Објашњено свих 5 компјутерских генерација (и предвиђање 6. генерације)

Разумевање генерација рачунара и њихове еволуције није само задивљујуће, већ је и од суштинског значаја за разумевање технолошког напретка који је обликовао савремени дигитални свет.

Сада је тешко замислити свет без компјутера, зар не?

Од суперкомпјутера и софистицираних паметних телефона до таблета и других уређаја, рачунари су свуда и постали су витални за наше животе.

У овом чланку ћу говорити о свих пет генерација рачунара, како су еволуирали, свакој од њихових карактеристика и предвиђањима за дуго очекивану шесту генерацију рачунара.

Хајде да заронимо!

Генерације рачунара и њихова еволуција

Ево прегледа 5 генерација рачунара и њихове еволуције.

Прва генерација

Четрдесетих година прошлог века пред очима света одиграо се изузетан догађај – рођење прве генерације рачунара. Ове пионирске машине су се ослањале на вакуумске цеви, велике електронске компоненте које су контролисале проток електричне енергије.

Међутим, вакуумске цеви су имале значајне недостатке. Били су гладни енергије, производили су значајну топлоту и често су наилазили на честе кварове.

ЕНИАЦ (електронски нумерички интегратор и рачунар), као истакнути пример из ове ере, сликовито илуструје ове изазове.

Друга генерација

У касним 1950-им, рачунарство је доживело изузетан напредак кроз развој транзистора. Ови мали, чврсти уређаји заменили су вакуумске цеви, што је резултирало компактнијим и поузданијим рачунарима.

Увођење транзистора довело је до значајних побољшања у смањењу величине, ефикасности енергије и производњи топлоте.

Овај пробој је означио појаву друге генерације рачунара, што су пример запажених модела као што су ИБМ 1401 и УНИВАЦ 1107.

Трећа генерација

Током 1960-их, рачунари су ушли у своју трећу генерацију увођењем интегрисаних кола (ИЦ). ИЦ-ови су трансформисали рачунарску технологију консолидацијом бројних транзистора и електронских компоненти на једном силицијумском чипу.

Овај иновативни развој значајно је смањио величину рачунара док је истовремено повећао рачунарску снагу.

Неки изванредни примери из ове ере рачунара укључују серију ИБМ Систем/360 и ДЕЦ ПДП-8.

Четврта генерација

Крајем 1970-их, догодио се значајан развој у области рачунарства – појава микропроцесора. Означио је четврту генерацију рачунара.

Као резултат тога, рођени су персонални рачунари (ПЦ) и графички кориснички интерфејси (ГУИ), који су трансформисали рачунарство и учинили га доступним и појединцима и предузећима.

Неке значајне машине из ове ере укључују Аппле ИИ, ИБМ ПЦ и Цоммодоре 64.

Пета генерација

Деведесетих година прошлог века, компјутери су били сведоци значајне трансформације са појавом пете генерације.

Ову еру карактерише развој вештачке интелигенције (АИ) и паралелне обраде. То је сигнализирало долазак суперкомпјутера опремљених огромним могућностима обраде, што је довело до напретка у предвиђању времена, научним истраживањима и интерпретацији података.

Сада када знамо који је напредак утро пут за транзицију једне генерације рачунара у другу, хајде да детаљно разумемо сваку генерацију.

Прва генерација: рачунари са вакуумским цевима (1940-их – средина 1950-их)

Извор: Музеј историје компјутера

Током 1940-их до средине 1950-их, појавила се значајна прекретница у историји појавом прве генерације рачунара. Ове машине, напајане вакуумским цевима, најавиле су почетак дигиталног рачунарства.

  Како презентовати на Гоогле Меет-у

Компјутери са вакумским цевима, или рачунари прве генерације, ослањали су се на деликатне и гломазне вакуумске цеви за обраду и складиштење података. Електронске компоненте контролисале су проток електричних сигнала.

Иако ове машине могу изгледати примитивне по данашњим стандардима, оне су у своје време биле на челу технологије.

