Коју користити и када

Док раде на апликацији клијент-сервер, уобичајено је да програмери морају да бирају између ГрапхКЛ и РЕСТ АПИ-ја. Пребацивање једног преко другог може имати далекосежне последице по брзину, скалабилност и могућност одржавања апликације.

Већ годинама, Рест АПИ је преферирана опција за многе програмере. РЕСТ АПИ има добро дефинисану структуру која га чини једноставним за коришћење и разумевање. Дакле, омогућава програмерима да лако конструишу софистициране апликације.

Међутим, ГрапхКЛ је постао јак ривал са ефикаснијим и прилагодљивијим механизмом упита. Користећи га, програмери могу једноставно да поврате информације које су им заиста потребне. Штавише, модел података ГрапхКЛ-а омогућава једноставно прилагођавање.

И ГрапхКЛ и РЕСТ АПИ нуде посебне предности и могућности. Дакле, одабир најбољег за пројекат ће имати велики утицај на његов успех. У овом чланку ћемо представити ГрапхКЛ и РЕСТ АПИ, њихове карактеристике и предности, случајеве употребе и кључне разлике.

Шта је ГрапхКЛ?

ГрапхКЛ је робустан језик упита за АПИ који је развио Мета. Пружа бољи начин за изградњу АПИС-а и побољшање РЕСТфул АПИ позива.

Са ГрапхКЛ-ом, програмери могу да користе једну крајњу тачку да би добили тачно оне податке које желе. Ово олакшава управљање зависностима података и избегава претерано преузимање. Док РЕСТ АПИ захтева више крајњих тачака за добијање различитих ресурса.

Међутим, још увек постоје неке заблуде о томе шта ГрапхКЛ није. Дакле, хајде да очистимо неред са следећим тачкама:

  • То није језик базе података или ОРМ, већ алат за испитивање АПИ-ја
  • Није намењен да замени РЕСТ АПИ, већ алтернативу која може коегзистирати у истом пројекту.
  • Није неодољив, није тежак, што га чини лаким за учење и примену.

ГраппхКЛ је постао доступан као пројекат отвореног кода 2015. Од тада су га компаније попут ГитХуб-а, Иелп-а и Схопифи-а усвојиле јер је постао популаран. ГрапхКЛ се развија у кључну способност за развојне програмере као резултат све веће потражње за ефикаснијим АПИ-јима.

Како ГрапхКЛ ради

ГрапхКЛ је изграђен на шеми која описује врсте података који се могу испитивати, као и њихове односе. Делујући као веза између клијента и сервера, ова шема обезбеђује да обе стране буду свесне података који се могу захтевати. Такође, одређује како ће подаци бити представљени.

Хајде да размотримо апликацију за блог која користи ГрапхКЛ АПИ. Шема АПИ-ја се може описати на следећи начин:

Типови поста и коментара су дефинисани у овој шеми, заједно са типом упита. Омогућава нам да добијемо појединачне објаве по ИД-у. Поља која сваки тип поседује одражавају податке који се могу добити.

Користећи ову шему, можемо користити код у наставку да креирамо ГрапхКЛ упит да бисмо добили пост и његове коментаре:

Исход овог упита ће укључивати наслов, тело, аутора и ИД поста. Такође ће се вратити као тело и аутор сваког коментара у вези са том објавом.

Уместо слања неколико упита на различите крајње тачке, можемо добити све потребне податке користећи ГрапхКЛ са само једним АПИ позивом. Као резултат тога, трошкови се смањују, а функционалност АПИ-ја расте.

Шта је Рест АПИ

РЕСТ АПИ је архитектура услуге веб локације. Омогућава комуникацију преко ХТТП протокола између многих система. То је скуп архитектонских принципа који помаже у развоју скалабилних, ефикасних и разноврсних веб услуга.

  Како ажурирати НБА 2К16

Међутим, то је популарна опција међу програмерима јер користи уобичајене ХТТП методе као што су:

ГЕТ: Ова команда преузима ресурсе

ПОСТ: За креирање ресурса

ПУТ: Мења стање или ажурира ресурс који може бити објекат, датотека или блок

ИЗБРИШИ: Да бисте елиминисали ресурс

Основа РЕСТ АПИ-ја је идеја о ресурсима, који се препознају по карактеристичним УРЛ-овима (Униформ Ресоурце Лоцатор). На основу захтева клијента, сваки ресурс може имати различиту репрезентацију као што је следеће:

  • ЈСОН (ЈаваСцрипт Објецт Нотатион),
  • КСМЛ (Ектенсибле Маркуп Лангуаге),
  • и ХТМЛ (Хипер Тект Маркуп Лангуаге)

РЕСТПфул АПИ користи ове ресурсе за преузимање података, креирање записа, ажурирање записа или његово брисање.

