржавају организационих стандарда и очекивања.

ДевОпс и Агиле се користе са АЛМ-ом јер додатно структурирају процес развоја софтвера. Дакле, АЛМ даље обухвата оперативне компоненте као што су контрола промена, тестирање прихватљивости корисника и управљање издањима.

Процес АЛМ-а укључује координисани скуп пракси, техника и алата које предузећа користе за управљање пројектима развоја софтвера тако да се они ефикасно заврше, по распореду и поштујући стандарде квалитета.

АЛМ има три примарне области

#1. Управљање

Овај одељак се бави управљањем захтевима и ресурсима. Такође обухвата администрацију безбедности података, приступ корисника, праћење промена, преглед, ревизију, контролу примене и враћање уназад.

#2. Развој апликација

У овом одељку, истакнуте улоге имају програмери да идентификују тренутне проблеме и изврше планирање, пројектовање, конструисање и тестирање апликације, као и стална побољшања.

#3. Одржавање

Ово покрива ажурирање опционих и зависних технологија, као и примену апликације.

Животним циклусом развоја софтвера може се управљати на једној платформи са АЛМ-ом, чинећи процес много ефикаснијим и повећавајући могућност да ће финални производ бити успешно испоручен.

Важност управљања животним циклусом апликације (АЛМ)

Од концепције до производње, Управљање животним циклусом апликације (АЛМ) пружа свеобухватан поглед на комплетан животни циклус развоја апликације.

Омогућава програмерима да прате све промене направљене у свакој фази процеса развоја како би се осигурало да испуњава стандарде које су поставили менаџери и заинтересоване стране.

Мала и средња предузећа до великих предузећа уграђују АЛМ процес у своје системе како би понудили апликације највишег квалитета уз смањење трошкова и бесмислена кашњења.

Све у свему, софтвер креиран и испоручен коришћењем АЛМ оквира повећава брзину и ефикасност процеса развоја и гарантује да сви раде ка истом циљу како би задовољили растућа очекивања купаца.

Још један суштински задатак који АЛМ обавља је помагање у сарадњи различитих тимова укључених у развој софтвера, укључујући тимове програмера, дизајнера, КА тестере и оперативне стручњаке. Ова сарадња би помогла да се смањи технички дуг и ризици повезани са испоруком софтверских решења клијентима.

Усвајање АЛМ оквира има неколико предности, укључујући побољшање доношења одлука, ангажовања тима, брзине и квалитета, тачности, итд. Такође даје јасну визију пројекта и повећава видљивост међу тимовима.

Због АЛМ-овог тренутног приступа свим ажурирањима или променама које су урађене, он помаже програмерима у решавању проблема који се дешавају током примене. За креирање и имплементацију поузданих апликација уз смањење трошкова, времена и трошкова, АЛМ је кључан.

Фазе управљања животним циклусом апликације (АЛМ)

Управљање животним циклусом апликације (АЛМ) је термин који се користи да опише како компанија креира и одржава своје апликације. АЛМ, у свом најширем смислу, обухвата комплетно управљање животним циклусом развоја софтвера и састоји се од четири фазе.

Остали кораци, укључујући дизајн, тестирање, осигурање квалитета, итд., укључени су у ове четири основне фазе.

Хајде да брзо прегледамо дефиниције ове четири основне АЛМ фазе:

 • Планирање
 • Развој
 • Деплоимент
 • Одржавање

Хајде да брзо прегледамо дефиниције ове четири основне АЛМ фазе:

#1. Планирање

Пошто поставља основу за креирање и имплементацију апликације, то је најважнија фаза развоја софтвера. То укључује састављање захтева, испитивање информација и развој распореда и буџета.

Током ове фазе имплементира се план развоја софтвера како би се осигурало да се све укључене стране слажу у вези са циљевима, циљевима и распоредом пројекта.

