Плаво-зелена примена наспрам Цанари примене: кључне разлике

Фаза имплементације испоруке софтвера игра значајну улогу у данашњем развоју софтвера, још више у окружењу облака.

Упркос томе, то је такође једна од најпотцењенијих фаза испоруке. Компаније обично не улажу довољно времена и енергије да би имплементација била брза, поуздана, аутоматизована или било шта од тога.

Већину времена и даље видим различите облике ручних процедура распоређивања. У бољим случајевима, барем са правилно документованом контролном листом корака. У најгорем случају, само насумични планови створени импровизацијом у последњим минутима.

Процедура аутоматизованог постављања је увек удаљена мета и краткорочна до средњорочна чувар места, али стварни пут до ње је нераван и непредвидљив. Али потпуно аутоматизована и поуздана процедура примене је кључ за значајне уштеде током времена. Тада можете елиминисати напоре које већина развојног тима обично троши за свако производно издање за примену.

Цанари и Блуе-Греен стратегије примене користе све те предности и додају више, високу доступност и брзе процесе инсталације и враћања. Омогућавање тиму да се ослобађа још чешће и без икаквих непроспаваних ноћи. Хајде да погледамо шта доносе и по чему се разликују.

Плаво-зелена примена: Преглед

Извор: цнцф.ио

Плаво-зелена примена смањује време застоја и ризик од нових верзија софтвера стварањем два идентична окружења: активно (плаво) и неактивно (зелено).

Активно окружење је место где је покренута тренутна верзија софтвера, а корисници генеришу производни саобраћај. Неактивно окружење је место где се нова верзија софтвера примењује и тестира.

Када је нова верзија тестирана и спремна, саобраћај се пребацује из активног окружења у неактивно окружење, што га чини новим активним окружењем. Овај процес можете поновити по потреби.

Такође прочитајте: Објашњено плаво-зелено постављање и његова улога у ДевОпс-у

Кључне карактеристике и предности

Ово су специфичне карактеристике плаво-зеленог процеса имплементације:

 • Два идентична окружења су идентична са тачке гледишта података и процеса. Плаво (активно) окружење је место где корисници производње воде своје свакодневне процесе. Зелено (неактивно) окружење је место где је нова примена инсталирана и увек синхронизована са плавим.
 • Пребацивање саобраћаја које можете да урадите из активног окружења у неактивно окружење, чинећи га новим активним окружењем. Пребацивање је тренутно. Сво распоређивање је сада ствар прошлости. Не постоји прозор застоја. Корисници не морају ништа да раде да би дошли до новог окружења.
 • Последица је брзо враћање уназад у случају проблема. Ово обезбеђује минимално време застоја ако нешто крене наопако са новом верзијом софтвера, а апликација остаје веома доступна.
 • Аутоматско тестирање је кључни аспект плаво-зелене примене. Осигурава да је нова верзија софтвера темељно тестирана пре него што се примени у активно окружење.
 • Ова примена је део континуиране испоруке, што на крају значи брже и чешће пуштање софтвера у производњу. Пошто је постављање већ обављено и потребно је само да извршите саму промену саобраћаја, толико је брзо да то можете да радите сваки дан. Под претпоставком да сте брзи у активностима тестирања.
  Како направити шаблоне у Гоогле документима

Цанари Деплоимент: Преглед

Извор: цнцф.ио

Цанари имплементација извршава постепено објављивање нових функција или ажурирања за мали подскуп корисника пре него што се уведе на целу базу корисника.

Овај приступ укључује креирање нове верзије софтвера и његово примену у малој групи док се стара верзија одржава за остале кориснике. Развојни тим пажљиво прати нову верзију како би осигурао да је стабилна и да ради како се очекује.

Ако све прође како треба, нова верзија се појављује на више корисника док на крају не погоди целу корисничку базу. На овај начин, пројектни тим минимизира ризик од увођења грешака или других проблема који могу утицати на све кориснике одједном.

Сврха је да се смањи ризик од увођења нових функција у велику базу корисника. Прелазак на нову верзију је стога много лакши.

