Почетни дрон за ривала ДЈИ

Кључне Такеаваис

 • Потенсиц Атом нуди искуство летења прилагођено почетницима са 4К видеом и дометом преноса до 6 км
 • Лагани дизајн са 3-осним карданом, отпором на ветар петог нивоа и није потребна регистрација ФАА
 • Подесиви контролер који контролише апликација, време лета од 32 минута и друге кључне карактеристике за личну употребу дронова.

Потенсиц Атом је беспилотна летелица прилагођена почетницима са приступом 4К видео записима, стабилизацијом са 3-осним карданом, визуелним праћењем и видео преносом до 6 км. Његова мешавина врхунских карактеристика са конструкцијом која је свеснија о буџету омогућава новим летачима да науче конопце без великих трошкова.

Ако тражите приступачан дрон који нуди искуство прилагођено почетницима, а истовремено нуди и могућност преласка на напредније летове, Потенсиц Атом пружа основне ствари ако сте вољни да летите без избегавања препрека.

Потенсиц АТОМ

$300 $350 Уштедите $50

Потенсиц Атом је дрон личне класе који могу да користе почетници или напредни летачи постављањем одговарајућих ограничења лета помоћу апликације ПотенсицПро. Са опцијом снимања до 4К 30фпс или 12МП фотографија са својом камером и опцијом да се искористи аутоматска или ручна контрола камере, нуди низ опција за снимање садржаја. Отпор на ветар петог нивоа, кардан са 3 осе, домет преноса од 6 км и максимално време лета од 32 минута са изменљивим батеријама које нуде више опција за истраживање и снимање без причвршћивања велике цене.

Бренд Потенсиц

Камера Сони ЦМОС сензор (12МП фотографије)

Апликација ПотенсицПро

Променљива брзина, у спортском режиму: Успон (5м/с) | Спуштање (4м/с) | Брзина лета (16м/с)

Тежина

Домет 6 км домет преноса (~ 3,73 миље)

Повезивање Ви-Фи, контролер

Батерија Заменљива паметна батерија од 2230мАх | 3000мАх контролер

Димензије савијеног: ~3,46 к 5,63 к 2,28 инча (88 к 143 к 58 мм) | Расклопљено: ~11,8 к 9,5 к 2,28 инча (300 к 242 к 58 мм)

Видео резолуција 4К (30/25/24 фпс), 2.7К (30/25/24 фпс), 1080П (60/50/30/25/24 фпс)

Видео формати МП4 (Х.264)

Брзина пријеноса 50 Мбпс (макс.)

Ливе Виев Да

Максимални ниво отпора брзине ветра 5 (38км/х или ~24 мпх)

Прос

 • Глатка стабилизација преко 3-осног кардана
 • Ниво 5 отпора ветра
 • Лагано, преносиво тело
 • Куицксхотс и визуелно праћење
 • Снима до 4К 30 ФПС
 • Опције режима за почетнике унутар апликације

Цонс

 • Нема судара или избегавања препрека
 • Објектив са фиксним фокусом
 • Мало узак ФОВ (78°)

Припрема за ваш први лет са Атомом

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

Након што направите избор између стандардног (299,99 УСД) или комбинованог комплета (399,99 УСД), почетни процес подешавања укључује неколико корака. Мораћете прво да напуните измењиве паметне батерије преко чворишта за паралелно пуњење или УСБ-Ц да бисте их активирали и повезали Атом са апликацијом ПотенсицПро на свом паметном телефону. Када је ваш телефон прикључен на контролер преко микро УБС-а, УСБ-Ц или адаптерског кабла конектора за осветљење, мораћете да дозволите одговарајуће дозволе за апликацију и да се уверите да је све доступно.

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

Након његовог почетног упаривања, препоручљиво је истражити интерфејс лета дрона и његова подешавања. Осим што ћете се упознати са основним информацијама путем упутстава у апликацији, додатно време ће вам дати тренутак да затражите неопходна ажурирања фирмвера. Ради додатне безбедности, омогућавање режима за почетнике у подешавањима ограничава домет лета дрона на радијус и висину од 98 стопа (30 м) за велики тестни домет који ће Атом држати у видном пољу.