Кључне карактеристике

 • Величина: Рачунари са вакуумским цевима били су огромни. Заузели су читаве просторије и захтевали су посебне системе за хлађење да би спречили прегревање.
 • Рачунарска снага: Иако ови рачунари могу изгледати спори по данашњим стандардима, они су означили значајан напредак у аутоматизацији прорачуна. Овај напредак је омогућио извршавање сложених прорачуна који су раније били незамисливи.
 • Меморија: У раним фазама развоја меморије, магнетни бубњеви и бушене картице су коришћени за успостављање основних могућности складиштења и преузимања података.
 • Програмирање: Програмирање ових машина је био тежак задатак који је укључивао физичко поновно ожичење кола. Ово је учинило развој софтвера дуготрајним.

Значај и наслеђе

Рачунари са вакумским цевима утрли су пут следећим генерацијама. Они су показали потенцијал аутоматизованог рачунарства упркос њиховој величини и ограничењима. Ове ране машине су показале изводљивост дигиталних прорачуна, инспиришући истраживаче да истраже начине да учине рачунаре ефикаснијим, компактнијим и приступачнијим.

Да би превазишли ограничења рачунара са вакумским цевима, као што су њихова велика величина, висока производња топлоте и чести кварови, истраживачи су почели да траже алтернативе. Ова потрага је довела до развоја транзистора касних 1950-их, што је означило почетак друге генерације рачунарства.

Друга генерација: транзистори (крај 1950-их – средина 1960-их)

Извор: Општа напомена

Како су 1950-те прешле у 1960-те, догодила се изузетна промена у рачунарском пејзажу. Ова трансформативна ера увела је другу генерацију рачунара.

Са појавом транзистора, ови елегантни уређаји заменили су гломазне вакуумске цеви и увели еру побољшане ефикасности и приступачности у рачунарској технологији.

Друга генерација рачунара користила је транзисторе, компактне чврсте уређаје који су заменили вакуумске цеви почетне генерације које су трошиле енергију. Ова транзиција је резултирала значајним напретком у различитим рачунарским аспектима, напредујући на путу до значајног напретка.

Кључне карактеристике

 • Величина: Рачунари засновани на транзисторима су направили револуцију у рачунарском окружењу тако што су били знатно мањи и ефикаснији у простору. Овај пробој је ослободио рачунарство ограничења великих, гломазних просторија.
 • Рачунарска снага: Транзистори су трансформисали рачунарство, оснажујући рачунаре да брже обављају прорачуне и значајно побољшавајући њихове могућности обраде.
 • Поузданост: Транзистори, за разлику од вакумских цеви, нуде повећану поузданост и издржљивост. Ово значајно побољшање резултирало је смањењем кварова и захтева за одржавањем.
 • Енергетска ефикасност: Транзистори су ефикасна алтернатива вакуумским цевима. Трошећи знатно мању енергију, смањују потрошњу енергије и стварају мање топлоте.
 • Програмирање: Током ове ере, развој програмских језика високог нивоа као што су ФОРТРАН и ЦОБОЛ довео је до значајне промене. Ови језици су поједноставили развој софтвера и учинили га доступнијим широј публици.

Значај и наслеђе

Усвајање транзистора довело је до монументалне промене у рачунарству. То је побољшало укупну ефикасност рачунара и утрло пут за различите апликације у различитим областима. Ова кључна генерација поставила је терен за развој мањих, свестранијих и комерцијално одрживих рачунара.

Међутим, ограничења транзистора су на крају довела до треће генерације рачунара, вођених појавом интегрисаних кола (ИЦ).

Трећа генерација: интегрисана кола (1960-1970-е)

Током 1960-их, рачунари су доживели изузетан скок у својој еволуцији.

Појава треће генерације обележила је ову еру, коју карактеришу револуционарне иновације у интегрисаним колима (ИЦ).

  Како избрисати игру из Гаме Центер-а

ИЦ-ови су мале електронске компоненте, пажљиво урезане на силицијумске чипове који су додатно револуционирали свет рачунарства. ИЦ-ови не само да су минимизирали величину рачунара већ су и побољшали рачунарске способности.

Штавише, ИЦ-ови су комбиновали више транзистора и електронских компоненти на једном силицијумском чипу. Ово је отворило пут за револуционарни напредак у рачунарству.

