Колико вреде подаци вашег профила на друштвеним мрежама на мрачном вебу

Кључне Такеаваис

  • Хакери често продају украдене податке са налога друштвених медија на мрачном вебу, што га чини вредним тржиштем за криминалце.
  • ЛинкедИн налози имају највећу вредност на мрачном вебу због професионалних информација које садрже, док су Реддит налози најмање вредни.
  • Да бисте заштитили своје податке профила на друштвеним мрежама да не заврше на мрачном вебу, ограничите личне податке које објављујете, користите јаке лозинке и имајте план одговора у случају хаковања. Будите опрезни како бисте заштитили своје податке.

Хакери који краду ваше податке са друштвених медија не користе их увек сами. Често га продају другим криминалцима на мрачној мрежи.

Иако сам мрачни веб није илегалан, он је дом незаконитих тржишта. Информације су драгоцене у данашњем дигиталном свету, а многе тамне веб размене продају украдене податке.

Профили на друштвеним мрежама су неки од најчешће продатих налога, сваки са својим трошковима. Дакле, колико ваш налог на друштвеним мрежама вреди за хакера?

А 2023 Вхизцасе дарк веб студија претражио више мрачних веб тржишта и берзи како би пронашао просечну цену за сваки тип профила на друштвеним мрежама. Ево за шта се продају хаковани налози друштвених медија:

Хакован налог

Дарк Веб Вортх

ЛинкедИн

$45

Фејсбук

$14

инстаграм

$12

Дисцорд

$12

Снапцхат

$11

Кс (Твитер)

$10

Пинтерест

$9

ТикТок

$8

Реддит

$6

Ове цене откривају који профили друштвених медија су највреднији за хакере, што их чини најпримамљивијим метама. Вредност у великој мери зависи од информација које свака врста налога садржи.

  Најбољи пуњачи ПС5 ДуалСенсе контролера у 2024

Иако ЛинкедИн можда нема толико корисника као друге платформе, његови налози су далеко највреднији јер профили садрже професионалне информације као што су титуле, историја послова, колеге и одговорности. Ови фактори могу да утичу на ефикасне пхисхинг кампање, а корисници такође могу да плате више да би добили назад своје податке.

Реддит је најмање вредан јер ови налози немају толико утицаја. Често су анонимни и ретко су повезани са другим сајтовима или везама у стварном свету, тако да криминалци не могу много профитирати од њих. Друштвени медији као што су Фацебоок и Инстаграм, где се људи више повезују са другима и објављују личне податке, гарантују вишу цену.

Ако се ове цене чине ниским, то је зато што постоји велика понуда за задовољење потражње криминалаца. Хакови на друштвеним мрежама су застрашујуће чести. Ево шта можете да урадите ако не желите да ваши подаци заврше на мрачном вебу.

Ограничите оно што објављујете

Према ан Извештај Ресурсног центра за крађу идентитета, једна повреда података друштвених медија може утицати на десетине милиона корисника. Ови догађаји су често ван ваше контроле, али можете свести на минимум оно што цури када се то догоди.

Размислите двапут пре него што објавите личне податке на друштвеним мрежама – чак и ако мислите да је ваш профил релативно приватан. Запамтите, што више података ваш налог садржи, то је вреднији за хакере. Ако ваши налози не откривају много о вама у стварном свету, сајбер криминалци неће моћи да нанесу много штете након хаковања.

  Како да натерам Финд Ми иПхоне да прави буку приликом лоцирања уређаја

Вежбајте добро управљање лозинком

Затим се уверите да користите јаке лозинке. Дужи и сложенији су јачи против напада на пуњење акредитива. Такође немојте поново користити лозинке на више налога. Поновно коришћене акредитиве је лакше за сајбер криминалце да разбију, посебно ако је један од ваших профила већ на мрачном вебу.

Многе друштвене платформе подржавају двофакторску аутентификацију и најбоље је омогућити ову функцију када је доступна. Колико год се чинило једноставним, овај корак значи да пробијена лозинка неће дозволити хакеру приступ вашем налогу.

Имајте план одговора

Пошто су ови напади тако чести, требало би да се припремите на најгоре. Будите у потрази за знаковима хакованог налога и будите спремни да одговорите ако нешто приметите.

Многи антивирусни програми пружају услуге праћења мрачног веба које вас упозоравају ако примете ваше податке на мрачном вебу. Ако добијете једно од ових упозорења, промените лозинке и пазите на сумњиве активности на вашем кредиту и изводима из банке. Обратите се својој банци и замрзните рачун или кредит ако се нешто деси.

Тржиште мрачног веба чини хаковање друштвених медија профитабилнијим за сајбер криминалце. Као резултат тога, ови напади постају све чешћи, тако да је важно остати безбедан. Пратите ове кораке и будите на опрезу да заштитите своје податке.