4 начина да скратите радно време

У данашњем изузетно ужурбаном и убрзаном животу, једна од најважнијих ствари које људи желе је слободно време. Време је непроцењиво богатство и сви бисмо могли да искористимо више сати у дану, било да се ради о дружењу са вољенима, пријатељима или са самим собом.

Пошто је повећање радног времена у дану изван наших могућности, једини други избор је да смањимо радно време. На срећу, неке једноставне технике могу ефикасно смањити ваше радно време.

Ево четири препоруке за оптимизацију равнотеже између посла и приватног живота како бисте могли да проведете мање сати радећи без угрожавања продуктивности.

1. Дајте приоритет управљању енергијом у односу на управљање временом

Прелазак са управљања временом на управљање енергијом подразумева више рада по вашим условима, укључујући када, где и како радите. Преусмерите фокус на то како проводите време, а не на то колико сати има у дану. Ово не само да ће вам скратити радно време већ и спречити претерани стрес и сагоревање.

Ако желите да урадите више за мање времена, почните тако што ћете мање пажње посветити стварима које вам одвлаче пажњу. Обратите више пажње на ствари које вам помажу да завршите ствари. Затим, фокусирајте своје напоре на задатке који унапређују ваше циљеве и иницијативе.

Користите технике попут Еат тхе Фрог да прво завршите најтеже задатке пре другог посла. Чак и једноставне ствари као што је омогућавање режима фокуса на вашем телефону могу довести до малих, али значајних утицаја.

2. Немојте се плашити делегирања

Требало би да будете у могућности да делегирате када је то потребно ако сте искусан професионалац. Међутим, људи се често збуне око додељивања посла јер нису сигурни које задатке да заврше сами, а које делегирају.

Да бисте ефикасно делегирали, можете користити Ајзенхауерову матрицу да организујете своје задатке. Ајзенхауерова матрица је парадигма продуктивности, приоритизације и управљања временом која даје приоритет задацима тако што их категорише на основу њихове хитности и важности.

Лаки, поучљиви и досадни задаци могу се делегирати другима, тако да можете надокнадити време за значајније задатке и уштедети време за себе. Можете да идете једноставније и користите листу обавеза или да добијете најбоље од оба користећи Ајзенхауерову матрицу за креирање листе обавеза.

Можете да искористите апликације за управљање задацима за сарадњу да бисте управљали делегираним задацима и пазили на њих.

3. Поједноставите састанке у календару

Многи састанци вас могу оставити незадовољним, уморним и узнемиреним. Један од најбољих начина да уштедите време и сачувате себе од сагоревања је да поједноставите састанке у календару користећи алатке за састанке на мрежи.

Поред тога, можете побољшати своју продуктивност састанка предузимањем мера за смањење распореда састанака. То можете учинити на неколико начина, укључујући:

  • Постављање јасне сврхе за сваки састанак којем присуствујете и придржавајте се тога.
  • Одбијање било каквих позива за непотребне састанке који не додају вредност.
  • Одлучивање о томе који састанци који се понављају могу да се скрате у трајању, а који се могу смањити у учесталости.
  • Такође можете покушати да комбинујете све састанке у један цео дан или два полудневна да бисте смањили замену задатака и побољшали фокус.

Можете да искористите апликације за заказивање састанака да бисте брзо видели расположива времена у складу са другима. Ово ће вам помоћи да скратите изгубљено време на проналажење времена за састанке које је заједничко.

4. Заједнички рад и међусобна одговорност

Можете повећати своју продуктивност и ефикасност када радите са неким и имате некога ко је одговоран. Редовна људска интеракција минимизира вероватноћу одлагања или ометања. На пример, упарите се са неким и радите са њим у исто време да бисте подстакли више мотивације и урадили више.

Постоје добре теретане за рад на мрежи које вам омогућавају да се удружите са неким на мрежи. Можете да изаберете време у коме желите да радите и да се упарите са неким другим који тражи исто, делите своје циљеве и останете на правом путу заједно.

Вратите више свог времена

Потрага за слободним временом усред ужурбаности живота је универзална тежња. Сви имамо иста 24 сата у дану, али начин на који то управљамо чини разлику. Користећи ове једноставне савете и трикове, можете повратити своје време и усредсредити се на своје животне циљеве без угрожавања продуктивности.