Не, Гмаил се не гаси: то је само превара

Кључне Такеаваис

  • Гоогле не гаси Гмаил, упркос вирусној превари која то тврди.
  • Гугл је брзо демантовао лажне вести да се Гмаил укида.
  • Гмаил остаје безбедан, без опасности да више од 1,5 милијарди корисника изгуби приступ својим имејловима.

Ако сте видели „вести“ да Гоогле укида Гмаил, не паничите: то није истина. То је само глупа превара која је постала вирална на друштвеним медијима, приморавајући Гугл да демантује ту тврдњу.

Зашто људи мисле да се Гмаил гаси?

22. фебруара 2024. снимак екрана е-поште почео је да се шири интернетом попут пожара. У е-поруци се тврди да Гоогле укида Гмаил 1. августа 2024.

Један од оних који су поделили снимак екрана био је Крис Баке, који је тврдио да је СВП производа у Гоогле-у. Поред званичног изгледа имејл најаве, испричао је причу о томе како, због погрешне комуникације, Гмаил нестаје заувек.

Ништа од овога није тачно, очигледно. Гоогле ЈЕ укинуо основну ХТМЛ верзију Гмаил-а, што значи да ће сви убудуће бити приморани да користе стандардну верзију. Али то је то. Сам Гмаил је безбедан и не иде никуда.

Како знамо да се Гмаил не гаси

Гугл је брзо реаговао и демантовао сугестију да укида Гмаил. Његово порицање дошло је у облику савршено сроченог поста на Кс, истој платформи коју су Бакке и многи други користили за ширење обмана.

Чак и пре него што је Гоогле издао свој формални деманти, Кс корисници су покушали да додају контекст користећи функцију Цоммунити Нотес (раније Бирдватцх). Што је користан алат с обзиром на количину дезинформација које се појављују на платформи пре него што се шире на друге сајтове.

  Како истовремено објављивати на више Инстаграм налога

Иако Бакке није био усамљен у дијељењу овог лажног снимка екрана е-поште, његов досег од 205.000 пратилаца је сигурно помогао да се то шири. За контекст, Бакке ради за Кс, и познат је по томе што се шали на друштвеним медијима. У међувремену, његов шеф Елон Муск, који сада поседује Кс (бивши Твитер) је, како је известио Форбесјавно је критиковао Гуглов Гемини АИ.

Гоогле је познат по томе да убија производе и гаси услуге изненада и без упозорења током година. Међутим, Гмаил је, према Статистанајпопуларнији емаил сервис на свету, са 1,5 милијарди активних корисника још 2018. Тако да би Гугл био луд да га угаси.