Надгледање и управљање Доцкер контејнером је једноставно са ових 8 ЦЛИ алата

Доцкер контејнери су помогли програмерима на много начина. Предности контејнеризације укључују бољу сарадњу, економичност, мобилност и могућност брзог тестирања/привођења апликације.

С обзиром на то да постоји толико драгоцених предности, многе услуге зависе од Доцкер контејнера.

Са све већим ослањањем на технологију, подједнако је важно управљати Доцкер контејнерима.

Да, чак и ако користите најбоље Доцкер хостинг платформе, потребни су вам ефикасни алати за управљање њима.

Овде се фокусирамо на неке једноставне и ефикасне ЦЛИ алате који ће вам помоћи да надгледате и управљате Доцкер контејнером.

Одржавање Доцкер контејнера помоћу ЦЛИ алата

Иако су доступни графички кориснички интерфејси (ГУИ), многи администратори и даље преферирају командну линију или терминал (ЦЛИ).

Али зашто?

Генерално, ГУИ се развија и може да промени начин на који функционише/где постоје опције.

Насупрот томе, ЦЛИ не прима никакву драстичну промену која ресетује криву учења. Дакле, када се једном навикнете на ЦЛИ, не морате много да бринете о његовим ажурирањима.

На ЦЛИ алат се може лако навикнути без сталног прилагођавања новим променама.

Штавише, ГУИ може имати глупе грешке и проблеме, који могу ометати рад управљања доцкер-ом.

С друге стране, ЦЛИ алат је углавном стабилан и не долази са било каквим чудним кваровима/баговима.

Да не заборавимо, потпуно је могуће даљински управљати Доцкер контејнерима користећи само свој мобилни телефон када је у питању алатка командне линије.

Алатке командне линије за управљање Доцкер-ом

Биће згодно и безбедно управљати доцкер контејнерима користећи ЦЛИ алате са свим овим предностима.

Међутим, било би корисно ако већ знате како да покренете команде унутар Доцкер контејнера.

Али, које су неке опције за испробати? Да ли су терминалски алати командне линије довољно способни да надгледају више контејнера и помогну у управљању њима?

Хајде да погледамо неколико алата које можете испробати.

Доцкли

Ако желите импресиван терминалски интерфејс за управљање или надгледање контејнера и услуга, Доцкли је фантастично средство.

То је Ноде.јс ЦЛИ апликација, што значи да је можете инсталирати користећи нпм спремиште. Не морате да напуштате ЦЛИ или памтите све доцкер команде или заставице опција, а Доцкли све чини лакшим.

Алат се активно одржава и прилично популаран међу осталим алатима.

Може да стримује излаз евиденције свих ваших покренутих доцкер контејнера у оквир за евиденцију, где можете лако да скролујете горе/доле по потреби. Такође добијате могућност да брзо креирате нову басх сесију.

Доцкли такође подржава режим Доцкер роја. Дакле, можете се пребацивати између локалних контејнера и режима роја.

Диве

Диве је узбудљив алат који вам омогућава да истражите доцкер слику и њен садржај.

Алат има за циљ да вам помогне да анализирате доцкер слику и добијете идеје за смањење/управљање величином ваше Доцкер слике.

Није ограничено само на могућност прегледа слојева и садржаја, већ алат такође помиње додатне детаље о променама датотека, измењеним, додатим или уклоњеним, у стаблу датотека. Можете анализирати своју слику ручно или испробати њену процену ефикасности слике.

Алат такође може да погоди колико изгубљеног простора садржи ваша слика.

Ово можете покренути у свом Цл цевоводу да бисте били сигурни да не губите додатни простор. Можете отићи на његову ГитХуб страницу да научите како да га инсталирате и користите.

Цтоп

Ако вам не треба пуно функционалности, али се фокусирате на надгледање услуга, Цтоп је савршен избор.

Даје вам метрику у реалном времену за више контејнера, укључујући битне детаље, као што су ЦИД, употреба ЦПУ-а, употреба меморије и мрежна статистика. Све то у једноставном корисничком интерфејсу.

Иако првенствено олакшава праћење са више контејнера, он такође има приказ једног контејнера за проверу одређеног контејнера.

