Подесите ових 12 Гмаил подешавања да бисте добили најбоље искуство

Гмаил заиста олакшава организовање е-поште и остаје у току са оним што вам је важно. Ако користите Гмаил као главни клијент е-поште, вероватно ћете бити заинтересовани да га оптимизујете да бисте га максимално искористили.

Гмаил заправо има гомилу опција прилагођавања које можете подесити у складу са својим потребама за бољим управљањем имејлом. Без обзира да ли желите да промените кориснички интерфејс, добијете помоћ при састављању е-порука или да управљате понашањем слања/пријема е-поште, све се може подесити у подешавањима.

Да бих вам помогао да добијете најбоље искуство у Гмаил-у, показаћу вам нека подешавања Гмаил-а која можете да подесите у складу са вашим потребама да бисте били продуктивнији или једноставно учинили да Гмаил изгледа боље.

Напомена: Сва подешавања наведена у наставку налазе се или у менију Геар у горњем десном углу веб апликације Гмаил или у подешавањима којима можете да приступите кликом на дугме Прикажи сва подешавања у менију Геар.

Промените густину е-поште

У менију Геар постоји опција да промените густину е-порука како би више е-порука могло да стане на екран одједном. Подразумевана опција приказује е-поруке заједно са иконама њихових прилога. Можете да пређете на опцију Удобно да не приказујете иконе прилога да бисте смањили густину.

Ако желите додатно да смањите густину, пређите на компактни режим и сваки ред е-поште ће се додатно смањити да би приказао више е-порука.

Ја лично волим да користим компактни режим јер олакшава прелиставање великог броја е-порука без превише померања. Иако можете испробати и Удобан режим ако сте навикли на подразумевани режим јер он само сакрива иконе прилога док све остало изгледа исто.

Опозови послате е-поруке

Није неуобичајено да случајно притиснете дугме за слање на е-поруци док састављате или запамтите да измените нешто у е-поруци након што је пошаљете. Ако вам се ово често дешава, онда у Гмаил-у постоји опција да поништите послате поруке пре одређеног периода.

У главним подешавањима Гмаил-а, наћи ћете опцију Поништи слање на картици Опште. Можете да изаберете период отказивања од 5, 10, 20 или 30 секунди да поништите послату е-пошту пре него што прође изабрано време.

Једном када је омогућено, добићете искачући прозор за опозив сваки пут када пошаљете е-поруку која ће остати у периоду који сте изабрали у подешавањима. Можете да кликнете на Поништи да зауставите е-пошту и она ће уместо тога бити сачувана као нацрт који се може уређивати.

  Како користити Јио и Аиртел 5Г на иПхоне-у у Индији

Међутим, имајте на уму да ће ово одложити вашу испоруку е-поште јер Гмаил неће испоручити е-пошту док не прође изабрано време.

Промените број е-порука приказаних по страници

Можете повећати/смањити број е-порука које се приказују по страници. Ако примате много е-порука сваки дан, онда је боље само да повећате овај број како не бисте морали често да кликнете на дугме следеће странице.

Да бисте ово променили, идите на поставку Максимална величина странице на картици Опште и тамо изаберите број е-порука. Можете одабрати најмање 10 и највише 100 е-порука по страници.

Промените окно за читање

Ако сте уморни од отварања е-порука појединачно да бисте видели садржај, онда можете да промените окно за читање да приказује садржај е-поште упоредо са листом е-порука. На крају менија зупчаника, наћи ћете одељак Окно за читање где можете да изаберете Десно од пријемног сандучета или Испод пријемног сандучета.

Опција Десно од пријемног сандучета ће приказати садржај е-поште на десној страни пријемног сандучета са листом е-поште на левој страни. А опција Испод пријемног сандучета ће приказати садржај е-поште на дну и листу е-поште на врху. Можете повећати или смањити величину панела како вам је удобно.

Онемогућите/омогућите паметно састављање

Гмаил Смарт Цомпосе функција нуди предиктивне предлоге за писање које ће вам помоћи да брже пишете е-поруке аутоматским попуњавањем уобичајених реченица. Предлози које нуди су персонализовани према вашем стилу писања и додатно су побољшани помоћу паметне вештачке интелигенције.

Међутим, постоји могућност да вам се не допадне ако вам не нуди добре предлоге и сматрате да вам више одвлачи пажњу него помаже. Без обзира да ли желите да је омогућите или онемогућите, само пређите на опцију Паметно састављање на картици Опште и укључите је/искључите.

Одмах испод ове опције такође можете да искључите персонализацију за Смарт Цомпосе ако не желите да даје предлоге на основу вашег писања.

Онемогућите/омогућите приказ разговора

Гмаил групише имејлове под истом темом како би лакше пратио разговор и одговарао, а то се зове приказ разговора. Међутим, можете га онемогућити да бисте одвојили сваку е-пошту и прегледали је појединачно ако више волите стари стил е-поште.

Да бисте омогућили или онемогућили приказ разговора, отворите мени Геар и померите се надоле. Овде опозовите/потврдите избор у пољу за потврду поред приказа разговора у одељку Нити е-поште.