Кључне карактеристике

 • Величина: Интеграција компоненти на силицијумске чипове дубоко је утицала на величину рачунара. Овај напредак је омогућио да рачунари буду смештени на једном столу или да заузму још мањи простор.
 • Рачунарска снага: Употреба интегрисаних кола значајно је повећала рачунарску снагу. Ово је омогућило рачунарима да ефикасно и брзо извршавају сложене задатке са већом ефикасношћу.
 • Поузданост: Открићете да су интегрисана кола поузданија од претходних технологија. Ово доводи до смањења времена застоја и захтева за одржавањем.
 • Енергетска ефикасност: Ова кола су трошила знатно мање енергије, доприносећи смањењу трошкова енергије и производње топлоте.
 • Меморија: Током треће генерације појавили су се напредни облици памћења. То укључује меморију језгра и меморију полупроводника, револуционишући могућности складиштења и проналажења података. Ово је омогућило ефикасније и ефективније руковање информацијама.
 • Програмирање: Програмски језици високог нивоа су се стално развијали, што је резултирало повећаном доступношћу и ефикасношћу у развоју софтвера.

Значај и наслеђе

Интеграција кола је била инвентиван потез. Трансформисала је област рачунарства, замењујући велике и сложене машине у мање, моћније и лаке системе.

Са овим развојем, рачунари су постали широко доступни за различите сврхе, укључујући пословне, истраживачке и личне задатке, ширећи се изван њихове почетне употребе у научним или војним апликацијама.

Због променљивих захтева и брзог темпа технолошког напретка довели су до еволуције четврте генерације рачунара. Обележио га је долазак микропроцесора, који су централну процесорску јединицу (ЦПУ) спојили на само један чип.

Четврта генерација: микропроцесори (крај 1970-их – 1990-те)

Крајем 1970-их, појавио се пионирски напредак у рачунарству када је стигла четврта генерација. Ово доба донело је софистицирану технологију познату као микропроцесори.

Микропроцесори су интегрисана кола која хостују централну процесорску јединицу (ЦПУ) на једном чипу и доносе иновативни дизајн рачунара. Ово су постигли интеграцијом ЦПУ-а, меморије и контролних кола на један чип. Ова минијатуризација је пружила предности у смислу процесорске снаге, енергетске ефикасности и преносивости.

Сходно томе, отворио је пут персоналним рачунарима и трансформисао дигитални пејзаж.

Кључне карактеристике

 • Величина: ЦПУ интегрисан у један чип имао је огроман утицај на смањење величине рачунара. То их је учинило довољно компактним да згодно стану на радну површину.
 • Рачунарска снага: Микропроцесори су понудили ефикасност у рачунарству значајно побољшавајући рачунарске могућности. Овај пробој је омогућио рачунарима да брже извршавају задатке и да се баве све сложенијим прорачунима.
 • Енергетска ефикасност: Микропроцесори су дизајнирани да буду енергетски ефикаснији од својих претходника. Због тога троше мање енергије и производе мање топлоте.
 • Лично рачунарство: Персонални рачунари (ПЦ) су се појавили током четврте генерације. То је променило начин на који смо некада радили на рачунару. Овде је такође повећана доступност рачунара. Чак и појединци и мања предузећа могу лако да приступе рачунарима за вођење својих операција.
 • Графички кориснички интерфејси (ГУИ): Графички кориснички интерфејси (ГУИ) су променили начин на који људи комуницирају са рачунарима замењујући сложене интерфејсе командне линије интуитивним визуелним интеракцијама.

Значај и наслеђе

Увођење микропроцесора трансформисало је рачунарство, чинећи га доступним изван истраживачких лабораторија. И појединци и предузећа почели су да користе персоналне рачунаре у својим домовима и канцеларијама. Овај технолошки продор поставио је темеље за дигиталну револуцију.

  Како бесплатно преузети Минецрафт Јава издање (пробна верзија)

Напредак микропроцесорске технологије, заједно са све већом потражњом за побољшаним могућностима повезивања и умрежавања, одиграо је значајну улогу у увођењу пете генерације рачунара.

