Побољшајте своје искуство са Виндовс 11 помоћу ових 8 хакова за регистар

Регистар оперативног система Виндовс чува виталне информације и поставке за скоро сваку функцију оперативног система Виндовс, изворне апликације или апликације независних произвођача и хардвер. Ово је место када желите да прилагођавање Виндовс-а подигнете на следећи ниво.

Постоји много начина да прилагодите Виндовс 11, као што је подешавање подразумеваних поставки или коришћење апликација независних произвођача. Међутим, Виндовс регистар је позадина која у потпуности контролише већину ствари у оперативном систему Виндовс.

Можете да користите Виндовс регистар да бисте у потпуности уклонили елементе корисничког интерфејса, вратили уклоњене функције, побољшали перформансе оперативног система Виндовс, па чак и инсталирали Виндовс 11 на неподржане рачунаре. Штавише, многе фантастичне апликације независних произвођача које користимо за прилагођавање Виндовс-а обично уносе промене у регистар које бисмо чак могли да урадимо и ручно.

Ако сте спремни да преузмете ствари у своје руке, знам праве хакове за Виндовс регистратор да бисте започели.

Упозорење: Нетачна промена у регистратору може имати негативан утицај на ваш рачунар, укључујући оштећење Виндовс-а и губитак података. Иако доле наведени хакови неће имати негативан ефекат, требало би да направите резервну копију регистра да бисте били сигурни. Можете ручно направите резервну копију регистра или користите апликацију треће стране за аутоматско прављење резервних копија/враћање у претходно стање.

Приступите Виндовс регистру

Пре него што вам кажем хакове регистра, требало би да знате како да приступите регистру. Постоји више начина да се то уради, али најлакши би био да претражите термин „регистратор“ у траци за претрагу у оперативном систему Виндовс и апликација ће се појавити да би се отворила. Алтернативно, можете користити наредбу Покрени регедит да отворите Виндовс регистар.

Када се отвори, можете да унесете локацију уноса у регистратору који желите да измените у горњу траку за претрагу да бисте јој директно приступили. Не брини; Даћу вам тачну локацију сваког уноса да бисте је лако копирали/налепили.

Онемогућите закључани екран Виндовс 11

Када покренете рачунар, појављује се екран пре уноса лозинке који нестаје када притиснете било који тастер. Не служи другој сврси осим да прикаже прелепу слику и неке додатне информације о њој. Многи људи ће овај екран сматрати досадним додатним кораком за приступ вашем рачунару. Ако желите да га уклоните да бисте директно приступили екрану лозинке, то можете учинити помоћу регистра.

Отворите Виндовс регистар и унесите доњу локацију у траку за претрагу на врху и притисните тастер Ентер.

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindows

Овде кликните десним тастером миша на унос у Виндовс-у и изаберите Ново > Кључ. Назовите овај нови кључ „Персонализација“.

Сада изаберите ову нову ставку персонализације и кликните десним тастером миша на бели простор са десне стране и изаберите Ново > ДВОРД (32-битна) вредност. Именујте овај унос „НоЛоцкСцреен“.

Након тога, двапут кликните на унос НоЛоцкСцреен и промените његову вредност са 0 на 1, а затим кликните на ОК.

То је то, следећи пут када покренете рачунар директно ћете видети екран са лозинком.

Омогућите опширне статусне поруке

Опширне статусне поруке су поруке које видите када се Виндовс покреће или гаси, као што је порука „Припрема радне површине“. У суштини, то вам говори тачно шта Виндовс тренутно ради, што узрокује кашњење у покретању/искључењу. Подразумевано, ове поруке су веома ограничене и неће дати све информације.

Ако видите дуга кашњења приликом искључивања или покретања, онда можете да укључите ове опширне статусне поруке да видите шта тачно узрокује кашњење и евентуално решите проблем. Ево како:

Приступите доле наведеној локацији.

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesSystem

Овде изаберите системски унос, а затим кликните десним тастером миша на бели простор у десном панелу и изаберите Ново > ДВОРД (32-битна) вредност.

