Прави избор у 2023

ЦентОС и Убунту су најпопуларнији избори за серверска и десктоп окружења.

Одабир праве Линук дистрибуције од ове две може бити изазован задатак.

Иако су обе дистрибуције засноване на Дебиан архитектури отвореног кода, постоје неке кључне разлике између ове две које би једну могле учинити бољим избором за ваше потребе.

У овом чланку ћемо истражити разлике између ЦентОС-а и Убунтуа и помоћи вам да одлучите који је прави избор за вас.

Хајде да почнемо!

Преглед ЦентОС-а

ЦентОС пројекат се углавном састоји од две варијанте. ЦентОС Линук и ЦентОС Стреам.

ЦентОС Линук је стабилна дистрибуција која је дизајнирана за производну употребу. Заснован је на изворном коду Ред Хат Ентерприсе Линук-а (РХЕЛ) и пружа бесплатну алтернативу РХЕЛ-у коју подржава заједница.

Ова дистрибуција прати фиксни распоред издања, са главним издањима која се обично подржавају до 10 година. То значи да се корисници могу ослонити на ЦентОС Линук за стабилност и дугорочну подршку.

ЦентОС Стреам, с друге стране, је дистрибуција са сталним издањем која обезбеђује континуирано ажурирани ток најновијих функција и исправки грешака. Заснован је на развојној грани РХЕЛ-а и пружа ближе усклађивање са РХЕЛ-ом него ЦентОС Линук.

Дизајниран је за програмере који желе да тестирају нове функције и буду у току са најновијим развојем. Такође је погодан за производна окружења која захтевају чешћа ажурирања него што нуди ЦентОС Линук.

Главна разлика између ЦентОС Линук-а и ЦентОС Стреам-а је њихов модел издања. ЦентОС Линук издања су заснована на стабилним и тестираним РХЕЛ издањима, док ЦентОС Стреам пружа континуирано ажуриран ток нових исправки грешака.

Ово чини ЦентОС Стреам добрим избором за програмере који желе да буду испред криве и тестирају нове функције пре него што буду пуштене у РХЕЛ.

Пројекат ЦентОС је најавио да ће померити фокус са ЦентОС Линук-а на ЦентОС Стреам, који је дистрибуција издања која се креће.

Као резултат тога, ЦентОС Линук 7 ће доживети свој крај 30. јуна 2024. и више неће добијати никаква ажурирања или подршку од ЦентОС пројекта. То значи да ЦентОС Линук 7 више неће бити одржив избор за производне сервере или било које друге критичне системе.

ЦентОС Стреам 8 ће доживети свој крај 31. маја 2024. Више неће добијати никаква ажурирања, укључујући безбедносне закрпе из ЦентОС пројекта, након овог датума.

Корисници који тренутно користе ЦентОС Стреам 8 се подстичу да пређу на најновију верзију ЦентОС Стреам-а (тј. верзију 9) или другу подржану дистрибуцију пре овог датума.

  Како да учитате апликације и игре са стране на свој Оцулус Куест

Међутим, ЦентОС Стреам 9 ће наставити да добија ажурирања и подршку, што корисницима пружа непрекидан ток најновијих функција и исправки грешака. Иако ова промена фокуса може бити разочаравајућа за неке кориснике, она представља прилику за ЦентОС заједницу да допринесе развоју ЦентОС Стреам-а и обликује његову будућност.

А ако вам треба више информација о овоме, слободно посетите званичну објаву на блогу ЦентОС програмера.

Преглед Убунту-а

Убунту је бесплатна дистрибуција Линука отвореног кода заснована на Дебиану. Од свог првобитног издања 2004. године, Убунту је прошао кроз значајан развој, а тренутно га одржава Цаноницал Лтд.

Једна од кључних карактеристика Убунтуа је његова прилагођеност кориснику. Овај оперативни систем има графички кориснички интерфејс који је једноставан за коришћење, чак и за оне са ограниченим техничким знањем.

Убунту такође долази са унапред инсталираним низом софтверских модула, укључујући алате за продуктивност, мултимедијалне апликације и развојне алате који га чине идеалним избором за личну и професионалну употребу.

