Коју апликацију за размену порука треба да користите?

Кључне Такеаваис

  • Сигнал нуди боље карактеристике приватности и безбедности од ВхатсАпп-а, уз конзервативније политике прикупљања података.
  • Сигнал има мању корисничку базу у поређењу са ВхатсАпп-ом, што потенцијално отежава убеђивање контаката да промене платформу.
  • ВхатсАпп има више функција за размену пословних порука, што га чини бољом опцијом за повезивање са купцима.

ВхатсАпп и Сигнал спадају међу најбоље апликације за размену тренутних порука за мобилне и десктоп рачунаре. Уз све већу забринутост за приватност на ВхатсАпп-у, многи су размишљали о преласку на Сигнал. Дакле, како се ове две апликације пореде?

ВхатсАпп против сигнала: заједничке карактеристике

ВхатсАпп и Сигнал делите сличан скуп карактеристика. Обе су бесплатне апликације за размену порука са енд-то-енд енкрипцијом и подршком за више платформи.

Ево кратког прегледа кључних функција које обе апликације нуде:

  • Поруке које нестају.
  • Енкрипција од краја до краја.
  • Самоуништавајући медији.
  • Контроле обавештења.
  • Синхронизација на више платформи.
  • Ажурирање статуса.
  • Резервне копије ћаскања.

Обе апликације садрже уграђене безбедносне функције за прикривање ваше ИП адресе и верификацију нових контаката помоћу јединственог безбедносног броја.

ВхатсАпп и Сигнал такође имају поруке које нестају, што је опција која аутоматски брише поруке након одређеног времена.

На ВхатсАпп-у можете да изаберете да ли желите да ваше поруке нестану после 24 сата, 7 дана или 90 дана. Сигнал вам даје мало већу флексибилност и можете да изаберете да ли желите да ваше поруке нестану након 30 секунди, 5 минута, 1 сат, 8 сати, дан, недељу или месец. Такође можете потпуно онемогућити опцију или креирати прилагођено временско ограничење.

Када су у питању пусх обавештења, корисници ВхатсАпп-а имају опцију да у потпуности искључе обавештења или да онемогуће прегледе порука.

Сигнал подиже приватност ваших обавештења на виши ниво и омогућава корисницима да одаберу да ли желе да обавештења приказују само име контакта, и име контакта и поруку, или ни име контакта ни поруку. Такође можете у потпуности сакрити обавештења.

  Буџетска даљинска подршка за мала предузећа и даље

Што се тиче коришћења више уређаја, можете користити ВхатсАпп на највише четири повезана уређаја истовремено. Слично томе, можете користити Сигнал на највише пет повезаних уређаја истовремено.

ВхатсАпп и Сигнал су доступни на иОС-у, Андроид-у, Виндовс-у и Мац-у. Иако је Сигнал доступан за Линук, нажалост не постоји званични ВхатсАпп клијент за Линук у време писања.

ВхатсАпп против сигнала: упоређене платформе за размену порука

Дакле, сада када знате њихове сличности, шта је са њиховим разликама? Највећа разлика између апликација је начин на који рукују прикупљањем података.

Они такође имају различита ограничења величине за групна ћаскања и позиве, али су слични у погледу једноставности коришћења.

Безбедност и приватност

Сигнал је била прва бесплатна платформа за размену порука отвореног кода која нуди енд-то-енд енкрипцију, а користи протокол и за разговоре један на један и за групна ћаскања.

Иако ово није увек био случај, ВхатсАпп такође користи енд-то-енд енкрипцију. Али апликације другачије рукују метаподацима.

Кад год некоме пошаљете поруку, шаљете и метаподатке, који укључују информације као што су када је ваша порука испоручена и ко је прималац. Обе платформе за размену порука користе исти протокол шифровања који је развио Опен Вхиспер Системс.

Док енд-то-енд енкрипција осигурава приватност ваших порука, као МИТ Невс напомиње, ови системи не штите увек метаподатке. Овде настаје кључна разлика између ВхатсАпп-а и Сигнала.

ВхатсАпп може да дели информације о вашем налогу са својом матичном компанијом, Мета. Ово укључује ваш број телефона, употребу апликације, информације о уређају, ИП адресу, између осталог. Ово представља ризик за приватност.

Напротив, Сигнал користи функцију која може да заштити ваше метаподатке, која се зове Сеалед Сендер. Ова функција скрива информације о пошиљаоцу, чак и са саме платформе.

Према Политика приватности компаније Сигнал, апликација прикупља неке информације о налогу и може приступити вашим контактима ако се одлучите за ову функцију. Такође користи услугу треће стране за верификацију вашег налога једнократним ПИН-ом.

Политика приватности такође каже: „Сигнал не продаје, изнајмљује или уновчава ваше личне податке или садржај ни на који начин – никада.

Према Политика приватности ВхатсАпп-а, платформа ради са другим Мета компанијама и независним провајдерима услуга како би побољшала своје услуге. Ове компаније могу приступити информацијама које ВхатсАпп прикупља о вама. Услуга такође користи колачиће.