Такође прочитајте: Објашњење Цанари имплементације и њене улоге у ДевОпс-у

Кључне карактеристике и предности

Ово су специфичне карактеристике процеса имплементације Цанари:

 • Прво примените нову верзију на мали подскуп корисника, а затим је постепено уведите више корисника током времена. Минимизирате ризик од увођења грешака или других проблема који могу утицати на све кориснике одједном.
 • Пажљиво пратите нову верзију да бисте били сигурни да је стабилна и да ради како се очекује. Програмери могу брже да добију повратне информације о новој верзији, што им омогућава да изврше сва потребна прилагођавања пре него што се примене на целу базу корисника.
 • Ако се појаве проблеми, брзо и лако вратите примену на претходну верзију. Ово помаже да се повећа поверење програмера и заинтересованих страна у процес примене, јер смањује ризик од увођења проблема који би могли да утичу на корисничко искуство.
 • Аутоматизујте процес примене што је више могуће како бисте смањили ризик од људске грешке.

Резиме: Плаво-зелена примена наспрам Цанари Деплоимент

ФеатуреБлуе-Греен ДеплоиментЦанари ДеплоиментДата Синц Константна синхронизација података између плавог и зеленог окружења. Подскуп корисника или сервера добија нову верзију; остали настављају са тренутном верзијом. Процес активације Пребацивање из активног у неактивно окружење када је нова верзија спремна. Постепено увођење у дефинисани подскуп корисника који активно тестирају нове верзије. Искуство корисника у производњи Без прекида производње; беспрекорно пребацивање између активних окружења. Подскуп производних корисника активно тестира нову верзију; потенцијални проблеми за ову групу. Висока доступност у односу на брзину повратних информација Приоритет на високој доступности. Приоритет на бржим повратним информацијама и контролисаном увођењу. Смањење ризика Смањење могућности проблема кроз постепено ослобађање подскупу корисника. Тестирање углавном у неактивним окружењима; тестери можда неће ухватити све проблеме из стварног света. Приступ тестирањуТестирање углавном у неактивним окружењима; тестери можда неће ухватити све проблеме из стварног света. Продукцијски корисници делују као тестери, рано откривајући проблеме у стварном свету. Значајни случајеви коришћења Нетфлик, Амазон, Етси, ЛинкедИн и ИБМ користе Блуе-Греен. Нетфлик и Гоогле користе Цанари, заједно са аутоматизованим тестирањем и постепено увођење.

  Како прегледати елементе у Цхроме-у и Фирефок-у

Плаво-зелена примена наспрам Цанари примене: карактеристике

Деплоимент

Плаво-зелена примена значи два окружења (плава и зелена). Али у исто време, ова два окружења су стално синхронизована у погледу података. Ово повећава потражњу за трајним процесима синхронизације података између два окружења.

Када се нова верзија тестира и сматра спремном, саобраћај се пребацује из активног окружења у неактивно окружење, што га чини новим активним окружењем.

Не трошите време на примену новог кода и нема застоја у производњи. Сви корисници продукције раде све време на тренутно активном окружењу, а не примећују ни прекидач.

Извор: авс.амазон.цом

Цанари имплементација укључује примену нове верзије софтвера на мали подскуп корисника док већина корисника или сервера наставља да користи тренутну верзију. Ово је постепена примена, а не потпуна промена. Тестери су, у овом случају, директни корисници продукције, иако је само њихов дефинисан подскуп. Ова група активно тестира нову верзију са производним процесима, а када коначно буде стабилна, нова верзија ће се проширити на остале кориснике.

Плаво-зелена примена ће бити ваш избор ако је висока доступност приоритет. Можете фаворизовати Цанари примену ако више волите брже повратне информације и контролисаније (иако спорије) увођење.

Ублажавање разлике ризика

Плаво-зелена примена смањује ризик од неуспеха издања брзим преласком на стабилну претходну верзију. За сваког корисника и тренутно. Очигледно, и даље постоји ризик да ће нове функције бити одложене за кориснике у случају враћања, али барем нико од корисника неће бити блокиран због неких критичних проблема из новог издања.