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

Још један важан корак је извођење калибрације компаса, кардана и даљинског управљача. Док се калибрација компаса сама по себи предлаже кад год летите у новој области, ово се може поновити по потреби. Неки дронови прилагођени почетницима могу да се боре у почетној калибрацији како би осигурали несметан лет, али током тестирања није било чудних образаца лета.

Лагани дизајн са 4К 3-осним карданом

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

У руци, дрон заузима ограничен простор када се пресавије у величини од ~3,46 к 5,63 к 2,28 инча (88 к 143 к 58 мм) и ~11,8 к 9,5 к 2,28 инча (300 к 242 к 58 мм) када се расклопи. Иако Атом изгледа слично другим јефтиним дроном, овај дрон испод 149 грама има додатне предности као што је кардан са 3 осе без четкица за глаткију стабилизацију са опсегом нагиба од +20 до -90 степени. Атом такође поседује камеру од 12МП и 1/3-инчни Сони ЦМОС сензор који користи отвор бленде ф/2.2.

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

Као дрон на даљинско управљање који се ослања на ГПС позиционирање, такође користи платформу глобалног сателитског навигационог система (ГНСС) (ГПС, ГЛОНАСС, Галилео, БеиДоу). Као резервну копију, Атом може да пређе на свој систем за гледање наниже, иако уз одређена ограничења употребе, посебно ако дође до драстичније промене осветљења. За видео пренос, користи ПикСинц 3.0 за даљи домет преноса до 6 км (~3,73 миље).

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

Као дрон величине длана који тежи мање од 249 грама, није потребна регистрација ФАА или Ремоте ИД, тако да постоји једна брига мање.

Подесиви контролер за паметне телефоне

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

Готово једнако важан као и сам дрон је његов контролер. За Атомов контролер, Потенсиц је отишао са подесивим стилом држача за телефон сличан оном код контролера за мобилне игре.

У тестирању су коришћени Гоогле Пикел 6 Про и Инфиник Хот 40 Про са УСБ-Ц адаптерским каблом између уређаја и контролера. Упркос томе што је Гоогле Пикел 6 Про мањи уређај, контролер је и даље могао да стане на висину од 6,64 инча Хот 40 Про. Као општа напомена, ако постављате виши телефон, уметање одговарајућег УСБ кабла у удубљење прво чини повезивање много лакшим.

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

У погледу рада, Потенсиц се потрудио да све буде интуитивно и компактно за путовања. Контролне палице, које су увучене на дно, зашрафљују се када се уклоне. Поред дугмета за напајање са леве стране, у горњем левом делу такође се налазе и точак за управљање карданом и дугме за снимање видео записа. Са десне стране, контролер садржи дугме Повратак на почетну страницу и дугме затварача за фотографије.

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

За продужено летење, то је прилагодљиви контролер који одговара разним телефонима. Иако не постоје пречице за сваку жељену функцију, као што су подешавања брзине дрона, она даје добар баланс за оне који не желе да се много ослањају на екран свог паметног телефона.

Искуство летења на даљину

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

У зависности од вашег познавања дронова, потребно је узети у обзир много информација. Апликација ПотенсицПро покушава да смањи стрес пружањем опционих савета на екрану у интерфејсу лета за безбедност и рад или тако што нуди ограничен радни простор преко свог режима за почетнике. Али када је у питању летење, поставља се питање колико је глатка транзиција када схватите основне контроле.

За Атом, брзине лета се могу подесити између видео, нормалног и спортског режима (који се може изабрати само на висини већој од 26 стопа). Без обзира на брзину лета, одзив се увек осећа као што се очекивало, са мањим брзинама које омогућавају још бољу глаткоћу. Осећај финог подешавања нагиба типичан за контролни точак са могућношћу благе корекције или мање корекције повремено.

Што се тиче домета преноса лета, пуних 6 км није било у потпуности тестирано због безбедности и законских ограничења (апликација ће вас такође упозорити ако покушате да дозволите дрону да лети до преко 400 стопа). Међутим, опција да се њиме јасно извуче из вида, а да се и даље може контролисати даљински издалека, показује поузданост његовог преноса. Ако откријете да се претерујете у било ком смеру, иницијација повратка кући са одзивом, било даљинским управљачем или апликацијом, то ће брзо вратити.

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

Најчешћа препрека током различитих летова, посебно на већим висинама, је ветар.

