Мултитаскинг? Како подесити два монитора помоћу ХДМИ-ја

Кључне Такеаваис

 • Двоструки монитори су корисни за често пребацивање апликација на рачунарима. Научите како да подесите два монитора са ХДМИ-ом на Виндовс, мацОС и Линук.
 • Повежите ХДМИ каблове и на мониторе и на портове рачунара, прилагодите поставке екрана и осигурајте да монитори раде у својој матичној резолуцији за оптималне перформансе.
 • Користите ХДМИ разделник или адаптер у зависности од доступних портова и компатибилности улаза/излаза. Узмите у обзир подршку резолуције и аудио опције када бирате прави метод. Двоструки монитори могу побољшати искуство играња и повећати продуктивност.

Можда ћете имати користи од двоструких монитора ако често прелазите са једне апликације на другу док радите на рачунару. Овај чланак ће вам показати како да подесите два монитора са ХДМИ. Такође ћете научити како да конфигуришете двоструке мониторе на различитим оперативним системима: Виндовс, мацОС и Линук.

Како подесити два монитора помоћу ХДМИ-ја

За почетак ће вам требати два монитора и ХДМИ кабл за сваки. Можете да користите стандардне ХДМИ каблове ако ваш рачунар има два ХДМИ излаза и оба монитора имају ХДМИ улазе. Међутим, можда ће вам требати адаптерски кабл ако ваш рачунар има два различита видео излаза (нпр. ХДМИ и ДисплаиПорт или ДВИ).

Када имате сву неопходну опрему, следите ове кораке да бисте научили како да повежете мониторе:

 • Повежите ХДМИ каблове на оба монитора, а други крај укључите у видео излаз рачунара или портове за графичку картицу.
 • Укључите кабл за напајање у утичницу и укључите оба монитора.
 • Све што сада треба да урадите је да прилагодите подешавања екрана рачунара тако да оба монитора раде како се очекује. Испод су кораци за конфигурацију за двоструке мониторе на Виндовс, мацОС и Линук системима.

    11 најбољих прехрамбених АПИ решења за исхрану и рецепте

  Како да конфигуришете два монитора на Виндовс-у

  Да бисте конфигурисали двоструке мониторе на Виндовс-у да се приказују по потреби, следите ове кораке:

 • Отворите Систем из одељка Подешавања и изаберите Приказ. Ваш рачунар би требало да може да открије све спољне екране који су аутоматски повезани на њега.
 • Подразумевано, први монитор који повежете са рачунаром је означен као подразумевани монитор. Да бисте ово променили, кликните на монитор који желите да буде примарни, кликните на падајући мени Више екрана, а затим означите опцију Нека ово буде мој главни екран.
 • Превуците мониторе у прозору Дисплаи како би се ускладили са њиховом физичком оријентацијом.
 • На крају, уверите се да је режим приказа подешен на Прошири ове приказе. Ово подешавање ћете пронаћи као падајући мени у доњем десном углу прозора екрана.
 • Једна ствар коју треба имати на уму је да ће ваши монитори подразумевано радити у својој матичној резолуцији. Иако ово можете да промените, препоручујемо вам да оставите мониторе у подразумеваној резолуцији, јер рад на нижој (или вишој) резолуцији може утицати на перформансе монитора.

  Како да конфигуришете двоструки монитор на мацОС-у

  Када су оба монитора повезана на ваш Мац, пратите ове кораке да бисте их конфигурисали:

 • Идите на Аппле мени > Подешавања система > Екран на вашем Мац-у.
 • На панелу Дисплаис требало би да видите оба монитора на листи. Ако није, уверите се да су оба монитора укључена и да су њихови каблови правилно повезани.
 • Кликните на картицу Аранжман. Можете да превучете и отпустите екран тако да одговара распореду монитора на вашем столу.
 • На крају, кликните на поље за потврду Прошири радне површине да бисте омогућили употребу двоструког монитора. Алтернативно, такође можете изабрати да пресликате своје екране.
 • Још једном, запамтите да је, када је у питању скалирање и резолуције екрана, најбоље да екран покренете у његовој изворној резолуцији. Иако ћете можда моћи да креирате прилагођену резолуцију, постоји шанса да то може наштетити перформансама вашег екрана или чак приказати насумичне артефакте.

