Објашњено за 5 минута или мање

Неки индустријски и пословни процеси су толико критични да ће ослањање на рачунарство у облаку успорити продуктивност и ефикасност целог система. Овде вам рачунарство магле долази у помоћ.

Технолошки простор се брзо мења, а нова ИТ технологија доминира тржиштем. Према Гартнер Хипе Цицле 2022, тренутно многе технологије у вези са рачунарством и складиштењем стварају огромну популарност у кратком периоду.

На пример, рачунарско складиштење, индустријске платформе у облаку, мрежна архитектура сајбер безбедности, итд., су неки. У индустрији рада у облаку, технологија у настајању је рачунарство у магли. Он ствара мост између изузетно брзог ивичног рачунарства и рачунарства у облаку средње брзине.

Ако се ваше пословање бави суперкритичним задацима који се морају брзо одвијати уз високу сигурност, онда бирате ивично рачунарство. Али шта ако хардвер за ивични рачунарство не може да обради количину података коју машине производе на лицу места? Користите мреже за маглу.

Читајте даље да бисте научили рачунарство магле од основног нивоа, заједно са неким висококвалитетним ресурсима за даље учење како бисте савладали рачунарство магле у пословном или професионалном капацитету.

Шта је рачунање магле?

Фог цомпутинг је децентрализована мрежа рачунарске инфраструктуре или процеса кршења података у којој се рачунарски ресурси налазе између уређаја или извора података и било ког централног центра података или инфраструктуре рачунарства у облаку треће стране.

Цисцо је 2012. године смислио термин рачунарство у магли да би дефинисао алтернативу рачунарству у облаку која ће остати ближе машинама или апликацијама где брзина обраде података мора бити већа, или процес може да се успори или не успе.

Касније 2015. године, врхунски програмери хардвера и софтвера као што су Интел, Мицрософт, Делл Тецхнологиес, ​​АРМ Холдингс и Цисцо Системс основали су ОпенФог конзорцијум како би промовисали раст рачунарства у магли.

Тренутно, рачунарство у магли је популарно име у индустријским нишама где се обрада података велике брзине мора обавити на ивици клауд мреже. Има неколико синонима, као што је поменуто овде:

 • Фог нетворкинг
 • Замагљивање

Фог нетворкинг је мост између ивичног рачунарства и рачунарства у облаку. Да бисте уштедели на трошковима пропусног опсега и повећали брзину обраде, производни процеси са омогућеним ИоТ-ом, кућна аутоматизација, безбедносни системи итд., могу применити додатни слој рачунарске снаге који се зове замагљивање.

Овај рачунарски слој ће имати апликације за складиштење, обраду и аналитику. У зависности од унапред конфигурисаног скупа инструкција, подаци ће ићи директно у инфраструктуру за маглу која је ближа ИоТ уређају или сензорима који прикупљају податке из оперативног окружења.

То је исто место где држите свој ивични рачунарски систем. Дакле, рачунање на ивици и магли можете сматрати ближим једно другом, а рачунарство у облаку остаје много даље.

  Како ће Мац прећи са Интела на Аппле-ове АРМ чипове

Ако ивично рачунарство не може да обради податке, прикупљени подаци иду у систем умрежавања магле. Или ће обрадити податке и упутити ИоТ системе неким одлукама. Касније ће обрађене податке чувати у облаку за потребе архивирања.

Како функционише рачунарство са маглом?

Мрежни оквир за маглу се састоји од различитих хардверских компоненти и софтверских функција у зависности од његове индустријске примене.

Често укључује рачунарске пролазе који прикупљају податке са интелигентних машина и извора података на лицу места. Такође, мрежа за маглу може да прихвати податке са различитих крајњих тачака прикупљања као што су свичеви и рутери који повезују дигитална средства унутар мреже.

Принцип рада рачунарског система магле првенствено значи транспорт података од и до ИоТ или сензорских уређаја у ИоТ окружењу. Ево како се пренос података одвија током замагљивања:

 • Контролер за аутоматизацију надгледа читане сигнале са умрежених ИоТ уређаја, сензора и других интелигентних машина.
 • Контролор аутоматизације покреће програмирану апликацију или алгоритам који, заузврат, аутоматизује ИоТ опрему.
 • Овај унапред конфигурисани програм користи стандардни ОПЦ Фоундатион сервер за транспорт података до следећег уређаја у цевоводу мреже за маглу. ОПЦ фондација је иначе позната као повезивање објеката и уградња за контролу процеса (ОЛЕПЦ) или комуникације отворене платформе (ОПЦ).
 • Програм такође може да користи било који други мрежни пролаз.
 • Машина претвара ове податке у протокол података који разумеју различити стандарди за интернет комуникацију, као што су ХТТПС или МКТТ (МК Телеметри Транспорт).
 • Сада, интернет или интранет мрежа могу лако послати конвертоване податке у један или више чворова магле на ивици облака ради анализе.
 • Чворови за маглу ће одмах упутити повезане ИоТ уређаје о томе шта да раде анализом еколошког сигнала.
 • Касније, чвор за маглу чува податке на удаљеном серверу у облаку за потребе ревизије, анализе и архивирања.

