Објашњена свака фаза музичке продукције

Стварање песме или инструменталне нумере обично почиње искром инспирације. Музичка продукција се може дефинисати као процес претварања такве искре у потпуно музичко дело спремно за индустрију. Сваки продуцент и креативац ће имати своје јединствено схватање овог процеса, али постоји основни оквир који сви генерално прате.

Проћи ћемо кроз сваки корак процеса музичке продукције, тако да се не изгубите у речнику специфичном за индустрију и да имате јасну представу о томе шта се дешава испод хаубе.

Композиција

Композициона фаза је место где креативац рађа музичке идеје. Текстописци ће у овој фази осмислити текстове песама, а мелодије, хармоније и ритмичке идеје су уобличене у стварност. Иако неки можда више воле нотне апликације или папир за писање идеја, композиција се може удобно одвијати у вашем ДАВ-у.

У свом ДАВ-у, можете максимално искористити МИДИ инструменте и МИДИ контролере/тастатуре за куцање да бисте мапирали своје акорде након што одаберете тастер. Можете чак да користите МИДИ да брзо креирате инструменталну нумеру у Логиц Про-у без претходног знања из теорије музике или обуке.

Процес компоновања се може описати као постављање темеља за структуру и мелодијски садржај ваше песме или нумере. Ово укључује исписивање прогресије акорда које желите у свакој секцији, нпр. увод, стих, пре-рефрен, рефрен, бриџ и аутро у лирским нумерама. До краја ове фазе, требало би да имате јасну представу о кључним елементима ваше стазе.

Овај корак не би требало да укључује технички инжењеринг, већ дозвољава само минималне измене. Слободно стварање и експериментисање требало би да буду циљ првих неколико фаза.

  Мој обични живот Роблок музички кодови: Искористите одмах

Аранжирање

Аранжирање, као и композиција, одржава фокус на креативним идејама, а не на техничким праксама. Ова фаза надограђује и уобличава композиционе темеље. Обично аранжирање укључује избор инструмената за дату нумеру.

Од произвођача се може тражити да направе акустични или оркестарски аранжман. У таквим случајевима бирају се акустични или оркестарски инструменти који испуњавају мелодијски, хармонски и ритмички садржај тих дела.

Ефикасна пракса у овој фази је да почнете да градите слојеве, као што су удараљке, хармоније и контра мелодије помоћу инструмената за чување места. Ово ће вас спречити да изгубите проток тако што ћете прегледати библиотеке звукова и унапред подешене поставке. Касније можете побољшати свој избор звука.

Аранжирање такође укључује развој основне структуре ваше нумере и покушаје да се избегне неред и више инструмената који се такмиче за исти простор. У вашем ДАВ-у, ово би вас могло навести да укључите варијације на сваких 4, 8 или 16 тактова и да развијете одређене музичке мотиве.

На крају ове фазе, већина, ако не и све ваше мелодијске, хармоничке и ритмичке идеје треба да буду на месту, спремне за снимање и дизајн звука.

Снимање и дизајн звука

Ако имате на располагању инструменте уживо, сада је време да добијете снимање. Ово такође може укључивати усавршавање вашег извођења/снимка дигиталних инструмената, као што су електронске удараљке и синтисајзери.

Фаза дизајна звука подразумева приближавање што је више могуће савршеној звучној представи у вашој глави. Да бисте то урадили обично укључује нешто од следећег:

На крају ове фазе, често је добра идеја да се припремите за мешање. Ово вас може довести до тога да своје МИДИ регионе претворите у аудио датотеке или чак претворите своје нумере у стабљике.

  8 најбољих мобилних апликација за учење и побољшање енглеског

Мешање

Циљ микс бине је да се створи избалансиран аранжман где свака музичка компонента има свој простор у миксу и звукове дефинисане унутар те мешавине музичких елемената. Два основна алата у постизању овог циља су регулатори јачине звука и точкићи за померање. Вреди нагласити ово двоје јер представљају темељне елементе мешања.

Точкићи за померање вам помажу да одредите ширину вашег микса док постављате звукове лево и десно у стерео поље. Фејдери јачине су од виталног значаја за подешавање дубине сваког елемента у вашем миксу; гласни делови се гурају напред, и обрнуто.

Слично томе, еквилајзери чине кључни алат за мешање јер могу да измене дубину инструмената додавањем/уклањањем осветљености и решавањем проблема са маскирањем фреквенције.

Други додаци као што су компресори и реверб се често користе у фази миксања како би се додатно појачали различити звукови и додао осећај кохезије целокупном миксу. Пре него што пређете у завршну фазу, желећете да поправите све преостале звучне проблеме и постигнете жељени баланс дубине и ширине у свим својим нумерама.

Мастеринг

Фаза мастеринга је последњи корак на путу нумере или албума. Једна од његових главних карактеристика је повећање гласноће микса (преко ограничавајућих додатака) тако да достиже комерцијалне стандарде. Међутим, постоји низ не тако очигледних алата који се користе током савладавања за даље полирање мешавине.

На пример, еквилајзери се користе да поправе било какве фреквентне неравнотеже, а суптилни додаци засићености и стерео ширине повећавају квалитет звука. Слично томе, компресори се често користе за додавање неких завршних детаља звучне боје и кохезије.

  Како прилагодити КСФЦЕ радну површину

Док већина произвођача спаваћих соба прибегава да сами савладају своје нумере, специјализовани инжењери за мастеринг дају најбоље резултате. Данас постоји и алтернатива за коришћење алата за мешање и савладавање вештачке интелигенције. На крају фазе мастеринга, ваша нумера је спремна за дистрибуцију на платформама по вашем избору.

Испод хаубе музичке продукције

Било да сте продуцент у успону, уметник или љубитељ музике, корисно је знати шта се дешава пре него што песма буде спремна за објављивање. Композиција поставља темеље и текст песме, а аранжман поставља инструменте, чиме се развија сложенија и обимнија скела.

Снимање и дизајн звука испуњавају јединствене боје и текстуре ваших музичких елемената у складу са оним што сте имали на уму. Затим, мешање осигурава да је све добро избалансирано и на свом месту. Коначно, мастеринг обезбеђује коначно лизање боје и доводи вашу нумеру до комерцијалних стандарда.