По чему се анђео инвеститор разликује од ризичног капиталисте?

Анђели инвеститори се значајно разликују од ризичног капитала на много начина, од величине улагања, фазе и критеријума до њиховог учешћа у компанији и излазне стратегије.

Инвеститори су кључни за предузећа. Стартап може прикупити инвестиције на различите начине – основно финансирање, финансирање пре почетка, иницијална јавна понуда (ИПО) и серије А, Б, Ц, Д и још много тога.

Ако сте икада гледали Схарк Танк, ријалити шоу на телевизији, можда сте упознати са овим терминима – „стартапи“, „инвеститори“, „финансирање“, „екуити“ и тако даље.

Док анђеоски инвеститори финансирају сопствени новац у стартапове, инвеститори улажу новац инвестиционе фирме или компаније за коју раде.

Хајде да разговарамо о разликама између анђела инвеститора и ризичног капиталисте како бисте могли да одлучите шта је боље за ваш стартуп.

Ко је анђео инвеститор?

Анђели инвеститори су велике нето вредности, веома богати појединци, бивши предузетници или успешни пословни људи који често финансирају стартапе и предузећа у раној фази у замену за неки конвертибилни дуг или власнички или власнички удео у својој компанији. Они су такође познати као Сеед Инвеститори или Пословни анђели.

Финансирајући или финансирајући им значајну суму новца, анђеоски инвеститори помажу стартапима да развију своје пословање. Они улажу у ране фазе пословања како би подржали развој својих производа или услуга. Пошто су ризици већи да ли ће инвестиција бити исплатива или не, анђели инвеститори постављају неки лимит улагања, на пример 10% комплетног портфолија.

Многи акредитовани анђеоски инвеститори испуњавају најмање један критеријум који је утврдила Комисија за безбедност и размену (СЕЦ):

 • Анђео инвеститор мора имати најмање милион долара нето вредности без обзира на њихову пореску пријаву или статус брака.
 • Њихов годишњи приход мора бити најмање 200 хиљада долара у последње две године и имати велике шансе да задрже тај приход или више у будућности. Овај услов постаје 300 хиљада долара ако поднесу заједничке порезе са супружником.

Међутим, не би сваки инвеститор био акредитован и испунио горе наведене критеријуме. Неки од њих и даље постају анђели инвеститори ако имају велико богатство, имају боље везе и искуство у индустрији и могу прихватити ризике повезане са улагањем.

Анђели инвеститори су углавном два типа:

 • Активни финансијери: Ови инвеститори финансирају у малим износима, али поседују богато знање о индустрији. Они су имовина компаније у коју инвестирају и само саветују како би заштитили свој капитал и могу бити укључени у управљање.
 • Пасивни финансијери: Они улажу у компаније са високим шансама да остваре профит. Они углавном не воле да се баве управљањем и то препуштају предузетнику.

Осим тога, ако тражите средства, можете провјерити листу добрих инвеститора у вашем подручју који могу бити анђеоски синдикати или платформе за цровдфундинг. Много је случајева када анђели инвеститори улажу у компанију чијег власника или оснивача лично познају и имају поверења. Они такође могу бити пријатељи или чланови породице.

Ко је ризични капиталиста (ВЦ)?

Ризични капиталиста (ВЦ) је инвеститор који припада професионалној инвестиционој агенцији/фирми или инвестиционој фирми (ризични капитал) који финансира или обезбеђује „капитал“ предузећима у раној фази и стартапима који показују висок потенцијал у смислу раста и профита. Обично улажу више у поређењу са улагањима анђела.

Попут анђеоских инвеститора, ВЦ такође траже капитал у компанији у коју улажу у замену за њихово финансирање. Неке познате компаније ризичног капитала су Секуоиа Цапитал, Цоинбасе Вентурес, Андреессен Хоровитз, Клеинер Перкинс и Аццел.

  Како управљате својим Аудибле налогом

ВЦ често прикупљају средства од трећих страна и улажу у растућу компанију. Сада, ове треће стране могу бити богати инвеститори, банке, пружаоци осигурања, финансијске институције, пензиони фондови, итд. ВЦ могу помоћи новим компанијама са својим младим, квалификованим предузетницима који немају довољно средстава да своје идеје претворе у стварност.

