Предности рачуноводства у облаку (СааС) за мала и средња предузећа [+4 Solutions]

Изнајмљивање рачуноводственог система у облаку помаже у управљању, књиговодству и заштити ваших финансијских података уз бољу ефикасност, економичност и скалабилност.

Ствар је у томе што се начин на који мала и средња предузећа (СМБ) управљају својим финансијама драстично променио током година. Велики део ове промене доноси рачуноводство у облаку.

Рачуноводство у облаку не само да је помогло предузећима да одбаце старе и заостале рачуноводствене системе, већ се може супротставити многим финансијским борбама које су повезане са традиционалним методама.

Данас, многа предузећа полако интегришу рачуноводство у облаку како би искористила максималну корист и поједноставили свој финансијски систем.

Помоћи ће вам да управљате свиме на мрежи, укључујући све финансијске аспекте са којима типична мала и средња предузећа раде.

У овом чланку ћу разговарати о рачуноводству у облаку и његовим предностима за мала и средња предузећа.

Шта је рачуноводство у облаку?

Рачуноводство у облаку је рачуноводствена услуга на мрежи која вам помаже да приступите свим својим финансијама и управљате њима преко интернета. Уместо да имате рачуноводствени софтвер на рачунару, имаћете софтвер на платформи у облаку.

Рачуноводство у облаку је у основи програм Софтвер као услуга (СааС) који се нуди као модел претплате, а ви само морате да платите месечну претплату. Овај софтвер је сличан било ком популарном традиционалном рачуноводственом софтверу који се користи на вашем рачунару за управљање вашим финансијама.

Због тога се нећете суочити са проблемима током вођења књиговодства или муком са процесом након транзиције. Једина разлика од традиционалног је у томе што се рачуноводствени системи у облаку налазе на удаљеном серверу и лако им можете приступити из било ког вашег веб претраживача.

Као резултат тога, ослобађа вас од гњаваже око њиховог инсталирања на сваки рачунар за ваше запослене и ризика од губитка података у случају квара. Рачуноводство у облаку нуди већу флексибилност и сигурност јер се рачуноводствене информације чувају у облаку и можете им приступити било где.

Штавише, такође вам помаже да створите дистрибуирану радну снагу; вашем запосленом би само требао интернет да би радио на истом софтверу као и сви остали.

Предности рачуноводства у облаку

Многа мала и средња предузећа имају користи од рачуноводства у облаку јер им помаже да реше многа питања везана за традиционално рачуноводство. Неке од многих предности рачуноводства у облаку укључују следеће:

#1. Лака доступност

Лепота рачуноводства у облаку је у томе што можете приступити свим финансијама своје компаније са било ког места у свету, само преко интернета. То је једна од највећих погодности јер ви и ваш тим нећете бити ограничени на рачунаре за приступ вашим финансијским подацима.

Најбоља ствар је што је софтвер за рачуноводство у облаку дизајниран да задовољи распоређене запослене и рад на даљину. Са заједничким приступом, било ко од ваших запослених може приступити потребним информацијама у било које време без отварања канцеларијског рачунара.

  Како поравнати текст вертикално или хоризонтално у Мицрософт Ворд-у

Лака доступност такође обезбеђује флексибилно радно окружење и нећете морати да се ослањате само на један уређај за рад.

#2. Исплативости

Рачуноводство у облаку може бити исплативо за мала и средња предузећа са својим моделом претплате. Само морате да плаћате стандардни износ на месечном нивоу да бисте користили софтвер, а цена ће варирати у зависности од додатних функција и броја приступа.

За традиционални рачуноводствени софтвер, морали бисте да платите значајне трошкове унапред. Штавише, мораћете да потрошите више за хардвер за брзо покретање тог софтвера. Али рачуноводство у облаку решава овај проблем и помаже малим и средњим предузећима да изаберу софтверски алат за рачуноводство и планирају у складу са својим буџетом.

#3. Штеди време

Када интегришете рачуноводство у облаку у своје пословање, можете уштедети много времена у поређењу са традиционалним софтвером. Све ваше финансијске информације, као што су продаје, трансакције, куповине и приходи, биће аутоматски ажуриране са вашег налога у књиге.

Не морате ручно да стављате све информације за књиговодство или трошите на Екцел, ручну папирологију и друге задатке који се понављају. Тако можете уштедети време и више се фокусирати на будуће циљеве.

#4. Прилагодљивост

Са ручном финансијском папирологијом и незграпним програмима, малим предузећима је било изазовно повећати или смањити. Међутим, рачуноводство у облаку решава проблем прилагођавањем и прилагођавањем услуга према вашим потребама.

