Колико дуго треба да траје батерија за лаптоп?

Кључне Такеаваис

  • Батерије за лаптоп обично трају 2 до 5 година пре него што изгубе способност да држе пуњење, али то може да варира у зависности од обрасца коришћења и циклуса пуњења.
  • Фактори који утичу на век трајања батерије укључују број циклуса пуњења, квалитет батерије, неодговарајућу снагу пуњења, претерану топлоту и недостатак употребе.
  • Да бисте продужили животни век батерије вашег лаптопа, паметно користите сваки циклус пуњења, избегавајте прекомерну топлоту, користите препоручену снагу пуњача и правилно складиштите батерију када није у употреби. Замена батерије ОЕМ-ом или квалитетном опцијом треће стране такође може помоћи да се продужи животни век лаптопа.

Током низа година, батерије у уређајима као што су лаптопови и телефони губе способност да задрже пуњење. Период између прве употребе батерије и њене евентуалне немогућности да задржи било какву снагу познат је као животни век батерије.

Да бисте правилно одржавали лаптоп, важно је знати колико дуго батерија треба да траје.

Колико дуго трају батерије за лаптоп?

Генерално, батерија вашег лаптопа ће трајати две до пет година пре него што изгуби способност да држи пуњење. Иако ова процена одражава животни век батерије у лаптопу који користи просечан корисник, није стриктно тачна. Животни век ваше батерије зависи од тога колико брзо пролазите кроз циклусе пуњења батерије.

  10 једноструких рачунара за ваше следеће пројекте аутоматизације

Сваки циклус пуњења се дешава када батерија пређе од потпуног пуњења до потпуног пражњења (100%-0%). Просечан лаптоп садржи батерију која у просеку може да издржи између 300 и 500 циклуса пуњења пре него што дође до значајног смањења капацитета батерије. Ређе коришћење лаптопа може продужити ове циклусе, мада потпуна неупотреба може скратити век трајања батерије.

Важно је узети у обзир колико дуго траје сваки циклус пуњења. Ако ваш лаптоп има напајање десет до дванаест сати након потпуног пуњења, можете користити само један циклус пуњења свака два дана — што ефективно гарантује да ће батерија трајати неколико година. Ако батерија може да издржи пуњење од само пет сати, можда ћете морати да користите неколико циклуса пуњења сваког дана.

Шта утиче на животни век батерија за лаптоп?

Неколико фактора утиче на животни век батерија за лаптопове, укључујући употребу укупног циклуса пуњења, излагање прекомерној топлоти и квалитет саме батерије.

Циклуси пуњења

Најзначајнији фактор који утиче на животни век батерије вашег лаптопа је колико брзо пролазите кроз циклусе пуњења. Као што је поменуто, већина лаптоп рачунара има између 500 и 1.000 циклуса пуњења пре него што батерија изгуби значајан капацитет. Као резултат тога, лаптоп рачунари који се често користе, али у кратким периодима, обично имају дужи век трајања батерије од лаптопова који се користе сатима сваког дана.

Квалитет батерије

Квалитет саме батерије такође ће утицати на њен животни век. Генерално, најбољи животни век ћете добити од ОЕМ батерије—или батерије треће стране направљене од квалитетног материјала као што је литијум. Јефтино направљене батерије независних произвођача ће вероватно имати краћи укупан век трајања и могу бити подложније деградацији изазваној прекомерном топлотом или великом снагом пуњача.

  Припремите се за ЦИСМ испит за сертификацију помоћу ових ресурса

Неправилно пуњење

Важна је снага вашег пуњача за лаптоп. Животни век батерије вашег лаптопа биће максимизиран када користите пуњач који је првобитно продат уз ваш лаптоп—или пуњач треће стране који је оцењен на еквивалентну снагу. Коришћење пуњача веће снаге од препоручене (као што је 65В уместо 45В) ће довести до брзог квара батерије вашег лаптопа.

Прекомерна топлота

Топлота је главни спољни фактор који може смањити животни век батерије вашег лаптопа. Оштећење може бити узроковано унутрашњим или спољашњим изворима топлоте. Требало би да избегавате коришћење лаптопа по екстремно врућем времену и да обезбедите да доњи отвори за вентилацију увек остану неблокирани. Избегавајте оверклоковање процесора или коришћење апликација које чине да ваш лаптоп ради вруће. Можда ћете морати да поправите лаптоп ако се често прегрева.

Недостатак употребе

На крају, али не и најмање важно, један фактор који утиче на век трајања батерије је остављање вашег лаптопа неискоришћеним. Ако се ваша батерија складишти неколико недеља или дуже док је напуњена батерија, стагнирајуће пуњење ће брзо деградирати батерију. Требало би да потпуно испразните батерију свог лаптопа пре него што га одложите ако намеравате да оставите лаптоп на страну дуже од неколико недеља.

Продужите животни век батерије вашег лаптопа

Велика је сметња када ваш лаптоп не може да издржи одговарајуће пуњење. Иако је деградација батерије неизбежна, она се може ублажити пажљивим коришћењем сваког циклуса пуњења и добрим навикама одржавања батерије. Када се батерија на крају истроши, замена ОЕМ или квалитетном батеријом треће стране је одличан начин да продужите животни век вашег лаптопа.

  Дебтстер вам помаже да пратите своје дугове у различитим групама [Android]