Разумевање различитих типова тестирања апликација

Тестирање перформанси, функционалности и других аспеката помаже вам да разумете различите недостатке у вашој апликацији и оптимизујете њену употребљивост, безбедност, стабилност, перформансе и функционисање.

Као резултат брзог откривања проблема, можете извршити брзе поправке како бисте осигурали да је квалитет апликације одличан.

На овај начин можете развити висококвалитетне апликације за свог клијента или кориснике који би волели да их користе без потешкоћа. А када то ураде, испорука ваше апликације може бити успешна, а сви ваши напори у идеји, планирању, извршењу и примени ће се коначно исплатити.

Али тестирање апликације је широк домен јер постоје различити аспекти апликације које морате испитати да бисте били сигурни да све функционише добро. Морате проверити да ли функције функционишу добро, какав је интерфејс, шта је са његовим перформансама и тако даље.

Дакле, постоје различите врсте тестирања апликација о којима морате знати.

А ми смо ту да покријемо управо то!

Дакле, хајде да разумемо неке основе пре него што уђемо дубље у типове тестирања апликација.

Шта је тестирање апликација?

Тестирање апликација је тестирање софтвера које се врши помоћу скрипти да би се пронашле грешке у апликацији и оптимизовале њене перформансе, функционисање, стабилност и друге аспекте.

Ово помаже у побољшању квалитета апликације уз максимални повраћај улагања (РОИ) и уштеду труда, времена и трошкова развоја. Осигурава да сви делови апликације раде и функционишу оптимално како би понудили врхунско корисничко искуство.

Тестирање апликације проверава читаву апликацију, укључујући сваки модул, код, карактеристике и делове на недостатке. Можете пронаћи различите врсте тестирања апликација, као што су тестирање перформанси, тестирање функционалности, тестирање оптерећења, тестирање корисничког интерфејса итд.

Разни професионалци су укључени у тестирање апликација, као што су тестери, менаџери, програмери и крајњи корисници. Поред тога, животни циклус тестирања апликације укључује фазе, укључујући:

 • Анализирање захтева за испитивање
 • Планирање и дизајн теста
 • Извршење
 • Анализа текста
 • Пријављивање грешака

Различите врсте тестирања апликација

Тестирање апликација је широко категорисано у два типа:

 • Функционално тестирање
 • Нефункционално тестирање

Хајде да детаљно разумемо сваки од њих и њихове врсте.

Функционално тестирање

Функционално тестирање значи тестирање апликације за њене функционалне аспекте. Проверава сваку функционалност апликације како би се уверио да све функционише како би требало. Функционално тестирање можете извршити било уз помоћ алата за аутоматизацију или ручно.

Различите врсте функционалног тестирања су:

#1. Јединично тестирање

Тестирање сваког модула или компоненте апликације да би се проверило да ли ради по жељи назива се тестирање јединица. За то је потребно познавање програмских језика. Дакле, програмери спроводе овај тест, а не тестери. Овај тест је ригорозан јер морате пажљиво испитати сваки модул и његов код, а можда ћете такође морати да развијете тест драјвере за ово.

Јединични тестови се раде и ручно и помоћу алата, али овај други ће обезбедити максималну покривеност тестом и перформансе. Алати које можете користити за тестирање јединица су НУнит, ЈУнит, ПХПУнит, ТестНГи још.

#2. Интеграционо тестирање

Једном када интегришете модуле, неопходно је проверити да ли раде исправно као комбиновани модули. То је зато што интеграција више модула може створити грешке. Дакле, тестирање сваког интегрисаног модула апликације ради провере његове комбиноване функционалности назива се тестирање интеграције.

Интеграционо тестирање проверава модуле који су углавном апликације или модули кода на датој мрежи. Углавном се ради за дистрибуиране системе и клијентске или серверске апликације. Ово захтева мањи број тестова у поређењу са јединичним тестирањем и може имати различите приступе, као што су приступ одозго надоле, сендвич и приступ одоздо према горе.

Алати за тестирање интеграције су Селен, Протрацтор, ИБМ Ратионал Фунцтионал Тестеритд.

#3. Тестирање система

Тестирање система се врши ради провере функционалности целог система према захтевима клијента. Покрива све делове система у целини, са циљем да произведе апликацију са потребним спецификацијама.

Тестирање система је врста тестирања црне кутије и назива се и тестирање сценарија од краја до краја које можете да урадите на потпуно интегрисаној апликацији или систему. Он темељно проверава сваки улаз како би се уверио да добијате жељени излаз.

Неки од алата за тестирање система су Краставац, Карма, Јасминеитд.

