Колико је безбедан Ви-Фи у авиону?

Ви-Фи у авиону вам омогућава да наставите да комуницирате са колегама на послу, да играте интернет игрице или прегледате веб странице када сте на десетинама хиљада стопа у ваздуху. Нема сумње да је згодно, али да ли је заиста сигурно? Да ли сте безбедни да користите Ви-Фи у авиону?

Како се авиони повезују на Ви-Фи?

Авиони пружају Ви-Фи путницима на два главна начина. Први укључује мрежу орбиталних сателита повезаних са станицама на земљи. Антена на врху авиона омогућава му да се повеже са најближим сателитом и омогући приступ интернету путницима.

Друга опција је коришћење везе ваздух-земља. Они се такође ослањају на антене постављене у авиону, осим што ови сигнали долазе са ћелијских торњева на земљи.

Обе ове методе су непоуздане јер покривеност може постати мрља када је покривеност сателитским или ћелијским торњевима мање обилна. Међутим, релативно је мање вероватно да ће сателитске везе имати проблем јер обезбеђују бољи приступ дуж путање лета.

Да ли је Ви-Фи у авиону сигуран?

Јавни Ви-Фи је згодан, али долази са бројним ризицима за сајбер безбедност. Исто важи и за Ви-Фи у авиону. Хакер би могао да се инфилтрира у везу и украде све пренете информације. Седење у препуном авиону такође повећава шансе да неко украде приватне информације тако што вам једноставно гледа преко рамена док куцате.

Неки Ви-Фи хакови се дешавају када сајбер криминалци поставе лажне тачке везе. Често користе нејасна, али реалистична имена, као што је „Делта Гуест Нетворк“. Затим, хакери могу украсти све повезане информације када неко почне да користи те везе.

Легитимни Ви-Фи провајдери током лета такође су правили грешке у сајбер безбедности. Неки доказују да су ризици од Ви-Фи везе у авиону присутни већ неко време. Узмите у обзир 2015 Брза покривеност компаније легитимне компаније за Ви-Фи у лету која корисницима издаје лажне ССЛ сертификате.

Безбедносни ризици додатно настају јер многи људи лете док иду на одмор. Хакери се надају да ће у тим случајевима бити опуштенији, смањујући шансе да ће пратити најбоље праксе сајбер безбедности.

Слично се дешавају и неке Аирбнб преваре. Хакери се надају да ће жртве бити толико узбуђене због предстојећег бекства да ће наседати на лажне Аирбнб листе непостојећих станова или оне који су потпуно другачији од њихових описа.

Главни закључак је да Ви-Фи у авиону није безбедан начин интернетске везе. Најбоље је да то избегавате ако можете. Пошто то није увек опција, ево неколико начина да је учините сигурнијом.

Како безбедно користити Ви-Фи у лету

Први савет је да користите Ви-Фи током лета само за активности које неће открити личне податке. То значи да не проверавате своју е-пошту, не учествујете у онлајн банкарству или куповини, нити посећујете сајтове за које су потребни ваши подаци за пријаву.

Други начин да се заштитите је да пажљиво прочитате све детаље везане за Ви-Фи у лету. Обратите посебну пажњу на назив тачке везе, како не бисте грешком користили погрешан.

Такође бисте требали снажно размислити о коришћењу плаћеног ВПН алата. ВПН-ови користе удаљене сервере и енкрипцију како би активности на мрежи учинили безбеднијим. Нажалост, неки бесплатни ВПН-ови нису тако сигурни као што се чине.

Провајдери могу да воде евиденцију ваше ИП адресе, типа уређаја и активности на мрежи. Чак и ако хакери не виде те ствари, неко их види. Бесплатним ВПН алатима такође често недостају безбедносне функције и вештим сајбер криминалцима је лакше да се инфилтрирају.

Ако често летите или морате да користите Ви-Фи током лета, предузмите паметан корак тако што ћете издвојити буџет за плаћени ВПН алат. Прво прочитајте рецензије корисника и сазнајте о доступним функцијама како бисте били сигурни да ћете добро изабрати.

Да ли је Ви-Фи у лету вредан ризика?

Осим што су безбедносни проблеми описани овде, Ви-Фи у авиону је обично услуга која се плаћа. Могу се појавити прилике у којима сматрате да је услуга неопходна. Међутим, ако само желите да се повежете тако да време брзо пролази током дугог лета, размислите поново и будите свесни потенцијалних опасности.