Дефиниција, примери, типови и компоненте

Пословна етика је критична за организације, помажући им да донесу мудрије одлуке у ситуацијама контроверзи, дилема и етичких питања.

Међутим, пословна етика се често занемарује.

Компаније са неетичким и непрофесионалним понашањем могу довести до изненадног пропасти без претходне најаве.

Организације и запослени суочавају се са многим етичким питањима везаним за моћ, године, изглед, пол, лажне производе, лошу услугу, лоше понашање и тако даље.

Дакле, ако желите да стекнете поверење и лојалност купаца, инвеститора и клијената, морате да следите различите принципе пословне етике у својој организацији и обучите своје запослене да их стриктно следе.

Пословна етика укључује одређене норме или стандарде које организације и запослени морају да прате у својим процесима као што су производња, производња, циљеви, технике и праксе.

У овом чланку ћу детаљно говорити о пословној етици, њеним принципима, компонентама, примени, предностима, неким примерима из стварног живота и.

Почнимо!

Шта је пословна етика?

Пословна етика је скуп стандарда или принципа који испитују етичке или моралне проблеме у пословном окружењу. Он успоставља однос између пракси, циљева и техника организације.

Етика је настала из организационих изјава, појединачних изјава или правног система. Дакле, етика се односи на проучавање етичког или моралног понашања и дефинише шта је погрешно, а шта исправно у понашању појединца тако што суди на основу стандарда моралног понашања.

Пословна етика каже да предузећа морају бити искрена према друштву. Етичко понашање укључује фер третман радника, добар квалитет производа и услуга, фер цену производа и услуге, разумну профитну маржу и поштену тежину производа.

Међутим, неетичко понашање укључује обмањујуће огласе, приказивање лажне слике о предузећу, откривање пословних тајни, коришћење имовине за личну употребу и још много тога. За организацију или појединца се каже да су етички ако делују морално и са вредношћу служе интересима друштва. Ово ће изградити поверење у јавности и довести до успеха.

Врсте пословне етике

#1. Мета-етика

Мета етика обухвата значење и порекло свих етичких концепата и филозофија. Анализира својства, речи, основе, обим и статус свих моралних вредности. У основи дефинише морал на основу одређених теорија.

#2. Нормативе Етхицс

Нормативна етика говори шта је исправно или погрешно морално засновано на одређеним правилима и принципима. Водиће вас да формирате пословну етику ваше компаније која је прикладна и практична за ваше пословање уместо да се ослањате само на теорије.

#3. Етика врлине

Да бисте етички водили посао, морате се фокусирати на одређене врлине или морал као што су поштење, истинитост, итд. Ваше намере морају бити добре према свима са којима радите – вашим запосленима, клијентима, продавцима, итд., а не само да остварујете профит. То ће вам помоћи да задржите поверење и наставите дуже пословне односе са њима.

#4. Утилитарна етика

Утилитарна етика укључује примену принципа пословне етике, као што су транспарентност, правичност, саосећање, итд., на различите сценарије где су они применљиви. Са овом етиком можете пронаћи ефикасна решења за проблеме и доносити боље пословне одлуке.

#5. Дескриптивна етика

Дескриптивна етика су вредности које описују етичке начине на које се предузеће мора понашати и функционисати. Морају унапред да схвате резултат сваке акције и одлуке коју донесу, примењујући само оне које су етичке.

  Како уредити Битмоји расположења у Снапцхату

#6. Деонтолошка етика

Деонтолошка етика подстиче предузеће да се увек придржава кодекса понашања који је креирао на основу моралних основа. То значи да предузеће мора следити пословну етику без обзира на ситуацију или њене последице. Чак и ако је резултат лош за посао, етика се ипак мора применити.

#7. Цоммунитариан Етхицс

Комунитарна етика укључује одређене одговорности које предузеће има према индустрији у којој послује, као и према друштву и животној средини. Ова етика помаже предузећу да створи осећај заједништва у индустрији и омогућава му да разуме вероватне последице својих поступака на друге.