Иако Атом има отпор ветра петог нивоа који је намењен да издржи ветрове брзине до 24 мпх, требаћете да будете посебно опрезни у изазовним ветровитим данима. Пошто је то лагани дрон, може га покупити јачи налет и ударити у било шта у близини.

Приликом тестирања отпора ветра, ово се догодило са изненадним ударом који је одувао дрон у метални стуб под правим углом да би избацио батерију. Није било видљивих оштећења, али је упрљала саму дрон и камеру са карданом након пада. Иначе, дрон је био неометан догађајем при поновном покретању, а видео снимак је трајао до тренутка удара.

Када наиђете на јачи ветар на већој висини, такође ћете добити упозорење да треба да смањите висину лета и вратите дрон што је пре могуће.

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

Као што је типичније за његов распон цена, на дрону нема избегавања препрека. Дакле, ако летите ручно, мораћете да водите рачуна о томе да се дрон превише приближио или да пропелери нешто хватају. Слично томе, ако користите интелигентно визуелно праћење, мораћете да планирате у складу са тим или да пратите на већој надморској висини где нећете морати да се борите са препрекама.

Коришћење апликације ПотенсицПро

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

На први поглед, основна ПотенсицПро апликација изгледа прилично једноставног дизајна. Пре него што уђете у интерфејс лета, можете бирати између типова дронова, прегледати материјале за обуку, приступити евиденцији летова, видети фото албум или пратити водич за повезивање да бисте све припремили.

Једном када се повежете, подешавања се могу подесити за дрон, а опције камере се могу у потпуности истражити. Можете га оставити на аутоматским унапред подешеним ако је лакше или ручно подесите камеру подешавањем брзине затварача, ИСО, баланса белог, резолуције и брзине кадрова.

Основне информације се преносе преко индикатора надморске висине или умањене мапе у доњем левом углу екрана. Поред тога, брзина лета и удаљеност су обезбеђени током преноса да бисте пратили тренутни лет вашег дрона. Индикатор надморске висине ће такође променити боје како би вас обавестио о променама угла нагиба онога што ваш дрон тренутно лети.

За оне који више воле да минимално користе даљински управљач, доступне су и пречице на екрану. Апликација такође пружа приступ дигиталном зумирању, визуелном праћењу и аутоматским режимима снимања Куицксхотс апликације за снимање видео записа.

Ако користите било који од доступних брзих снимака, мораћете да будете у ГПС режиму да бисте их користили, као и да обратите пажњу на све захтеве за висину или нагиб кардана. Као и код визуелног праћења, такође ћете желети да се уверите да нема препрека које би могле да прекину путању због недостатка било каквог избегавања препрека, тако да је најбоље да то урадите на широком отвореном простору кад год је то могуће. Иако постоји мала понуда која се састоји од повлачења, ракете, спирале, круга и бумеранга, сваки од њих пружа свој препознатљиви штих ако не желите да се у великој мери придржавате свог стила снимања.

Трајање батерије и опције пуњења

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

Што се тиче трајања батерије, могуће је максимално време лета од 32 минута ако сте у окружењу без ветра са брзином од 5 м/с. Пошто ово није типично, већа је вероватноћа да ћете имати просечно трајање батерије од око 23–25 минута током типичне мешавине лета и лебдења. Поређења ради, максимално време лета ДЈИ Мини 3 под идеалним подешавањима се процењује на 38 минута.

Када батерија почне да пада, најбоље је да будете пажљиви према свом окружењу. Из навике, обично бих се одлучио да ручно покренем повратак кући са око 20% батерије.

Ако заборавите током лета, дрон ће аутоматски покушати да се врати кући са око 16%. Међутим, ако започне свој повратак близу нечега попут дрвета, недостатак избегавања препрека може да изазове судар, посебно када покушава да поврати потребну висину. Зато је најбоље да будете пажљиви, посебно када су услови околине попут јачих ветрова или честих промена надморске висине.

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

Када будете спремни за пуњење, чвориште за паралелно пуњење од 60 В може истовремено пунити све три батерије одједном, као и контролер преко приложеног УСБ-Ц кабла за око 1,5 сата. Купци комбинованог пакета фли море добиће пуњач, али се може купити и засебно. Док се дрон може пунити без њега, такође ћете изгубити приступ елементу заштитног кућишта током пуњења.