Убунту је такође познат по својој свестраности и прилагодљивости различитим случајевима употребе. Менаџер пакета омогућава једноставну инсталацију и уклањање софтверских пакета, а ОС се може прилагодити на основу преференција корисника.

Честа безбедносна ажурирања, обавезни систем контроле приступа и уграђени заштитни зид помажу у заштити података и приватности корисника од спољних претњи.

Предности ЦентОС-а

Ове две дистрибуције имају неке разлике у погледу својих карактеристика, циљне публике и апликација. Ево неких од предности сваког од њих:

Стабилност и сигурност

ЦентОС је познат по својој стабилности и безбедности, што га чини популарним избором за окружења предузећа.

Захваљујући природи отвореног кода, свако може да модификује и дистрибуира његов изворни код. Такође долази са уграђеним безбедносним функцијама као што су СЕЛинук, заштитни зидови и шифровање.

Дугорочна подршка

ЦентОС нуди дугорочну подршку са ажурирањима и закрпама до 10 година. Пружа поуздану платформу за предузећа.

Компатибилност

Такође је компатибилан са широким спектром софтверских алата и апликација, због чега је стекао велику подршку међу програмерима и ИТ професионалцима.

Заједница

ЦентОС има велику заједницу корисника и програмера који активно учествују у његовом развоју и пружају подршку за помоћ у потреби.

Предности Убунтуа

Лакоћа

Као што сви знамо, Убунту је познат по својој једноставности за коришћење. Пружа једноставан и моћан интерфејс који га чини одличном опцијом за кућне кориснике.

Подешавање

Убунту је веома прилагодљив, са широким спектром тема, икона и других опција прилагођавања које одговарају вашим жељама.

Управљање пакетима

Користи Дебиан систем за управљање пакетима, који поједностављује процес инсталирања, ажурирања и уклањања софтверских пакета.

  14 Азуре тестова за вежбање који ће вам помоћи да положите прави испит

Мултимедијална подршка

Убунту укључује уграђену подршку за мултимедијалне кодеке и драјвере, што га чини добрим избором за кориснике који желе да користе свој рачунар за репродукцију или креирање медија.

ЦентОС против Убунтуа

А ево упоредне табеле за ЦентОС и Убунту.

ЦатегориЦентОСУбунтуОригин Изграђен из изворног кода Ред Хат Ентерприсе Линук-а (РХЕЛ) Засновано на ДебианРелеасе Цицле. Дужи циклуси издања фокусирани на стабилност Чешћа издања, са новим верзијама сваких шест месеци. било који жељени ДЕУнити је био подразумевани до 2017. године и сада користи ГНОМЕ.СецуритиПознат по својим робусним безбедносним функцијама са СЕЛинук-ом (Линукс са побољшаном безбедношћу) који је подразумевано омогућен. Генерално се сматра безбедним – АппАрмор за додатну безбедност. Подршка заједнице Има велику заједницу корисника, али не тако велику као Убунту .Велика и активна заједница са јаким фокусом на прилагођеност корисникаУпотребаЧесто се користи за пословне и серверске апликацијеПопуларан међу програмерима и корисницима десктоп рачунара.СистемдКористи СисВинит као подразумевани инит системКористи системд као подразумевани инит систем.Цлоуд СуппортЦентОС има добру подршку за окружења у облаку укључујући Амазон Веб Сервицес (АВС) и ОпенСтацкУбунту је познат по снажној подршци за окружења у облаку и најшире коришћени ОС у облаку. Системски захтеви Требају више системских ресурса него Убунту, посебно за графичке интерфејсе. Захтева мање системских ресурса од ЦентОС-а, што га чини погоднијим за старији хардвер или ограниченим ресурсима окружења.Подразумевани систем датотека подразумевано користи систем датотека КСФС, који је познат по својој поузданости.Ект4 систем датотекаПрицингЦентОС је бесплатан, а отворени код Убунту је такође бесплатан и отвореног кода, али Цаноницал наплаћује комерцијалне услуге и подршку.