  Како да Нум Лоцк увек буде укључен [Windows]

Фаза планирања је кључна јер гарантује да ће софтвер бити ефикасно испоручен. Док се концентрисање на коначне циљеве и циљеве такође укључује евалуацију текућих процедура и апликација.

Одлуке о технолошком стеку, стратегији и другим елементима који могу утицати на имплементацију доносе се током ове фазе.

#2. Развој

Развој кода је фокус фазе развоја, која укључује неколико задатака као што су дизајнирање, кодирање, верификација и тестирање.

Софтверски програм обавља неколико тестова и имплементација у овом процесу управљања животним циклусом апликације (АЛМ) како би осигурао оптималан рад. КА тимови, тестери и програмери често тестирају кодирање у овој фази и решавају све проблеме.

Софтвер је такође унапређен у овој фази побољшањима и додацима функција тренутном софтверу. Тестирање перформанси и безбедности се такође спроводи како би се потврдило да је програм усклађен са свим стандардима и захтевима.

#3. Деплоимент

Апликације, услуге и процедуре се преносе са развоја на циљну публику на начин који задовољава циљеве пројекта током фазе имплементације Управљања животним циклусом апликације (АЛМ).

То подразумева припрему окружења у којем ће апликације радити уживо. Да би се обезбедио беспрекоран рад апликација и услуга, он такође обухвата њихово тестирање и оптимизацију.

Поред тога, аутоматизовани тестови и провере обезбеђења квалитета су такође део операција примене како би се осигурало да су све компоненте апликације правилно распоређене и да цела апликација функционише како се очекује.

Након успешног постављања, апликација би требало да настави да функционише све док се не изврши промена у будућности или док не достигне крај свог корисног века трајања. Сав софтвер се тестира у овом тренутку, а све мане или грешке се пронађу и поправе.

#4. Одржавање

Фаза одржавања процеса управљања животним циклусом апликације је последња фаза (АЛМ). Примарни циљ ове фазе је да се обезбеди да апликација ради и да функционише ефикасно, са мало или без проблема и мало застоја.

Апликација се контролише, управља и надгледа током ове фазе како би се избегли неочекивани прекиди.

Током одржавања могу се применити ажурирања софтвера и исправке грешака да би се побољшале перформансе апликације. Фаза одржавања такође укључује пружање подршке корисницима апликације и решавање свих проблема који произилазе из рада апликације.

Након проласка кроз горе наведене фазе, очигледно је колико значајно АЛМ доприноси пружању видљивости целог животног циклуса развоја софтвера, укључујући, али не ограничавајући се на предузете кораке, кашњење, ако их има, фазе тестирања, извршење, испоруку и још много тога.

Методологије које је усвојио АЛМ

Као што смо видели у претходним параграфима, АЛМ није ништа друго до методологија која се користи за дизајнирање и креирање софтвера за решавање проблема који би били узроковани коришћењем традиционалног приступа развоју софтвера.

У овом делу ћемо прегледати два приступа која АЛМ оквир најчешће користи:

 • Агилне методологије
 • Методологије водопада

Агиле снажно наглашава итеративне и инкременталне методе развоја, које су најприкладније за пројекте са високим степеном сложености или непредвидљивости. Водопад најбоље одговара пројектима са јасно дефинисаним циљевима и процедурама јер користи линеарни приступ за постизање свих АЛМ фаза.

Агиле подстиче честа издавања софтвера, што захтева укључивање купаца и повратне информације, док модел водопада то не чини јер су циљеви и спецификације пројекта познати унапред.

Сходно томе, Агиле методологија наглашава прилагодљивост, брзину и комуникацију између развојних тимова и крајњих корисника. Са методологијом водопада, свака фаза развојног циклуса је завршена пре него што се пређе на следећу.

  Како се користи Гледај касније на ИоуТубе-у

Оба приступа имају предности и слабости, а одабир правог зависи од природе пројекта и преференција заинтересованих страна.

АЛМ против СДЛЦ

АЛМ и СДЛЦ (животни циклус развоја софтвера) се често мешају једни са другима јер се оба баве процесом развоја софтвера.