Принципи пословне етике

Лојалност

Запослени представљају компанију. Сваки од њих мора бити лојалан компанији и њеним клијентима, купцима, партнерима, добављачима и једни другима. Они никада не смеју открити поверљиве информације никоме другом, чак ни људима у истој организацији, јер различити нивои или улоге запослених имају приступ различитим подацима и дозволама.

Поштовање

Без обзира на то који ниво или радну улогу запослени имају у компанији, они морају поштовати друге и заслужују поштовање и од других. Чак и ако имате висок чин у компанији, не смете да се према другима односите као према инфериорним и ни на који начин их не поштујете. Слично томе, запослени на нижем нивоу морају поштовати не само запослене на средњем и високом нивоу, већ и оне из њихових редова.

Искреност

Сви у компанији морају бити искрени једни према другима, без обзира на ситуацију или исход. Сви морају бити посвећени говорењу истине својим речима и делима. Било да је то добра или лоша вест, морате је доставити релевантном особљу. Такође, говорити истину значи дељење комплетних информација без изостављања било чега или погрешног представљања на неки начин.

Лидерство

Добар вођа води све у тиму и ради у корист организације за коју раде. Пословни лидери, доносиоци одлука и други кључни актери у компанији морају да буду пример другима показујући етичко понашање. То је могуће уз етичко доношење одлука, тражење повратних информација и побољшање, повећање ефикасности, бригу о запосленима и тако даље.

Поштење

Осигурајте правичност у вашој организацији у сваком процесу и људима. Било да се ради о запосленима на нижем нивоу или о високим руководиоцима, интерним члановима или спољним уговарачима, поступајте праведно према свима. Наставите да надгледате тако да нико не може да искористи своју моћ да нанесе другима било какву штету или искористи њихову слабост. Побрините се да сви добију једнаке могућности без икакве дискриминације на основу пола, религије, демографије итд.

Интегритет

Ваше пословање мора да негује врлину интегритета држећи обећања, изграђујући поверење и испуњавајући обавезе. Све што сте обећали морате пружити у право време својим клијентима, запосленима и другим сарадницима ако желите да задржите поверење и тражите дугорочне пословне односе.

Транспарентност

Будите транспарентни у вези са својим политикама, процесима и статусом рада са својим клијентима, запосленима и инвеститорима. Морају знати битне информације о пројекту са којим су повезани. То могу бити захтеви пројекта, коришћене методе, рокови, трошкови, напредак у раду, итд. Ова транспарентност ће смањити конфликте и нереална очекивања. Уместо тога, подстаћи ће међусобно поверење и дуже пословне односе.

Одговорност

Нека сви у вашем послу знају да су у потпуности одговорни за своје поступке и одлуке. Морају знати да својим поступцима могу на неки начин утицати на друге запослене, купце, околину и друштво. На тај начин ће ваши запослени и други сарадници бити свесни када доносе одлуке и предузимају акције.

Одговорност

Сваки запослени има одређену одговорност у организацији. Уверите се да добро разумеју своје одговорности и да преузму сваки задатак са пуном посвећеношћу. Ово ће им помоћи да поштују кодекс понашања и примењују најбоље праксе како би постигли најбоље резултате и задовољили клијенте као и инвеститоре.

  Шта је ново у Апацхе ХТТП серверу 2.4?

Саосећање

Саосећање је потцењено, али важно начело пословне етике које сви у вашој компанији морају да поштују. Никада не знате кроз шта особа пролази, зато будите пажљиви и љубазни једни према другима, без обзира на ваш ранг и моћ.

Такође морате уложити напоре да разумете проблеме ваших запослених и купаца и пронађете начине да их решите. Поред тога, ваше пословање мора бити саосећајно према друштву и свим живим бићима и мора да се бави осетљивим темама са емпатијом.

Енвиронмент Цонсциоуснесс

Сви ми делимо заједничку планету заједно са њеним ресурсима и животном средином. Стога је веома неопходно водити рачуна о томе шта је добро за вашу околину како бисте се супротставили климатским променама. Примените зелене пословне праксе као што су 3Р (смањите, поново користите и рециклирајте), минимизирајте исцрпљивање ресурса, повећајте енергетску ефикасност и смањите емисије угљеника.