  Како аутоматски лајковати објаве на Инстаграму

Онемогућите/омогућите померања

Померање је функција подсетника Гмаил-а, подсећа вас да одговорите на е-поруку или да пратите послату е-пошту у случају да заборавите. Иако је Нудгес згодна функција, неким људима може брзо да постане досадна. Пошто је то и даље функција заснована на вештачкој интелигенцији која вас може обавестити о имејловима које не желите ни да пратите, што може бити досадно.

Да бисте онемогућили/омогућили Нудгес, можете прећи на опцију Нудгес на картици Опште и тамо уредити две опције. Наравно, једну од њих можете омогућити/онемогућити само ако желите да делимично користите функцију Нудгес.

Преузми икону непрочитаних порука

У Гмаил-у постоји опција да добијете број непрочитаних порука на икони картице. Ово може бити веома корисно ако су вам потребна ажурирања о тренутно непрочитаним имејловима у Гмаил-у без потребе да мењате картице.

Да бисте је омогућили, идите на картицу Напредно у главним подешавањима Гмаил-а и омогућите опцију Непрочитана икона поруке. Сада ћете видети број ваших непрочитаних е-порука тачно на врху иконе Гмаил-а на картици. Иако прати само непрочитане е-поруке испод 100.

Индикатори личног нивоа

Ако вам је важно да знате да ли је имејл директно послат вама, групи људи или мејлинг листи, онда морате да омогућите индикаторе личног нивоа у Гмаил-у. Ово може бити посебно корисно ако имате проблема да схватите да ли је е-пошта лична понуда за вас или само оглас на мејлинг листи.

На картици Опште, померите се до самог дна и изаберите Прикажи индикаторе поред опције Индикатори личног нивоа. Када се омогући, видећете нову икону стрелице на врху е-порука са једном, две или без стрелица унутар ње. Једна стрелица значи да је е-порука послата групи, две стрелице значи да је послата само вама, а ниједна стрелица значи да је послата на мејлинг листу.

Шаљите е-пошту са друге адресе

Ако имате више од једног Гмаил налога — рецимо радни и лични налог — онда можете да их додате на свој главни налог и шаљете е-пошту без пријављивања на њих. Ово може заиста да уштеди време ако често треба да шаљете е-пошту са различитих адреса и не желите да прелазите са једног налога на други.

У подешавањима Гмаил-а идите на картицу Налози и увоз и пређите на одељак Пошаљи пошту као. Овде кликните на Додај другу адресу е-поште.

Отвориће се нови прозор. Наведите секундарну адресу е-поште и њено име и кликните на дугме Следећи корак. Сада ће Гмаил послати е-поруку на ову адресу е-поште да је верификује и биће додата након што верификујете.

  Како избрисати форматирање текста у Гмаил-у

Када додате, добићете опцију да шаљете е-пошту са своје главне или секундарне адресе е-поште док састављате нову е-пошту.

Користите Приоритетну пошту

Иако подразумевано пријемно сандуче добро функционише за већину људи, ако прво желите да се фокусирате на важне ствари; онда би Приоритетна пошта можда била боља за вас. Као што име сугерише, Приоритетна пошта прави одељке вашег пријемног сандучета да прво прикаже важне непрочитане е-поруке, затим е-поруке са звездицом и све остало у трећем одељку.

Интересантна ствар овде је да ће вам показати важне поруке е-поште са ознаке Сва пошта, па ће чак приказати важне поруке е-поште са промоција и одељка друштвених мрежа. У случају да не знате како Гмаил сазнаје које имејлове су вам важне, погледајте ово Гмаил страница за подршку.

Да бисте се пребацили на Приоритетну пошту, идите на картицу Примљено у подешавањима Гмаил-а и изаберите Приоритетна пошта у одељку Тип пријемног сандучета.

Одељци овде су потпуно прилагодљиви. Можете додати још један одељак, променити број ставки у сваком одељку, променити приоритет одељка, сакрити одељак када је празан и урадити много више.

Користите и уређујте пречице на тастатури

У случају да их већ не користите, Гмаил има пречице на тастатури за скоро сваку радњу које вам у основи омогућавају да га користите без додиривања миша. Овде су све пречице на тастатури за Гмаилможете запамтити онај који вам је најчешће потребан.

Међутим, морате да се уверите да су пречице на тастатури омогућене у подешавањима Гмаил-а. У одељку Пречице на тастатури, уверите се да је на картици Опште укључене изабране пречице на тастатури.

Сада долазимо до занимљивијег дела, такође можете да измените Гмаил пречице на тастатури да бисте користили своје. Међутим, можете да мењате само главне пречице за навигацију и управљање пријемним сандучетом, које су такође најважније.

Прво морате да омогућите ову функцију. Идите на картицу Напредно и омогућите опцију Прилагођене пречице на тастатури.

Појавиће се нова картица пречица на тастатури где ћете видети листу прилагодљивих пречица. Свакој радњи можете доделити две пречице тако што ћете уредити поља поред ње.

Завршетак мисли

Ја лично користим сва ова подешавања која су горе поменута и она заиста знатно олакшавају слање е-поште у Гмаил-у. Иако су нека од ових подешавања подразумевано омогућена (као што је Смарт Цомпосе), још увек је добро проверити и уверити се да су ове поставке конфигурисане како желите.