Спике тестирање објашњено за само 5 минута

Спике тестирање је начин да се системи припреме за изненадну навалу активности, на пример, тренутни, масивни веб саобраћај који може проузроковати пад система.

Омогућава вам да откријете понашање система. Ово укључује да ли ће се срушити, успорити и време потребно да се врати у нормалу. Компаније укључују спике тестове у своје рутине за тестирање апликација како би набројале слабе области у производним окружењима.

Акумулирајући резултате, програмери стичу увид у то где и када апликација не успе и алатке потребне за оптимизацију перформанси.

Као део животног циклуса развоја софтвера (СДЛЦ), спике тестирање открива важне софтверске компоненте као што су брзина, поузданост и скалабилност. Овај део говори о спике тестирању, зашто вам је потребан, како функционише и предностима. Такође ћете открити неколико алата за неприметно започињање са спике тестирањем.

Шта је Спике тестирање?

Спике тестирање је једна од метода тестирања перформанси која подразумева бомбардовање апликације или веб локације порастом оптерећења. На пример, можете повећати број захтева до нивоа стреса, смањити га и континуирано тестирати да бисте проценили перформансе система.

За разлику од тестирања оптерећења, где се на систем примењују уједначена оптерећења, тестирање шиљцима је флексибилно. Можете имати хиљаду захтева у минуту, а у следећем имати дупло, итд. Међутим, спике тестирање се врши само у тест окружењима, одржавајући главну апликацију радном и нетакнутом.

Пошто апликације у стварном свету не добијају саобраћај сталном брзином, тестирање наглом разоткрива уска грла, проблеме с скалабилности и како се ваш систем опоравља. У пословној поставци, спике тестирање вам омогућава да се припремите за догађаје као што су велике фласх продаје, регистрације високог профила за јавна подешавања, утицајне сарадње као што су маркетиншке кампање и руковање ограниченим издањима производа.

Он тврди да ваш систем може неприметно да се носи са налетима саобраћаја и посебно је користан за компаније које воде процесе са великим прометом као што су продаја и регистрација. То је начин да се одржи позитивно корисничко искуство уз истовремено јачање поузданости система.

Спике тестирање има неколико предности, укључујући одређивање ефеката неочекиваних скокова код корисника, откривање екстрема које апликација може да поднесе након одређеног оптерећења и омогућава програмерима да искорене квар софтвера при оптерећењима корисника већим од максималног нивоа.

Спике тестирање наспрам других тестирања перформанси

У контексту тестирања перформанси, шиљак је подскуп и сродан другим проценама као што су тестирање оптерећења, стреса и издржљивости. За тестирање оптерећења, перформансе система се процењују при унапред одређеном оптерећењу.

Да би се проверила линеарна скалабилност путем тестова оптерећења, перформансе апликације треба да показују нулту варијацију са повећањем броја корисника. Скалабилност се процењује провером одговора сервера приликом слања обрасца претраживача; прецизно уочавање промена перформанси током времена, тестирање функција које не успевају при великим оптерећењима и идентификовање проблема са кашњењем мреже на функцијама веб апликације.

Или размислите о тестирању стреса, које користи велика оптерећења за одређивање одговора апликације, показивање функција веб апликације које не успевају, праћење образаца и линкова који раде другачије, и посматрање како апликација функционише након пада система или квара компоненти.

  10 најбољих пречистача ваздуха за побољшање АКИ ваше собе

Дакле, стрес тестирање процењује одговор система на услове који су близу тачке прелома. А са тестирањем упијања (или тестирањем издржљивости), посматрате перформансе система током времена. Тестови намакања ће тражити параметре као што је коришћење меморије да би открили цурење меморије и друге проблеме са перформансама.

Како функционише Спике тестирање

Процес тестирања скокова може се сажети у три значајна корака. Прво је симулација оптерећења, где се скокови у активности корисника активирају повећањем активности или броја захтева. Следи прикупљање података, а прикупљају се метрике учинка као што су време одговора, коришћење ресурса за учитавање и стопе грешака. На крају, анализа треба да открије колико добро се систем носи са повећањем оптерећења.

Пошто је процес процедуралан, потребно је проћи кроз све кораке да бисте постигли квалитетан процес тестирања. Почните тако што ћете поставити тестно окружење на основу ваших специфичних пословних потреба. Такође осигурава да нико није ангажован у живом окружењу током извршавања спике теста.

Затим одредите екстремно оптерећење – максималан број корисника који се истовремено подржава у апликацији. Нагло повећајте оптерећење до максимума. Ово се може урадити помоћу алата за веб перформансе. Са максималним оптерећењем примењеним на вршној тачки, прегледајте перформансе система, надгледајући да ли се руши или преживљава.

Крећући се напред, брзо смањите оптерећење на нулу или на минимум. Анализирајте понашање система при нултом оптерећењу, посматрајући да ли се руши (или не). Као последњи корак, потребно је да анализирате графикон учинка.