  Како аутоматски сортирати е-пошту у одређене Оутлоок фасцикле

Према свом Страница Апп СтореВхатсАпп може прикупити следеће информације и повезати их са вашим идентитетом: куповине, финансијске информације, локација, контакт информације, контакти, кориснички садржај, идентификатори, подаци о коришћењу, дијагностика и историја претраге.

У супротности, Сигнал’с Апп Сторе листинг напомиње да прикупља контакт информације, али не повезује ове податке са вашим идентитетом.

Све у свему, Сигнал побеђује у категорији приватности због својих карактеристика приватности и много конзервативније политике прикупљања података у поређењу са ВхатсАпп-ом.

Видео и гласовни позиви

Видео и гласовни позиви и на ВхатсАпп-у и на Сигналу су шифровани од краја до краја, што значи да нико, укључујући и саме платформе, не може да слуша или пресреће ваше позиве.

Да би се осигурало да неко не може да прати вашу локацију користећи вашу ИП адресу, Сигнал и ВхатсАпп нуде безбедносну функцију (релеј позива) која преноси ваш позив преко сервера компаније како би заштитила вашу ИП адресу.

Можете имати до 32 учесника када користите ВхатсАпп групне видео позиве и до 256 учесника у групном говорном позиву. Са друге стране, можете имати групни видео позив или гласовни позив са највише 40 учесника.

ВхатсАпп је такође представио могућност покретања гласовних ћаскања у Дисцорд стилу, којима се може придружити до 32 учесника.

Популарност

Према Статиста, ВхатсАпп има око 2 милијарде активних корисника месечно. у међувремену, Пословање апликација сугерише да је Сигнал имао око 40 милиона активних корисника у 2022. То значи да је ВхатсАпп далеко популарнији као највећа апликација за размену порука на свету.

Међутим, не дозволите да вас ове бројке заварају. Сигнал су подржале јавне личности попут Едварда Сноудена, што довољно говори о посвећености платформе приватности и безбедности њених корисника.

Нажалост, мања корисничка база Сигнала значи да је вероватно да већина ваших контаката и људи са којима желите да разговарате можда не користе платформу.

Због тога бисте морали да прођете кроз муку да убедите своје пријатеље и породицу да тестирају платформу и почну да је користе уместо ВхатсАпп-а.

  9 Софтвер за управљање учинком за процену ваших запослених

Групна ћаскања

Групно ћаскање у ВхатсАпп-у може да има до 1.024 особе, а можете да креирате групно ћаскање Сигнал са до 1.000 људи. Ако сте администратор групе на ВхатсАпп или Сигнал групном ћаскању, можете позвати људе да се придруже ћаскању једноставним дељењем везе са њима.

Обе платформе за размену порука такође имају одобрење администратора, што омогућава администраторима групног ћаскања да прегледају сваки захтев за придруживање групи пре него што члану буде дозвољено да се придружи.

На обе платформе, администратори могу да уклањају чланове, уређују информације о групи и одлучују ко може да шаље поруке или да покреће гласовне и видео позиве унутар групе.

Лакоћа

Сигнал је нешто прилагодљивији од ВхатсАпп-а и омогућава вам да промените боју ћаскања и икону апликације, заједно са опцијама за персонализацију позадине и пребацивање између светлих и тамних режима.

С друге стране, ВхатсАпп вам омогућава да одаберете прилагођену позадину и пребаците се између светлих и тамних режима. Након инсталирања, обе платформе за размену порука имају једноставан процес подешавања, што корисницима олакшава почетак.

Пошто обе платформе имају сличне функције попут ажурирања статуса, навигација било којом од њих неће бити изазов.

Бусинесс Мессагинг

Једна суштинска разлика између ВхатсАпп-а и Сигнала је подршка за пословне поруке и канале за емитовање.

ВхатсАпп канали, који омогућавају администраторима да шаљу емитоване поруке својим пратиоцима, уведени су 2023. године. Поред тога, ВхатсАпп Бусинесс пружа функције као што су аутоматизовани одговори, означавање порука унутар одређених група и алат за заказивање порука.

Сигнал не укључује ове функције, што значи да није идеалан ако желите да се повежете са својим клијентима.

Да ли треба да користите ВхатсАпп или Сигнал?

Не може се порећи да Сигнал надмашује ВхатсАпп у погледу безбедности и приватности. Док се чини да ВхатсАпп сустиже Сигнал и доследно уводи нове безбедносне функције, праксе прикупљања података између апликација су веома различите.

Ако сте забринути за безбедност и приватност, нема бољег избора од Сигнала.

Једина мана, по нашем мишљењу, је могућност да људи са којима намеравате да разговарате нису корисници Сигнала, па ћете морати да потрошите време да их убедите да се придруже платформи. Ако то не можете да урадите, ВхатсАпп је солидна апликација за размену порука на којој ће вероватно бити већина људи које познајете.