Лов-Адхеренце

Уверите се да се ваше предузеће придржава важећих закона и прописа у вашем региону или земљи и индустрији. То може бити закон о раду, безбедносни стандарди, прописи о приватности података итд. Можете побољшати своје операције, процесе и политике у складу са тим како бисте избегли казне, а истовремено побољшали своју репутацију и безбедност.

Компоненте пословне етике

#1. Уппер Манагемент

Руководство вишег нивоа у компанији укључује председника, директора, руководиоце Ц-Суите-а, менаџере и друге кључне доносиоце одлука. Морају се побринути да пословну етику имплементирају прво на себе. Ово ће бити пример вашим запосленима и другим сарадницима, па ће бити охрабрени да следе пословну етику.

#2. Укључите запослене

Не само виши менаџмент, већ запослени на средњем и нижем нивоу такође могу да дају кључне инпуте приликом формирања пословне етике. Поред тога, о одређеним тачкама можете разговарати и са мањом групом запослених и анализирати како они реагују на те тачке. Дакле, укључите све своје запослене у овај процес како би вам постало лакше да спроводите политике на свим нивоима ваше организације.

#3. Креирајте и објавите кодекс понашања

Узимајући у обзир пословну етику и вредности, морате креирати етички кодекс који сви у вашој организацији морају да поштују, од руководилаца нижег нивоа до вишег менаџмента. Формулишите своје политике у писаном облику и дистрибуирајте их свима. Овај кодекс може да покрије области као што су морална етика, безбедност на радном месту, производња и одржавање високог квалитета производа, поштовање закона, етички маркетинг, исправно финансијско извештавање итд.

#4. Проверите усклађеност

Поред примене строгог кодекса понашања, морате такође осигурати да га сви запослени и сарадници поштују. Такође проверите да ли су ваши процеси, технике, алати и друге компоненте усклађени са важећим стандардима.

#5. Евалуате Ресултс

Процена резултата вашег етичког програма је неопходна да бисте проверили да ли се политике поштују и њихов утицај на целокупну организацију. Иако је то тешко урадити пошто су политике засноване на вредностима и моралу, ипак можете мерити резултате да бисте утврдили да ли запослени раде у складу са пословном етици коју сте дефинисали.

Примери из стварног живота

Постоји много примера који показују како примена пословне етике може помоћи да посао расте.

#1. Патагонија

Патагонија је бренд горње одеће који је своје пословање изградио са идејом да подстакне купце да „купују мање“. Овај неконвенционалан приступ им је помогао да стекну добру репутацију еколошки свесне, етичке компаније.

Да би додатно повећали лојалност купаца, почели су да подржавају различите одрживе иницијативе као што су обезбеђивање бесплатних поправки, коришћење органског памука за своје материјале, донирање 1% годишње продаје у сврхе заштите животне средине итд.

#2. Томс

Томс је популаран бренд одеће и обуће. Централизује брендирање са посвећеношћу друштвеној и еколошкој филантропији, осигуравајући да купци знају о вредностима његовог бренда сваки пут када купе било који производ од њих.

  Беатбот прави сензацију са револуционарним новим АкуаСенсе Про чистачем базена на ЦЕС 2024

Томс је покренуо инстанцу „један за један“, што значи да ће донирати ципеле потребитој деци у земљи у развоју сваки пут када се њихов производ купи. Такође се удружио са иницијативом „Вода за људе“ како би понудио сигурну воду у земљама у развоју.

#3. Цонсциоус Цоффеес

Цонсциоус Цоффеес је изградио чврсту репутацију која је имплементирала принципе етичке производње и маркетинга. Ову иницијативу преузимају колеге бициклисти како би помогли другим бициклистима да обнове, поправе и одржавају половне и старе бицикле.

Бренд је успоставио више друштвено свесних и одрживих иницијатива. Поред тога, редовно донира кафу Програму Цоммунити Цицлес.