Тренутачним повећањем и смањењем оптерећења система, формира се шиљак. Овај скок се сада анализира како би се пратиле метрике, укључујући неуспехе, потребно време и виртуелне кориснике. Пратећи ове кораке, тест инжењери могу открити грешке апликације и пријавити их програмерима, који се заузврат решавају проблема.

Врсте спике тестирања

Спике тестови ће имати различите облике. Ево прегледа.

 • Тест позитивног скока – Тестира како ваш систем подноси нагли саобраћај, на пример, због успешне маркетиншке кампање.
 • Негативе Спике Тест – Процењује отпорност система на изненадне нежељене догађаје, као што је случај ДДоС-а и напада на смурфовање.
 • Тест константног скока – У овом случају, сервер је подвргнут оптерећењу великог обима у кратком трајању у фиксним интервалима. Шиљци за овај тест ће имати идентичну висину; оптерећења су константна.
 • Степ-уп Спике Тест – Оптерећење сервера се постепено повећава након малих интервала. Време одзива квантификује сваки скок, анализирајући његово одступање од времена одзива основног оптерећења.
 • Тест насумичних скокова – Пикови оптерећења и њихови интервали се држе насумично; ово је најбоље за апликације које имају честе скокове у производним окружењима.
 • Већина алата за тестирање перформанси могла би се користити за тестирање скокова. Међутим, хајде да пређемо на оне најчешће. Они су преферирани због њихове специфичности задатка, али их нисам рангирао ни по једном редоследу.

  #1. БлазеМетер

  БлазеМетер је инклузивна платформа за континуирано тестирање за различите сценарије, као што су спике тестирање, праћење АПИ-ја, функционално тестирање, лажне услуге и подаци.

  БлазеМетер вам даје масивни тест директно из вашег ИДЕ-а за тестирање оптерећења и перформанси. Из тог разлога, коришћен је глобално за припрему апликација за стриминг спорта за рад са милионима људи широм света.

    Шта су заштитни зидови са стањем и без државности?

  Што се тиче праћења АПИ-ја, БлазеМетер може креирати и извршити тестове за неколико минута без угрожавања квалитета. Такође вас обавештава о проблемима са АПИ саобраћајем пре него што има значајан утицај на крајње кориснике.

  Међу својим најновијим карактеристикама, Блазе користи вештачку интелигенцију, која заузврат убрзава тестирање. Можете затражите демо да бисте започели са новим функцијама као што је профилер вођен АИ подацима, који вам омогућава да робусно идентификујете чврсто кодиране податке и аутоматски генеришете податке са унапред дефинисаних листа, креирање тестних података вођено вештачком интелигенцијом која вам омогућава да поједноставите генерисање тестних података претварањем текста у податке за тестирање функције и тестирање хаоса где повећавате отпорност система коришћењем тестних података вођених вештачком интелигенцијом да изазовете системе и одредите рањивости.

  #2. Апацхе ЈМетер

  Апацхе ЈМетер је софтвер за тестирање аутоматизације отвореног кода. Првобитно је дизајниран да тестира функционално понашање и квантификује перформансе веб апликација. Оквир се може користити за тестирање статичких и динамичких апликација.

  Можете симулирати велика оптерећења сервера (и групе) и тестирати објекте/мреже под различитим оптерећењима. Иако изгледа као претраживач, то није. То значи да не обавља задатке претраживача као што је приказивање ХТМЛ-а или извршавање ЈаваСцрипт-а. Ако желите да проширите његову функционалност да бисте приказали ХТМЛ излаз, можете користити ЈСР223 Постпроцесор или ЈССР Самплер за извршавање прилагођеног ЈаваСцрипт кода који ће се покренути након захтева.

  ЈМетер има више функција, укључујући тестирање оптерећења и перформанси више апликација, сервера и типова протокола као што су Веб – ХТТП, СОАП/РЕСТ услуге, базе података, е-поруке и Јава објекти. Веома је проширив и добро ради са командном линијом за све оперативне системе компатибилне са Јавом.

  Једна супермоћ коју сам пронашао у ЈМетер-у је његова лака корелација кроз екстракцију података из популарних формата као што су ЈСОН, КСМЛ, ХТМЛ и други текстуални формати. Ево а брз почетак коришћења Апацхе ЈМетер-а.

  #3. Скакавац

  Скакавац је алатка за тестирање оптерећења отвореног кода. Скалабилан је и скриптован. За разлику од других алата који вас ограничавају на кориснички интерфејс (УИ), језик специфичан за домен или надувене КСМЛ-ове, Лоцуст користи обичан код; користите обичне Питхон програмске конструкције.

  Покретањем сваког корисника унутар свог греенлета (лаког процеса/корутине), Лоцуст вам омогућава да пишете тестове сличне писању блок кода уместо да користите повратне позиве или друге механизме.

