Шта је ХРТФ у Валоранту и да ли га треба користити?

Кључне Такеаваис

  • ХРТФ у Валоранту побољшава свест симулацијом звука на основу тога одакле долази, пружајући детаље усмерености.
  • Традиционалне стерео слушалице нуде само дводимензионалну слику звука, док ХРТФ ствара 3Д аудио искуство.
  • Да бисте омогућили ХРТФ у Валоранту, идите на Подешавања > Аудио и кликните на Омогући ХРТФ. Размислите о коришћењу слушалица са отвореним леђима за најбољу усмереност.

ХРТФ има потенцијал да значајно побољша вашу свест о Валоранту. Ту смо да вам помогнемо да сазнате да ли је прави за вас и како да га правилно користите.

Шта је ХРТФ у Валоранту?

Имаге Цредит: Јхет Борја

ХРТФ је скраћеница од Хеад-Релатед Трансфер Фунцтион, и трансформише долазни звук у начин на који би звук ударио у вашу главу у зависности од тога одакле долази. ХРТФ је поставка за обраду звука у Валоранту објављена у закрпи 2.06.

Због тога како су наше главе и уши обликоване, ствари звуче другачије из различитих праваца. ХРТФ симулира ову промену звука кроз математику, тако да није само филтер „сурроунд звука“ који чини да ствари звуче шупље попут оних досадних 7.1 сурроунд звука на слушалицама за игре.

ХРТФ трансформише звук на основу модела главе и облика уха. Иако ваша глава можда неће савршено одговарати моделу Валорант ХРТФ, у већини случајева, довољно близу ће вам пружити тај детаљ усмерења.

  Врхунски алат за поправку видео записа

Како ХРТФ помаже Валорант играчима?

Слушалице имају само два драјвера, леви и десни. То има смисла пошто имамо само два уха, зар не? Апсолутно не. Док имамо само два уха, цела наша глава чује и може да перципира звук хоризонтално, вертикално и свуда између.

Традиционалне стерео слушалице могу да комуницирају само лево, десно и мешавину та два канала – дводимензионалну слику звука. Знаћете да непријатељски кораци долазе са леве, десне стране или негде између, али то је само равна раван. Стерео звук без ХРТФ-а је као гледање телевизије; слика на екрану може пружити добре информације, али је и даље на 2Д екрану.

Кредит за слику: Мета

ХРТФ је као ВР за ваше уши. Ваш мозак и даље добија 2Д улаз, али симулира како би ваша чула примала информације у 3Д. Послушајте Вандала на крају овог кратког ХРТФ демоа испод. Када је ХРТФ искључен, звучи као да је Вандал на крају тик до вас—са укљученим, јасно можете чути да је мало изнад вас.

ХРТФ превари ваш мозак да помисли да је звук дошао из одређеног правца тако што звучи баш онако како би га ваше уши чуле да звук заиста долази из тог правца у стварном животу. Ако горњи демо није имао тај ефекат за вас, највероватније га нисте приметили, или вам је можда боље без њега.

Како омогућити ХРТФ у Валоранту и правилно га користити

Да бисте омогућили ХРТФ у Валоранту, идите на Подешавања> Аудио и кликните на празан оквир на Омогући ХРТФ.

  Ево шта треба да знате

Када се укључи, тестирајте га у Деатхматцх-у или у приватној утакмици са пријатељем. Покушајте да проверите да ли је усмереност тачна за вас или не, да бисте сазнали да ли је вредно укључивања.

Ако одлучите да користите ХРТФ и звучи искључено, можда мислите да вам ХРТФ модел не одговара. То би могао бити могућ случај, али ми вас позивамо да испробате ове брзе поправке како бисте били сигурни да ради исправно.

ХРТФ може звучати нетачно, па чак и ужасно ако је укључен други софтвер за обраду звука ХРТФ као што је Виндовс Сониц, ДТС Хеадпхоне:Кс или Долби Атмос. Такође би требало да избегавате да укључите оне виртуелне функције 7.1 сурроунд звука на слушалицама за игре, које се чак ни не приближавају прецизности ХРТФ-а.

Имаге Цредит: Јхет Борја

Ако заиста желите најбољу усмереност, можда бисте желели да испробате и неке алтернативе слушалицама за игре, као што су слушалице са отвореним леђима, које су одличне за 3Д звук. Отворене слушалице као што је Сеннхеисер ХД 599 СЕ имају потенцијал да побољшају квалитет ХРТФ-а који доживљавате јер обично имају одличну слику звука.

ХРТФ може побољшати вашу свест у Валоранту

ХРТФ је потцењена аудио технологија која би заиста могла да користи играчима. Звук вероватно пружа више информација од вида, јер често можете чути непријатеље пре него што их и видите, што вам омогућава да надмудрите свог противника.

ХРТФ такође није ограничен само на Валорант-ово подешавање у игри. У случају да Валорантов ХРТФ не ради за вас, ту су и Долби Атмос или ДТС слушалице:Кс за које је доказано да пружају одличне ХРТФ перформансе.

  Мастер визуелно приповедање са Луцидцхарт-ом