Који кабл и адаптер за напајање требају мом иПхоне-у?

Кључне Такеаваис

 • Одредите свој модел иПхоне-а да бисте знали који кабл за пуњење и адаптер за напајање да купите. Различити модели иПхоне-а имају различите прикључке за пуњење.
 • УСБ-Ц каблови су новији и универзалнији, што вам омогућава да пуните више уређаја једним каблом. Лигхтнинг на УСБ-Ц каблови пуне иПхоне брже од Лигхтнинг на УСБ-А каблове.
 • Купите званичну Аппле додатну опрему или додатну опрему са МФи сертификатом да бисте осигурали сигурност и избегли потенцијално оштећење вашег иПхоне-а које би могло поништити његову гаранцију. Избегавајте јефтину додатну опрему независних произвођача.

Постоји неколико врста каблова за пуњење и адаптера за напајање за иПхоне. Дакле, ако сте збуњени различитим именима и питате се који је прави за ваш иПхоне, ово је водич за вас.

Генерално, потребан вам је и кабл за пуњење и адаптер за напајање да бисте напунили свој иПхоне. Један крај кабла се повезује са портом за пуњење вашег иПхоне-а, други крај се повезује са адаптером за напајање, а адаптер за напајање треба да буде укључен у електричну утичницу. Дакле, хајде да погледамо исправан кабл и адаптер за напајање које треба да купите за свој иПхоне.

Који кабл ми треба да напуним иПхоне?

Постоје углавном четири типа каблова за пуњење иПхоне-а:

 • УСБ-Ц на УСБ-Ц
 • Лигхтнинг на УСБ-Ц
 • Лигхтнинг на УСБ-А
 • 30-пински на УСБ-А
  Како да отпремите видео на ИоуТубе

Да бисте утврдили који тип кабла вам је потребан, прво морате да сазнате који модел иПхоне-а имате. То је зато што различити модели иПхоне-а могу имати различите прикључке за пуњење.

У наставку ћемо погледати сваки тип кабла и дати листу иПхоне модела који га користе. Након што идентификујете тип кабла, касније можете наставити да га ускладите са исправним адаптером за напајање.

УСБ-Ц на УСБ-Ц кабл

У време писања, само модели иПхоне 15 и 15 Про користе УСБ-Ц на УСБ-Ц кабл. То је једна од главних разлика између модела иПхоне 15 и иПхоне 14 и означава прелазак иПхоне-а са старог Лигхтнинг порта на УСБ-Ц порт.

УСБ-Ц побољшава иПхоне на неколико начина. На пример, УСБ-Ц је много универзалнији. Ово омогућава корисницима да користе један кабл за пуњење за различите уређаје.

Лигхтнинг на УСБ-Ц и Лигхтнинг на УСБ-А кабл

Можете да користите Лигхтнинг на УСБ-Ц или Лигхтнинг на УСБ-А кабл ако поседујете један од ових иПхоне модела:

 • иПхоне 14, 14 Плус, 14 Про и 14 Про Мак
 • иПхоне 13, 13 мини, 13 Про и 13 Про Мак
 • иПхоне 12, 12 мини, 12 Про и 12 Про Мак
 • иПхоне 11, 11 Про и 11 Про Мак
 • иПхоне СЕ (1., 2. и 3. генерација)
 • иПхоне Кс, КСР, КСС ​​и КСС Мак
 • иПхоне 8 и 8 Плус
 • иПхоне 7 и 7 Плус
 • иПхоне 6, 6 Плус, 6С и 6С Плус
 • иПхоне 5, 5Ц и 5С

Између ова два типа кабла, УСБ-Ц на Лигхтнинг кабл ће напунити ваш иПхоне много брже од УСБ-А на Лигхтнинг кабла, тако да ако је брже време пуњења један од ваших приоритета, препоручујемо да одаберете први.

  Како променити кожу на рачунару Минецрафт

Још један фактор који треба узети у обзир је адаптер за напајање. На пример, ако већ имате УСБ-А адаптер за напајање, можете се одлучити за куповину Лигхтнинг на УСБ-А кабл. На овај начин можете уштедети нешто новца јер нећете морати да се додатно издвајате за куповину новог адаптера за напајање само да би одговарао новом каблу.

