Омогућавање Remote Desktop Protocol-а помоћу xrdp-а на Ubuntu 22.04

Омогућавање Remote Desktop Protocol-а (RDP) помоћу xrdp-а на Ubuntu 22.04

Увод

Remote Desktop Protocol (RDP) представља мрежни протокол који омогућава удаљеним корисницима да се повежу и контролишу рачунаре. Ово је изузетно корисно за администраторе система, кориснике који раде од куће и оне који желе да приступе својим рачунарима на даљину. Ubuntu 22.04 подржава RDP помоћу протокола xrdp, отвореног софтвера који емулира RDP сервер на системима Линукс.

Омогућавање RDP-а помоћу xrdp-а на Ubuntu 22.04 једноставан је процес који се може завршити у неколико корака. У овом водичу ћемо вас провести кроз процес инсталације и конфигурације xrdp-а и омогућити удаљени приступ вашој рачунарској радњи.

Инсталација xrdp-а

Први корак је инсталација xrdp пакета. Отворите терминал и извршите следећу команду:


sudo apt update
sudo apt install xrdp

Инсталација може потрајати неколико минута. Након завршетка, можете проверити статус xrdp сервера помоћу следеће команде:


sudo systemctl status xrdp

Испод би требало да видите излаз који показује да је xrdp сервер активан и покренут.

Конфигурација xrdp-а

Након инсталације, мораћете да конфигуришете xrdp да бисте омогућили удаљени приступ. Да бисте то урадили, отворите датотеку конфигурације xrdp-а у вашем омиљеном уређивачу текста:


sudo nano /etc/xrdp/xrdp.ini

Унутар датотеке конфигурације, пронађите следеће опције и уверите се да су постављене на следеће вредности:

* port=3389
* max_bpp=32
* crypt_level=low
* channel_rdpdr=yes

Можете такође да додате следећу опцију да бисте омогућили приступ UDP протоколу:

* portv3=3389

Након што извршите промене, сачувајте и затворите датотеку.

Омогућавање приступа преко Фајервола

Да бисте омогућили удаљеним клијентима приступ xrdp серверу, морате да дозволите 3389 порт кроз фајервол. Да бисте то урадили, извршите следеће команде:

  Додајте дугме у стилу Опера „Назад на почетак“ у Мозилла Фирефок


sudo ufw allow 3389/tcp
sudo ufw allow 3389/udp

Ако користите други фајервол, погледајте његову документацију да бисте сазнали како дозволити 3389 порт.

Покретање сесије за удаљени рад

Сада када је xrdp конфигурисан и фајервол је омогућен, можете да покренете сесију за удаљени рад са удаљеног клијента. Можете користити различите RDP клијенте, као што су Windows Remote Desktop Connection, macOS Screen Sharing или Remmina на Линуксу.

Да бисте се повезали на xrdp сервер, поступите на следећи начин:

* Унесите ИП адресу или име хоста рачунара који хостује xrdp сервер у поље за адресу.
* Изаберите RDP или протокол за удаљени рад у пољу за протокол.
* Кликните на „Повежи се“ да започнете сесију за удаљени рад.

У аутентификационом прозору који се појави, унесите корисничко име и лозинку коју користите за пријаву на удаљени рачунар.

Закључак

Омогућавање RDP помоћу xrdp-а на Ubuntu 22.04 је једноставан и ефикасан начин за омогућавање удаљеног приступа вашој рачунарској радњи. Након што следите кораке описане у овом водичу, моћи ћете да се повезујете и контролишете свој рачунар са било ког места које има интернетску везу. Ово је посебно погодно за администраторе система, кориснике који раде од куће и оне који желе да приступе својим рачунарима на даљину.

Честа питања

1. Које су предности коришћења xrdp-а?

xrdp је отворени софтвер, што га чини бесплатним за употребу и модификацију. Такође је лаган и не захтева много ресурса, што га чини идеалним за употребу на серверима са ограниченим хардвером.

2. Који су различити RDP клијенти које могу да користим?

  Kako omogućiti otkrivanje uređaja u režimu za programere u operativnom sistemu Windows 11

Постоји широк спектар RDP клијената доступних за различите оперативне системе. Неки од најпопуларнијих клијената укључују:

* Windows Remote Desktop Connection (Виндовс)
* macOS Screen Sharing (мацОС)
* Remmina (Линукс)
* RealVNC (multi-platform)

3. Који су безбедносни ризици повезани са коришћењем RDP?

RDP може представљати безбедносни ризик ако није правилно конфигурисан. Препоручује се да користите снажне лозинке и да омогућите двофакторску аутентификацију да бисте заштитили свој рачунар од неовлашћеног приступа.

4. Могу ли да користим RDP за приступ рачунарима који су иза фајервола?

Да, можете да користите RDP за приступ рачунарима који су иза фајервола. Међутим, мораћете да конфигуришете фајервол да бисте дозволили RDP саобраћај на порт 3389.

5. Који су главни параметри конфигурације xrdp-а?

Најважнији параметри конфигурације xrdp-а укључују port, max_bpp, crypt_level и channel_rdpdr. За детаљнији увид у ове параметре, прочитајте датотеку конфигурације xrdp-а (/etc/xrdp/xrdp.ini).

6. Како могу да променим подразумевани порт RDP-а?

Да бисте променили подразумевани порт RDP-а, отворите датотеку конфигурације xrdp-а (/etc/xrdp/xrdp.ini) и промените вредност port параметра на жељени порт. Не заборавите да дозволите нови порт кроз фајервол.

7. Како могу да онемогућим конзолну сесију RDP-а?

Да бисте онемогућили конзолну сесију RDP-а, отворите датотеку конфигурације xrdp-а (/etc/xrdp/xrdp.ini) и додајте следећу линију:


use_vsock=no

8. Како могу да укључим подршку за више екрана за RDP сесије?

Да бисте омогућили подршку за више екрана за RDP сесије, отворите датотеку конфигурације xrdp-а (/etc/xrdp/xrdp.ini) и додајте следећу линију:


multimon=1