Ових 9 лажних ЦхатГПТ апликација за вирусе и злонамерни софтвер могу украсти ваше податке

Многи људи користе ЦхатГПТ за различите легитимне сврхе, укључујући одговарање на питања, генерисање садржаја, објашњавање сложених концепата и писање кода. Међутим, ограничења бесплатне верзије цхатбот-а, попут одложених одговора, могу бити фрустрирајућа.

Злонамерни актери често искоришћавају ова ограничења охрабрујући кориснике да бесплатно преузму наводно премијум верзију ЦхатГПТ-а. Лажни цхатбот може да садржи малвер који се може користити за сајбер нападе, попут крађе података.

Ево листе злонамерних домена и апликација са темом ЦхатГПТ-а којих треба да будете свесни.

1. цхат-гпт-пц.онлине

Истраживачи безбедности у Цибле Ресеарцх анд Интеллигенце Лабс (ЦРИЛ) открили су сајбер криминалце користећи домен „цхат-гпт-пц.онлине“ како би привукли несуђене кориснике да преузму наводно ЦхатГПТ Виндовс десктоп клијент. Међутим, овај клијент је садржао злонамерни софтвер за крађу информација РедЛине.

Сајбер криминалци су користили Фацебоок страницу која представља ОпенАИ, заједно са званичним логотипима ЦхатГПТ, да преусмере несуђене кориснике на злонамерни сајт.

2. опенаи-пц-про.онлине

Стручњаци у ЦРИЛ-у су такође открили да се неидентификовани малвер дистрибуира преко домена „опенаи-пц-про.онлине“, злонамерног домена који се представља као званична веб страница ЦхатГПТ.

Домен промовише „Цхат ГПТ АИ“, популарна Фацебоок страница са темом ЦхатГПТ, страница која често објављује о ЦхатГПТ-у и ОпенАИ-јевом џубоксу. Објаве често садрже везе ка злонамерним доменима, укључујући опенаи-пц-про.онлине.

Сумњиви домен упућује кориснике на лажну ОпенАИ веб локацију која личи на званичну. Сајт има дугме „ДОВНЛОАД ФОР ВИНДОВС“, које, када се кликне, преузима извршну датотеку која садржи малвер за крађу података.

  14 Азуре тестова за вежбање који ће вам помоћи да положите прави испит

3. цхат-гпт-пц.онлине

ЦхатГПТ АИ, лажна ЦхатГПТ Фацебоок страница, такође садржи постове који укључују везе до „цхат-гпт-пц.онлине“, још једног домена који преусмерава кориснике на злонамерну веб локацију са темом ЦхатГПТ.

4. цхатгпт-го.онлине

Домен „цхатгпт-го.онлине“ води кориснике на веб локацију која је клон званичне веб локације ЦхатГПТ. Копирај-пест сајт, међутим, мења везу дугмета „ПРОБАЈТЕ ЦХАТГПТ“ са злонамерним везама које садрже Лумма Стеалер. Домен такође угошћује различите врсте злонамерних датотека, укључујући малвер за клипере и крадљивце Ауроре.

5. паи.цхатгптфтв.цом

Сајбер криминалци такође користе странице за плаћање на тему ЦхатГПТ за финансијске преваре. На пример, на домену „паи.цхатгптфтв.цом“, Цибле је наишао на страницу дизајнирану за крађу података о кредитној картици. Ова веб страница представља страницу за право плаћање за ЦхатГПТ Плус.

6. ЦхатГПТ1

Извештај Цибле истиче још једну апликацију за малвер која користи икону ЦхатГПТ. Злонамерна апликација, „ЦхатГПТ1“, је апликација за превару са наплатом путем СМС-а преузета као цхатГПТ1.апк. Ради дискретно, претплативши кориснике на премиум услуге без њиховог пристанка.

7. АИ фотографија

„АИ Пхото“ је још једна апликација која користи икону ЦхатГПТ, али је злонамерна. Утврђено је да ова апликација садржи злонамерни софтвер СпиНоте, способан да украде датотеке уређаја, листе контаката, евиденције позива и текстуалне поруке.

8. Метерпретер се представља као апликација „СуперГПТ“.

СуперГПТ је АИ помоћна апликација изграђена на ЦхатГПТ-у. Међутим, истраживачи из Јединице 42 открили су злонамерни АПК узорак који се представља као апликација. Овај лажни „СуперГПТ“ је тројанац Метерпретер, РАТ који омогућава даљински приступ Андроид уређајима.

9. Тројан-ПСВ.Вин64.Фобо

Истраживачи компаније Касперски открили су да су сајбер криминалци користили лажни ЦхатГПТ десктоп клијент за Виндовс за дистрибуцију тројанца за крађу. Тројанац, назван Тројан-ПСВ.Вин64.Фобо, ако је инсталиран на рачунару корисника, може украсти детаље налога ускладиштене у различитим претраживачима, укључујући Цхроме, Едге, Фирефок и Браве.

  19 најбољих огласних мрежа за оглашиваче – Гоогле и Фацебоок (Мета) алтернативе

Тројанац циља на Фацебоок, ТикТок и Гугл налоге, крадући податке за пријаву и финансијске информације, попут потрошње на огласе и тренутног стања. Да би то постигли, починиоци креирају групе на друштвеним мрежама које личе на званичне ОпенАИ налоге или заједнице ентузијаста, где објављују везе за преузимање за наводни клијент ЦхатГПТ десктопа.

Ако кликнете на везу, бићете преусмерени на веб локацију која од вас тражи да преузмете ЦхатГПТ за Виндовс. Кликом на дугме преузима се архива која садржи извршну датотеку.

Након распакивања архиве и покретања датотеке, можда ћете добити поруку о неуспешној инсталацији, а можда и не. У оба случаја, тројанац је инсталиран.

Заштитите се од злонамерних апликација на тему ЦхатГПТ

Злонамерни актери користе мобилне апликације са темом ЦхатГПТ-а и десктоп клијенте за ширење злонамерног софтвера на рачунарским уређајима. Ове апликације се често представљају као бесплатне верзије премијум ЦхатГПТ-а и обично се промовишу путем друштвених медија и кампања е-поште.

Неке злонамерне апликације и домени укључују цхатГПТ1, АИ пхото, опенаи-пц-про.онлине и паи.цхатгптфтв.цом. Да бисте се заштитили од потенцијалних инфекција злонамерним софтвером из таквих извора, будите опрезни када преузимате апликације трећих страна, одржавајте свој уређај ажурираним и размислите о коришћењу реномираних антималвер софтвера.