    8 начина да поправите проблем „Овај видео је тренутно недоступан“ на Приме Видео

  Како да конфигуришете два монитора на Линук-у

  Конфигурисање двоструких монитора на Линук-у је једноставно. Када је ваш други монитор прикључен, следите ове кораке:

 • У менију Подешавања идите на одељак Приказ.
 • Уверите се да је Режим приказа постављен на Придружи екране.
 • На крају, превуците мониторе да одговарају њиховом физичком редоследу. Такође можете да изаберете који монитор делује као примарни екран користећи опцију дату у наставку.
 • Иако су ови кораци за Убунту 20.04 ЛТС, кораци за друге Линук дистрибуције би требало да буду у истом правцу. Користите Распберри Пи за покретање Линук-а? Сазнајте како да направите 4К подешавање двоструког монитора са Распберри Пи. Можете чак и да покренете више монитора на виртуелној машини у само неколико једноставних корака.

  Како покренути два монитора са једним ХДМИ портом

  Можете покренути два монитора са једним ХДМИ портом помоћу адаптера или ХДМИ разделника. Хајде да погледамо сваку од ових метода.

  Како користити ХДМИ разделник за два монитора

  Да бисте подесили два монитора са ХДМИ разделником, следите ове кораке:

 • Идентификујте ХДМИ порт на рачунару.
 • Када га пронађете, прикључите крај ХДМИ разделника у овај порт. Затим укључите два ХДМИ кабла у разделник.
 • Затим повежите један крај сваког кабла са монитором. Међутим, ако ваши монитори имају различите улазе (нпр. један има ДисплаиПорт док други има ХДМИ), морате користити одговарајући кабл/адаптер за сваки монитор.
 • На крају, укључите мониторе и рачунар; требало би да видите своју радну површину проширену на оба екрана!
 • Једна ствар коју треба имати на уму је да нису сви ХДМИ раздјелници једнаки. Неки раздјелници подржавају само одређене резолуције, тако да је од суштинског значаја одабир оне која ће радити са вашим одређеним подешавањем. Друго питање је да ли вам је потребан активни или пасивни разделник. Активни раздјелници су обично скупљи, али нуде боље перформансе, посебно на већим удаљеностима. Пасивни разделник би требао бити довољан ако повезујете два монитора у близини.

    Како додати своју веб локацију у Амазон Ассоциатес Аффилиате програм

  Како подесити два монитора помоћу адаптера

  Доступни су различити адаптери за подешавање двоструког монитора, тако да је одабир једног компатибилног са вашим рачунаром и монитором кључан. Када добијете адаптер, повежите га са ХДМИ портом и монитором. Ако није, можда ћете морати да промените подешавања менаџера екрана на рачунару.

  ВГА на ХДМИ Дуал Монитор користећи адаптер

  Ако имате рачунар са ВГА излазом и желите да га повежете на ХДТВ или монитор са ХДМИ улазом, мораћете да користите адаптер. Конвертовање ВГА у ХДМИ није компликовано, али морате имати на уму неколико ствари.

 • Прво ће вам требати адаптер који претвара из ВГА у ХДМИ. Они су широко доступни и релативно јефтини.
 • Затим ћете морати да се уверите да је видео излаз вашег рачунара подешен на исправну резолуцију. Многи адаптери ће радити само у одређеним резолуцијама, тако да је неопходно проверити спецификације вашег адаптера пре него што направите било какве промене.
 • Када је све подешено, повежите адаптер са ВГА излазом рачунара и повежите га са ХДТВ или ХДМИ улазом монитора.
 • Још једна ствар коју треба напоменути је да ћете морати да смислите засебно решење за звук у случају да се ослањате на ХДМИ, пошто ВГА не подржава аудио. У зависности од вашег адаптера, такође можете изгубити на јасноћи или квалитету слике, па размислите о свом случају употребе и донесите мудро одлуку.

  Подешавање двоструког монитора на конзоли за игре

  Двоструки монитор постављен на конзоли за игре може знатно побољшати ваше искуство играња. Коришћење два монитора даје вам шире видно поље, што може бити корисно када пратите непријатеље или истражујете своју околину. Поред тога, два монитора вам могу омогућити да истовремено пратите више прозора за ћаскање или других извора информација. Подешавање двоструког монитора је вредно разматрања ако желите да своје играње подигнете на виши ниво. Имајте на уму, међутим, да све конзоле не подржавају подешавање двоструког монитора.

  Повећајте своју продуктивност помоћу два монитора

  Двоструки монитори су одличан начин за повећање продуктивности омогућавајући вам да истовремено отворите више апликација. Они такође могу помоћи у обављању више задатака тако што ће обезбедити више простора на екрану. На пример, своју е-пошту можете држати отвореном на једном екрану док радите на пројекту у другом прозору на другом екрану. Ако желите да научите како да лако повежете два монитора са лаптопом, следите горе наведене кораке. Без обзира на то како планирате да их користите, двоструки монитори могу помоћи у повећању продуктивности и учинити мултитаскинг лакшим.