Пета генерација: вештачка интелигенција и даље (1990-е – данас)

Пета генерација рачунара се протеже од 1990-их до данас. Ера 1990-их обележена је појавом пете генерације рачунара. Увео је иновативне, веома софистициране концепте као што су вештачка интелигенција (АИ) и машинско учење (МЛ) и спојио их са другим дигиталним технологијама као што су паралелна обрада, обрада природног језика (НЛП) итд.

Ово је дубоко утицало на савремени рачунарски пејзаж на начине који су раније били непредвиђени. Ова фаза је такође трансформисала људске интеракције са машинама и покренула талас иновација без преседана у више индустрија.

Као резултат интеграције АИ и других напредних рачунарских технологија, дошло је до појаве суперкомпјутера, рачунарства високих перформанси и интернета. А сада можете уживати у бржем рачунарству уз енергетску ефикасност док приступате интернету за обављање разних задатака.

Кључне карактеристике

 • Величина: Рачунари су претрпели значајан напредак, постајући мањи и преносивији. Ово је довело до побољшане доступности технологије и за појединце и за предузећа.
 • Рачунарска снага: Интегрисање вештачке интелигенције и напредак у хардверу резултирао је изузетним порастом процесорске снаге. Овај повећани капацитет је олакшао извршење сложених прорачуна и темељне анализе података.
 • Меморија: Капацитети складиштења су доживели значајан раст, омогућавајући неометано прикупљање и анализу огромних количина података.
 • Програмирање: Појавиле су се апликације и алати вођени вештачком интелигенцијом, чинећи сложене процесе кодирања једноставнијим и омогућавајући аутоматизацију различитих задатака. Ера је сведок употребе програмских језика као што су Питхон, Јава, Ц, итд.

Значај и наслеђе

Интеграција АИ у пету генерацију донела је велики технолошки помак у различитим индустријама. То је отворило пут за напредак у машинском учењу, обради природног језика и роботици, преобликујући и професионални и лични живот.

Дакле, да ли сте спремни да присуствујете расплету изузетне будућности? Ишчекивање око шесте генерације рачунара је огромно.

Шеста генерација: Будућност

Зора шесте генерације рачунара је пред нама, што указује на технолошку револуцију која има моћ да преобликује наше постојање. Ова иновативна ера обећава да ће револуционисати рачунарство кроз квантну технологију, напредну нанотехнологију и све софистициранију вештачку интелигенцију.

Ово ће отворити врата незамисливим могућностима.

Кључна унапређења

 • Квантно рачунарство: Квантни рачунари су изванредне машине које имају моћ да изводе прорачуне запањујућим брзинама, надмашујући оно што традиционални рачунари могу постићи. Они отварају путеве ка решавању замршених научних проблема, револуционирању криптографије и још много тога.
 • Нанотехнологија: Да ли сте знали да манипулација материјом на атомском и молекуларном нивоу може да пружи изванредне резултате? То би нам омогућило да креирамо компјутерске компоненте тако мале, али невероватно моћне, повећавајући минијатуризацију и ефикасност.
 • Биорачунарство: Интеграција рачунара са биолошким системима има потенцијал да користи различитим областима, укључујући медицину, складиштење и обраду података.

Потенцијални утицај

Иновације шесте генерације могле би да понуде огромне могућности у различитим областима, укључујући ИТ, производњу, сајбер безбедност, здравство, климатско моделирање и вештачку интелигенцију. Потенцијал је неограничен, од симулације молекуларног понашања за откривање лекова до јачања сајбер безбедности квантном енкрипцијом.

Завршне речи

Док долазимо до краја нашег истраживања кроз различите генерације рачунара, видели сте како су се ове машине мењале током времена.

Од великих рачунара који су користили вакуумске цеви у прошлости до оних паметних који данас користе вештачку интелигенцију, ствари су се заиста много промениле. Раније су рачунари били огромни, а сада су много мањи. Они сада могу да раде много сложеније задатке, попут помоћи да разговарамо једни са другима широм света.

Следећа генерација рачунара би могла да користи још софистицираније технологије како би их учинила супер моћним, омогућавајући вам да радите невероватне ствари.

Дакле, иако смо већ видели много промена, има још много тога да дође. Наставите да гледате јер ће рачунари бити све хладнији и радити ствари које можда још нисмо ни замислили!

Затим погледајте начине да побољшате свој дом помоћу АИ технологије.