Нордлаиер : Прави заштитни зид за ваше пословање: Водич корак по корак

Заштитни зидови су кључни део данашњих напора у области сајбер безбедности. Они су неопходни када приватне мреже покушавају да се одвоје од претњи на Интернету и контролишу ток саобраћаја на својим системима. Али нису сви заштитни зидови дизајнирани исто, постоји мноштво типова заштитних зидова и морате да изаберете онај који је прави за ваше пословање.

У овом чланку ћемо покушати да објаснимо различите типове заштитног зида које можете изабрати и помоћи вам да разумете њихове главне функције и сврхе. Ово ће поједноставити процес одабира решења за заштитни зид и уопштено, дати вам бољу представу о томе како ови алати функционишу.
Увод у заштитне зидове: зашто је он потребан вашем предузећу

Заштитни зид је, у суштини, дигитални зид постављен између ваше мреже и непредвидивог, несигурног света спољног Интернета. Његова примарна мисија је да увек прати и контролише долазни и одлазни саобраћај у мрежи како би омогућио пролаз само овлашћеним информацијама. То значи да заштитни зидови имају скуп политика које користе да одлуче да ли ће нешто дозволити или не.

Зашто би предузећу био потребан заштитни зид? Па, заштитни зидови би били ваш мрежни периметар, тако да је то прва ствар коју можете користити да спречите сајбер нападе и кршење података. Без заштитног зида, ризиковали бисте своју мрежу у сваком тренутку јер ће она у основи бити испреплетена са спољним интернетом. Заштитни зид, с друге стране, осигурава да ваша приватна мрежа остане приватна.

Разумевање потреба вашег предузећа за сајбер безбедност.

Пре него што процените било коју од опција заштитног зида, почните тако што ћете разумети потребе вашег предузећа за сајбер безбедност јер ће оне бити примарни разлог зашто бирате решење за заштитни зид. Најбољи начин да то урадите је да прегледате тренутно стање ваше мреже, разумете пејзаж претњи и размотрите слабе тачке у вашим системима.

Такође је веома важно да видите са каквом врстом података рукујете на мрежи и одлучите који ниво безбедности им је потребан. Категоризација доступних података такође ће бити корисна када имплементирате управљање приступом ради боље интерне безбедности.

Штавише, кључно је остати испред трендова у индустрији и нових претњи. Сајбер безбедност је динамична област и претње се непрестано развијају. Редовно процењујте своје потребе како бисте били сигурни да изабрани заштитни зид остаје ефикасан у ублажавању најновијих ризика.

Хардверски против софтверских заштитних зидова: шта је право за ваше пословање?

Када бирате решење за заштитни зид, морате се одлучити за једну значајну ствар; хардверски или софтверски заштитни зид. Не постоји једнозначан одговор на ово питање, и оба имају своје предности и мане.

Хардверски заштитни зидови су физичких уређаја постављених у ваш дата центар, и они постају баријера између ваше мреже и Интернета. Они нуде централизовано управљање за све укључене уређаје и дају више контроле организацији над заштитним зидом. Због тога су хардверски заштитни зидови погоднији за веће организације. Али морате имати на уму да је њихово подешавање сложено и да је одржавање у току.

Софтверски заштитни зидови, с друге стране, су софтверске апликације инсталиране на уређајима појединачно. То могу бити уређаји крајњег корисника као што су радни рачунари или мрежни уређаји попут рутера. Ова решења пружају треће стране, али нуде детаљну контролу тако да их можете прилагодити својим потребама. Софтверски заштитни зидови су посебно одлични за даљински рад јер могу да иду тамо где корисник иде, али управљање и ажурирање више заштитних зидова на више уређаја може бити изазовно.

Процена карактеристика заштитног зида: шта тражити

Морате да проверите разне функције које нуди заштитни зид пре него што инвестирате у њега. Ове функције би требало да задовоље ваше пословне потребе и да обезбеде ефикасну заштиту од сајбер напада.