Како функционише РЕСТ АПИ

РЕСТ АПИ функционише тако што омогућава корисницима да поднесу ХТТП захтеве серверима који приказују ресурсе преко УРЛ-ова. Након обраде захтева, сервер шаље назад информације у наведеном формату (ЈСОН или КСМЛ)

На пример, замислите веб апликацију која корисницима омогућава приступ информацијама у вези са књигама. Користећи РЕСТфул АПИ, клијенти могу да добију детаље о једној књизи или избору књига.

Да би добио информације о одређеној књизи, клијент шаље ХТТП ГЕТ захтев користећи УРЛ ресурса. Веза би могла бити следећа: хттпс://екампле.цом/апи/боокс/123. Након обраде захтева и лоцирања књиге са ИД-ом „123“, сервер испоручује одговор у изабраном формату (ЈСОН).

Слично томе, да би добио листу књига, клијент шаље ХТТП ГЕТ захтев серверу са УРЛ-ом као што је „хттпс://екампле.цом/апи/боокс“. Дакле, сервер одговара у потребном формату, као што је ЈСОН.

Карактеристике ГрапхКЛ-а

ГрапхКЛ је свестран и ефикасан језик упита јер нуди робусно куцање и хијерархијско проналажење података. Ево неких кључних карактеристика ГрапхКЛ-а које су га учиниле популарним међу својим корисницима:

в

Строго откуцани: ГрапхКЛ нуди шему која укључује неколико врста типова података доступних АПИ-ју, као што су поља, објекти и везе. Да би се обезбедила легитимна испорука података, ова шема се користи за проверу упита и одговора.

Хијерархијска структура: ГрапхКЛ омогућава клијентима да специфицирају прецизне податке који су им потребни. Тако се враћа мање сувишних података, што повећава брзину АПИ-ја.

Ефикасније: Клијенти могу добити бројне ресурсе са једним захтевом захваљујући ГрапхКЛ-у. Користи само једну крајњу тачку за све упите који омогућавају кеширање и пакетне захтеве.

Фокусиран на клијента: ГрапхКЛ омогућава клијенту да контролише податке који се преузимају, што смањује број позива упућених серверу.

Агностик: Пошто је ГрапхКЛ независан од основне базе података и технолошког стека, може се интегрисати са било којом позадинском технологијом.

Интроспективно: Долази са системом интроспекције који омогућава клијентима да сазнају о својим доступним подацима, типовима података и везама.

Модел претплате: Модел претплате омогућава корисницима да добијају ажурирања података у реалном времену. Клијенти могу да се претплате на промене у одређеним подацима и да добијају ажурирања када се промене.

Сада када знате карактеристике ГрапхКЛ-а, хајде да истражимо шта РЕСТ АПИ може да понуди својим клијентима.

Карактеристике РЕСТ АПИ-ја

РЕСТ АПИ ставља снажан нагласак на праћење скупа стандарда који АПИ чине веома доступним, прилагодљивим и лако скалабилним:

Без државности: РЕСТфул АПИ укључује све потребне податке у сваком захтеву. Стога је без државности, скалабилан и лак за управљање.

Архитектура клијент-сервер: архитектура клијент-сервер где клијенти траже податке од сервера и они се враћају. Дакле, фронт-енд и бацк-енд системи могу бити изграђени и одржавани одвојено.

Засновано на ресурсима: Доступни подаци су представљени ресурсима. За преузимање или модификацију, сваки ресурс има одређену УРЛ адресу.

  Како користити ЦхатГПТ интерпретер кодова за креирање брендираних КР кодова

ЦРУД операције: РЕСТ АПИ управља ресурсима путем ЦРУД (креирај, преузми, ажурирај и избриши) радње.

Доследан интерфејс: Нуди јединствен интерфејс за интеракцију са ресурсима, поједностављујући АПИ архитектуру и одржавање.

Кеширање: Омогућено је кеширање, што смањује број упита ка серверу и побољшава ефикасност.