Именујте овај нови унос „вербосестатус“ и двапут кликните на њега и промените његову вредност на 1.

Сада ће вам рачунар тачно рећи које процесе покреће или затвара када покренете или искључите рачунар.

Преузмите стари контекстни мени

Виндовс 11 има нови контекстни мени који је мале величине и има већину опција скривених иза дугмета Прикажи још опција које у основи отвара класични контекстни мени. Мени се лично не свиђа нови контекстни мени јер већину времена ионако морам да притиснем дугме Прикажи више опција.

Зашто би ово био процес са 2 клика када можете само да отворите стари контекстни мени из првог покушаја? Испод је хак регистратора који увек отвара стари контекстни мени када кликнете десним тастером миша уместо да морате да кликнете на дугме Прикажи више опција.

Идите на следећу локацију у регистру:

HKEY_CURRENT_USERSoftwareClassesCLSID

Кликните десним тастером миша на ЦЛСИД унос и изаберите Ново > Кључ.

Ставите ову вредност као име: {86ца1аа0-34аа-4е8б-а509-50ц905бае2а2}

Поново кликните десним тастером миша на овај нови унос и изаберите Ново > Кључ. Именујте овај нови кључ као „ИнпроцСервер32“.

Унутар уноса ИнпроцСервер32, двапут кликните на (Подразумевано) унос и без уноса података о вредности кликните на ОК. Овај корак је веома важан и хак неће радити без отварања и затварања овог уноса.

Да бисте применили промене, или поново покрените рачунар или притисните тастере Цтрл+Схифт+Есц да отворите Таск Манагер и овде кликните десним тастером миша на Виндовс Екплорер и изаберите Рестарт. Након поновног покретања, само стари контекстни мени ће се отворити када кликнете десним тастером миша на празан простор или апликацију/датотеку.

Додајте апликације у контекстни мени

Такође можете додати пречицу било које апликације (.еке) у контекстни мени да бисте приступили апликацији са било ког места једноставним кликом десним тастером миша на празан простор и избором пречице. За демонстрацију, додаћу пречицу Цхроме претраживача у контекстни мени.

Отворите следећу локацију у регистру:

HKEY_CLASSES_ROOTDirectoryBackgroundshell

Кликните десним тастером миша на унос шкољке и изаберите Ново > Кључ. Именујте овај нови кључ као име апликације како желите да видите у контекстуалном менију. У овом случају, назваћу га „Гоогле Цхроме“.

Након тога, кликните десним тастером миша на унос назива апликације који сте креирали и изаберите Ново > Кључ. Именујте овај кључ као „команда“.

Сада морамо да додамо тачну путању извршне датотеке апликације у овај унос команде. Да бисте то урадили, пређите на тачну локацију апликације на којој је инсталирана на рачунару користећи Виндовс Екплорер. Кликните десним тастером миша на апликацију и изаберите Копирај као путању.

Вратите се поново у регистар и двапут кликните на (Подразумевано) унос у командном кључу и налепите копирану путању као њену вредност и притисните ОК.

Ово ће додати извршну апликацију у контекстни мени. Међутим, ако ћете користити подразумевани контекстни мени Виндовс 11, и даље ћете морати да кликнете на дугме Прикажи више опција да бисте приступили старом контекстуалном менију и видели извршну датотеку апликације. Препоручићу вам да користите горе поменути хак да бисте добили бржи приступ старом контекстуалном менију како бисте овај хак користили продуктивно.

Убрзајте време искључивања

Када искључите рачунар, Виндовс даје мало времена покренутим апликацијама да сачувају своје податке пре него што их присилно затвори. Ово осигурава да се не изгубе несачувани подаци апликације и да се ниједна функција апликације не оштети због принудног заустављања усред рада.

Међутим, ако вам је битно брже искључивање и имате добру навику да затворите све апликације и сачувате податке пре искључивања, онда можете да смањите овај тајмер да бисте убрзали искључивање. Ево како:

Дођите до доле наведене локације у регистру.

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControl

Сада док је изабран унос Цонтрол, потражите унос ВаитТоКиллСервицеТимеоут на десном панелу.