#4. Тестирање разумности

Тестирање исправности одређује да ли нова верзија апликације ради исправно или неће бити прихваћена за велико тестирање. Изводи се на стабилним апликацијама како би се осигурало да никакве промене или отклањање квара не могу нарушити основну функционалност апликације након регресионог тестирања.

Ако ваша апликација не успе у почетној употреби, то значи да апликација није довољно стабилна да би извршила даље тестирање. У овом случају, мораћете да поправите апликацију и учините је стабилном за даље тестирање.

Тестирање исправности се врши ручно анализом понашања апликације након уношења измена у одређени део ваше апликације.

#5. Тестирање дима

Када развојни тим обезбеди нову верзију апликације, тим за тестирање верификује верзију како би се уверио да нема великих проблема и да је апликација стабилна за спровођење темељног тестирања.

Ако тим за тестирање открије да је основна функционалност апликације на неки начин покварена у почетној фази, може одбити нову верзију, о томе обавестити развојни тим. Изводи се пре детаљног регресијског или функционалног тестирања на изградњи да би се одбациле покварене апликације и уштедило време КА тима на тестирању и инсталирању апликације.

Тестирање дима се врши и ручно и коришћењем алата за аутоматизацију као нпр Селен.

#6. Тестирање интерфејса

Начин на који различите компоненте апликације, попут базе података, сервера, итд., комуницирају једна са другом може утицати на њену укупну перформансу, па стога интерфејс мора бити тестиран.

Дакле, тестирање апликације како би се проверило да ли компоненте апликације добро комуницирају и правилно размењују податке назива се тестирање интерфејса. Такође проверава руковање грешкама како би се осигурало да свака компонента ради глатко и да се правилно понаша са другим компонентама.

Поред тога, тестирање интерфејса потврђује да ли сте тестирали сав подржани софтвер и хардвер и да ли повезани документи подржавају различите платформе или не. Такође проверава да ли се безбедност одржава док компоненте интерагују и колико ефикасно апликација управља мрежним кваровима.

Неки алати за тестирање интерфејса су Фиддлер, Будите сигурни, Поштаритд.

#7. Регресија тестирање

Тестирање комплетне апликације да би се проверило како функционише након измене било које функционалности, компоненте или модула познато је као регресионо тестирање. Циљ му је да обезбеди да постојеће функционалности апликације остану непромењене након нових модификација.

На тржишту постоји много алата за регресијско тестирање, као што су Субјецт7, ТестСигма, Сведочанство, ТестЦомплетеи још.

#8. Алфа тестирање

Алфа тестирање идентификује све недостатке, грешке и проблеме у апликацији пре него што буде пуштена на тржиште за потрошаче или клијента. Ово тестирање осигурава да корисници добију апликацију без грешака и грешака процењујући њен квалитет и спремност за бета тестирање.

Алфа тестирање се дешава на локацији програмера или у кући у виртуелном окружењу, опонашајући стварно корисничко окружење. То се ради пред крај развоја апликације пре бета тестирања.

Можете користити алате као што су КА Ментор, СоапУИитд., за алфа тестирање.

#9. Бета тестирање

Бета тестирање врши клијент или ограничен број корисника у стварном окружењу како би се проверила укупна функционалност, употребљивост и перформансе апликације пре него што је пусте за стварну употребу. Ради се након алфа тестирања.

Бета тестирање проверава да ли апликација има грешака или грешака, ради глатко, ради оптимално и лака је за коришћење. Развојни тим прикупља повратне информације од корисника како би побољшао области у којима им недостају. Дакле, они могу лако да изврше промене како би побољшали његову функционалност, перформансе, безбедност и употребљивост.

Можда сте чули за Бета верзије неких апликација; то значи да је апликација под бета тестирањем. Када се тест заврши и апликација побољша, пушта се за употребу. Алати за бета тестирање су ТестРаил, УберТестерс, ТестФаири, Зепхиритд.

Нефункционално тестирање

Нефункционално тестирање подразумева проверу нефункционалних аспеката апликације, као што су употребљивост, перформансе, безбедност, итд. Они се раде након функционалних тестова.

Нефункционално тестирање има за циљ да побољша квалитет апликације како би се осигурало да она добро ради и пружа оптимално корисничко искуство. Генерално, не изводе се ручно; за то су вам потребни алати за аутоматизацију.

Хајде да погледамо неке врсте нефункционалног тестирања за ваше апликације.

#1. Тестирање перформанси

Тестирање перформанси проверава да ли апликација ради у складу са захтевима. Он вам говори да ли перформансе апликације имају проблема који је успоравају или блокирају да ради оптимално.

Разумевањем проблема са перформансама ове врсте тестирања, разумећете како да побољшате брзину своје апликације, време одзива, искоришћеност ресурса, пропусност итд.