Слојевита структура: Подржава слојевиту структуру која укључује проки сервер што повећава флексибилност и скалабилност.

Предности ГрапхКЛ-а

Након што сазнамо о карактеристикама ГрапхКЛ-а, хајде да истражимо предности које га истичу

Боље перформансе: Са ГрапхКЛ побољшава перформансе минимизирањем минимизира количину података који се шаљу преко мреже.

Поједностављени развој АПИ-ја: Развој АПИ-ја постаје лакши са једном свеобухватном шемом. Дакле, поједностављује процес развоја и смањује шансе за грешке.

Повећана флексибилност: Програмери могу прецизно да опишу податке који су им потребни и како треба да буду организовани. Због тога може да прими више врста клијената, као што су мобилне и веб апликације.

Побољшано искуство програмера: Нуди оквире и алате који поједностављују креирање, тестирање и отклањање грешака АПИ-ја.

Боља документација: Са шемом за самодокументовање, постаје лакше разумети и користити АПИ.

Бржа итерација: Ажурирања шеме се могу извршити без утицаја на тренутне клијенте. Тако је лако побољшати АПИ и додати му нове функције.

Једноставнија агрегација података: Корисници могу да интегришу информације из неколико АПИ-ја и извора у један упит. Дакле, агрегација података може бити поједностављена са мање компликованим позадинским кодом.

Предности ГрапхКЛ-а

РЕСТ АПИ нуди разне погодности које га чине популарном опцијом за програмере и предузећа. Неке од главних предности РЕСТ АПИ-ја су наведене у наставку:

Флексибилност: КСМЛ, ЈСОН и ХТМЛ су само неки од многих програмских језика и формата података који се могу користити са РЕСТ АПИ-јем.

Скалабилност: РЕСТ АПИ може да обради огромне количине саобраћаја и података, што га чини идеалним за дистрибуиране системе.

Без држављанства: РЕСТ АПИ је без држављанства, што олакшава програмерима да креирају АПИ-је који могу послужити многим клијентима.

Побољшане перформансе: Са функцијом кеширања, сервери обрађују мање захтева што побољшава укупне перформансе.

Једноставан за имплементацију: Лако га је имплементирати са ХТТП методама које су прилагођене кориснику за добијање, креирање, ажурирање и уклањање ресурса.

Апликације и случајеви употребе: ГрапхКЛ

Када је у питању изградња и коришћење АПИ-ја, ГрапхКЛ пружа јединствено решење. Може бити савршен алат за случајеве употребе наведене у наставку када се користи како је предвиђено:

Креирање АПИ-ја

ГрапхКЛ се обично користи за развој АПИ-ја који пружају бржи метод приступа и преузимања података. Помаже програмерима да наведу прецизна поља и структуру података које желе да траже, чинећи АПИ лакшим и бржим.

Безглави ЦМС

Када је у питању ЦМС без главе, ГрапхКЛ се може користити као слој података. Пружа начин да се садржај одвоји од слоја приказа. Осим тога, безглави цмс омогућавају програмерима да ефикасно и флексибилно преузимају и управљају садржајем.

Развој мобилних апликација

Пошто мобилна апликација често укључује ограничен пропусни опсег, брзо преузимање података постаје неопходно. Овде ГрапхКЛ постаје идеалан алат за развој мобилних апликација. Такође, програмерима олакшава имплементацију функција као што су подршка ван мреже и кеширање.

Колаборативне апликације

Функција претплате на ГрапхКЛ је неопходна за апликације којима је потребно учешће корисника и промене података у реалном времену. Тако се клијенти могу претплатити на ажурирања и примати тренутне преносе са сервера.

Микроуслуге

Са архитектуром микросервиса, услуге обично захтевају комуникацију једна са другом и имају различите захтеве за подацима. ГрапхКЛ смањује ову сложеност тако што нуди један интерфејс за преузимање података из различитих услуга.

Е-трговина

Свестраност и ефикасност ГрапхКЛ-а у преузимању и управљању подацима о производима могу побољшати веб-сајтове и апликације за е-трговину. Ово омогућава функције попут динамичког ажурирања доступности производа, корисничких водича за куповину и посебних понуда.

  Коначно се осећа као „професионални“ уређај

Дата Сциенце

Флексибилне и моћне могућности проналажења и анализе ГрапхКЛ-а чине га одрживом технологијом за апликације науке о подацима. Програмерима олакшава напредну анализу и моделирање података из широког спектра извора.

