Рачунар се неће укључити? Ево како да то поправите

Ако сте се управо нашли са мртвим рачунаром, нема разлога за панику. То се може догодити из више разлога, укључујући проблеме са напајањем, хардверске проблеме или софтверске грешке. Дакле, уобичајено је да не знате одакле да почнете или у чему је проблем.

МУО ВИДЕО ДАНА

ПОМЕРИТЕ ДА БИСТЕ НАСТАВИЛИ СА САДРЖАЈЕМ

Иако се може чинити да не можете ништа да урадите да поправите рачунар, постоји много ствари које треба испробати пре него што потрошите новац на његову замену. Дакле, ако се ваш рачунар одједном не укључи, ово су решења за вас.

1. Испробајте различите каблове

Иако је то мало вероватно, најбоље је прво да проверите ово и искључите. Можете да погледате кабл за напајање – можда се олабавио или искључио, у ком случају ћете морати да га поново повежете. Понекад је проблем сам кабл.

Ако имате резервни кабл за напајање, можда би било добро да га замените. Можете покушати да поново покренете рачунар помоћу новог кабла за напајање.

2. Декодирајте звучне сигнале грешке на матичној плочи (или проверите код грешке)

Када покушавате да укључите рачунар, можда ћете чути низ звучних сигнала са матичне плоче. Док један звучни сигнал указује да је све у реду, дуга и непрекидна серија може значити да напајање доживљава критичну грешку.

За решавање проблема не постоји стандардни сет кодова грешака. Ваш рачунар може да емитује кодове грешака у низу кратких и дугих звучних сигнала, што звучи помало као Морзеов код. Мораћете да проверите упутство за употребу рачунара да бисте схватили шта значе ови звучни сигнали, који ће вам помоћи да поправите рачунар који се не укључује.

  Како препознати мамац за кликове на Фејсбуку [Chrome]

Ове информације можете потражити на веб локацији произвођача ако немате упутство за рачунар. А ако ваш рачунар уопште не пишти, можете покушати да инсталирате дигитални екран или јефтин звучник на заглавље матичне плоче да бисте потражили грешке. Понекад су најједноставнији алати који помажу да се поправи матична плоча.

Проверите кодове грешака на матичној плочи

Неке модерне матичне плоче имају дигитални дисплеј који илуструје специфичан код грешке или скуп ЛЕД диода који показују који процес не успева. Матична плоча са приказом кода грешке је згодна јер теоретски олакшава утврђивање зашто се рачунар неће укључити. И даље ћете морати да претражујете и сазнате шта тачно значи код грешке, али то је добра полазна тачка.

3. Испробајте други извор напајања

Ако се ваш рачунар уопште не покреће — не трепћу лампице, не пиштају кодови грешака и вентилатори не раде — вероватно има проблем са напајањем.

Можете покушати да искључите извор напајања и укључите га у зидну утичницу за коју сте сигурни да ради. Ако користите лаптоп, уверите се да сте укључили пуњач и притиснули дугме за напајање.

Алтернативно, можда ће вам требати нова јединица за напајање (ПСУ). ПСУ обезбеђује напајање вашем рачунару, а ако ово не успе, ништа друго неће радити и рачунар се неће укључити. Покушајте да замените ПСУ новим или позајмите познату добру алтернативу од пријатеља.

4. Проверите да ли је проблем у вашем дугмету за напајање

Ако се рачунар не покреће, али лампица на матичној плочи светли или вентилатори раде, можда имате проблема са дугметом за напајање. За решавање проблема, покушајте да укључите дугме на матичној плочи. Међутим, матичне плоче нису све исте, тако да немају све уграђено дугме за напајање. Ако имате проблема да га пронађете, можете погледати упутство за матичну плочу.

Ако ваша матична плоча нема уграђено дугме за напајање, можете да додирнете шрафцигер до пинова заглавља прекидача за напајање да бисте покренули рачунар. Ово је корисно привремено решење да видите да ли је проблем са дугметом за напајање или кућиштем када се рачунар не покреће.

Такође би требало да проверите конекторе на предњој плочи рачунара. Иако је мало вероватно да су постали неповезани, можда су се покварили на други начин (и провера да ли су на месту вредна је труда).

  Какви су Флирт.цом прегледи?

5. Проверите свој екран

Ако ваш рачунар производи звукове, али не видите ништа на екрану, можда је крив монитор. Можете почети тако што ћете осигурати да сте повезали монитор са рачунаром и напајањем.