Дакле, када посао расте, нећете морати да трошите много на прилагођавање већег броја корисника или интеграцију додатних функција како бисте задовољили повећано радно оптерећење.

Скалабилност је лака са СааС софтвером јер нећете морати додатно да трошите на сервере и хардвер.

#5. Лакоћа

Можете бити одличан предузетник, али можда немате добро знање о рачуноводству и финансијама. Због тога је већина рачуноводствених софтверских система у облаку лака за коришћење, тако да сви могу да их користе без икакве борбе.

Ови СааС програми и њихов интуитиван систем и беспрекоран дизајн могу све учинити лаким. Важно је да нећете бринути о погрешном уносу података док извозите финансијске податке у свој софтвер јер су ти радови аутоматизовани. Рачуноводство у облаку ублажава све неусклађености, редундантност и друге финансијске проблеме и чини књиговодство без проблема.

#6. Чини систем паметним и организованим

Рачуноводствени софтвер у облаку познат је по томе што доноси аутоматизацију у ваше пословање и помаже да посао постане паметан и организован. Овај софтвер правилно организује све ваше финансијске податке и структурира их тако да вама и вашем тиму буде лако да им приступите.

За разлику од традиционалног приступа, нећете морати да се делимично ослањате на информације забележене на папиру, а помаже вам да очистите своју канцеларију јер је све доступно у облаку. Било да се ради о информацијама о продаји, трансакцијама или куповини, све ће се аутоматски ажурирати на серверу и одразити у вашем софтверу.

#7. Енханцед Сецурити

Када своју пословну структуру пребаците на рачуноводство у облаку, добићете додатну сигурност за све своје финансијске податке. Ови софтверски системи су напуњени разним безбедносним функцијама као што су шифровање на извору, вишефакторска аутентификација, аутоматска резервна копија, безбедно плаћање и многе друге функције.

  Који су захтеви за Валорант лаптоп?

За разлику од традиционалног софтвера, софтвер у облаку је мање склон упадима података и нападима хакера, осигуравајући да су ваши финансијски подаци правилно заштићени. Штавише, овај софтвер увек остаје ажуриран најновијим безбедносним закрпама и индустријским безбедносним стандардима, чиме се штедите од безбедносних ризика.

#8. Екпандинг Реацх

Главни разлог зашто многа мала и средња предузећа користе рачуноводство у облаку је тај што им помаже да прошире свој домет и створе поједностављену комуникацију између чланова јер свако има приступ подацима у реалном времену.

Ово такође помаже у изградњи добрих односа међу рачуновођама и члановима тима и проналажењу начина да постигнете своје циљеве. Такође вам омогућава да интегришете различите алате у ваш софтвер, као што су ЦРМ, управљање пројектором и многи други.

#9. Остати конкурентан

Када рачуноводство у облаку аутоматизује многе задатке, даје вам времена да се фокусирате на раст ваше компаније и обратите пажњу на друга питања.

Штавише, омогућава вам да уложите новац и ресурсе у различите задатке, што ће помоћи организацији да се такмичи са другима. Пошто поједностављује многе задатке, помаже вам да развијете своју компанију и прерасте своју конкуренцију.

Функције које треба тражити у софтверу за рачуноводство у облаку

Када одлучите да интегришете софтвер за рачуноводство у облаку у свој пословни екосистем, морате бити опрезни у вези са оним који одаберете. Ево неких карактеристика које треба да узмете у обзир приликом одабира:

#1. Лакоћа

Софтвер прилагођен кориснику ће вам помоћи да радите са лакоћом. Осим вашег рачуновође, софтвер ће користити и други чланови тима, тако да постаје од виталног значаја имати платформу коју ће они лако разумјети и користити.

#2. Интеграција са другим алатима

Када проширите своје пословање, морате интегрисати друге финансијске алате да бисте поједноставили свој рад и управљали радним оптерећењем. Дакле, изаберите софтвер који вам помаже да интегришете већину виталних алата потребних за ваш рад.

#3. Доступност мобилних апликација

Изаберите софтвер за рачуноводство у облаку који вам може пружити мобилну апликацију за несметан приступ.

Поседовање мобилне апликације за ваш софтвер ће побољшати једноставност коришћења јер сваком ажурирању можете приступити једним додиром. Да бисте проверили ажурирања трошкова, нећете морати да отварате лаптоп и да се пријављујете на налог преко прегледача.

#4. Управљање залихама у реалном времену

Софтвер не само да би требало да вам омогући приступ нарученим залихама, већ би требало да вам омогући приступ у реалном времену преосталим залихама у складишту.

Приступ у реалном времену је веома важан јер можете проценити своју каснију продају и у складу са тим акумулирати залихе. То штеди много ресурса ваше компаније и помаже вам да поједноставите управљање залихама.