30-пински на УСБ-А кабл

Оригинални 30-пински порт за иПхоне коришћен је од 2007. до 2012. Следећим иПхоне уређајима је потребан 30-пински на УСБ-А кабл:

 • иПхоне 4 и 4С
 • иПхоне 3Г и 3ГС
 • иПхоне (1. генерација)

Који адаптер за напајање ми је потребан за мој иПхоне?

Постоји неколико тачака које треба узети у обзир када одлучите који адаптер за напајање вам је потребан за ваш иПхоне. Прво, најважније правило је да се уверите да сте купили један са исправним УСБ портом за ваш иПхоне кабл, као што смо укратко споменули раније.

Ако имате УСБ-Ц на УСБ-Ц кабл или Лигхтнинг на УСБ-Ц кабл, требаће вам УСБ-Ц адаптер за напајање. Ако купите 30-пински на УСБ-А или Лигхтнинг на УСБ-А кабл, требаће вам УСБ-А адаптер за напајање.

Додатне тачке које треба размотрити укључују снагу адаптера за напајање који купујете. Што је већи број, то ће се ваш уређај брже пунити, али имајте на уму да ће и адаптер бити већи.

Адаптер за напајање од 5В је мањи од еквивалента од 20В, док је адаптер за напајање од 30В већи и бржи од оба претходно поменута. Није битно коју снагу користите јер сви раде, само на различитим брзинама.

Такође, проверите да ли је адаптер дизајниран да ради у вашој земљи. Ако желите да га купите пре путовања, вреди размислити о куповини Аппле Ворлд Травел Адаптер Киттако да нећете морати да бринете да ће ваш иПхоне или други Аппле производи бити оштећени међународним адаптерима за утикаче који су испод стандарда.

  Зашто се неки торенти споро преузимају?

Бежични пуњачи

Иако је спорији од жичног пуњења, бежични пуњач је алтернатива кабловима за пуњење. Уопштено је згодније и уредније. Сви модели од иПхоне 8 и 8 Плус па надаље подржавају Ки бежично пуњење, иако у кутији не добијате бежични пуњач.

иПхоне 12 и новији модели такође подржавају МагСафе технологију која омогућава лако причвршћивање додатне опреме и брже бежично пуњење од 15 В. Модели иПхоне 15 и иПхоне 15 Про такође подржавају Ки2 стандард бежичног пуњења, који откључава бежично пуњење од 15 В када се користи са Ки2 компатибилним прибором.

Да ли треба да купим званичне Аппле каблове и адаптере за напајање за свој иПхоне?

Сада када знате који тип кабла или адаптера за напајање треба да купите за свој иПхоне, можда се питате да ли је боље купити званичну Аппле додатну опрему или додатну опрему коју производи трећа страна.

Постоји много јефтиних пуњача и каблова других произвођача, али они могу бити несигурни и један су од разлога зашто иПхоне каблови не трају. Свако оштећење хардвера узроковано додацима треће стране може поништити гаранцију вашег иПхоне-а.

Због тога је најбоље да купите званичну Аппле додатну опрему или додатну опрему са МФи сертификатом. МФи је скраћеница за Маде фор иПхоне, Аппле сертификат који омогућава произвођачима приступ лиценцираној технологији за производњу безбедне Аппле додатне опреме.

Набавите одговарајући кабл за пуњење и адаптер за напајање за ваш иПхоне

Да бисте били сигурни да имате одговарајућу додатну опрему за пуњење, прво потврдите модел иПхоне-а који имате. Ваш иПхоне модел је фактор који одређује врсту кабла за пуњење који вам је потребан. Такође, проверите да ли кабл за пуњење одговара адаптеру за напајање.

Када забележите тип кабла и адаптер за напајање који су вам потребни, не заборавите да проверите да ли су додаци за пуњење који купујете званични Аппле производи или додаци са МФи сертификатом.