Нукт вс. Нект: Објашњене разлике и сличности

ЈаваСцрипт је познат по својим бројним оквирима за креирање веб апликација. Одређивање оквира или библиотеке за употребу у вашој веб апликацији може потрајати, јер свакодневно имамо нова издања.

Нукт и Нект су међу главним веб оквирима које људи збуњују. Ако никада нисте имали интеракцију са оба, можда мислите да се људи позивају на исти оквир, што није случај.

Овај чланак ће представити оквире Нукт и Нект.јс, објаснити њихову употребу у изградњи веб апликација и показати њихове сличности, разлике и случајеве употребе.

Шта је Нукт?

Нукт је моћан оквир отвореног кода за прављење веб апликација. Нукт је изграђен на Вуе.јс, Ноде.јс, Вебпацк и Бабел.јс и дизајниран је да олакша прављење сложених и брзих Вуе апликација.

Овај оквир омогућава програмерима да споје ХМТЛ, ЦСС и ЈаваСцрипт заједно на страни клијента; стога више не морају да раде са више датотека. Рендеровање на страни сервера на Нукт.јс олакшава постављање универзалних апликација, елиминишући потребу за великим бројем шаблонског кода.

Карактеристике Нукта

 • Аутоматски увози: Нукт ће аутоматски увести све Вуе АПИ-је, помоћне функције и компонената за вас док правите апликацију. Овај оквир користи ове функције да би добио приступ контексту апликације, управљао стањем и извршио преузимање података.
 • Раздвајање кода: Модуларна архитектура олакшава раздвајање кода на мале делове за вишекратну употребу.
 • Рендеровање на захтев: Можете да користите приступе као што су ССР, ССГ, ЦСР, ИСР, ЕСР или СВР у вашој следећој апликацији. То чак постаје боље јер можете одабрати различите приступе приказивања за различите странице и одељке ваше апликације.
 • Вруће поновно учитавање: Можете да прегледате промене које сте направили у својој апликацији Нукт без поновног учитавања странице на којој радите.
 • Нукт модули: Нуктов богат систем додатака олакшава интеграцију са популарним ЦМС или УИ библиотекама са једном линијом кода. Можете да додате Таилвиндцсс, еслинт, Гоогле фонтове и још много тога у своју апликацију Нукт.
 • Рутирање система засновано на датотекама: Овај Реацт оквир користи систем заснован на датотекама који третира сваку датотеку на страници као руту. Такође можете додати угнежђене руте које су креиране унутар других рута.

Које су предности коришћења Нукта?

 • Можете да правите мале или велике апликације користећи Нукт.
 • Искуство програмера на Нукту је без премца јер нуди многе уграђене функције и детаљне поруке о грешци.
 • Нуди свестраност између ССР-а и ССГ-а, омогућавајући вам да креирате статичне веб странице и да их динамички приказујете.
 • Нукт производи апликације које су прилагођене СЕО-у.
  Поправите доменске услуге Ацтиве Дирецтори тренутно недоступне

Шта је Нект.јс?

Нект.јс је Реацт оквир отвореног кода. Овај оквир омогућава програмерима да граде апликације са пуним стеком комбиновањем серверских приказаних и статички генерисаних веб страница. Нект.јс проширује најновије Реацт функције док у исто време интегрише моћне ЈаваСцрипт алате засноване на Руст-у.

Нект.јс прати модуларну архитектуру, што олакшава прилагођавање и додавање прилагођеног изгледа вашим апликацијама. Овај оквир је брз јер чува унапред приказане ХТМЛ датотеке на серверу и служи их кад год корисник пошаље захтев.

Карактеристике Нект.јс

 • Статичко генерисање: Нект.јс унапред приказује странице у време прављења уместо у време извођења. Када се његова апликација примени, Нект.јс генерише ХТМЛ датотеку за сваку страницу, нудећи повећану безбедност и мање кашњење.
 • Рутирање система засновано на датотекама: Овај Реацт оквир користи систем заснован на датотекама који третира сваку датотеку на страници као руту. Такође можете додати угнежђене руте које су креиране унутар других рута.
 • Рендеровање: У зависности од случаја употребе ваше апликације, можете да прикажете податке користећи различите приступе. Можете користити инкременталну статичку регенерацију, статичку генерацију за пре-рендеринг или рендеровање на страни сервера.
 • Уграђене оптимизације: Све слике, фонтови и скриптови које додате у апликацију Нект.јс се аутоматски оптимизују за побољшање основних виталних функција и корисничко искуство.