Такође би требало двапут да проверите да ли кабл за напајање монитора није крив. Ако коришћење другог кабла за напајање не реши проблем, а имате резервни монитор или ТВ који можете да повежете, покушајте да га прикључите. Ако се рачунар сада покрене, изгледа да морате да замените монитор.

6. Искључите УСБ уређаје који вам нису потребни

Када покушавате да решите проблем, најбоље је елиминисати све варијабле које доприносе квару. Фокусирајте се на област са највероватнијим узроком. Ако сте стигли довде, а проблем и даље постоји, искључите све и покушајте да покренете рачунар само помоћу тастатуре и миша.

У тешким ситуацијама решите проблем без тастатуре и миша како бисте били сигурни да ниједан од УСБ уређаја не изазива сукоб. С времена на време, портови могу бити узрок. Зато осигуравање да су портови празни током процеса покретања може бити од помоћи.

7. Смањите топлоту

Рачунар се може искључити због прегревања. Нагомилавање прашине на вентилационим отворима или вентилаторима може довести до прегревања и, последично, искључити вашу машину или узроковати да се не покрене.

Најбоља опција за решавање проблема у овој ситуацији је да сачекате да се рачунар охлади. Такође можете користити софтвер за регулацију и праћење брзине вентилатора и система за хлађење или екстерног хардверског хладњака. Ваш рачунар треба да има празне преграде изнад процесора за додавање спољних хладњака.

8. Проверите заштитник од пренапона

Ако сте рачунар укључили у беспрекидно напајање (УПС) или заштиту од пренапона, проверите прекидач за ресетовање. Већина штитника од пренапона долази са уграђеним прекидачем за ресетовање који морате да притиснете након скока струје или нестанка струје. Ако је вашем УПС-у потребно ресетовање, рачунар се неће укључити.

9. Проверите ЦМОС батерију

Ваш систем не може да запамти датум или време ако је ЦМОС батерија празна и тражиће од вас да покренете ОС притиском на Ф1.

  29 Селен Често постављана питања и одговори на интервјуима

Ово обично неће довести до квара при покретању, али у ретким приликама може. Ако сте исцрпили све друге могућности, увек је вредно променити ЦМОС батерију да бисте видели да ли то чини разлику.

10. Проверите своју РАМ меморију

Друга опција када се ваш рачунар неће укључити је да проверите да ли је ваша РАМ меморија смештена у своје слотове. Ако се ваша РАМ меморија поништи и више не ради исправно, ваш рачунар можда неће успети да се покрене.

Поновно постављање РАМ-а траје само тренутак и потврдиће да ли је то кривац. Мораћете да отворите кућиште рачунара да бисте извршили овај задатак. Када се страна кућишта уклони, требало би да постане очигледно прилично брзо да ли је ваша РАМ меморија на месту. Лагано гурните сваки модул у његов слот да бисте били сигурни да је добро постављен; проверите да ли су оба механизма за закључавање чврста и безбедна.

11. Испробајте безбедни режим

Ако изгледа да ваш рачунар почиње да се покреће, али се руши део процеса, можда ћете моћи да уђете у безбедан режим (на Виндовс-у). Ако то можете да урадите, можда ћете моћи да изолујете зашто се рачунар неће покренути у одређеном процесу. Постоји неколико начина на које можете да се покренете у безбедном режиму. Ако се ваш рачунар не покреће исправно, можда ћете морати да преварите Виндовс да уђе у окружење за опоравак.

 • Притисните дугме за напајање на вашој машини. Када машина почне да се покреће, држите притиснуто дугме за напајање да бисте принудно искључили. Поновите овај процес.
 • У трећем покушају, дозволите да се процес покретања настави. Виндовс окружење за опоравак би требало да се учита.
 • Идите на Решавање проблема> Подешавања покретања> Поново покрени.
 • Након што се машина поново покрене, притисните 4, 5 или 6 да бисте се покренули у безбедном режиму са различитим опцијама.
 • Међутим, ако се рачунар уопште неће покренути, мораћете да проверите остале поправке наведене изнад.

  Направите резервну копију рачунара и покрените га

  Док компјутери помажу да нам се живот поједностави, они се често претварају у главобољу. Рачунари се кваре у најнеповољнијим тренуцима, остављајући нас да тражимо решења за поправку.

  Колико год то понекад било фрустрирајуће, ваш рачунар не ради није крај света. Можете да користите горе поменуте кораке да бисте га вратили и поново радили што је пре могуће. Ако ниједан од ових метода за решавање проблема не успије, контактирајте произвођача или потражите стручњака за хардвер који вам може помоћи.