Најбоље Линук дистрибуције у 2024, рангиране

Брзе везе

Кључне Такеаваис

  • Убунту је поуздан избор како за почетнике тако и за искусне кориснике Линук-а, који се може похвалити дуготрајношћу и љубазном заједницом.
  • Дебиан, дистрибуција коју покреће заједница, има лојалне следбенике упркос томе што је захтевнији за инсталирање и одржавање.
  • Федорина брза издања и посвећеност слободном софтверу чине га солидном алтернативом Убунту-у.

Користио сам много Линук дистрибуција током година, понекад чак и више од једне у исто време. Али Убунту остаје мој први избор. Објаснићу зашто је то тако и како се Убунту пореди са другим већим доступним дистрибуцијама.

1. Убунту

Убунту постоји скоро 20 година и може се похвалити врстом дуговечности коју може неколико Линук дистрибуција. Убунту програмер, Цаноницал, мора да ради нешто како треба.

Од његовог дебија 2024. године, његови креатори и фанови наводе Убунту као савршену дистрибуцију за почетнике. Убунту нуди једноставан графички процес подешавања, стабилност за оне који само желе да заврше свој посао и обиље подршке на мрежи.

Иако је још увек популаран, није без контроверзи. Промена која је изазвала највеће запрепашћење у Убунту заједници је снапс, нови менаџер пакета. Корисници су критиковали перформансе снимака са одређеним апликацијама као што је Фирефок.

Упркос променама, Убунту остаје најбољи избор за Линук кориснике, укључујући и почетнике и искусне Линук чаробњаке.

Преузимање: Убунту

2. Дебиан

Дебиан је једна од најстаријих Линук дистрибуција која је још увек у широкој употреби. Дебиан је био основа за Убунту. Такође се десило да је то била прва дистрибуција коју сам инсталирао на хард диск рачунара још 2000-их.

Једна кључна разлика у односу на Убунту је та што је Дебиан пројекат заједнице, док Убунту подржава Цаноницал.

Дебиан има репутацију да га је теже инсталирати од Убунтуа. Чини се мање углађеним од Убунтуа и претпоставља више техничког знања. Ипак, са преко 30 година под својом паском, Дебиан одржава лојалне следбенике.

Дебиан има три доступне верзије: Стабле, који обично има старије пакете, Тестинг, који садржи новије пакете, и нестабилан на ивици.

Преузимање: Дебиан

3. Федора

Федора је настала након што је Ред Хат одлучио да фокусира своје напоре на тржиште предузећа. Кључна карактеристика Федоре је њен брзи распоред издавања, са новом верзијом сваких шест месеци. Такође је познат по томе што инсистира на бесплатном софтверу, одбијајући власничке апликације и кодеке за разлику од Убунтуа.

Преузимање: Федора радна станица

4. Арцх Линук

Арцх је неко време био миљеник хакера. Главни разлози за ово су двоструки: то је дистрибуција која се креће у издању и такође минималистичка. Новији софтвер привлачи програмере и напредне кориснике. Арцхов минимализам такође се допада стручњацима за Линук којима није потребно толико држања за руке.

Али управо овај минимализам је Арцхов главни недостатак. Толико је изрезан да нема инсталациони програм — или, барем, није дуго времена. Главни начин за инсталирање Арцха је издавање мноштва тајних терминалних команди за постављање ваших партиција и преузимање ваших пакета. Ипак, квалитет Арцх-ове вики-ја је толико добар да се чак и људи који користе друге дистрибуције ослањају на њу за информације о техничким деловима Линук-а.

Компромис је што добијате Линук систем који је потпуно прилагођен вашим потребама. Морате да одлучите да ли ће исплата наградити труд у подизању система Арцх.

За разлику од Убунтуа, ова дистрибуција није погодна за почетнике. Пошто је све тако ручно, лако је бити преоптерећен ако немате много искуства са Линуком.

Преузимање: Арцх Линук

5. Поп!_ОС

Поп!_ОС, је дистрибуција која је заснована на Убунту-у и коју одржава Систем76, произвођач рачунара са унапред инсталираним Линуком. Упркос повезаности са Систем76 рачунарима, може да ради на другим системима, иако су његове карактеристике прилагођене Систем76 машинама.

Ова дистрибуција је намењена креативним професионалцима и научним корисницима, две групе корисника које се уместо тога често одлучују за Мац рачунаре.

Преузимање: Поп!_ОС

6. ЕндеавоурОС

ЕндеавоурОС је спин на Арцху који има за циљ да отклони бол од његовог инсталирања. Као и Арцх, базиран је на терминалу и базиран на моделу са покретним издавањем, али подразумевано долази са ГУИ.