Пре свега, безбедносне могућности заштитног зида треба да буду ваша главна брига када бирате заштитни зид. Филтрирање пакета је неопходно да би се умањили ризици и правилно анализирали пакети података. Али шта је заштитни зид за филтрирање пакета? У основи, заштитни зид дели све долазне податке у мање пакете и процењује их на основу унапред дефинисаних правила. Онда одлучује да ли је то дозвољено или не.

Скалабилност је још један важан фактор. Како ваша организација расте, ваше решење заштитног зида би требало да буде способно да испуни нове пословне захтеве, као и да беспрекорно служи новим корисницима.

Коначно, размислите о једноставности управљања и ажурирања. Интерфејс прилагођен кориснику и аутоматизоване методе ажурирања доприносе дугорочној издржљивости вашег решења заштитног зида.
Процена добављача заштитног зида: разматрања поверења и подршке
Када бирате добављача заштитног зида, морате да идете даље од њиховог производа и проверите њихову евиденцију. Запамтите, радићете са њима све време, тако да морате да се уверите да су угледни и поуздани.

Започните истраживањем репутације провајдера заштитног зида и његовог искуства. Потражите познате брендове у индустрији са искуством у пружању ефикасних решења. Сведочанства клијената и награде индустрије могу пружити корисне информације о учинку провајдера и задовољству клијената.

У сајбер безбедности, поуздана корисничка подршка је критична. Испитајте канале корисничке службе, време одговора и доступност провајдера. Уговори о нивоу услуге (СЛА) јасно утврђују очекивања у вези са временом одговора и решењима проблема, обезбеђујући вам безбрижност када се појави хитан случај.

Примена вашег изабраног заштитног зида: најбоље праксе

Обезбеђивање успешног процеса постављања је кључно за ефикасност вашег заштитног зида. За глатку имплементацију, пратите ове предлоге. Започните проценом својих рањивости и мреже пре примене. Сакупите све своје налазе. Дефинишите циљеве и документујте своје смернице заштитног зида на основу ових налаза.

Затим почните са конфигурисањем заштитног зида према индустријским стандардима. Обавезно интегришите свој заштитни зид са другим безбедносним услугама као што је МФА ради боље заштите. Увек одржавајте свој заштитни зид ажурним са најновијим закрпама.

Након имплементације, увек надгледајте своју мрежу за аномалије и обучите крајње кориснике о коришћењу заштитног зида. Често спроводите тестове оловке и скенирања рањивости, документујте увиде и континуирано оптимизујте смернице заштитног зида на основу њих.

Тестирање заштитног зида и решавање проблема: обезбеђивање оптималних перформанси

Када се процес имплементације заврши, неопходно је тестирати и решити проблем са заштитним зидом. Симулирајте потенцијалне нападе на ваше тестно окружење да бисте скенирали заштитни зид у потрази за рањивостима. Проверите слабе тачке и одмах их појачајте.

У случају аномалије, прави план за решавање проблема ће ступити на снагу. Ако имате структуриран приступ решавању проблема, можете брзо да истражите и дијагностикујете инцидент и да реагујете у складу са тим. Такође можете да искористите евиденције заштитног зида за решавање проблема јер вам дају идеју о томе зашто се проблем могао појавити.

Одржавање заштитног зида: редовна ажурирања и прегледи

Заштитни зидови су намењени да се увек ажурирају и прегледају од стране професионалаца. То је зато што претње нису статичне и оне се развијају. Ако комбинујете све увиде које сте прикупили из решавања проблема и скенирања рањивости, моћи ћете да разумете које су нове претње које чекају вашу мрежу и да примените неопходне мере за њих.

Ако користите софтверски заштитни зид, што значи да ако добијете услугу од треће стране, увек тражите доступна ажурирања. Свако ажурирање софтвера заштитног зида значиће да је тим програмера пронашао нешто што треба да закрпи, а ви морате да ажурирате софтвер на свом уређају пре него што га нападачи искористе. Запамтите, ови добављачи имају тимове стручњака који траже рањивости и својим клијентима шаљу редовне безбедносне закрпе.