Можете да направите пакет са његове ГитХуб странице или да користите неке унапред направљене бинарне датотеке које одржавају треће стране.

СУВ

Терминални алат који вам помаже да надгледате и управљате доцкер контејнерима. СУВ је једноставна апликација без захтева за спољне библиотеке.

Такође има подршку за кластер ројева. Дакле, можете или тражити информације о контејнерима или подешавању роја.

Ради практичности, такође подржава многе Доцкер ЦЛИ команде (са истим функцијама) које можете користити у оквиру Дри-а.

Дакле, нећете морати да излазите из ЦЛИ-а и да се држите ове алатке већину времена.

Лази Доцкер

Лази Доцкер је најбоље оцењен алат који пружа све могућности које бисте желели да извршите за Доцкер контејнер из једног корисничког интерфејса.

Не морате да памтите различите Доцкер команде да бисте извршили различите радње.

Можете да видите стање ваших доцкер контејнера или окружења, а евиденције су брзо доступне. У основи можете да видите све што је повезано са контејнером/услугом, укључујући АСЦИИ графиконе, слојеве слике и још много тога.

Такође има подршку за миш. Дакле, можете кликнути/притиснути да бисте брзо обавили ствари, што вам даје додатни ниво погодности.

Мислите ли да је пропустио неке акције? Не брини се; можете додати своју прилагођену команду унутар алата да бисте ствари учинили супер брзим.

Поцо

Поцо није толико популаран као неки други алати поменути на овој листи. Међутим, помаже у одређеним задацима користећи ЦЛИ.

Уз Поцо, можете да организујете и управљате Доцкер/Доцкер-цомпосе и Кубернетес пројектима.

Без обзира колико је пројекат сложен, он користи једноставне ИАМЛ конфигурационе датотеке да вам помогне да пронађете пројекат или да га иницијализујете у локалном окружењу.

Бројни програмери су заиста заузети стварањем и управљањем контејнерима без размишљања о њиховом организовању/држању доступним.

Захваљујући Поцо-у, није вам потребна мука да сами организујете ствари, већ само користите једноставне конфигурационе датотеке. Штавише, такође подржава контролу верзија користећи Гит и СВН, што ово чини ефикаснијим.

Сен

Сен може бити добар избор ако желите функционалност и једноставан кориснички интерфејс за управљање доцкер контејнерима.

Сен вам може помоћи да интерактивно управљате својим контејнерима и сликама. Такође можете извршити основне радње за покретање, заустављање, поновно покретање, укидање или брисање услуге или контејнера.

Приказ контролне табле ће приказати све контејнере и слике на организован начин. Почевши од евиденције до ажурирања у реалном времену, добијате пуно функционалности од алата који изгледа тако једноставно.

Нажалост, Сеном се не управља тако активно као другим ЦЛИ алатима. Међутим, добија исправке грешака. Ако вам нису потребне додатне фенси функције, можете се ослонити на овај алат.

Скопео

Скопео, за разлику од неких других алата, фокусира се на операције на сликама контејнера и његовим репозиторијумима. Не помаже вам да надгледате/управљате услугама унутар доцкер контејнера, али вам омогућава да управљате својим сликама.

Неке функције укључују копирање слике из/у регистре складишта, проверу удаљене слике ради анализе својстава и слојева без повлачења слике, брисање слике и још много тога.

Скопео команда не захтева роот привилегије за већину функција. Такође, није потребан демон за рад. Помоћу овог алата можете управљати сликама отвореног контејнера (ОЦИ) или преферирати Доцкер в2 слике.

Завршне речи: ЦЛИ алати за побољшање операције управљања Доцкер-ом

Већина искусних корисника ослања се на ЦЛИ алате да би обавили ствари, а није ништа другачије када су у питању Доцкер контејнери.

Без обзира да ли желите да надгледате систем, управљате услугама, организујете слике и желите било коју другу могућност да ефикасно управљате својом Доцкер имплементацијом, алатка командне линије би требало да вам помогне.

Чак и ако сте почетник, навикавање на ЦЛИ алате може вам пружити велику флексибилност и контролу у свему што радите, користећи Доцкер.

Иако је доступно неколико типова ЦЛИ алата, можете добити добар почетак са горе наведеним.

Сада можете погледати Доцкер Арцхитецтуре.