Главна разлика је у томе што је СДЛЦ конвенционалнији приступ који се фокусира на специфичне кораке и процедуре развоја софтвера. Насупрот томе, АЛМ је свеобухватан процес који надгледа цео животни циклус развоја софтвера од планирања до завршетка.

АЛМ се значајно фокусира на комуникацију између свих заинтересованих страна укључених у процес развоја како би се створила чврста и свеобухватна решења. Насупрот томе, СДЛЦ је линеарна метода која захтева да се скуп процеса спроведе одређеним редоследом.

СДЛЦ је ограниченији поглед на процес развоја, а АЛМ је свеобухватнији приступ који разматра сваки аспект развоја апликације.

Предности управљања животним циклусом апликације (АЛМ)

За предузећа која покушавају да извуку максимум из својих улагања у апликације, АЛМ је кључан. За оптималну ефикасност, АЛМ помаже организацијама у дизајнирању и имплементацији апликација на поједностављен и ефикасан начин.

У овом одељку ћемо погледати различите предности усвајања управљања животним циклусом апликације (АЛМ) за развој софтвера:

 • Побољшана сарадња између тимова
 • Боље доношење одлука
 • Побољшана видљивост
 • Праћење грешака је једноставније
 • Боље коришћење ресурса
 • Смањује трошкове развоја
 • Скратите време за пласирање нових апликација
 • Повећајте продуктивност
 • Боље праћење пројекта
 • Смањује грешке
 • Потиче већу ефикасност и флексибилност у читавом низу апликација

Управљање животним циклусом апликације (АЛМ) је од суштинског значаја за производњу висококвалитетних решења на време иу оквиру додељеног буџета.

Ресурси за учење

#1. Почетак управљања животним циклусом апликације

Ова књига се препоручује ако желите да научите АЛМ корак по корак од почетка до закључка. Аутор Јоацхим Россберг дефинише и наглашава значај АЛМ-а.

Књига објашњава како да процените своју тренутну ситуацију и искористите налазе за планирање будућег курса за развој вашег АЛМ процеса.

Књига покрива практично све кључне АЛМ идеје, укључујући стратегију, оквире, процене, аутоматизацију, планирање, сарадњу, метрику и следљивост, видљивост итд.

#2. Агилно управљање животним циклусом апликације: коришћење ДевОпс-а за унапређење процеса

Ова књига пружа свеобухватан водич о томе како да примените ДевОпс идеје за побољшање процеса развоја софтвера. Објашњава како ДевОпс може помоћи у усклађивању пословних и корисничких потреба са процесом развоја софтвера, што резултира квалитетнијим крајњим производом и брзом испоруком.

Поред тога, пружа вредне савете о примени ДевОпс-а у послу, укључујући најбоље праксе и стратегије за превазилажење уобичајених изазова. Књига такође покрива ДевОпс компоненте, укључујући континуирано примену, брже повратне информације и побољшано корисничко искуство.

#3. Стандардни захтеви за управљање животним циклусом апликације

Књига Управљање животним циклусом апликације наводи процес и управљање читавим животним циклусом развоја апликације. Садржи детаље о креирању, тестирању, увођењу и текућем одржавању апликације.

Елементи организације потребни за управљање пројектима, управљање ресурсима и управљање ризиком детаљно су описани у књизи. Такође саветује предузећа о најбољим начинима примене АЛМ-а и потребним виталним процедурама и алатима.

Завршне речи

Организације које желе да креирају и испоруче софтвер врхунског квалитета у оквиру буџета радије усвајају оквир, процес и стратегије. Управљање животним циклусом апликације (АЛМ) је доказана методологија широко прихваћена у свим индустријама за планирање, пројектовање, креирање и испоруку апликација.

Горњи пост има за циљ да пружи увид у АЛМ-ов оквир и функционисање и разјасниће облаке о раду АЛМ-а.

Затим проверите шта је технички дуг и зашто би требало да бринете.