Rezolucija ekrana Windows-a se menja kada se monitor isključi

Резолуција екрана Windowsa се мења када се монитор искључи

Када искључујете и укључујете монитор, можда ћете приметити да се резолуција екрана мења. То може бити фрустрирајуће, посебно ако морате поново да подешавате резолуцију сваки пут када укључите монитор.

Постоји неколико могућих узрока за овај проблем. Један могући узрок је да ваша графичка картица не подржава тренутну резолуцију. Када искључите и укључите монитор, Виндовс ће се вратити на подразумевану резолуцију која је подржана од стране ваше графичке картице.

Још један могући узрок је да су ваши подешавања управљања напајањем погрешно конфигурисана. Виндовс има функцију управљања напајањем која може аутоматски променити резолуцију екрана ради штедње енергије. Ако је ова функција омогућена, она може променити резолуцију када искључите и укључите монитор.

Поред тога, за овај проблем могу бити одговорни и други фактори, укључујући:

* Повређени или застарели драјвери графичке картице
* Неправилно конфигурисани подешавања дисплеја
* Хардверски проблеми са монитором или графичком картицом

Како решити проблем са променом резолуције екрана

Постоји неколико ствари које можете учинити да покушате да решите проблем са променом резолуције екрана.

1. Проверите подршку резолуције ваше графичке картице: Као прво, проверите да ли ваша графичка картица подржава тренутну резолуцију екрана. Можете проверити спецификације ваше графичке картице на веб локацији произвођача.
2. Проверите подешавања управљања напајањем: Затим, проверите да ли је функција управљања напајањем Виндовса омогућена. Да бисте то урадили, отворите контролну таблу и идите на „Систем и безбедност“. Кликните на „Опције напајања“, а затим на „Промените подешавања плана“. Пронађите и проширите одељак „Центар за мобилност“. Поред опције „Омогући прилагођавање јачине светлости“, уверите се да је изабрана опција „Никад“.
3. Ажурирајте драјвере графичке картице: Ако су ваши драјвери графичке картице застарели, то може изазвати проблеме са резолуцијом екрана. Ажурирајте драјвере на најновију верзију са веб локације произвођача графичке картице.
4. Ресетујте подешавања дисплеја: Можете покушати да ресетујете подешавања дисплеја на подразумеване вредности. Да бисте то урадили, отворите Подешавања и идите на „Систем“. Кликните на „Дисплей“ и проширите одељак „Резолуција екрана“. Кликните на „Врати подразумеване вредности“ и затим на „Сачувај промене“.
5. Проверите хардвер: Ако ниједан од горе наведених корака не реши проблем, могуће је да постоји хардверски проблем са вашим монитором или графичком картицом. Проверите каблове који повезују монитор са графичком картицом и уверите се да су правилно прикључени. Такође можете покушати да повежете монитор на другу графичку картицу или рачунар да бисте видели да ли проблем и даље постоји.

  Како ресетовати Аппле АирПодс

Закључак

Проблем са променом резолуције екрана када се искључи и укључи монитор може бити фрустрирајући. Међутим, следећи ове кораке за решавање проблема, можете идентификовати и решити узрок проблема и вратити резолуцију екрана на жељену вредност.

Честа питања

1. Зашто се резолуција екрана мења када искључим и укључим монитор?

Постоји неколико могућих узрока за овај проблем, укључујући неподржавање тренутне резолуције од стране графичке картице, погрешно конфигурисана подешавања управљања напајањем и хардверски проблеми.

2. Како могу да решим проблем са променом резолуције екрана?

Можете покушати да решите проблем тако што ћете проверити подршку резолуције ваше графичке картице, проверите подешавања управљања напајањем, ажурирате драјвере графичке картице, ресетујете подешавања дисплеја и проверите хардвер.

3. Моја графичка картица не подржава тренутну резолуцију екрана. Шта да радим?

Ако ваша графичка картица не подржава тренутну резолуцију екрана, можете покушати да смањите резолуцију на резолуцију коју ваша графичка картица подржава.

4. Подешавања управљања напајањем су правилно конфигурисана, али резолуција екрана се и даље мења. Шта да радим?

Ако су подешавања управљања напајањем правилно конфигурисана, а резолуција екрана се и даље мења, могуће је да постоји хардверски проблем са вашим монитором или графичком картицом.

5. Могу ли да повећам резолуцију екрана када мој монитор није укључен?

Не, не можете да повећате резолуцију екрана када ваш монитор није укључен.

6. Драјвери моје графичке картице су ажурирани, али резолуција екрана се и даље мења. Шта да радим?

Ако су драјвери ваше графичке картице ажурирани, а резолуција екрана се и даље мења, могуће је да постоји хардверски проблем са вашим монитором или графичком картицом.

  Isključite podešavanje integriteta memorije ako Windows ne može da učita drajver

7. Ресетовао сам подешавања дисплеја, али резолуција екрана се и даље мења. Шта да радим?

Ако сте ресетовали подешавања дисплеја, а резолуција екрана се и даље мења, могуће је да постоји хардверски проблем са вашим монитором или графичком картицом.

8. Проверио сам хардвер и нисам нашао никаквих проблема. Шта да радим?

Ако сте проверили хардвер и нисте нашли никаквих проблема, могуће је да постоји софтверски проблем који изазива промену резолуције екрана. Можете покушати да преинсталирате Виндовс или да обновите рачунар на ранију тачку враћања.