Које су предности коришћења Нект.јс?

 • Можете да генеришете статичне веб странице, али их динамички приказујете користећи ССР функцију.
 • Нект.јс даје дизајнерима контролу над апликацијама, побољшавајући искуство програмера.
 • Аутоматско састављање и груписање.
 • Модуларна архитектура и подела кода.
 • Има велики екосистем и заједницу програмера.

Нукт вс. Нект: Сличности

Иако је Нект.јс изграђен на Реацт-у, док је Нукт изграђен на Вуе-у, ова два имају ове сличности;

 • Оба подржавају динамичко рутирање.
 • Нукт и Нект.јс прате модуларну архитектуру, омогућавајући програмерима да поделе свој код на мале компоненте које се могу поново користити.
 • Можете користити и за прављење рендерованих и статичких веб апликација на страни сервера.
 • Нукт и Нект.јс су оквири отвореног кода са великом заједницом.
 • Нукт и Нект.јс производе СЕО-прилагођене апликације.
 • Оба подржавају ТипеСцрипт и ЈаваСцрипт.

Нукт вс Нект: Разлике

Можете користити Нукт или Нект.јс да направите своје апликације. Међутим, ови оквири се разликују на следеће начине;

  Шта је РАТ малвер и зашто је толико опасан?

Фрамеворк

Нукт је изграђен на врху Вуе-а. То значи да Нукт користи компоненте и основну механику Вуе.јс. Вуе је прогресиван веб оквир и прилагодљив. Дакле, можете користити онолико мало или колико Вуе-ових функција у својој следећој апликацији.

Нект.јс је Реацт оквир и стога користи Реацт компоненте. Реацт и Нект.јс деле сличности и разлике, иако је овај други изграђен на врху првог. Нект.јс је дизајниран да обезбеди оптималне перформансе и беспрекоран развој Реацт апликација.

Алати

Нукт користи Нукт интерфејс командне линије (ЦЛИ) за креирање нових апликација. Можете да генеришете нову апликацију користећи ову команду:

npx nuxi@latest init my-app

Можете да користите Вебпацк 5 или Вите.јс као алатку за прављење ваше Нукт апликације. Лаиоут Систем на Нукту олакшава дефинисање структуре ваших страница.

Нект.јс има ЦЛИ који вам омогућава да подесите апликацију, генеришете странице и покренете развојни сервер. Можете креирати нову Нект.јс апликацију користећи ову команду;

npx create-next-app@latest

Овај оквир има функцију АПИ рута која омогућава програмерима да креирају АПИ руте у апликацији; на тај начин можете додати позадинске функционалности у вашу Нект.јс апликацију.

Управљање државом

Нукт се много ослања на Вуек, Вуе.јс библиотеку за управљање стањем. Вуек вам омогућава да лако приступите подацима са више тачака и додате акције и мутације. Не морате да бринете о приказивању на страни сервера (ССР), јер Вуек аутоматски брине о томе.

Нект.јс користи библиотеке трећих страна као што је Редук за управљање стањем. Свака компонента у апликацији Нект.јс ће имати своје стање.

Роутинг

Нукт користи систем рутирања заснован на датотекама. Датотека у директоријуму „страница“ представља руту у апликацији Нукт. Можете имати динамичке руте које су дефинисане помоћу доње црте (_). Да бисте имали угнежђене руте, такође можете имати поддиректоријуме унутар фасцикле „страница“.

Нект.јс прати систем рутирања заснован на датотекама. Оквир третира сваку датотеку унутар фасцикле „страница“ као руту. Можете имати различите системе рута: индексне, угнежђене и динамичке сегментне руте.