Штавише, ВЦ нуде не само дугорочно финансирање, већ и помажу стартапима у развоју њихових производа и услуга, пословном умрежавању, стручности менаџмента, рекламној и продајној стратегији, итд. Они су једни од доносилаца одлука у компанији како би помогли у побољшању пословање, приход и профит.

Предности анђеоских инвеститора за стартапе

 • Шансе да добију средства су веће јер воле да улажу у стартапе у раној фази са добрим идејама.
 • Нико их не држи; имају свој новац да слободно улажу где год желе.
 • Зајмопримац има мање ризика од анђеоских инвеститора. У многим случајевима, они не примају отплате ако покретање не успе.
 • Често имају добро пословно знање и можда су били предузетници у прошлости или су тренутно успешни власници предузећа.
 • Добро су повезани у разним индустријама.

Предности ВЦ финансирања за стартапе

 • ВЦ нуде велики инвестициони новац довољан да подржи ваше идеје, производе и планове раста.
 • Они могу или не морају захтевати отплате након неуспеха покретања.
 • ВЦ су стручњаци за посао тако да могу да вас упуте.
 • Добијате добру прилику за умрежавање у индустрији у којој радите.

Анђеоски инвеститор против ризичног капиталиста

Ево неких разлика између анђеоских инвеститора и ризичног капитала по различитим основама:

#1. Инвестициони критеријуми

Анђели инвеститори улажу у стартап у његовим почетним рундама. Они такође подржавају компанију у њеним наредним фазама, као што је фаза скалирања или фаза Еарли Трацтион која се зове Фаза А. Да би донели одлуку о улагању, обично прате овај процес:

 • Иницијална комуникација између стартап менаџмента и инвеститора путем формалних пословних састанака, препорука, семинара итд.
 • Обављање интервјуа са оснивачем да бисте разумели њихов пословни модел, циљеве, тренутни учинак, развој и потенцијал за будући раст.
 • Одређивање услова улагања, права инвеститора и излазних стратегија инвеститора.

Када све буде на свом месту, анђели инвеститори могу да доносе одлуке о улагању.

С друге стране, инвеститорима треба времена да разумеју сваки пословни детаљ компаније пре него што инвестирају у њу. Они захтевају од менаџерског тима компаније да осмисли предлог који преноси њихове пословне моделе, идеје, учинак, резултате и будући раст.

Затим, ВЦ и компанија која тражи средства преговарају једни с другима о инвестицији. Ако обе стране одлуче да иду даље, између њих ће бити потписан Меморандум о разумевању (МоР).

ВЦ-ови такође спроводе темељна истраживања о индустрији, стопи раста тржишта и анализи конкуренције. Они процењују животни циклус производа, канале дистрибуције и величину тржишта. Када завршите, потребно им је да откријете све детаље о компанији, као што су ревизорски извештаји, права инвеститора на вето, уговори акционара итд.

Ако све буде како треба, коначно улажу. Међутим, ВЦ имају тенденцију да буду строжији када је у питању постављање критеријума улагања. Такође захтевају да стартупи постигну дефинисане циљеве и прекретнице.

#2. Операција

Анђеоски инвеститори могу или не морају помоћи у процесу управљања компанијом и само стећи део капитала да би остварили профит.

С друге стране, ризични капиталисти финансирају стартапове и растуће компаније прикупљањем средстава из различитих извора. Ови извори могу бити хеџ фондови, пензиони фондови, корпорације, финансијске институције, банке или појединци са високим нето вредностима.

Генерално, ВЦ постају партнери у компанији у коју инвестирају и блиско сарађују са оснивачем како би пратили и побољшали пословне перформансе и повећали профит.

  Постаните мрежни администратор са овим онлајн курсевима

#3. Инвестициона фаза

Анђели инвеститори финансирају компанију када је посао у раној фази, а недостају јој ресурси за развој својих производа и услуга. У овој фази, анђео инвеститор их финансира тако да могу обликовати посао и његове различите аспекте из темеља.