Можете користити алате за тестирање перформанси као што су Ратионал Перформанце Тестер, Апацхе ЈМетер, ЛоадНињаитд., да бисте тестирали перформансе апликације.

#2. Тестирање оптерећења

Тестирање оптерећења је подскуп тестирања перформанси који проверава колико оптерећења апликација може да издржи пре него што њене перформансе почну да деградирају.

Ово тестирање се врши покретањем различитих тестова оптерећења како би се сазнао максимални капацитет апликације под датим оптерећењем. Такође проверава да ли постоје проблеми који могу довести до погоршања перформанси апликације.

Користећи алате за тестирање оптерећења као нпр ВебЛОАД, ЛоадРуннеритд., су корисне за одређивање носивости ваше апликације.

#3. Тестирање на стрес

Ако је систем или апликација под стресом изнад свог капацитета, морате имати представу о томе када и како се руши. Ова врста тестирања се назива тестирање система. Изводи се под великим оптерећењима као што је гурање апликације изван њеног капацитета за складиштење, велика оптерећења базе података, континуирано давање улаза итд.

Стрес тестирање има за циљ да потврди стабилност и поузданост апликације тако да покаже отпорност чак и током највеће употребе. Он мери капацитет апликације за руковање грешкама и снагу под великим оптерећењима, обезбеђујући да се не сруши под таквим условима.

Алати као што су НеоЛоад, ЈМетер, ЛоадВиев, СтрессСтимулуситд., корисни су за тестирање на стрес.

#4. Волуме Тестинг

Волуменско тестирање је врста тестирања перформанси где се апликација ставља под велике количине података да би се проверило њено време одговора и понашање. Дате су велике количине података у бази података апликације јер утичу на њену брзину обраде и време одзива. Такође се назива испитивање поплава.

Тако можете да проверите колико је апликација ефикасна у смислу великих количина података док откривате проблеме који смањују перформансе апликације. Проналажење проблема вам помаже да их брзо решите и оптимизујете њихов учинак.

Тимови за тестирање перформанси врше тестирање обима. А алати које можете користити су ДбФит, НоСКЛМап, ХаммерДби још.

#5. Безбедносно тестирање

Тестирање апликације да би се проверило колико је безбедна од спољних и унутрашњих претњи назива се тестирањем безбедности. Овде претње могу бити злонамерни програми, ДДоС напади, вируси и друге сајбер претње од интерних агената организације или спољних нападача.

Извођење безбедносног тестирања такође говори о могућностима аутентификације и ауторизације апликације и да ли су оне довољно безбедне или не. Помаже вам да пронађете рањивости и безбедносне рупе одакле претње могу да продру у вашу апликацију. Дакле, можете да решите те проблеме и затворите празнине како бисте осигурали безбедност ваше апликације.

Поред тога, безбедносно тестирање вам помаже да разумете понашање апликације под нападом или злонамерним програмима и њену способност да се опорави од напада и након одржавања.

Безбедносно тестирање обично ради посебан тим за тестирање где се било који облик хаковања убризгава у апликацију да би се проверила њена безбедност. Алати попут ИммуниВеб, Вапити, Ацунетик, Гоогле Ноготофаилитд., може се користити за тестирање безбедности.

#6. Тестирање компатибилности

Корисници сада користе различите платформе као што су иОС, Андроид, Мац, ПЦ, Линук, итд., претраживаче и конфигурације. Стога је од суштинског значаја да знате компатибилност ваше апликације са другим платформама.

Тип тестирања који процењује како апликација ради и како се понаша под различитим платформама, веб серверима, мрежним окружењима и хардверским конфигурацијама назива се тестирање компатибилности. Осигурава да апликација ради глатко са оптималним перформансама на различитим претраживачима, конфигурацијама, базама података и верзијама софтвера.

Можете користити алате као што су Окрет на глави што вам омогућава да даљински покренете тестове унакрсних претраживача на хиљадама стварних уређаја у облаку. Корисници могу лако да тестирају одзив своје мобилне апликације или веб локације, па чак и да тестирају виталне карактеристике перформанси као што је тестирање оптерећења у реалном окружењу за 100% тачне резултате.

Предности

 • Тестирајте на хиљадама стварних уређаја за 100% тачност
 • Означите и делите грешке са интеграцијама као што су ЈИРА, Слацк, Трелло
 • Проверите и измерите квалитет звука широм света за апликације које подржавају говор и аудио стримовање. Прегледајте апликације и пратите аудио искуство у реалном времену.

Неки други алати су ЦроссБровсерТестингЛамбдаТест и Екперитест.