Друштвени медији

Уз ГрапхКЛ, програмери могу да траже и манипулишу корисничким информацијама, чланцима на блоговима и другим садржајима. Ово омогућава динамичко ажурирање корисничких фидова и персонализованије искуство за крајњег корисника.

Апликације и случајеви употребе: РЕСТ АПИ

Ево неких од кључних апликација и случајева употребе РЕСТ АПИ-ја:

Мобилна апликација

РЕСТ АПИ је одлична опција за развој позадинских услуга за мобилне апликације. Једноставно преузима податке из више извора. На пример, базе података, складиште у облаку, онлајн услуге засноване на мобилним уређајима итд.

Веб апликације

РЕСТ АПИ-ји су оптимални за креирање веб апликација које захтевају приступ подацима из бројних извора. Нуди јединствени метод за приступ подацима и манипулацију њима, минимизирајући сложеност веб апликација.

Интернет ствари (ИоТ)

Можете да користите РЕСТфул АПИ за повезивање уређаја Интернета ствари (ИоТ) са софтвером заснованим на облаку. На пример, паметни термостат може да комуницира са услугом заснованом на облаку која регулише температуру у дому користећи РЕСТ АПИ.

Веб локација за е-трговину

За обављање трансакција и веза са услугама трећих страна, веб локације за е-трговину често користе РЕСТфул АПИ-је. На пример, онлајн продавница може да користи РЕСТфул АПИ за добијање података о испоруци од добављача логистике или за прихватање плаћања преко пролаза за плаћање.

Платформе друштвених медија

РЕСТфул АПИ-ји играју кључну улогу у омогућавању могућности друштвених медија да обезбеде организован приступ својим подацима. Користећи га, програмери могу да приступе корисничким подацима са сајтова као што су Твиттер, Фацебоок и ЛинкедИн како би креирали системе за управљање друштвеним медијима по мери или изворне апликације.

ГрапхКЛ у односу на РЕСТ АПИ

Хајде да добијемо кратак преглед разлика између ГрапхКЛ и РЕСТ АПИ-ја:

ФеатуреГрапхКЛРЕСТ АПИДата Ретриевал Клијенти могу да постављају упите и преузимају само потребне податке у различитим форматима. Клијенти могу да постављају упите и примају све податке у унапред одређеном формату. Захтев за податке и одговор Може да обрађује сложене податке и да их враћа из више извора користећи један захтев. Потребно је неколико упита за бројне ресурсе. Флексибилност упита података Омогућава прилагодљиве упите који се могу прилагодити на основу специфичних захтева клијента. Могућности модификације за упите су релативно ограничене. Функција кеширања Омогућено је кеширање, што побољшава перформансе. Дакле, нема потребе за поновном обрадом упита. Због унапред дефинисаног стила враћања, кеширање може бити теже. Укупне перформансе Ефективно за високофреквентно преузимање података. Мање ефикасан за високофреквентне податке. Услов верзионисања Пошто су ажурирања шеме кумулативна, управљање верзијама није потребно. То може да изазове губитак пропусног опсега и одложено време одговора. Крива учењаСтрмија крива учења, тако да корисник мора да схвати шему и метод упита. Са поједностављеним стилом захтева и одговора, лакше је научити и користити Документација Пристојна количина алата, документације и ограничених алата за интеграцију , документација и подршка за ИДЕ Алати. Програми за подршку, алати и библиотеке се шире. Доступан је добро успостављен и робустан скуп алата и ресурса

Напомена аутора

ГрапхКЛ омогућава клијентима да добију тачно оне податке који су им потребни у једном захтеву. Одличан је избор за апликације са компликованим захтевима за подацима или за високофреквентно преузимање података.

С друге стране, РЕСТ АПИ нуди робуснији екосистем софтвера за подршку и једноставнији је за коришћење. Погодан је за једноставније апликације које захтевају једноставност коришћења. Осим тога, укључује добро успостављен екосистем алата и библиотека.

Последње мисли

Као што видите, и ГрапхКЛ и РЕСТ АПИ-ји се јасно разликују са својим предностима и недостацима. Генерално, бирање између ГрапхКЛ и РЕСТ АПИ-ја је ствар преференција програмера и захтева апликације.

Такође можете истражити нека често постављана питања и одговоре на РЕСТ АПИ интервју.