Насупрот томе, ризични капиталисти финансирају стартап у каснијој фази који је почео да показује неке приходе. Компаније морају да имају минималну капиталну основу да би пословале и да имају потенцијал за раст у будућности.

#4. Величина инвестиције

Пошто анђео инвеститор финансира стартап из сопствене нето вредности, они обично праве ограничену инвестицију, нижу од оне коју има ВЦ. Обично фиксирају проценат као што је 10 или 20 процената комплетног портфеља компаније.

Према СЕЦ-у, они морају имати најмање 200.000 долара индивидуалног прихода у последње две године или милион долара нето вредности. Дакле, инвестиција би могла да буде и до хиљаду долара.

У многим случајевима, инвестиција може варирати између 25 хиљада и 100 хиљада долара више или мање. Ако се група анђеоских инвеститора окупи да финансира стартап (Схарк Танк има много таквих епизода за референцу), просечна инвестиција би могла бити 750.000 долара више или мање.

С друге стране, ВЦ обезбеђују знатно више средстава. Они генеришу много богатства из различитих извора да би могли да улажу у многе стартапове. Они могу финансирати једну компанију са милионима долара како би подржали њен пословни раст.

#5. Очекивања повратка

Пошто анђели инвеститори финансирају стартап од његове ране фазе и преузимају ризике, они траже неки проценат власништва у компанији на основу инвестиције.

Насупрот томе, ризични капиталисти немају фиксни проценат РОИ. Стопа приноса се може повећати са растом компаније.

#6. Учешће

Анђели инвеститори углавном преферирају минимално учешће у компанији у смислу доношења одлука, операција или управљања. Генерално, они не учествују активно у свакодневним активностима компаније. Чак и ако раде, раде то стратешки, не увек оперативно.

С друге стране, ризични капиталисти су укључени у управљање, доношење одлука и свакодневне активности пословања, како оперативно тако и стратешки. То је зато што очекују већи приход, профит и раст.

#7. Извор финансирања

Анђели инвеститори имају велику нето вредност, тако да улажу сопствени новац у потенцијалне стартапе који могу да генеришу добар приход.

ВЦ, с друге стране, прикупљају средства из различитих извора као што су банке, богати појединци, финансијске институције, корпорације, фондови, осигуравајуће фирме, фондације и још много тога.

#8. Апетит за ризик

Анђели инвеститори преузимају веће ризике јер улажу у компанију у раним фазама када она не би показала никакве значајне приче о успеху или приходе. Дакле, нејасно је да ли ће посао бити успешан или не, а улози су већи.

ВЦ, међутим, преузимају мање ризика у поређењу са анђеоским инвеститорима јер улажу у стартапе у каснијој фази који су показали одређени приход и имају добар потенцијал за раст у будућности. Стога је већа вероватноћа да ће ове компаније бити успешне у будућности.

#9. Диверсификација портфеља

Портфолио анђела инвеститора је обично разнолик. Они улажу у стартапове који припадају различитим индустријама које се појављују и имају потенцијал да региструју раст.

Насупрот томе, ризични капиталисти имају своје портфеље концентрисаније у одређеном сектору или индустрији. Они углавном улажу у неколико стартапа, али сви припадају истој или сличним индустријама. Њихова стручност у одређеној индустрији помаже им да остваре плодна улагања.

#10. Излазна стратегија

Инвеститори могу изаћи из компаније ако не добију приносе које су очекивали или из било ког другог разлога. На овај начин више не морају да га финансијски подржавају.

Ако су меморандум о разумевању и услови изласка јасно наведени пре улагања, они могу изаћи из покретања ако је њихова одлука важећа у складу са условима. Када изађу, не морају да наставе да улажу у посао.

  Како калибрисати компас на Андроиду да бисте побољшали тачност локације уређаја

Генерално, анђеоски инвеститори задржавају дужи хоризонт за своје улагање. Они могу повући новац путем аквизиције, спајања или иницијалне јавне понуде (ИПО).

Насупрот томе, ВЦ често се виде како продају свој уложени новац у року од пет или седам година путем аквизиције или ИПО.

