Објашњен оквир управљања подацима: како користи предузећима?

Данашња предузећа прикупљају огромне количине података из различитих извора, укључујући интеракције са клијентима, посете веб-сајту, активности на друштвеним медијима, ИоТ уређаје и још много тога. Што је више података, ове компаније морају више да улажу у оквир управљања подацима.

Према Форбсовом истраживању, 71% компанија предвиђа да ће се њихова улагања у управљање подацима драстично повећати како би се побољшао квалитет података, доследност и поузданост. Управљање подацима обезбеђује унапређење целог животног циклуса података организације. У исто време, оквир управљања подацима дефинише практичне и делотворне оквире управљања подацима.

Преглед садржаја

Шта је управљање подацима?

Управљање подацима се односи на политике, процедуре и стандарде које организације користе за управљање својим средствима података. Обухвата различите активности као што су управљање квалитетом података, приватност података и безбедност података.

Пример управљања подацима из стварног света је Општа уредба о заштити података (ГДПР) коју спроводи Европска унија. ГДПР регулише начин на који организације прикупљају, обрађују и чувају личне податке појединаца унутар ЕУ и поставља строга правила за заштиту података и приватност.

Зашто је управљање подацима важно?

Највеће светске компаније, као што су Амазон, Мицрософт, Фацебоок и Гоогле, прикупљају огромне количине података о клијентима. Они користе ове податке да побољшају своје услуге уз побољшано персонализовано искуство, као и да унапреде сваки сегмент пословања помоћу приступа заснованог на подацима.

Успешно руковање, управљање и имплементација средстава великих података могући су само уз одговарајући план управљања подацима. Мере укључене у управљање подацима су тако велике у управљању подацима предузећа.

Према извештајима, Фејсбук и Гугл рукују базама података од више од стотине петабајта. Огромност доноси сложеност животном циклусу података, тако да оквири управљања подацима долазе у обзир. Све што је дефинисано у оквиру програма управљања подацима организације практично ће бити спроведено уз помоћ оквира.

Оквир управљања подацима је структурирани приступ управљању средствима података организације. Он пружа скуп смерница, политика, процедура и најбољих пракси које омогућавају ефикасно управљање подацима.

Како функционише оквир управљања подацима?

Оквир управљања подацима обично укључује структуру управљања, политике, управљање квалитетом, архитектуру и безбедност. Неопходно је разумети разлику између управљања подацима и оквира, пошто је управљање подацима шири концепт.

Управљање подацима укључује више заинтересованих страна, укључујући пословне лидере, ИТ стручњаке, управитеље података и службенике за усклађеност. Одговорност за успостављање и одржавање оквира обично лежи на одређеном тиму за управљање подацима или комитету састављеном од представника из различитих области организације.

  Колико је ваш Аппле сат водоотпоран?

На крају крајева, свако у организацији има улогу у обезбеђивању ефективног управљања подацима, а то захтева културу заједничке одговорности, одговорности и сарадње.

Циљеви оквира управљања подацима

Квалитет података: Оквир управљања подацима обезбеђује квалитет података успостављањем стандарда и процеса који осигуравају тачност, потпуност, доследност и валидност података.

Приватност и безбедност: Управљање подацима подржава приватност и безбедност података дефинисањем политика и процедура за заштиту осетљивих података од неовлашћеног приступа, откривања и злоупотребе.

Приступачност: Повећава доступност и приступачност података креирањем система који омогућава приступ поузданим и тачним подацима овлашћеним корисницима и смањује силосе и дуплирање података.

Оптимизована употреба: Оквири управљања подацима омогућавају организацијама да оптимизују коришћење података промовишући ефективну употребу података у доношењу одлука, побољшавајући могућности анализе података и идентификујући могућности за монетизацију података.

Осигурајте усклађеност: Оквири осигуравају да су праксе управљања подацима усклађене са законским, регулаторним и уговорним обавезама унутар и ван организације.

Сарадња: Са оквиром, колективни тимски рад постаје лакши неговањем комуникације и сарадње између различитих пословних јединица, заинтересованих страна и ИТ тимова како би се промовисало заједничко разумевање података и њихове употребе.

Смањени ризици: Оквир смањује ризике тако што идентификује и ублажава потенцијалне ризике у вези са подацима и обезбеђује континуитет пословања у случају кршења података, прекида рада или катастрофе.

