Који пут каријере је прави за вас?

Када започнете свој професионални програмски пут, вероватно су вам се истакла два пута у каријери — софтверски инжењеринг и развој. Неколико курсева програмирања, књига, онлајн едукатора, па чак и огласа за посао користе термине „софтверски инжењер“ и „програмер софтвера“ наизменично. Ово оставља почетнике и програмере средњег нивоа често збуњеним у вези са којим каријером да иду.

Као што већина с правом претпоставља, софтверски инжењеринг обухвата развој софтвера, али шта још разликује обе каријере? Наставите да читате док проучавамо дебату: софтверски инжењеринг наспрам развоја софтвера, њихове улоге на послу и шта ове популарне каријере подразумевају.

1. Образовна позадина

Традиционално образовање је обично основа за успех у већини каријера. Али шта разликује образовну позадину програмера софтвера од софтверског инжењера? Хајде да разговарамо о томе у наставку.

Програмер

Амбициозни програмери софтвера обично се одлучују за дипломе сарадника, првоступника или мастера из рачунарства, рачунарског програмирања или других релевантних области како би стекли неопходну обуку.

Алтернативно, можете развити своје вештине похађањем програма обуке за каријеру и почетних кампова кодирања. А коришћење јединствених савета за обуку за кодирање као што су умрежавање и специјализација у домену ће вас за кратко време учинити изванредним програмером.

Штавише, неки могу да допуне своју обуку вештинама самоука. Није реткост срести појединце који су у великој мери или у потпуности сами научили вештине потребне за ову професију.

Софтверски инжењер

Супротно томе, биће вам потребно много више од неколико месеци у почетним камповима за кодирање да бисте постали вешт софтверски инжењер. Успешна каријера софтверског инжењеринга захтева јаку образовну позадину, опсежну обуку и барем минимално знање о сваком делу процеса развоја.

  Радка Зеро 3В против Распберри Пи Зеро 2 В

Да бисте се квалификовали за почетне или млађе позиције овде, морате имати диплому из софтверског инжењерства, рачунарских наука или сродне области.

Као и развој софтвера, самоучење је такође опција у софтверском инжењерингу, иако је знатно теже. Повремено можете наићи на неке програмере софтвера који су постали софтверски инжењери кроз године тешког практичног искуства и напорног рада.

Иако постоји велики пресек вештина и алата у обе каријере, још увек постоје различите способности које разликују програмера од инжењера.

Програмер

Преклапање потребних вештина за обе професије укључује креирање система и апликација. У зависности од одабраног домена, вештине које ће вам требати за развој софтвера ће се разликовати, али познавање програмских језика је генерално неопходно.

На пример, док се програмери апликација могу фокусирати на Флуттер и Дарт, Јава или Ц++ су важнији за програмере игара.

Поред тога, програмери и инжењери софтвера морају поседовати снажне вештине решавања проблема и аналитике. Као програмер софтвера, важно је да будете креативни у својим решењима да бисте привукли пажњу послодаваца и менаџера за запошљавање.

Коначно, снажно разумевање једне или више услуга у облаку, као што је АВС, неопходно је за креирање добро развијеног, функционалног софтвера. Поред тога, мораћете да разумете коришћење ГитХуб-а на Виндовс-у или мацОС-у, јер га већина компанија користи за управљање изворним кодом.

Софтверски инжењер

Софтверски инжењери морају да познају и примењују инжењерске принципе у свом раду методичним пружањем софтверских решења. Док се већина програмера софтвера фокусира на програмске језике специфичне за њихову област, софтверски инжењери су добро упућени у више језика и развојних алата. Ово им омогућава да ефикасно решавају сложене индустријске изазове.

Софтверски инжењери обично раде у тимовима, док програмери софтвера могу имати више флексибилности да раде самостално. Стога, софтверски инжењери морају да имају одличне међуљудске и комуникацијске вештине за ефикасну сарадњу са другим инжењерима, програмерима и стручњацима за сајбер безбедност.

  5 креатора које бисте требали гледати да бисте побољшали своје вјештине стриминга уживо

3. Улоге и одговорности

Одговарајући опис посла програмера и инжењера софтвера чини основу за одабир каријере између њих двоје. Дакле, разумевање онога што они раде помаже вам да идентификујете шта је у складу са вашом страшћу.