Када га пронађете, двапут кликните на њега и промените његову вредност са 5000 на 1000 или ниже. Вредност је изражена у милисекундама, тако да је у суштини смањујете са 5 секунди на 1 секунду, штедећи 4 секунде на времену искључивања.

Брзо пређите на последњи отворени прозор

Ако имате отворених више прозора апликације (као што су прозори прегледача), враћањем на њу отвориће се ред сличица за одабир прозора којем желите да приступите. Ово у основи чини пребацивање између две различите апликације заморним јер морате да кликнете два пута сваки пут.

Срећом, помоћу брзог хаковања регистра, можете променити ово понашање, тако да када кликнете на апликацију са више отворених прозора, она ће одмах отворити последњи отворени прозор. А ако желите да изаберете други прозор, можете да пређете мишем преко иконе и појавиће се сличице да бисте изабрали други прозор. Ево како да то урадите:

Отворите регистар и пређите на следећу локацију.

HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced

Док је изабран напредни унос, кликните десним тастером миша на бели простор у десном панелу и изаберите Ново > ДВОРД (32-битна) вредност.

Именујте овај нови унос као „ЛастАцтивеЦлицк“, а затим двапут кликните на њега и поставите његову вредност на 1.

Сада или поново покрените рачунар или поново покрените Виндовс Екплорер баш као што сам показао у хаку #3 на овој листи. Након поновног покретања, прозор апликације којем је последњи пут приступио отвориће се када кликнете.

Промените величину икона на траци задатака

Ово је уредан хак за прилагођавање траке задатака који вам омогућава да повећате/смањите величину икона на траци задатака како бисте их учинили доступнијим у складу са вашим потребама. Хајдемо директно на то:

Дођите до доле наведене локације.

HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced

Изаберите ставку Адванцед, а затим кликните десним тастером миша на бели простор у десном панелу и изаберите Ново > ДВОРД (32-битна) вредност.

Именујте нови унос као „ТаскбарСи“, а затим га отворите и промените његову вредност на 0, 1 или 2. Овде 0, 1 и 2 значе мали, средњи и велики.

Мораћете поново да покренете Виндовс Екплорер или рачунар да бисте видели промене.

Промените размак икона на радној површини

Ако иконе на радној површини поравнате са мрежом да би биле чисте, имаћете проблема да прилагодите размак између сваке иконе. Овај простор је подразумевано фиксиран и не може се променити у подешавањима Виндовс-а.

Ако желите да додате много икона на радну површину, онда сте приморани да смањите величину икона. С друге стране, ако имате мање икона и желите бољу јасноћу, најбоље што можете учинити је повећати величину икона.

Све ово се може решити једноставним повећањем или смањењем простора између икона на радној површини користећи доњи хак регистратора.

У Виндовс регистратору, пређите на следећу локацију.

HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktopWindowMetrics

Док је унос ВиндовМетрицс изабран, видећете много уноса у десном панелу. Овде ИцонСпацинг и ИцонВертицалСпацинг уноси контролишу простор између икона на радној површини.

ИцонСпацинг управља хоризонталним простором, а ИцонВертицалСпацинг одређује вертикални простор између икона. Подразумевано, вредност оба је постављена на -1125. Можете повећати и смањити овај број да бисте повећали и смањили простор, респективно. За референцу, више волим да користим простор -1200 јер обично држим само 20-30 икона на радној површини.

Завршетак мисли

Осим што мењам величину икона на траци задатака, користим све остале хакове које сам горе навео и они заиста ублажују моје искуство са Виндовс 11. Ако се суочите са било каквим проблемом са било којим од хакова или вам се неки једноставно не свиђају, увек можете да поништите промене које сте направили и хак ће бити уклоњен. На пример, ако сте направили нови унос, можете га избрисати или поставити његову вредност на 0 од 1 да бисте га онемогућили.

Испробајте ове најбоље апликације за управљање звуком и појачиваче за Виндовс 11.

Добијате проблеме са ДС4Виндовс на Виндовс 11? Ево 6 начина да то поправите.