Кораци за креирање оквира управљања подацима

Корак 1: Дефинишите обим и циљеве

Идентификујте пословне јединице, домене података и ризике у вези са подацима које треба покрити оквиром и дефинисати циљеве и циљеве управљања подацима.

Корак 2: Идентификујте заинтересоване стране

Идентификујте кључне заинтересоване стране које ће бити укључене у управљање подацима, као што су пословни лидери, власници података, управитељи података, ИТ професионалци и службеници за усклађеност.

Корак 3: Успоставите структуру

Креирајте управљачки тим или комитет одговоран за дефинисање политика, процедура и стандарда података и праћење квалитета података, безбедности и усклађености.

Корак 4: Направите инвентар података

Идентификујте сва средства података у оквиру оквира и направите инвентар података који укључује метаподатке, као што су порекло података, власништво и употреба.

Корак 5: Дефинишите политике и стандарде података

Креирајте политике и стандарде који дефинишу како подаци треба да се прикупљају, чувају, обрађују и деле и како ће се обезбедити квалитет података, безбедност и приватност.

Корак 6: Имплементирајте процесе управљања подацима

Дефинишите процесе за управљање квалитетом података, безбедност података и приватност података и одредите улоге и одговорности за различите заинтересоване стране.

Корак 7: Имплементирајте алате за управљање подацима

Имплементирајте алате за управљање подацима који могу аутоматизовати и поједноставити процесе управљања подацима, као што су каталог података, линија података, профилисање података и алати за безбедност података.

Корак 8: Пратите и мерите

Надгледајте и мерите ефикасност оквира управљања подацима дефинисањем метрика и КПИ-ја и користите повратне информације да бисте временом побољшали оквир.

Зашто је оквир управљања подацима неопходан за ваше пословање?

Оквир управљања подацима помаже предузећима да постигну веће циљеве са огромним подацима, али и са исплативим методама. Према ХБР студији случаја, компаније попут Процтер & Гамбле (П&Г) су имплементирале програм управљања подацима како би побољшале квалитет и конзистентност података.

  Шта су белешке у Оутлоок-у и како их користите?

Ово је резултирало смањењем трошкова залиха за 30% и повећањем нивоа услуга за кориснике за 10%. Са оквиром за управљање подацима, предузеће може да доноси боље одлуке док доживљава повреде података и не испуњава законске захтеве.

Предности управљања подацима

Постоји толико много предности које долазе са системима управљања подацима у организацији. Следе неке од главних предности које добијате:

Одлуке засноване на подацима

Успостављањем формалног оквира за управљање подацима, организације могу осигурати да су подаци конзистентни, тачни и поуздани, што доводи до информисанијег и сигурнијег доношења одлука.

Побољшана контрола трошкова

Управљање подацима може помоћи организацијама да идентификују и елиминишу сувишне или непотребне податке, смање трошкове складиштења података и побољшају оперативну ефикасност, што доводи до боље контроле трошкова и коришћења ресурса.

Оптимизована усклађеност са прописима

Управљање подацима осигурава да су праксе управљања подацима организације у складу са релевантним прописима, што може помоћи да се избегну скупе казне и штета по репутацију.

Транспарентан и поуздан однос

Успостављањем јасних политика и процедура око управљања подацима, организације могу изградити поверење и транспарентност са својим заинтересованим странама, посебно са клијентима који су све више забринути за приватност и безбедност података.

Калибрисани ризици

Управљање подацима пружа структурирани приступ идентификовању, процени и ублажавању ризика повезаних са подацима, што може помоћи организацијама да донесу информисане одлуке о управљању ризицима и побољшају укупну позицију ризика.

Флексибилан приступ

Применом одговарајућих контрола приступа и мера заштите података, организације могу да обезбеде запосленима и заинтересованим странама флексибилан и сигуран приступ подацима без ризика од повреде приватности или злоупотребе података.

Управљање подацима вс. Управљање подацима

Оба су два различита концепта која се често користе наизменично. Управљање подацима обезбеђује стратешки правац за управљање подацима, док управљање подацима спроводи тактичке аспекте управљања подацима.

Заједно осигуравају да се подаци користе ефикасно и ефикасно за подршку пословним циљевима.

Књиге и курсеви о управљању подацима

Постоји велика потражња за професионалцима који поседују стручност у управљању подацима, а они који желе да развију своје знање у овој области могу приступити обиљу ресурса. Следе неке од најбољих књига и курсева о управљању подацима који ће вам помоћи да останете у току са најновијим трендовима у индустрији и најбољим праксама.