Предности примене пословне етике

Компанија која послује етички привлачи више пажње и поверења купаца у поређењу са компанијом која то не чини. Такође утиче на дугорочну и краткорочну профитабилност.

Ево предности примене пословне етике у вашој организацији.

 • Конкурентска предност: срећни купци подстичу ваш приход и продају. Када ваше пословање функционише етички, стећи ћете више пажње купаца, као и лојалност производима и услугама које нудите.
 • Привуците инвеститоре: Инвеститори играју кључну улогу у расту вашег пословања прикупљањем средстава. Пре улагања, инвеститор треба да схвати да ваша компанија ради етички и додаје вредност својим производима и услугама како би привукла више купаца.
 • Избегавајте тужбе: Неетично понашање ће постати скупље за организације јер ће можда морати да плате огромне казне или се суоче са тужбама.
 • Јача сарадња: Уз примену пословне етике, чланови тима који раде заједно у компанији показују поштовање једни према другима, што доводи до мањег трења, боље комуникације и веће продуктивности.
 • Побољшана репутација: Компанија, када се понаша етички, ствара позитивну слику у очима купаца, што води пословање ка успеху.

Како применити пословну етику

Хајде да разговарамо о неким корацима које можете предузети да бисте применили пословну етику у својој организацији.

 • Етички кодекс: Уверавања за подршку политици су главни елемент кодекса који укључује организационо вођство, очекивања заснована на етичким питањима, практичне смернице о обавезама, стабла одлучивања или сценарије, на пример, питања и одговоре, последице лошег понашања, детаље кодекса и више.
 • Контекст подршке: Овај корак укључује „етичку архитектуру“ за имплементацију кодекса дисања и живљења. Ова архитектура садржи политике и прописе наведене у уговорима са добављачима и уговорима са запосленима.
 • Обука: Новопридошли и постојећи запослени морају знати о кодексима. Дакле, организација треба да обучи своје запослене како би им омогућила да раде у складу са етичким политикама.
 • Одговорност и надгледање: Организације морају организовати ефикасне разговоре за све, попут анонимних линија за помоћ. У складу са тим, извођачи радова, запослени и други који су директно или индиректно повезани са вашом организацијом могу приватно да изнесу забринутост због незаконитих, неетичких и небезбедних пракси.
 • Комуникационе кампање: Да би се запослени ангажовали, неопходно је спровести комуникацијске кампање. Ово омогућава свима да саопште етичку политику компаније.

Изазови

 • Узнемиравање и дискриминација: Ово су најчешћи изазови са којима се менаџери, кадрови и запослени суочавају у свом свакодневном професионалном животу, посебно жене. Ово утиче на репутацију и резултате организације. Неке области дискриминације су старост, инвалидитет, трудноћа, религија, раса, платни разреди и пол.
 • Рачуноводствене праксе: Неетичке рачуноводствене праксе могу довести до озбиљних проблема као што су трења, несклад, итд. Дакле, од организација се тражи да воде тачне рачуноводствене праксе.
 • Безбедност на радном месту: Свако у организацији има право да ради безбедно под различитим условима. Ово укључује комуникацију о опасностима, закључавање, мердевине, лифтове и још много тога. Због неправилне комуникације ових политика, запослени се могу суочити са физичким и менталним здравственим проблемима, као што су ране, незгоде, стрес, психолошки ризици, страх и још много тога.
 • Превара: То је један од главних етичких изазова који може имати огроман утицај на вашу организацију. То може да утиче на ваше инвеститоре, запослене, купце, репутацију и ваш резултат.

Закључак

Конкуренција је велика у сваком сектору и региону у модерним временима. Али потрошачи траже висококвалитетне и поуздане производе и услуге као и увек.

Дакле, предузећа која поштују етичку праксу имају веће шансе да изграде веће поверење и лојалност код својих купаца. Ово ће довести до веће продуктивности, мање проблема током комуникације и сарадње на пројекту и повећања прихода.

Затим можете прочитати о усклађености СОЦ 1 наспрам СОЦ 2 наспрам СОЦ 3.