Стратегија ублажавања ризика при примени Цанари лежи у постепеном смањењу могућности проблема. Пошто су нове функције објављене за подгрупу производних корисника, они већ користе ту верзију софтвера пре него што се издање прошири на све кориснике. Врло је велика вероватноћа да ће ти почетни корисници ускоро ухватити такве проблеме.

Разлика у приступу тесту

Плаво-зелена примена оставља процесе тестирања искључиво за неактивно окружење. Овде програмери, тестери и различите заинтересоване стране могу тестирати шта год желе. Увек можете очекивати слично понашање као да би се тестови изводили директно у активном производном окружењу (пошто су подаци и конфигурација увек синхронизовани између два окружења).

Дакле, ваши тестери покрећу емисију тестирања, и још увек постоји могућност да неће ухватити све проблеме које би прави корисници у продукцији урадили. Међутим, то заправо и није проблем јер је промена између неактивног и активног окружења увек брза. Затим можете дозволити програмерима да реше проблем и поново изврше промену.

  Како наручити доставу хране из ресторана на мрежи

Извор: ибм.цом

Цанари имплементација вам омогућава да користите производне кориснике као своје тестере. Такви корисници обично имају тенденцију да пронађу више проблема за краће време. Они једноставно воде свакодневне пословне процесе у потпуности од краја до краја.

Не само зато што су конструисали такве тестне сценарије и случајеве, већ зато што то ионако морају да ураде. Ризикујете да ће они у групи имати озбиљних проблема неко време. Али то не утиче на већину корисника, а развојни тим може одмах да се концентрише на најозбиљније проблеме у стварном свету.

Искуство и случајеви употребе

Ево неких од познатих случајева употребе у којима се такве примене већ успешно извршавају:

 • Нетфлик користи плаво-зелену примену за примену нових верзија своје услуге стриминга.
 • Амазон и Етси користе плаво-зелену примену за примену нових верзија своје платформе за е-трговину.
 • ЛинкедИн користи плаво-зелену примену за примену нових верзија своје платформе за друштвено умрежавање.
 • ИБМ користи плаво-зелену примену за примену нових верзија своје платформе у облаку.
 • Нетфлик такође користи Цанари Деплоимент да уведе промене у своју услугу стриминга. Компанија користи комбинацију аутоматског тестирања, ознака функција и А/Б тестирања да би полако увела промене.
 • Гоогле користи Цанари Деплоимент за увођење промена у своје услуге у облаку. Слично томе, компанија користи предности аутоматског тестирања, поделе саобраћаја и праћења укључивања како би постепено увела промене на мали подскуп корисника пре него што их примени на све кориснике.

Аутоматизација је кључ, а ДевОпс цевоводи су дефинитивно будућност процеса имплементације. То су потпуно аутоматски процеси који садрже кораке као што су:

 • Креирање или ажурирање циљног окружења у смислу услуга, података, корисника или привилегија.
 • Аутоматско постављање пуних/делта верзија изворних кодова директно из складишта кодова.
 • Надоградња шеме базе података и освежавање података.
 • Аутоматско извршавање теста директно током активности имплементације.
 • Аутоматски процеси враћања назад у случају да било који важан тест случај није успео да се заврши успешно.
 • Елиминација свих корака ручне интервенције на нулу.

Када имате такве цевоводе за примену, можете да прикључите Цанари или Блуе-Греен процесе или било шта друго што желите. То су само два од примера који су се већ добро показали. Али то су само филозофски оквири за решавање већине проблема са активностима распоређивања. Није чак ни тешко прелазити између њих током времена или користити комбинацију оба.

Завршне речи

Држање процедура ручне имплементације је призор незрелих развојних процеса или чак тимова. Алтернативно, може открити колико је одређена компанија нефлексибилна и монолитна у погледу испоруке софтвера. У оба случаја, то значи много посла да се поправи статус кво. Дакле, покушајте да имплементирате горе наведене стратегије имплементације за свој пројекат.

Затим погледајте како да примените апликације у Кубернетес-у.