Потпуни водич за почетнике за производњу музике

Улазак у свет аудио и музичке продукције је узбудљив и застрашујући предлог. Данас је количина и квалитет алата за производњу различитих музичких дела запањујући, а широка доступност вам омогућава да правите висококвалитетне креације из удобности свог дома.

Међутим, недостатак је стрма крива учења коју почетници морају проћи да би се ухватили у коштац са својим дигиталним аудио радним станицама и мноштвом додатака и дигиталних инструмената у понуди. Проћи ћемо кроз неке добре праксе када пролазимо кроз ове прве кораке да бисмо вам дали подстицај на кривуљи учења.

Изаберите дигиталну аудио радну станицу

Један од првих корака који се укључује у започињање вашег продукцијског пута је одабир и преузимање дигиталне аудио радне станице (ДАВ). Ови програми, које можете пронаћи и преузети на мрежи, представљају централно чвориште кроз које ћете креирати, уређивати и производити свој аудио.

Да бисте изабрали прави ДАВ, требало би да размотрите неке од својих креативних циљева и да ли бисте имали више користи од плаћеног или бесплатног ДАВ-а. Ако више волите бесплатну опцију, погледајте ове бесплатне ДАВ-ове за почетнике.

За сложенију контролу вашег звука и ефеката, желећете да погледате неке плаћене ДАВ-ове, као што су Логиц Про Кс (само корисници Маца), Про Тоолс и Аблетон Ливе 11. Ако изаберете Логиц, погледајте наш водич за почетнике за Логиц Про.

Врсте нумера и стварање звука

Када отворите свој ДАВ, имате избор да снимите или увезете звукове преко два типа нумера: нумере дигиталног/софтверског инструмента и аудио записе.

Дигиталне инструменталне нумере

Софтверске инструменталне нумере вам омогућавају да снимате дигиталне инструменте, као што су синтисајзери и имитације инструмената из стварног живота, коришћењем уграђене тастатуре за куцање (тастатура вашег лаптопа/рачунара) или МИДИ контролера.

Овај тип нумере ствара аудио сигнал тако што прво генерише МИДИ датотеке, а затим ваш ДАВ чита МИДИ датотеке и претвара их у аудио. Укратко, МИДИ датотеке говоре вашем софтверском инструменту када, како и које ноте да свира. За више информација о МИДИ-ју, погледајте шта су МИДИ и МИДИ датотеке.

МИДИ контролери

МИДИ контролери су мале или велике тастатуре или подлоге које повезујете са рачунаром. Они ће генерисати ваше МИДИ датотеке и омогућити глаткије и модерније искуство приликом креирања са дигиталним инструментима.

Аудио нумере

Аудио записи вам омогућавају да снимате уживо инструменте, као што су вокали или гитаре, помоћу микрофона.

Алати које имате за уређивање аудио региона разликују се од оних који се користе за уређивање МИДИ региона; на пример, бледеће измене се могу применити само на аудио регионе. Ако желите да примените бледе или друге аудио јединствене измене на МИДИ регионе, прво ћете морати да одбијете свој МИДИ регион да бисте га претворили у аудио датотеку.

Аудио записи су такође место где ћете превући све аудио датотеке или петље које сте пронашли у свом ДАВ-у, вашим личним датотекама или аудио петљама или узорцима треће стране. Генерално, ако видите аудио датотеку са .мп3 (стандардни квалитет звука), .вав или .аиф (високи квалитет звука), они се могу превући у аудио записе у вашем ДАВ-у.

Петље, пакети узорака и библиотеке узорака

Петље се лако дефинишу као аудио петља за одређени број тактова. Пример може бити 16 тактова хип-хоп бубњева или 32 такта блуз клавира у Е-дуру. Крај ће лепо водити назад на почетак, отуда и назив петља. Тамо где ствари постају мало мање дефинисане је употреба речи узорак за описивање различитих музичких извора звука.

У свом најосновнијем облику, аудио узорак је једноставно друго име за аудио датотеку. Ово може бити аудио датотека са једном нотом (која се назива и оне-схот), неколико секунди неке музичке идеје или чак дуже музичке секвенце (као што је део гитаре у а-молу) које су сличне петљама. Проверите најбољу аудио петљу и узорке веб локација ако је ово област која вас занима; ваш ДАВ ће највероватније имати и сопствену библиотеку петљи/узорака.

Такође имате узорке инструмената и библиотеке узорака. Сампле инструменти се често састоје од једнократних семплова/снимака живог инструмента, нпр. виолине, који су комбиновани са различитим артикулацијама (стиловима свирања). Ово обезбеђује виолину налик на живот коју можете свирати на клавијатури као софтверски инструмент.

Библиотеке узорака су колекције инструмената узорака (и других аудио узорака). Погледајте најбоље библиотеке узорака гитара или најбоље библиотеке оркестара да бисте пренели звук гитаре и оркестра професионалне класе у свој ДАВ.

Научите пречице на тастатури вашег ДАВ-а

Сада када имате идеју о креативним алатима који су вам на располагању, важно је да поједноставите и побољшате ток рада у свом ДАВ-у.

Један од најбољих начина да то урадите је да научите и запамтите корисне пречице на тастатури. Ако сте корисник Логиц-а, погледајте ове корисне пречице на тастатури у Логиц Про-у. Не потцењујте колико времена можете да уштедите тако што ћете одвојити неколико секунди од сваке фазе уређивања и производње музике помоћу пречица на тастатури.

Прочитајте упутства за дигиталне инструменте и додатке

Додаци и софтверски инструменти представљају основне стубове музичке продукције. Најбољи начин да научите застрашујући софтверски инструмент или додатак је да потражите туторијале на мрежи и/или прочитате њихове приручнике.

Фрустрација која долази када не знате како алатка ради често прекида ваш креативни процес јер једноставно не можете произвести звук који тражите. Научите како функционишу одређене контроле и примените их у пракси; ово ће осигурати брзи успон на криву учења.

Да бисте започели, погледајте како еквилајзери функционишу и како да користите аутоматизацију у свом ДАВ-у. Затим можете научити када да користите различите врсте ревербирања, кашњења и дисторзије у својим музичким делима.

Немојте да вас уплаши стрма крива учења у музичкој продукцији и преузмите ДАВ који је прави за вас. Користите тастатуру за куцање или МИДИ контролер да бисте креирали звукове помоћу софтверских инструмената. Затим снимите своје инструменте и превуците и отпустите све петље и узорке које сте одабрали у своје аудио записе.

Не заборавите да научите пречице на тастатури свог ДАВ-а и потражите туторијале и приручнике за своје омиљене дигиталне инструменте и додатке. Урадите то и бићете на добром путу да постанете добар, можда чак и одличан музички продуцент.