Рендеринг

Нукт примењује хибридно приказивање на своје апликације. Овај оквир вам омогућава да дефинишете правила руте, одређујући како сервер одговара на нови захтев на одређеном УРЛ-у. Нукт такође олакшава комбиновање ССР-а и ССГ-а кроз инкременталну статичку генерацију.

Нект.јс вам омогућава да прикажете своје податке користећи различите приступе у зависности од потреба. На пример, можете користити статичку генерисање, приказивање на страни сервера или инкременталну статичку регенерацију. Овај оквир преузима податке на серверу и шаље унапред направљене странице са свим подацима које клијент захтева.

  Како пронаћи и направити резервну копију ваших Стеам снимака екрана

Компатибилност екосистема

Нукт је дизајниран за Вуе.јс апликације. Као такав, много се ослања на Вуе.јс алате и додатке. Оквир такође има наменско тржиште које омогућава програмерима да се лако интегришу са његовим модулима.

Такође можете да се интегришете са апликацијама трећих страна, али то захтева додатну конфигурацију.

Нект.јс је изграђен на врху Реацт-а. Реацт је познат по свом екстензивном екосистему и великој бази корисника. Нект.јс програмери могу приступити великој колекцији Реацт библиотека, ресурса и алата трећих страна.

ФеатуреНуктНект.јсФрамеворкВуеРеацтНајбољи за сложене и универзалне Вуе апликације Реацт апликације које су прилагођене за оптимизацију и високе перформансеРендерингУграђена подршка за ССГ и ССРУграђена подршка за ССГ и ССРРоутинг Систем рутирања заснован на датотекама Систем рутирања заснован на датотекама Растући систем за рутирање огласа заснован на датотекамаЛцоптионСЦоммулл али расте и расте

Случајеви употребе Нукт и Нект.јс

Нукт и Нект.јс су ЈаваСцрипт оквири дизајнирани за решавање повезаних проблема. Међутим, због њихових карактеристика, постоје случајеви у којима ће Нект.јс бити бољи од Нукта и обрнуто. Хајде да се позабавимо случајем употребе сваког оквира:

Следећи случајеви употребе

 • Апликације на једној страници: Нукт производи апликације које се покрећу на једној ХТМЛ страници.
 • Сложени кориснички интерфејси: Нукт фрамеворк вам може помоћи да направите интерактивне веб апликације богате функцијама које користе Вуе.јс компоненте и функције управљања стањем.
 • Универзалне апликације: Нукт ће савршено радити за прављење апликација које раде без проблема и на страни сервера и на страни клијента.
 • Хибридне апликације: Ваша Нукт апликација може имати странице које приказује сервер и клијент.

Следећи случајеви употребе

 • Прогресивне веб апликације (ПВА): Прогресивне веб апликације су апликације које се могу користити као веб или мобилне апликације. Можете да користите Нект.јс за прављење апликација које раде на различитим величинама екрана.
 • Платформе за е-трговину: Нект.јс је познат по својој брзини и стога је одличан избор за изградњу великих платформи за е-трговину које продају многе производе. Његов велики екосистем такође олакшава интеграцију са услугама трећих страна које су потребне у платформи за е-трговину.
 • Хибридне апликације: Нект.јс вам омогућава да комбинујете приступе приказивања као што су ССР, ССГ и ЦСР у истој апликацији.

Закључак

Сада можете разликовати Нукт и Нект.јс и како они функционишу. Иако су оба моћна оквира за прављење корисничког интерфејса, постоје случајеви у којима ће Нукт бити бољи од Нект.јс и обрнуто.

Нект.јс ће бити добар избор ако већ разумете Реацт. С друге стране, Нукт омогућава програмерима да разумеју како Вуе функционише. Такође морате узети у обзир природу апликације коју желите да направите. На пример, Нукт је погодан када желите да направите универзалне апликације. С друге стране, можете да користите Нект.јс за прављење прогресивних веб апликација (ПВА).

Погледајте наш чланак о Вите у односу на Нект.јс и сазнајте више о овим ЈаваСцрипт оквирима.