Сада, хајде да схватимо кратку разлику између магле и ивичног рачунарства.

Фог Цомпутинг вс. Едге Цомпутинг

Примарна разлика између умрежавања ивица и магле је локација рачунарске снаге.

У Едге рачунарству, моћ рачунања и доношења одлука може бити уграђена у ИоТ уређај. На пример, паметне сигурносне камере способне за препознавање лица које су повезане на локалну мрежу (ЛАН) као и на складиште у облаку.

Понекад су вишеструки мањи ИоТ уређаји као што су актуатори, сензори температуре, сензори флуида, сензори покрета, итд., повезани са ивичним рачунарским чвориштем, такође могућа архитектура за ивичну рачунарску мрежу.

Насупрот томе, рачунарство у магли поставља интелигенцију или рачунарску снагу на ЛАН користећи чвор за маглу или чвориште за маглу. Чвориште прикупља сигнале из стварног света са ИоТ уређаја и процеса, а затим даје упутства повезаним, интелигентним машинама шта да раде. Чвор магле је такође одговоран за слање података централном серверу у облаку ради дубинске анализе, што није критично за доношење одлука у реалном времену.

Међутим, неки стручњаци за ИоТ сматрају да је замагљивање само Цисцо стандард за рубно рачунарство.

Фог Цомпутинг вс. Цлоуд Цомпутинг

Сада када можда мислите да су магла и рачунарство у облаку веома слично, важно је знати разлике између рачунарства у магли и рачунарства у облаку.

Рачунарство у облаку ствара централизовано чвориште за све потребе рачунара и складиштења. То чини мрежу неинтелигентном. Напротив; мрежа у магли доноси интелигенцију на ивицу мреже која је такође повезана са облаком.

Таква ивица интелигенције смањује оптерећење рачунарства у облаку и интернет ресурса.

  Како укључити просторни звук за АирПодс на иПхоне-у или иПад-у

Компоненте рачунарства магле

Различите ИоТ компаније користе различите начине за постављање мрежног система магле. Дакле, можете пронаћи више архитектура у мрежном екосистему магле. Међутим, следеће су уобичајене компоненте у било којој стандардној архитектури замагљивања:

#1. Виртуелни и физички чворови

То су једноставно уређаји крајњег корисника као што су мобилни телефони, разни сензори у производној линији, паметни звучници, паметна светла и још много тога који генеришу податке и извршавају упутства.

#2. Уређаји за маглу или чворови

То су углавном сервери за маглу, капије за маглу и уређаји за маглу. Уређаји за маглу чувају податке, док капија за маглу анализира податке са више уређаја за маглу. Коначно, гејтвеји за маглу воде рачуна о рутирању и преусмеравању података.

#3. Мониторинг Сервицес

Ови АПИ-ји обезбеђују да чворови за маглу и ИоТ уређаји нису у застоју и да увек комуницирају.

#4. Програми за обраду података

Ови програми раде на серверу за маглу да филтрирају, обрађују, чисте, реконструишу и коначно чувају податке у облаку.

#5. Системи за управљање ресурсима

Функционише као јединица за балансирање оптерећења и надгледа коришћење свих чворова за маглу.

#6. Сигурносне апликације и алати

Шифровање података у транзиту иу мировању је увек потребно да би се обезбедило безбедно рачунарство у магли. Ове компоненте обезбеђују робусно шифровање дигиталних података.

#7. ГУИ, софтвер и апликације

Ово су апликације и алати које корисници људи или оператери постројења користе за контролу читавог система.

Зашто и када вам је потребан рачунар за маглу?

Рачунарство магле омогућава предузећима заснованим на ИоТ-у да повећају своје пословање. Нису могли да се ослоне на рачунарство у облаку јер када видите пораст саобраћаја или корисника, рачунарство у облаку може једноставно пропасти.

Рачунарство у облаку је добар извор јефтине рачунарске снаге, платформе за програмирање и масовног складиштења. Међутим, не можете се ослонити само на облак или виртуелизацију када су у питању процеси који захтевају наткритичан ниво тачности и брзине.

Када говоримо о практично нултом кашњењу у фабрици заснованој на ИоТ систему или паметном граду, морате поставити један или више система за мртве мреже у зависности од величине ИоТ окружења.

Неки други значајни разлози за имплементацију замагљивања су:

 • Ваши ИоТ системи прикупљају превише података и не требају вам сви ови подаци. Дакле, замагљивање вам може помоћи у филтрирању података.
 • Умрежена ИИоТ опрема треба да реагује у року од милисекунде од откривања аномалије. Таква брзина се може десити само са рачунарством ивица или магле.