Преузимање: ЕндеавоурОС

7. Зорин ОС

Зорин ОС има за циљ да корисницима Виндовс-а и Мац-а понуди пријатељски приступ свету Линук-а. Ако ова идеја звучи слично Убунту-у, то би могло бити зато што је Зорин заснован на Убунту-у. Зорин додаје могућност прилагођавања интерфејса корисницима који су боље упознати са главним власничким оперативним системима. Чак нуди и лагано издање за старије машине.

Једна велика разлика у односу на Убунту је постојање плаћеног „Про“ издања. Зорин ОС обећава напреднији софтвер, али многе његове функције можете бесплатно пронаћи у другим дистрибуцијама, укључујући Убунту.

Преузимање: Зорин ОС

8. ОпенСУСЕ

Као и Дебиан, ОпенСУСЕ је још један систем који постоји скоро колико и сам Линук. Почело је као модификована верзија Слацкваре-а, пре него што је кренула у сопственом правцу. ОпенСУСЕ је бесплатни пандан СУСЕ Ентерприсе Линук-у.

Има неке своје одличне карактеристике, укључујући ИаСТ алатку за управљање, и добра је алтернатива Убунту-у.

ОпенСУСЕ је доступан у стабилном Леап-у и Тумблевеед-у са покретним издањем.

Преузимање: ОпенСУСЕ Леап

9. Кали Линук

Као и Убунту, Кали је заснован на Дебиан-у. Али Кали Линук има много специјализованији случај употребе него Дебиан и Убунту.

Кали Линук се фокусира на безбедност, етичко хаковање и тестирање пенетрације. Иако је то комплетан десктоп систем, алати које укључује фокусирају се на тестирање удаљених система на безбедносне рупе које би хакери могли да искористе.

Преузимање: Кали Линук

10. Роцки Линук

Роцки Линук је настао када је Ред Хат најавио да ће укинути ЦентОС у корист ЦентОС Стреам-а са сталним издањем у очигледном покушају да премести кориснике на Ред Хат Ентерприсе Линук (РХЕЛ). Роцки Линук остаје систем заснован на заједници. Намењен је углавном серверима и нема много да понуди корисницима десктоп рачунара.

Преузимање: Роцки Линук

11. АлмаЛинук

АлмаЛинук је још једна бесплатна Линук дистрибуција која има за циљ да буде бесплатна замена за РХЕЛ. Такође је углавном усмерен ка серверима, посебно веб хостингу. Алму и Рокија вреди научити ако размишљате о каријери у ИТ-у, јер су многи корпоративни сервери засновани на РХЕЛ-у.

Преузимање: АлмаЛинук

Зашто је Убунту и даље ваша најбоља опклада

Зашто је Убунту остао популаран скоро 20 година? Зашто је имао ову издржљивост упркос толиком броју других дистрибуција које долазе и одлазе? Постоји неколико могућих разлога.

Лакоћа коришћења

Од почетка, Убунту се фокусирао на то да буде једноставан за инсталацију и употребу. У данима ЦД-Р-а, само бисте снимили ИСО и поново покренули систем. Иако сте могли да користите командну линију, радна површина је била интуитивна за некога ко је навикнут на Виндовс или мацОС.

Кључна ствар коју је Убунту успео била је могућност да се испроба без потпуног обавезивања. Иако можете да обришете свој ОС и уместо тога користите Убунту, можда бисте ипак желели да задржите Виндовс да покреће одређене апликације или игре.

Постоји неколико начина да поделите личност ваше машине. Можете покренути живо окружење са УСБ меморије или оптичког диска. Или можете покренути виртуелну машину. Или можете инсталирати Убунту у Виндовс подсистем за Линук и покренути га заједно са Виндовс-ом. Ако користите ВСЛ 2, можете покренути прави Линук кернел.

Одлична хардверска подршка

Други разлог за дуговечност Убунтуа је тај што подржава хардвер који се тренутно користи. Наравно, можете набавити Убунту за стандардни рачунар, али његова подршка за архитектуру је шира. Предузеће које покреће ИБМ ПОВЕР сервере може добити Убунту, или можете инсталирати Убунту на Распберри Пи који покреће АРМ.

Чак и са све већим фокусом компаније Цаноницал на предузећу, Убунту задржава своје хобистичке корене. Његова пријатељска заједница, која прихвата кориснике свих нивоа вештина, помаже да се избегну препреке инсталирања потпуно другачијег оперативног система.

Док Линук заједница може привући оптужбе за елитизам, Убунту је био један од првих који је применио кодекс понашања за свакога ко жели да допринесе, а то укључује и канале подршке заједнице.

Због свих ових и више разлога Убунту је дистрибуција којој се ја и многи други корисници Линука стално враћамо. За мене то једноставно ради. То је Линук еквивалент удобних ципела.