Програмер

Назив „програмер“ имплицира њихову примарну улогу у надгледању фазе стварања животног циклуса производа. То значи да ће ваше примарне одговорности укључивати изградњу и процену веб, мобилних и десктоп апликација.

Штавише, имате слободу да радите независно када креирате производ. Ово омогућава флексибилност у приступу задатку. На пример, можете да користите Ткинтер модул, Фласк фрамеворк или ПиСимплеГУИ модул да бисте направили апликацију за обавезе користећи Питхон.

Насупрот томе, софтверски инжењер би пратио структуриранији процес који се придржава инжењерских принципа.

Софтверски инжењер

Ови инжењери имају шири обим посла од програмера софтвера. Они управљају читавим животним циклусом производа и обезбеђују употребљивост и стабилност система. Као такав, осигурава да све компоненте, рачунари, мреже и сервери раде заједно беспрекорно.

Да бисте радили у овој улози, биће вам потребно солидно знање о раду система и импликацијама како проблеми у једној области утичу на другу. Такође ће вам требати анализа разлика у дизајну система на високом и ниском нивоу да бисте боље разумели процес планирања. Софтверски инжењери такође могу ближе да сарађују са хардверским инжењерима како би интегрисали софтверске и хардверске компоненте.

Коначно, они раде заједно са професионалцима у техничким тимовима, као што су дизајнери, стручњаци за сајбер безбедност и стручњаци за осигурање квалитета. Ово осигурава глатку интеграцију смерница и техника ових чланова тима у софтвер како би се гарантовало задовољство корисника.

4. Плата и изгледи за каријеру

Како свет прихвата дигитализацију, није тајна да су обе каријере веома тражене и да имају обећавајуће изгледе за каријеру. Према ЗипРецруитер, програмери софтвера зарађују око 105.047 долара годишње. С друге стране, софтверски инжењери зарађују око 139.952 долара годишње у САД, такође наводи ЗипРецруитер.

  Како да поправите „Интернет грешку“ на ПУБГ мобилним апликацијама

Међутим, ови бројеви могу да варирају у зависности од искуства, локације, скупа вештина и послодавца. Ипак, програмери и инжењери софтвера су на узлазној путањи. У САД, обе каријере спадају у широку категорију професија програмера рачунара, наводи статистика бироа рада.

Штавише, тхе Завод за статистику рада предвиђа минимални раст броја радних места од 15%—25% за програмере софтвера—између 2021. и 2031. године у индустрији, потенцијално отварање преко 350.000 радних места. Ова стопа раста је знатно бржа од просека за сва занимања.

Али генерално гледано, софтверски инжењери обично зарађују више од програмера софтвера због њиховог великог обима посла и веће одговорности.

5. Радно окружење

Радно окружење може бити средина између обе професије. Међутим, многи фактори одређују како ће то изгледати и колико ће то бити корисно за вас.

Програмер

Радно окружење за програмере софтвера може се разликовати у зависности од типа организације, величине, локације и пројеката на којима раде. Већина послодаваца нуди флексибилне или удаљене опције рада на основу потреба пројекта и политике компаније.

Такође, поштовање рокова, исправљање грешака и одговарање на повратне информације корисника обично се претварају у дуго радно време или прековремени рад.

Софтверски инжењер

Радно окружење софтверског инжењера личи на окружење програмера, пошто обе улоге укључују креирање, анализу и одржавање софтверских система. Стога су софтверски инжењери обично укључени у планирање и дизајн софтвера, креирање, одржавање и све повезане задатке.

Као професионалац у овој области, можете очекивати да ћете радити дуже и преузети веће одговорности од програмера софтвера. Такође је чешће да појединци у овој улози раде као запослени са пуним радним временом, а не као слободњаци. Рад на даљину је типичан за ову каријеру, али можда ћете имати више састанака него програмер.

Изаберите праву софтверску каријеру за вас

Док софтверски инжењеринг и развој изгледају слично на површини, детаљнији поглед открива различите захтеве и одговорности. Пажљиво проучите сваку улогу у послу, опис и начин на који можете да постанете, а затим изаберите каријеру која вам највише одговара.