Вреди напоменути да су и ЦентОС и Убунту популарне Линук дистрибуције и да су у стању да обрађују широк спектар апликација. Узмите у обзир своје случајеве коришћења, познавање сваке дистрибуције и доступне опције комерцијалне подршке када доносите одлуку.

Случајеви употребе ЦентОС-а

Ентерприсе сервер апликације

ЦентОС се често користи због своје стабилности и безбедносних карактеристика у серверским окружењима предузећа. Његов конзервативни циклус издавања и СЕЛинук чине га популарним избором за хостовање веб сервера, сервера база података и других критичних апликација.

Велики подаци и аналитика

ЦентОС се показао као драгоцена предност у свету великих података и аналитике. Компатибилан је са оквирима као што су Хадооп и Спарк, што га чини одличном опцијом за изградњу апликација заснованих на подацима.

Рачунарство високих перформанси

ЦентОС се обично користи у рачунарским окружењима високих перформанси (ХПЦ) због своје компатибилности са паралелним рачунарским библиотекама као што су МПИ и ОпенМП.

  Како пронаћи некога на Фејсбуку помоћу слике

Случајеви употребе Убунту-а

Десктоп рачунарство

Убунту је популаран међу корисницима десктопа због свог корисничког интерфејса и лакоће коришћења. Долази са унапред инсталираним многим популарним десктоп апликацијама као што су ЛибреОффице, Фирефок и ГИМП уређивач слика.

Развој и програмирање

Програмери користе Убунту због његове велике заједнице и подршке за популарне програмске језике као што су Питхон, Руби и Јава. Такође има на располагању широк спектар развојних алата и окружења.

Рачунарство у облаку

Убунту се такође користи у рачунарским окружењима у облаку због своје компатибилности са популарним платформама у облаку као што су АВС, Мицрософт Азуре и Гоогле Цлоуд. Такође је преферирани оперативни систем за Убунту ОпенСтацк дистрибуцију.

Ограничења ЦентОС-а

ЦентОС и Убунту су две врхунске Линук дистрибуције које нашироко користе ИТ људи широм света. Упркос великој популарности, оба имају своје јединствене недостатке.

Спорији циклуси ослобађања

ЦентОС има релативно спорији циклус издавања у поређењу са другим Линук дистрибуцијама, што може довести до одложеног приступа најновијим функцијама или ажурирањима.

Ограничена доступност софтвера

Иако је ЦентОС познат по својој стабилности, често заостаје у погледу приступа најновијим софтверским пакетима. То може бити фрустрирајуће искуство за кориснике који траже најсавременије функције.

Безбедносна питања

Безбедносни проблеми су још једно ограничење ЦентОС-а. Иако је познато да је ЦентОС безбедан оперативни систем, у прошлости је патио од одређених рањивости. На пример, ЦентОС-у је требало дуже да реши рањивости Спецтре и Мелтдовн у поређењу са другим дистрибуцијама.

Ограничења Убунту-а

Неке недостатке Убунту оперативног система су објашњене у наставку: –

Честа ажурирања

Убунту прилично често објављује ажурирања, што може бити и благодат и штета. Честа ажурирања могу бити корисна за неке кориснике. Међутим, то може бити ометајуће за оне који воле стабилније окружење.

Приватност

Поред тога, Убунту се суочио са критикама због забринутости за приватност јер прикупља податке од корисника, укључујући упите за претрагу и податке о коришћењу апликација. Иако би ово прикупљање података требало да буде анонимно и да се укључи, неки корисници могу и даље бити забринути за приватност.

Напомена аутора ✍

И на крају, избор дистрибуције Линука за коришћење зависиће од специфичних потреба и случајева употребе.

ЦентОС је одличан избор за окружења предузећа која захтевају дугорочну подршку и стабилност, док Убунту-ов кориснички интерфејс и свестраност чине га популарним избором за личну и образовну употребу.

Обе дистрибуције имају своје предности и слабости, тако да је неопходно узети у обзир захтеве и циљеве приликом доношења одлуке.

Надам се да вам је овај чланак био од помоћи у учењу о ЦентОС-у против Убунту-а и њиховим предностима. Можда ћете бити заинтересовани да сазнате о најбољим менаџерима Линук партиција за модификовање простора на диску.