#5. Техничка подршка

Мало људи то разматра, али поседовање софтвера са добром техничком подршком игра добру улогу у одржавању вашег тока посла.

Када имате техничког стручњака на располагању за било какву помоћ, нећете морати да бринете о било каквом квару или проблему са којим се суочавате током радног времена. Техничка подршка би требала бити доступна 24/7, тако да сви корисници који се суоче са проблемима могу одмах добити стручно водство за рјешавање проблема.

  Како користити уређиваче, Regex и Hooks са Z-shell-ом

Сада, хајде да причамо о неким популарним софтверима за рачуноводство у облаку за које се можете одлучити за своју организацију.

ФресхБоокс

Када дође говор о софтверу за рачуноводство у облаку, не можете наставити без разматрања ФресхБоокс-а. То је популаран рачуноводствени софтвер дизајниран за слободњаке и мала и средња предузећа да задовољи њихове финансијске потребе. Такође је погодан за друге врсте индустрије са значајним ресурсима за раст пословања.

Имаћете приступ многим истраживањима и извештајима из ФресхБоокс-а, дајући вам дубок увид у тржиште и тренутни сценарио. Овај рачуноводствени програм у облаку вам даје приступ многим функцијама, укључујући рачуноводство, књиговодство, фактурисање, клијенте, процене, праћење километраже, извештаје, предлоге, управљање пројектима, обрачун зарада итд.

Да би софтвер учинио приступачним за претплату, бренд је такође осмислио четири различите шеме претплате – Лите, Плус, Премиум и Селецт.

КуицкБоокс

Било да водите производну, непрофитну, малопродајну, ресторанску, правну или било коју професионалну услугу, КуицкБоокс може да поједностави ваше финансијско управљање. То је још један добро познати софтвер за рачуноводство у облаку међу власницима предузећа који вам помаже да пратите приход и унапред израчунате порез.

Поред тога, можете да управљате е-трговином, рачунима, покрећете извештаје, управљате пројектима, добијате пореске обавезе и радите још много тога. КуицкБоокс вам такође даје приступ многим практичним алатима као што су генератори фактура, калкулатори радног времена, калкулатори плата, шаблони биланса успеха, итд. Можете их чак интегрисати у софтвер да бисте смањили ручни рад.

Добићете четири плана претплате – једноставан почетак, основни, плус и напредни за овај програм, заједно са 30-дневном бесплатном пробном верзијом.

Саге

Популарни софтвер за рачуноводство у облаку међу малим и средњим предузећима је Саге који је зарадио признања многих врхунских организација. Иако је углавном дизајниран да опслужи стартуп и мала предузећа, софтвер се може користити у различитим индустријама као што су хемијска, велепродајна дистрибуција, грађевинарство, храна и пиће, итд.

За разлику од других, рачуноводствени софтвер нуди неке јединствене функције као што су:

  • Саге Интацт за напредно финансијско управљање
  • Саге Кс3 за оперативно управљање
  • Саге Фиксна средства за праћење пословне имовине

Одлична ствар у вези са овим софтвером је његова интерактивна контролна табла која вам омогућава да обједините све своје податке и направите нову контролну таблу према вашим захтевима и уредите их од 200 унапред направљених визуелних приказа.

Ксеро

Без обзира да ли водите мало предузеће или сте књиговођа или рачуновођа, Ксеро је рачуноводствени софтвер који вам је потребан да бисте поједноставили свој рад. Ксеро је потпуно опремљен рачуноводствени програм заснован на облаку који вам омогућава да користите функције као што су пројектор за праћење, платни прикази, банковно помирење и потраживање трошкова да бисте испунили своје финансијске задатке.

Поред тога, бренд је развио функције у којима можете управљати клијентима и књигама, организовати токове рада за усклађеност и обављати многе друге задатке. Једна од главних предности Ксеро-а је његова способност аутоматизације различитих задатака и строга сигурност података.

Када се одлучите за Ксеро-ов модел претплате, добићете три опције: Стартер, Стандард и Премиум, где се стандард сматра вредношћу за новац.

Завршне речи

Рачуноводствени софтвер у облаку је будућност; убрзо након што сазнају за његове предности, сва мала и средња предузећа ће почети да га користе. То је мудра инвестиција јер ћете добити предности као што су исплативост, скалабилност, ефикасно обављање задатака, приступачност и још много тога.

Дакле, изнајмите софтверско решење за рачуноводство у облаку за своје пословање и сами уживајте у предностима. Такође, изаберите софтвер на основу карактеристика, цене и других аспеката о којима је било речи.

Затим погледајте платформу за онлајн курс рачуноводства за све.