  Поред тога, Лоцуст је заснован на догађајима (запошљава гевент) и омогућава да један процес рукује хиљадама истовремених корисника. Као резултат, ово олакшава покретање тестова оптерећења који обухватају више машина.

  Његов кориснички интерфејс заснован на вебу доступан је за опциону употребу, олакшавајући његову употребу у ЦИ/ЦД цевоводу. Можете га користити да прикажете напредак тестова са примењеним варијацијама оптерећења. Док Лоцуст изворно ради са веб локацијама и услугама, може се користити на било ком протоколу. Само ти треба написати клијента за ваш специфични случај употребе или истражите неке које је створила заједница.

  Предности Спике тестирања

  Спике тестирање има вишеструке предности. Проактивним идентификовањем проблема, можете да решите све препреке у перформансама пре него што прерасту у критичне проблеме. Узимајући у обзир аспекте као што је поузданост софтвера, спике тестирање осигурава стабилизацију вашег система кроз непредвидиве догађаје.

    Разлике између Фласка и Дјанга

  Из перспективе корисничког искуства, спике тестирање избегава застоје и повезане финансијске трошкове и трошкове репутације. Корисници очекују да ваша веб локација и апликације буду у потпуности функционалне током налета саобраћаја, било да се ради о кампањама или распродајама црним петком.

  Спике тестирање процењује снагу вашег софтвера, припрема га за случајеве употребе у стварном свету и штити га од пада. Одрживост софтвера се може постићи коришћењем спике тестирања.

  Успешни тестови спике ће открити најгоре сценарије који нису циљани на стандардне процедуре тестирања. Спике тестирање регулише перформансе софтвера решавањем свих проблема са перформансама и подешавањем у квалитетан производ са беспрекорним искуствима.

  Ограничења Спике тестирања

  Вреди напоменути недостатке тестирања шиљцима. Потреба за покретањем спике тестова у јединственом (тестном) окружењу захтева постављање посебних услова тестирања, што процес чини мало скупљим. Ово је резултат сложености и интензитета ресурса. Руковање сложеним процедурама захтева стручност, у овом случају, инжењере за тестирање софтвера.

  Док извршавате тестове, постоји могућност да ваша апликација може да успори, погорша или потпуно заустави. За разлику од других тестова перформанси, спике метода је дуготрајна. Опет, симулација тачних скокова у стварном свету може бити изазовна.

  Најбоље праксе за спике тестирање

  Као што сте видели, спике тестирање је кључни играч приликом тестирања перформанси, побољшавајући отпорност и поузданост веб апликација у условима великог оптерећења. Његова употреба наглих, неочекиваних скокова саобраћаја помаже програмерима да идентификују и ублаже проблеме са перформансама, обезбеђујући позитивно корисничко искуство и стабилност система.

  Ако вашој организацији треба спике тест, морате поставити јасне циљеве тестирања и стандарде. Морају бити реални. Зашто? Ниједна веб апликација не може да поднесе неограничен саобраћај, да аутоматски или бесконачно аутоматски подеси величину и да се одмах опорави. Постојање циљева ће одредити праве метрике праћења, које могу укључивати:

  • Време одговора – Колико дуго је апликацији потребно да пошаље захтеве.
  • Одговори на грешке – Број одговора који производе грешке.
  • Проток – Запис или трансакција у секунди.
  • Коришћење ресурса – Како софтвер користи централну процесорску јединицу (ЦПУ) и меморију.

  Ако се горе наведени показатељи налазе на вашој листи за праћење, могли бисте имати неколико питања. То укључује:

  • Колико корисника треба да обради моја апликација?
  • Које нивое кашњења треба да очекујем за своје кориснике?
  • У којој мери је ЦПУ/меморија искоришћена?
  • Колико грешака се јавља?
  • Колико је потребно апликацији да се опорави од скока?

  Назад на циљеве, ограничите свој тест у реалним границама; јефтиније је. Руковање масивним саобраћајем великом брзином захтева много посла и скупо је. Повремено ћете можда морати да прилагодите своју архитектуру, замените или промените моделе података или прилагодите основну пословну логику и оперативне моделе.

  Такође можете размислити о увођењу истраживања у разумевање корисниковог пута. Постоји велика разлика између хиљада корисника на вашој одредишној страници и истог броја корисника који претражују сајт за е-трговину док купују артикле. Разумевање начина на који корисници остварују интеракцију са вашим софтвером усмераваће упите ка серверу и са сервера, а самим тим ће водити процес тестирања нагло. То значи да вас упутите на праве алате за тестирање скокова, покренете тестове, уклоните уска грла у перформансама и поновите/итерирате цео процес да би се задовољиле одређене потребе.

  Истражите више алата за тестирање софтвера и подигните своје вештине тестирања на следећи ниво.