Затим, хајде да истражимо предности рачунарства у магли.

Предности рачунарства са маглом

У наставку пронађите потенцијал умрежавања магле у паметној градској, кућној и индустријској аутоматизацији:

Минимизирајте кашњење

Ако је кашњење много важно за ваше пословање, рачунарство у магли је идеалан избор. Он врши анализу података на месту близу извора података. Стога компаније могу очекивати минимално кашњење у поређењу са другим технологијама.

Нарочито у индустријама као што су производња и енергија, где је свака секунда вредна, умрежавање магле може понудити бржа упозорења обезбеђујући мање изгубљеног времена.

Мање коришћење пропусног опсега

У рачунарству у магли, анализа података не укључује премештање података у сервер у облаку. Стога, нема потребе за великом количином мрежног пропусног опсега. То не само да смањује зависност од интернета, већ и мање кошта компаније.

Иако повезани уређаји настављају да генеришу податке за анализу, задаци се обављају у најближој тачки. Као резултат тога, већини података није потребан транспорт.

  Како да видите када је Фацебоок налог креиран

Приватност

Док је приватност података критична у садашњем свету, рачунарство у магли брине о томе. Кад год предузећа треба да примене одређени ниво приватности, могу да користе мреже за маглу.

Сви критични подаци се локално анализирају док ИТ тим пажљиво надгледа и подржава уређај. Само подскупови података којима је потребна анализа вишег нивоа се шаљу на сервер у облаку.

Из тог разлога, подаци који се обрађују помоћу рачунарства у магли су релативно безбеднији од нападача приватности.

Смањени трошак

Трошкови су често главна брига за све врсте организација. Ако изаберу замагљивање, укупни трошкови компаније се смањују. Пошто је овом типу рачунарства потребан мањи пропусни опсег мреже, оперативни трошкови се значајно смањују.

Максимална сигурност

Сви подаци које генерише ИоТ треба да буду заштићени од неовлашћеног приступа и сајбер криминалаца. У рачунарству са маглом, чворови магле се могу надгледати и заштитити коришћењем истих контрола и политика које компаније имају за остатак свог ИТ окружења. Као резултат тога, подаци остају безбедни у транзиту и мировању.

Побољшајте поузданост

У већини случајева, ИоТ уређаји морају да функционишу у тешким условима животне средине. Умрежавање у магли може побољшати поузданост података чак и под овим тешким условима, док истовремено смањује потребу за преносом података у облак.

Аналитика у реалном времену

Компаније које користе рачунарство у магли такође имају приступ аналитици података у реалном времену. Они могу да искористе ову функцију како би остали испред својих конкурената.

Производне и финансијске компаније морају да доносе тренутне одлуке користећи аналитичке податке. Они могу имати користи од замагљивања захваљујући брзом преносу података у реалном времену.

Ресурси за учење

#1. Фог Цомпутинг: концепти, оквири и апликације

Тражите књигу у стилу уџбеника да бисте научили замагљивање од основних до напредних нивоа? Испробајте ову књигу о рачунању магле од ЦРЦ Пресс-а на Амазону.

Следеће су значајне карактеристике ове књиге са тврдим повезом:

 • Увод и основе рачунарства магле
 • Архитектура рачунара магле
 • Процена рачунарства магле у ИоТ-у
 • Машинско учење у рачунарству у магли
 • Безбедност информација у рачунарству у магли
 • Апликације и алати за симулацију рачунарства магле
 • Различите примене рачунарства магле у стварном свету

#2. Фог Цомпутинг и Интернет-оф-Тхингс

Овај зборник конференције о рачунарству у магли и Интернету ствари одржан је у недавној прошлости. Циљана је нова тема ИТ индустрије.

Ова књига са сажетком конференције о рачунарству доступна је на Амазону у верзијама са тврдим и меким повезом.

Окончање

Интернет ствари и индустријски интернет ствари брзо расту. Према Статиста-и, било је 8,6 милијарди активних ИоТ и ИИоТ уређаја у 2019. Број је порастао на 15,14 милијарди 2023. Пажљиво истражена прогноза исте компаније за статистичку анализу каже да ће свет видети приближно 29,42 милијарде активних ИоТ уређаја до 2030. године.

Овим огромним бројем ИоТ уређаја код куће, паметних градских општина и индустрије биће потребни петабајти интернет пропусног опсега ако планирају да раде на инфраструктури рачунарства у облаку.

Да не помињемо да неки критични ИоТ процеси никада неће постићи већу брзину обраде ако се држе облака. Рачунарство у магли је разумно решење између облака и ивице, а можете истражити пословне могућности или високо плаћене професионалне позиције када научите и савладате рачунарство у магли.