#11. Слабости

Анђели инвеститори имају ограничена средства, тако да улажу мање новца, што може ограничити раст пословања који подржавају. Поред тога, можда им недостаје дужна пажња. Многи од њих се у великој мери ослањају на личне односе и инстинкте без гледања на чињеничне аспекте, што доводи до губитака.

Анђеоски инвеститори често преузимају дугорочне обавезе. То би могло довести до трења у будућности и могућих финансијских губитака.

ВЦ, с друге стране, долазе са високим очекивањима и стандардима за посао у који улажу. Они могу захтевати од компаније да постигне постављене циљеве и стандарде у кратком и дугорочном периоду.

Поред тога, ВЦ пажљиво проверавају прошлост и интервјуишу осниваче како би видели да ли компанија испуњава критеријуме улагања пре него што уложе било какву инвестицију. Такође настављају да реализују своја улагања у датом периоду и имају јасну излазну стратегију.

Ангел ИнвесторсВЦсОво су појединци са високом нето вредношћу који улажу у стартапе у раној фази и развијају их у замену за капитал или власнички удео. То су инвестиционе фирме или професионалци из инвестиционе фирме који улажу у растуће стартапове како би остварили боље приносе. Инвестиције су мање. Инвестиције су веће. Користе сопствени новац за улагање. Они добијају новац од различитих организација за инвестирање. Улажу у стартапе у раној фази. Инвестирајте у стартапе у каснијој фази. Провера се заснива на личној стручности или инстинктима. Кроз скрининг од стране стручњаци.Мање ангажовање у операцијама и доношењу одлука.Активно и стратешко учешће у операцијама и доношењу одлука Већи ризици Мањи ризици Могу или не морају имати излазну стратегију.Јасна излазна стратегија Разноврсни портфолио инвестиција.Уопштено говорећи, они улажу у одређену индустрију.

Када је финансирање анђела инвеститора боље

Финансирање од анђеоског инвеститора је боље када:

 • Тек почињете свој посао: Анђели инвеститори често финансирају више компанија знајући да свака од њих неће бити профитабилна. Помажу у развоју пословања од нуле. Дакле, ако су ваша идеја и производ добри, можда бисте желели да предложите анђела инвеститора да уложи у ваш стартуп.
 • Желите више контроле: Ако желите да добијете средства, а да и даље имате већу контролу над својим пословањем и доношењем одлука, боље је изабрати анђеоске инвеститоре. Мање је вероватно да ће они бити укључени у ваше операције и доношење кључних одлука и могу вас само саветовати са својом стручношћу за раст.

Када је ВЦ финансирање боље

Финансирање од ВЦ-а је боље када:

 • Ви развијате свој посао: Ако вам недостаје више капитала да бисте развили своје пословање и припадате послу у каснијој фази, идите на ВЦ. Они ће финансирати вашу компанију са значајним новцем како бисте своје иновативне идеје могли претворити у потпуно функционалне производе.
 • Потребна вам је помоћ у управљању: ВЦ-ови вам могу помоћи у управљању, стратегијама и операцијама.
 • Потребно вам је више веза: ВЦ су партнери са многим финансијским институцијама, фондацијама и другим организацијама. Дакле, ваша мрежа, као и ваша база корисника, могу се повећати.

Међутим, ако не желите да идете ни са једним од њих, можете размотрити цровдфундинг као алтернативу. То ће вам помоћи да прикупите средства од неколико појединаца и подржите вашу идеју и раст.

Закључак

Анђеоски инвеститори и ризични капиталисти улажу новац у стартапе како би подржали њихов раст и остварили профит заједно са њима. Иако су обојица инвеститори, постоје многе разлике између њих, као што је горе објашњено.

Дакле, ако сте почетник у раној фази, можда ћете желети да потражите анђелског инвеститора. Али ако желите подршку за своје идеје, развијате свој производ и више развијате своје пословање, можете потражити ризичног капиталисте.

Такође можете истражити неке врхунске платформе за инвестирање Ангела за улагање у стартупе у раној фази.