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

Одржавање лета и предвиђања

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

Иако Потенсиц пружа адекватну количину упозорења, постоји неколико елемената одржавања, посебно током дуже употребе. У зависности од тога који комплет купите, добићете различиту количину резервних пропелера и шрафова заједно са одвијачем. У случају да дођете до малог судара или проблема са избегавањем препрека, треба да будете опрезни да ускладите ознаке пропелера са краком дрона према упутствима и пратите одговарајућу процедуру да их промените.

Да бисте променили пропелере, такође ћете морати да држите мотор мирно док одврћете оригинал. Током овог процеса, било је лакше користити електрични одвијач са одговарајућим обртним моментом за прецизан рад. Међутим, мораћете да процените шта најбоље функционише и да ли постоји други пар руку који може помоћи да мотор буде сигуран.

Поред тога, ако користите било коју врсту лансирне рампе, вероватно ћете приметити померање када дрон покуша да се врати кући док је у ГПС режиму. Обично то није велика количина са одговарајућом калибрацијом, али ћете желети да је узмете у обзир и извршите било каква подешавања током слетања по потреби.

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

Фото и видео резултати и прилагођавање

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

Када погледате фото и видео могућности Атома, треба узети у обзир неколико детаља. Што се тиче фотографија, Атом има резолуцију фотографије од 4608 к 2592 пиксела са могућношћу коришћења или ЈПГ или ЈПГ+РАВ за свој формат слике.

Квалитет је углавном очекиван, посебно када се користе аутоматска подешавања. За личну употребу, резултати би требали бити више него адекватни, посебно ако постоји опција за чишћење фотографија у софтверу треће стране. Међутим, истренирано око може приметити детаље као што је замућеност на светлијим снимцима.

Мање замерке такође укључују објектив са фиксним фокусом за рад и нешто ужи ФОВ од 78 степени. Дигитални зум је такође подржан само до 2к у фото режиму, док је 3к доступан само за 1080П/2.7К у видео режиму.

За референцу, две примере фотографије испод су снимљене коришћењем подразумеваних подешавања камере.

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

Што се тиче видеа, постоји опција снимања у 4К (до 30 кадрова у секунди), 2,7К (до 30 кадрова у секунди) и 1080п (до 60 кадрова у секунди) као МП4 (Х.264). У комбинацији са нагибом од +20 степени до -90 степени и карданом са 3 осе, снимци се могу прилагодити различитим окружењима снимања, а да буду глатки чак и током појачаног ветра. Када се комбинује са опцијом за Куицксхотс, лако можете научити различите снимке дроном и пронаћи свој стил снимања.

Чак и ако нисте амбициозни видеограф, 4К квалитет се истиче; то осигурава да можете добити квалитетан видео шта год вам је потребно.

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

Да ли треба да купите потензивни атом?

Џејмс Хирц / МакеУсеОф

За оне који траже поуздану беспилотне летелице за почетнике по приступачнијој цени од конкуренције, Потенсиц Атом ће се показати узбудљивим за многе. Чак и са комбинованим пакетом, биће јефтинији од ближег конкурента као што је ДЈИ Мини 3, посебно ако се нађе на распродаји. Осим тога, ако желите да научите да управљате дроном, кардан са 3 осе са видео записом до 4К 30фпс нуди мноштво опција заједно са могућношћу ручног управљања камером.

Међутим, ако желите најбезбеднији лет, можда ћете желети да платите скупљи дрон са избегавањем препрека. Слично томе, ако сте напредни корисник, можда ћете желети да се одлучите за снажнији дрон који може да издржи још веће ветрове. На крају, мораћете да одмерите свој идеалан случај употребе дронова и да ли вам је потребно више времена лета да бисте стекли искуство.

Све у свему, Атом је и даље свестран дрон са камером за почетнике ако сте вољни да га испробате за свакодневну употребу.

Потенсиц АТОМ

$300 $350 Уштедите $50

Потенсиц Атом је дрон личне класе који могу да користе почетници или напредни летачи постављањем одговарајућих ограничења лета помоћу апликације ПотенсицПро. Са опцијом снимања до 4К 30фпс или 12МП фотографија са својом камером и опцијом да се искористи аутоматска или ручна контрола камере, нуди низ опција за снимање садржаја. Отпор на ветар петог нивоа, кардан са 3 осе, домет преноса од 6 км и максимално време лета од 32 минута са изменљивим батеријама које нуде више опција за истраживање и снимање без причвршћивања велике цене.