#1. Основе управљања подацима – Удеми

Удеми курс „Основе управљања подацима“ је дизајниран да научи пословне лидере како да имплементирају програм управљања подацима који обезбеђује конзистентност података и усклађен је са прописима индустрије. Овај курс покрива теме као што су имплементација, развој повеље, идентификовање улога и мерење поврата улагања.

Овај курс је савршен за пословне лидере који желе да побољшају конзистентност података или да обезбеде усклађеност са прописима о подацима као што је ГДПР.

#2. Обука управљања подацима – Удеми

Курс „Управљање подацима – Комплетан курс за почетнике“ на Удеми-у је дизајниран да пружи свеобухватно разумевање управљања подацима и како га применити у организацији. Штавише, овај курс покрива теме као што су важност управљања подацима, улоге и одговорности у програму управљања подацима, изазови, најбоље праксе и још много тога.

Курс нуди три сата висококвалитетних, савремених видео предавања и пружа практична упутства корак по корак о томе како имплементирати управљање подацима у организацији.

  Како зауставити преусмеравања у Цхроме-у

Овај курс је идеалан за професионалце у области података који желе да продубе своје знање о управљању подацима, менаџере који желе да га упознају са својим тимом и професионалце који желе да га разумеју да воде разговоре око тога.

#3. Оквир управљања подацима – књ

Оквир управљања подацима: Комплетан водич није уџбеник већ водич за самооцењивање за предузетнике, менаџере, консултанте и руководиоце који желе да дијагностикују, имплементирају и интегришу најбоље праксе у управљању подацима. Водич укључује дијагностичке стандарде и праксе, стратегије засноване на доказима и недавна достигнућа у управљању подацима и дизајну процеса.

Купци ће добити приступ дигиталним компонентама које им омогућавају да дају приоритет пројектима и ефикасно воде своје организације.

Ова књига је савршена за оне који желе да побољшају своје иницијативе за управљање подацима, организације, предузећа и процесе.

#4. Водич и приручник за управљање подацима – књига

Водич и приручник за управљање подацима од практичара за практичаре је свеобухватан оквир за имплементацију управљања подацима заснован на деценијама искуства и покушаја и грешака.

Књига пружа смернице за успешно управљање креирањем, трансформацијом и употребом података у различитим индустријама и величинама предузећа. Можете обликовати флексибилни оквир да бисте покренули свој програм управљања подацима и одговорили на питања у вези са управљањем подацима.

Свако ко је укључен у управљање подацима, укључујући власнике података, управитеље, чуваре, аналитичаре, програмере, администраторе, произвођаче и потрошаче, може користити овај референтни водич.

#4. Ефикасно управљање подацима – књ

„Управљање подацима: Како осмислити, применити и одржати ефикасан програм управљања подацима“ је водич за менаџере и вође тимова који желе да имплементирају успешан програм управљања подацима. Књига говори о важности управљања подацима у управљању питањима везаним за трошкове, раст, администрацију, управљање и безбедност.

Он пружа оквир и студије случаја који помажу читаоцима да осмисле, покрену и изврше одрживи програм управљања подацима који може уштедети новац и пружити боље корисничке услуге.

Ова књига је савршена за свакога коме је потребан преглед управљања подацима и жели да покрене успешан програм.

#5. Управљање главним подацима и управљање подацима – књ

Управљање главним подацима и управљање подацима је свеобухватан водич за изградњу пословног окружења фокусираног на корисника. Покрива најновије технике за одржавање оквира података предузећа усредсређеног на главни ентитет, конструисање МДМ пословног случаја и мапе пута, и имплементацију слојевитих безбедносних политика.

С друге стране, овај водич такође покрива изазове међу индустријама, усклађеност са прописима, интеграцију застарелог система и СОА и Веб услуге. Књига је драгоцен извор за побољшање ефикасности, обезбеђивање усклађености и одбрану од безбедносних претњи.

Свако ко је укључен у планирање и имплементацију МДМ-а и решења управљања подацима на нивоу предузећа, као што су архитекте података, аналитичари података, ИТ менаџери и програмери система, сматраће ову књигу прикладном.

Закључак

У закључку, организације морају имати снажан оквир управљања подацима како би ефикасно управљале информацијама, одржавале квалитет, осигуравале усклађеност и омогућавале одлуке засноване на подацима. Уз све већи значај података у данашњем пословном окружењу, организације морају дати приоритет управљању подацима и континуирано побољшавати своје оквире управљања подацима.