#7. Тестирање поузданости

Тестирање поузданости се односи на процес тестирања апликације како би се проверило да ли може да ради без грешке у одређеном периоду у датом окружењу. Циљ му је да обезбеди да је апликација довољно поуздана и да нема грешака како би беспрекорно извршила своју сврху.

Овај тест ће вам рећи да ли можете да се ослоните на вашу апликацију да изврши жељени излаз сваки пут када је користите. На пример, тестирање вероватноће да рачунар може да ради седам сати, а да се не сруши.

Тестирање поузданости ће открити кварове који се понављају, учесталост кварова у одређеном времену и узроке кварова тако да можете лако и брзо да их поправите. Може укључивати тестирање оптерећења апликације, тестирање регресије и тестирање карактеристика.

Можете користити алате као што су РЦМ, Веибулл++, СОФТРЕЛитд., за регресионо тестирање.

#8. Тестирање употребљивости

Тестирање употребљивости значи тестирање колико је апликација лака за коришћење. Проверава колико лако корисник може да разуме и ради са вашом апликацијом без проблема или проблема. А ако наиђу на било какав проблем или се суоче са потешкоћама у коришћењу апликације, мораћете то да документујете.

Уопштено говорећи, тестирање употребљивости проверава навигацију апликације како би се уверило да корисник лако стиже до жељеног одредишта у апликацији и да без проблема обавља своје задатке.

За тестирање употребљивости, ограничен број корисника или клијент је позван да користи апликацију. У овом тренутку ћете испитати како они раде са вашом апликацијом и да ли им треба помоћ. Документовање повратних информација ће вам помоћи да побољшате корисничко искуство.

Неки алати за тестирање употребљивости су ЦразиЕгг, Оптимизовано, ТриМиУИитд.

#9. Прихватање тестирање

Тестирање прихватања је последње тестирање апликације у фази тестирања. Изводи га крајњи корисник или клијент да би потврдио да ли апликација испуњава све њихове специфициране критеријуме као што су преференције и захтеви.

Ваш клијент ће прихватити апликацију коју сте развили ако њене карактеристике, функције, употребљивост и перформансе одговарају њиховим потребама. Ако јесте, апликација је одобрена за производњу. Али ако се вашем клијенту нешто не свиђа или сматра да би нешто требало побољшати, можда ће од вас затражити да то измените у складу са тим.

Зашто су вам потребне различите врсте тестирања апликација?

Софтверске апликације постале су суштински део савременог начина живота у личном и професионалном животу. Потребне су вам апликације за куповину на мрежи, банкарство, забаву, учење, рад од куће, видео конференције са својим тимом и шта-не.

Стога корисници траже потпуно функционалне апликације које им могу олакшати живот и пружити врхунске перформансе, употребљивост и функционалност како би могли да обављају жељене радње брзином, прецизношћу и лакоћом.

Ова потражња захтева од вас да развијете апликације које могу да обележе сва ова поља како би одушевиле крајње кориснике и покренуле ваше пословање. А тестирање апликације захтева да погледате различите аспекте система као што су карактеристике, функционалност, перформансе, једноставност коришћења, интерфејс, поузданост итд.

Због тога постоје стотине типова тестирања апликација које можете изабрати релевантно за ваше потребе. А знање о различитим врстама тестирања ће вам помоћи да тачно проверите своју апликацију за тражене параметре.

На пример, ако желите да сазнате како ваша апликација ради на Андроид-у, потребно је да извршите тестирање компатибилности. Али ако не знате да ли тако нешто уопште постоји, како ћете то моћи да урадите?

Надам се да сте схватили поенту.

А када извршите идеалну врсту тестирања апликације, можете оптимизовати своју апликацију тачно за тај параметар. Слично томе, можете извршити тестове за све врсте проблема који се могу појавити. Дакле, помоћи ће вам:

 • Побољшајте функције и функционалност апликације
 • Лако елиминишите грешке
 • Побољшајте перформансе апликације
 • Осигурајте сигурност апликације
 • Учините га компатибилним са различитим платформама, хардверским конфигурацијама и окружењима.
 • Смањите непотребне трошкове
 • Побољшајте једноставност коришћења
 • Повећајте поузданост и стабилност апликације
 • Оптимизујте укупни квалитет ваше апликације

Закључак

Да бисте направили апликацију високог квалитета, морате проверити њене различите аспекте као што су перформансе, функционалност, употребљивост, стабилност, поузданост и још много тога. Због тога је учење о различитим врстама тестирања апликација неопходно.

Горе наведене информације о типовима тестирања апликација ће вам помоћи да разумете где су они применљиви да пронађете недостатке у вашим апликацијама и да их одмах поправите како бисте испоручили апликацију прилагођену кориснику са врхунским квалитетом који корисници воле.

Затим можете погледати неке од алата за аутоматизацију тестирања апликација.